login
Digiscrap Digitaal scrappen

December Color Challenge

Conversatie gestart op Maandelijkse Digi-uitdagingen

Digiscrap Kleur Uitdaging
*english below*

Voor december hebben we een kleur uitdaging voor jullie. Deze maand dagen we je uit om een layout in grijstinten te maken. Lichtgrijs, donkergrijs, blauwgrijs, het maakt niet uit. Alle grijstinten tussen wit en zwart zijn toegestaan. Er is één uitzondering: je foto mag wel in kleur zijn.

Dit is mijn voorbeeld. De foto werd genomen op een koude, miezerige en winderige dag, dus een en al grijs. Door gebruik te maken van blending modes heb ik die grijze sfeer versterkt. En daar heb ik met de paper, elementen en ook weer blending  blauwgrijze en lilagrijze tinten aan toegevoegd. Een paar brokjes kleur zijn het gras en de mensen in de foto.Post je layout in de gallery en vermeld in de beschrijving welke producten je hebt gebruikt.
Kopieer daarna de code die onder je layout, achter "BB Medium Image Code" staat, en plak die in een bericht hieronder.
Deze Quote Uitdaging loopt tot en met 31 december 2020 (middernacht standaard europese tijd).
Voor elke uitdaging moet je een nieuwe layout maken. Je kan geen oude layouts of een layout voor 2 verschillende uitdagingen gebruiken.

Veel scrapplezier!

*english text*

Digiscrap Color Challenge

For December we have a color challenge. This month we challenge you to create a layout using only grey. Light grey, dark grey, blue grey, everything is fine. All shades of grey between white and black are allowed. There is one exception: there can be color in your photo.

This is my example page. The picture was taken on a cold, damp and windy day, so everything was grey. By using blending modes I accentuated the grey atmosphere of that day. To that I added blue en lilac greytones with paper, elements and blending. The few spots of color are the grass and the people in the picture.Post your layout in the gallery and credit the products you’ve used in the description box.
Then copy the code below you layout that says "BB Medium Image Code", and paste that code in a reply to this post.
This Quote Challenge ends by 31 December, 2020 (midnight european standard time).
Remember to create a new layout for each challenge. You can not use layouts for multiple challenges.

Lots of scrap fun!


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=8342.0
#1 - 02-12-2020, 21:05:16
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

Zo ik heb een poging gedaan voor het thema grijs (vind de foto in het LO van Anja mooier geïntegreerd in het grijs dan de mijne maar misschien dat ik nog een poging ga doen om er nog iets anders van te maken) .

#2 - 04-12-2020, 22:20:55

Mooi hoor @piep !
Zie wat je bedoelt. Wat Anja heeft gedaan is blenden.
Je gebruikt daarvoor de effecten (fx)/layer modes in photoshop of photoshop elements (andere programma's hebben vast iets vergelijkbaars).

Tip: Je kunt het beste je masker niet zwart houden. Verschillende laag effecten hebben niet zoveel zin op helemaal zwart (of wit), omdat ze die kleuren er juist uit filteren, of altijd de lichtste (dus wit) of donkerste (dus zwart) kleur kiezen.
Kies bijv. voor 50% grijs  (edit-->Fill en kies dan de optie 50% gray bij 'contents', zorg ervoor dat je de masker laag geselecteerd hebt). En dan maar experimenteren met de laag effecten! Dat kan dan zowel op de masker laag, als op je foto laag (of allebei).

Geloof me, als je eenmaal aan het blenden slaat is er geen weg meer terug  :smiley_girlgiggle:
De opties zijn eindeloos.

Als je het graag wilt proberen maar er zo niet uitkomt, laat het dan even weten, dan maak ik wat print screens (mits je daar wat mee kan... als je geen photoshop hebt maar een ander programma dan zal iemand anders dit voor je moeten doen of je kan proberen een lesje te zoeken op internet)
Succes!
Heb een Engelstalige versie van Photoshop CS, geen idee hoe dit bij andere programma's heet.
#3 - 04-12-2020, 22:36:41

@Maaike PGD het zou geweldig zijn als je dat zou kunnen doen ik probeer ook iedere keer wel wat maar helemaal lukken doet het mij eigenlijk niet. Zelf heb ik Photoshop Elements 15 NL versie zitten dus wel wat opties minder op of verborgen op een andere plaats maar ik denk dat ik er dan in ieder geval wel verder mee kan komen.

En die op tie van dat masker ga ik zeker uitproberen :oke:
#4 - 05-12-2020, 13:50:03

In elements zitten wel alle blending modes die ook in photoshop zitten. Het zou dus gewoon moeten kunnen.
Zal hier een voorbeeld geven (vast niet het beste, want wat ik zo gebruik is eigenlijk juist weer niet zo geschikt voor blenden... maar het gaat even om het principe).

Dit is het voorbeeld zonder blending mode. Gewoon simpel een paper, 1 mask en een foto van een paard hierop geclipt.

 
piep_1_zondereffecten.jpg


Om je masker een andere kleur dan zwart (wat eigenlijk standaard is bij maskers) te geven, kun je deze bijv. vullen met de gewenste kleur. Je kan iedere kleur kiezen, maar ik kies hier voor 50% grijs.
Ga op de laag van het masker staan en klik op rechtermuisknop (tenminste, zo werkt het in photoshop). Dan krijg je een lijst met opties, Kies dan 'rasterize layer'

 
piep_3_rasterize2.jpg


Je kunt nu het masker bewerken. Vullen/fill werkt anders niet.
In photoshop ga je dan naar Edit en kies je Fill uit de lijst opties

 
piep_4_fill1.jpg


Er opent zich dan een window (zie hieronder).
bij Contents kun je de kleur kiezen. Dat kan iedere kleur zijn (kies dan color en kies vervolgens je kleur) maar ik heb uit de lijst opties 50% gray gekozen.

 
piep_5_fill2.jpg


Je masker is nu grijs (of je gekozen kleur) geworden.

Clip nu je foto op je masker. neem aan dat je weet hoe dit werkt, aangezien je het ook al op je layout gedaan had.
Je ziet dan dat je foto de vorm krijgt van het masker, in je lagen scherm wordt het aangegeven met een klein pijltje die wijst van je fotolaag naar de masker laag (zie hieronder).

 
piep_6_clip.jpg


Dan ben je klaar om te gaan blenden!


#5 - 06-12-2020, 17:12:39
Bijlagen:
« Laatst bewerkt op: 06-12-2020, 17:24:04 door Maaike PGD »

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Zoals gezegd had ik hier nooit geblend (wordt er in dit geval niet mooier op... maar goed had geen zin om een nieuwe serie print screens te maken, haha)

De opties voor blenden zitten in Photoshop in de tab layers verstopt. Standaard is 'normal'.

piep _7_fx1.jpg


Als je op het pijltje achter 'normal' klikt, krijg je een hele lijst opties voor blenden. Je kan dit toepassen op het masker, de foto, op op allebei. Zorg ervoor dat je op de laag staat waar je de blending mode op wilt toepassen en klik dan op het pijltje achter 'normal'.
Je ziet dan deze lijst:

 
piep _8_fx1.jpg


Dan is het vooral experimenteren. Normal veranderd niks, dissolve maakt wat korrelig maar veranderd niets aan kleur/opacity etc.
Dan krijg je een groep opties, onder de lijn, die vooral donkere kleuren versterken/de zaak donkerder maken/de donkerste optie kiest. Bij multiply verdwijnt al het (volledige) wit, bijv.
Daarna krijg je een groep opties die vooral lichte kleuren versterken/alles lichter maken/de lichtste optie kiest.
Daarna krijg je effecten die kleuren volledig kunnen omkeren... het is gewoon experimenteren. Wat wordt mooi? Anja heeft in haar voorbeeld, vermoed ik, een van de opties die donkerder maakt gekozen, maar het kan ook zijn dat ze een combinatie van effecten gebruikt heeft.

Voorbeelden:
Hier heb ik multiply op het masker toegepast, en vivid light op de foto. De foto is nu donkerder (door multiply) en vivid light zorgt ervoor in dit geval dat de lichte randen verdwijnen/minder zichtbaar worden.

 
piep _10_multiplymask_vividlightphoto.jpg


Zoals gezegd kun je het zo gek maken als je wilt. Ik heb bij onderstaand voorbeeld het masker de mode 'divide' gegeven, de foto heb ik meerdere malen gekopieerd en allemaal een (andere) blending mode gegeven. Wordt zo heel apart, beetje kunstig.

 
piep _9_fx1.jpgZoals gezegd had ik het hier eerder gelaten zoals het oorspronkelijk was. Blenden pakt niet altijd goed uit... Het kan echt geweldig mooi worden maar soms wordt het ook helemaal niks. Het is echt experimenteren!

Succes!#6 - 06-12-2020, 17:23:28
Bijlagen:

Mooie uitleg Maaike! En altijd fijn die screenshots  :good1:
Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat Photoshop op zo veel manieren gebruikt kan worden voor hetzelfde effect.

#7 - 06-12-2020, 17:27:34

Dat is een mooie layout @piep met een pakkend gedichtje.
Blenden en je foto in het paper laten 'verdwijnen' is niet altijd even makkelijk. De uitleg van Maaike is super. Daar ga je vast een heel eind mee komen.
Het verschil met mijn LO is dat ik de foto direct op de paper heb geplaatst. Ik heb geen mask gebruikt. De foto heb ik in drie stappen bewerkt. Ik zal ze even kort toelichten.
De originele foto plaats ik op een laag en die slaap ik onder de laag met mijn paper. Iedere keer als ik de foto op een nieuwe laag wil gebruiken, dupliceer ik de originele foto. Zo kan ik experimenteren met blending, filter, opacity en fill, zonder dat ik de originele foto aanpas.
Voor de eerste laag heb ik foto  de blending mode 'Kleur doordrukken/Color burn' gebruikt en de dekking/opacity op 20% gezet. Omdat het paper heel licht is, vallen ook de lichte stukken in de foto weg.
Vervolgens heb ik weer een foto laag gemaakt en dit keer 'Puntlicht/Pin light' gebruikt. De opacity heb ik hier op 100% laten staan. Dit versterkte de felle en donkere kleuren.
Nogmaals de foto gedupliceerd en nu met een filter bewerkt: 'Fotokopie/Photocopy' met voorgrondkleur zwart en achtergrondkleur wit. Het wit heb ik dan ook nog eens verwijderd uit deze bewerking, zodat ik alleen de zwarte lijnen overhield. Blending mode 'Kleure doordrukken/Color burn' weer gebruikt met dekking/opacity op 60% . En ditmaal ook de vul/fill aangepast naar 60%.
#8 - 07-12-2020, 09:52:21

Ter aanvulling nog:
Als je wel met een mask werkt, kun je ook eens proberen om de lagen samen te voegen. Dus je hebt je mask, daar clip je je foto op en die twee lagen 'Samenvoegen/Merge layers'. Soms werkt het in je voordeel om de vaak zwarte kleur van het mask kwijt te zijn.
#9 - 07-12-2020, 10:03:23

Zo het is december geweest maar ik had vanavond tijd en zin om eens wat te proberen met blenden.

Poging 1: Ik heb met het masker geprobeerd om hem inderdaad te vullen met 50% grijs en dan te blenden met de modus lichtsterkte dan wordt hij echt zwart wit


Poging 2: Hiervoor ben ik overgestapt op een hele andere foto van de zomer van 2020. Het Paard van Marken, tijdens onze rondreis door een stukje NL zijn wij ook aanbeland in Marken en dan moet je uiteindelijk ook wel even richting het paard van Marken wandelen.
Deze dag was het helaas niet super zonnig maar goed voor deze opdracht denk ik wel een handigere zoals Anja al aangaf.
Bij deze poging heb ik de stappen van Anja gevolgd

 
Poging 3: Hierbij heb ik ook gebruik gemaakt van mijn foto van Het Paard van Marken. Hierbij ben ik ook aan het knoeien geweest met verschillende lagen met verschillende blend opties.
#10 - 01-01-2021, 23:04:03

Wauw, wat leuk dat je zo aan het experimenteren bent geweest. Gaaf om de verschillende uitkomsten te zien.
#11 - 02-01-2021, 12:19:17

Leuk geworden! Hoop dat je ook veel plezier hebt gehad met experimenteren hiermee. Je krijgt ineens zoveel meer mogelijkheden als je het blenden een beetje onder de knie krijgt!
#12 - 02-01-2021, 16:30:39

Nieuw!
Blenden is zooooo leuk :_yeah:
#13 - 04-01-2021, 15:36:14
« Laatst bewerkt op: 04-01-2021, 20:10:24 door aliba2 »

Print

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

clip
DSD 2019 Kleuruitdaging/ color challenge

Gestart door Eileen Gepost op DSD - Digital Scrapbook Day 2019

1 Reacties
2209 Gelezen
Laatste bericht 03-10-2019, 22:57:08
door Anja Wens
xx
Color Mode: RGB color 8 bit??

Gestart door jolandaspier Gepost op Photoshop

2 Reacties
4006 Gelezen
Laatste bericht 12-07-2012, 21:08:38
door jolandaspier
xx
Template Challenge December 2022

Gestart door Anja Wens Gepost op Template Uitdagingen

7 Reacties
4030 Gelezen
Laatste bericht 02-01-2023, 16:52:47
door Anja Wens
xx
Template Challenge December 2021

Gestart door Anja Wens Gepost op Template Uitdagingen

5 Reacties
5900 Gelezen
Laatste bericht 02-01-2022, 16:16:01
door Hema70