Digiscrap Digitaal scrappen

ABC digiscrap woordenboek

Conversatie gestart op Scrappen ABC

Nieuw!

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

A - Naar boven

Alpha:  Een set met letters (en cijfers en tekens), waarmee je je eigen woorden kunt vormen op je lay-out.

A.A.M.: Staat voor All About Me. Wordt gebruikt voor layouts die weergeven wie JIJ bent.

Avatar: Het fotootje bij jouw profiel, steeds zichtbaar bij jouw reacties en in het forum.

Actions: Bestanden die een serie handelingen uitvoeren voor je, dus je hoeft zelf de action maar te activeren en die doet de rest. Vaak gebruikt voor tijdrovende handelingen.

Arrow: pijl die iets aanwijst of aan kan wijzen.


B - Naar boven

Blenden:  Lagen in elkaar over laten vloeien, zodat je een mix krijgt van bijv. twee structuren, of een foto met een structuur.

Blinky: een bewegend icoontje/button/knop die bij aanklikken doorgelinkt wordt naar een website

Blogtrain: Een aantal samenwerkende blogs waarop tegelijkertijd delen van een freebiekit te krijgen zijn. Je gaat dus alle blogs af om de totale kit te verzamelen. Of om spullen van een bepaalde soort te verzamelen, er zijn bijvoorbeeld blogtrains, die alleen Templates bevatten.

Bookplates: Etikethouders

Brushes: Figuurtjes die je in een fotobewerkingspakket als het ware op je scrap "spuit", zodat je zelf met de kleur, grootte en dikte kan variëren. Letterlijk vertaald een penseel.

Buckles: gesp (wordt wel eens als versiering/elementje gebruikt)

Bracket: haakje zoals de haakjes in ‘tussen haakjes’, dus: (, ), {, }, [, ]

Bragbook: Een aantal bij elkaar passende quickpages. Ook soms wel quickalbum genoemd. De kwaliteit is even goed als de quickpages.

Bow: strikje

Button: knoop of ook een button waar iets op kan staan en die je op kunt spelden.

Border: rand

Beads: kralen

BOM: Book Of Me, je maakt diverse layouts over jezelf, over wie je bent, wat je leuk vindt, wat niet, wat je gedaan hebt etc. De layouts laat je drukken als fotoboek en voila, je hebt je BOM!


C - Naar boven

Credits:  Je gebruikte materialen (bijv. elementen, wordart, papier.) Het is meestal verplicht dit te noemen zodat je de designer ook de eer geeft.

Croppen: Het bijsnijden van je foto of het uitknippen van een deel van je foto.

CT: Creative Team, een team dat scraps maakt voor een bepaalde ontwerper van digitale scrapmaterialen. De teamleden krijgen gratis een aantal kits van de ontwerper om er leuke scraps mee te maken en deze op verschillende forums en blogs te laten zien. Zo krijgen de kits van een ontwerper bekendheid.

Cornerborder: hoekrand

Clip: paperclip

Cap: dop (van een bierflesje bijvoorbeeld)

Collab: een kit waarbij diverse designers (kan variëren van twee tot wel 40) samengewerkt hebben en hun bijdrage geleverd.

Clean and Simple (C&S): weinig tierelantijnen gebruiken, strakke layouts maken, niet te vol en te druk.

Couponcode: een kortingscode die je bij het afrekenen in de Digiscrapwinkel kunt gebruiken. Er zijn ook couponcodes met zelfs 100% korting, dus een gratis product.




D - Naar boven

Digiscrappen: Het digitaal scrappen oftewel opleuken van foto's en/of teksten met elementen en andere materialen met behulp van een grafisch programma. Een digitaal plakboek maken.

Digiscrap Choice: De Digiscrap designers maken gezamenlijk en met hetzelfde kleurenpalet iedere maand een groot aantal producten die totaal verschillend zijn, maar wel allemaal in dezelfde kleurstelling, zie voor meer uitleg dit topic

Dutch Choice: Voorheen de naam van Digiscrap Choice. Halverwege 2020 is deze naam aangepast.

Doodles: Doodles zijn getekende krullen en swirls, etc. Altijd handig om een plekje te vullen op je layout waardoor het vaak net iets meer schwung krijgt. Je kunt ze zo gebruiken maar ook 'bekleden' met een bijpassend papiertje of kleurtje.

dpi:  Dots per inch, dit is het aantal pixels per inch dat een afbeelding heeft en dat zegt iets over de resolutie van de afbeelding. Doorgaans is 300 dpi een goede resolutie voor het afdrukken van de foto's op een wat groter formaat. ppi (pixels per inch) is hetzelfde als dpi.

Dots: rondjes of stippen

Designer: de maker van scrapspullen


E - Naar boven

Embellishment: Versiering

Elementen: Bij het digiscrappen worden elementen altijd als png geleverd, papers altijd als jpg. Elementen worden altijd op 300 dpi geleverd, de grootte kan varieren, omdat een nietje heel klein is en een bloem bijvoorbeeld veel groter. Elementen zijn alle losse spulletjes die je op een paper kunt plakken of schikken.

Eyelet: oogje (van metaal of plastic)


F - Naar boven

Font: Lettertype

Frame: Een lijstje dat je om een foto heen kunt plaatsen.

Freebie:  Een gratis ter beschikking gesteld bestand met digiscrap spulletjes.


G - Naar boven

Gems:  Sierstenen (wordt wel eens als versiering/elementje gebruikt)

GIMP: GNU Image Manipulation Program, een pakket voor het bewerken van foto's en plaatjes en dus ook om digitaal mee te scrappen.

Gingham:
De naam Gingham zegt vooral iets over het patroon wat gebruikt wordt, namelijk ruitjes, zoals schotse ruiten of de ruiten van Mulberry’s. Gingham kan dus ook een paper zijn, dan weet je meteen dat het ruiten bevat.

Grunge: Stoer! Een layout in 'grunge style' heeft een stoere, soms vlekkerige, ruige uitstraling.



H - Naar boven

Hybrid: Bij scrappen betekent dit het gebruik van zowel papier als digitale scrapboek technieken. Soms betekent dit het uitprinten op papier om het als regulier scrapboek papier te gebruiken. Of het voorbereiden van een project digitaal, uitprinten, en dan af te maken met papier scrap technieken.


I  Naar boven

Insteekfilters:  een plugin filtermodule voor jouw grafische programma (photoshop, paintshoppro etc.) waarmee je bepaalde licht en/of kleureffecten op foto's bereikt. Met een insteekfilter heb je bepaalde voorinstellingen met voorbeelden en hoef je niet zelf na te denken over hoe een foto wordt met bepaalde hooglichten etc.


J - Naar boven

Journaling: de beschrijving; een verhaal; een stuk tekst bij de layout.

Jpg: Bestandsindeling voor het opslaan van rasterafbeeldingen, waarbij ook de achtergrond mee wordt opgeslagen.


K - Naar boven

Kit: Een setje op elkaar afgestemde digiscrap spulletjes.


L - Naar boven

Lift:  Bij een lift, of het liften van een layout, gebruik je een andere layout als uitgangspunt.

LO:  Een layout, oftewel een gescrapte pagina.

LOL:  Staat voor 'Laughing Out Loud' , hard lachen.


M - Naar boven

Mesh: Gaas (wordt wel eens als versiering/elementje gebruikt). Mesh is ook vaak een basisvorm, net zoiets als een template.


N - Naar boven


O - Naar boven

Overlay:  Een doorzichtig "blad" dat je over een achtergrond of over je foto heen kunt leggen, waardoor er een speciaal effect ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld een overlay zijn waardoor je achtergrond er een beetje viezig of versleten uit ziet, of waarmee het lijkt alsof de randen van een foto zijn ingekleurd.

Ornament: ornament, vaak een bloemfiguurachtig element, zoals bijvoorbeeld de Franse lelie, maar het hoeft geen bloem te zijn.


P - Naar boven

Papers: zijn achtergronden, kun je ook voor andere toepassingen gebruiken. Worden gemaakt op 300 dpi en dan op 12x12 inch of 3600x3600 pixels. Dit is om de beste kwaliteit te garanderen als je iets af wilt laten drukken.

Png:  Bestandsindeling voor het opslaan van rasterafbeeldingen, waarbij de achtergrond transparant blijft. Dit bestandsformaat neemt minder ruimte in en heeft geen verlies van beeldkwaliteit.

PSP:  Paint Shop Pro, een fotobewerkingsprogramma

Preview: een aanzicht, bijv. een voorblad van een kit, hier kun je zien wat er allemaal in zit

Project 365: Een project voor het vastleggen van je leven door elke dag een foto te maken en deze foto's samen op een wekelijkse layout te zetten en daarbij je verhaal te vertellen. Oorspronkelijk afkomstig uit de papieren scrapbookwereld, waar vooral gebruik wordt gemaakt van " Pocket Pages" en Journalingcards om een layout te maken. Deze opzet zie je dan ook terug in de digitale layouts.

Project Life: Een manier om een project 365 te maken, oorspronkelijk bedacht door Becky Higgins. (Het is ook haar merknaam). Later is de naam " Project Life" meer algemeen geworden en wordt gebruikt voor alle manieren om je leven vast te leggen door middel van wekelijkse layouts (of per maand, of per gebeurtenis). Daarbij wordt (digitaal) vaak gebruik gemaakt van een pocketpage-style layout, maar het hoeft niet.

Plug-in: Een plugin is een stukje software die je aan bijv. Photoshop kunt toevoegen om de functionaliteit te vergroten. Een programma in een programma dus. Plugins zijn doorgaans ontworpen door anderen dan de programmamakers zelf. De term plugin verwijst naar de hele module van filters van een leverancier. Naar schatting zijn er zo'n drie tot vierduizend filters te krijgen.

PS en PSE: Photoshop en Photoshop Elements, fotobewerkingsprogramma’s

ppi: (pixels per inch) is hetzelfde als dpi. Zie dus bij dpi


Q - Naar boven

QP: Afkorting voor Quickpage.

Quickpage: Een kant-en-klare digitale lay-out, waarin je zelf alleen nog maar je foto\'s hoeft in te plakken en eventueel teksten kan toevoegen.


R - Naar boven

RAK: Random Act of Kindness, wat zoveel betekent als "willekeurige goede daad". Op scrapbooking sites komt dit regelmatig terug in de vorm van een klein scrapbooking kadootje dat gegeven wordt voor bijvoorbeeld het 1000ste berichtje op een blog of forum of bij een zoveel jarig bestaan van een site.

RAW: een methode om afbeeldingen, gemaakt door een digitale camera, op te slaan. Letterlijk betekent dit "rauw", d.w.z. een onbewerkt fotoformaat. Er bestaat (nog) geen algemeen geaccepteerd RAW bestandsformaat en de verschillende camerafabrikanten hanteren nog hun eigen formaat.

Ribbon: Een randje of lintje dat je kunt gebruiken om op je digitale scrap te plaatsen.

Ricrac: een zigzagbandje/biesje


S - Naar boven

Scrappen: Het versieren van een pagina met foto\'s, achtergondjes, frames en andere versierseltjes.

Scraplift: Een na-gemaakte layout.

Slide frames: Dia raampjes

Stamp: Stempel (wordt wel eens als versiering/elementje/brush gebruikt)

Stitches:  Stiksels, welke je ook op je digitale scraps kunt gebruiken, waardoor het net lijkt alsof je stofjes, knoopjes of andere spulletjes op je layout hebt genaaid.

Styles:  Een bepaalde stijl die je op elementen kunt toepassen. Met een stijl kun je iets eruit laten zien als metaal of plastic of kant, of...van alles is mogelijk.

Spin-a-lift:  De layout die je gaat liften draai je 90 of 180 graden om of je  draait hem horizontaal/verticaal. Op die manier komt er een totaal ander indeling tevoorschijn wat dan weer het uitgangspunt voor jouw lift wordt.

Staple: nietje

Splash: spettervlek

Stain: vlek

Spill: geknoeid iets (vaak met kralen, beadspill, of glitterspill), een bepaald oppervlak met glitters….

Swirl: sierlijke krul

String: touwtje


T - Naar boven

Template:  Een template is een digitale schets van een scrapbookpagina. Deze kun je als basis gebruiken voor een lay-out en er je eigen invulling aan geven. Doorgaans is de template gemaakt in verschillende grijstinten en kun je deze je eigen kleuren of patronen geven. Ook kun je je foto\'s er makkelijk inplakken. Er zijn ook templates van spullen, die zijn ook grijs en kun je zelf nog aanpassen met kleur of patronen om er je eigen element van te maken.

TFL: Thanks for looking (bedankje voor het kijken naar een layout)

TFS: Thanks for showing (bedankje voor het laten zien van een layout)

TOOT: Een "toot" laat je horen als een layout van jou ergens gepublicieerd is in een (digitaal) magazine bijvoorbeeld of als je ergens iets gewonnen hebt met je layout of bijvoorbeeld de layout van de dag of van de maand gemaakt hebt.

TOU:  Terms of use, oftewel de gebruiksvoorwaarden voor digitale scrapspulletjes. Doorgaans zit er bij gedownloade kits een tekstbestandje met de gebruiksvoorwaarden die de maker van de spulletjes heeft opgesteld. Meestal staat daarin dat je de spullen bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik en niet verder verspreid mogen worden. Ook wordt daar vaak in aangegeven dat als je de spullen gebruikt in een layout en deze publiceert op een blog, in een galerie of in een tijdschrift, dat er dan een verwijzing naar de maker van de spulletjes bijgezet moet worden, de zogenaamde credits (of gebruikte materialen).

Tube: Een plaatje waarvan de achtergrond verwijderd is.

Tag: etiketje of label

Ticket: kaartje

Torn: gescheurd, vaak gebruikt als randje langs een paper


U - Naar boven

Urban look: Een drukke layout, waarop veel te zien is over de hele pagina, in een vrije stijl met veel art en brushes.


V - Naar boven

Vintage:  een nostaligsche,  oude 'look'


W - Naar boven

Wordart: woorden en zinnetjes die je in je layout kunt gebruiken om dingen mee te zeggen of uit te drukken

White space: bepaalde vorm van layouts, waarbij veel lege ruimte wordt gehouden, dus op een klein oppervlak de elementen en foto(s) en de rest eromheen leeg.


X - Naar boven


Y - Naar boven


Z - Naar boven


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7059.0
#1 - 06-07-2017, 21:11:10
« Laatst bewerkt op: 21-07-2020, 15:44:59 door Anita »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Lettertype uit woordenboek?

Gestart door Nikkie Gepost op Hulp nodig? Zoek je iets?

7 Reacties
23526 Gelezen
Laatste bericht 06-05-2008, 09:23:27
door Monalisasmiles
thumbup
Digiscrap Blog

Gestart door Anita Gepost op Social Media

8 Reacties
14960 Gelezen
Laatste bericht 22-04-2021, 15:31:30
door Henrike
xx
Digiscrap-Canvas

Gestart door Anita Gepost op Canvassen

16 Reacties
21747 Gelezen
Laatste bericht 01-11-2012, 20:35:44
door Tusele
xx
nieuw bij digiscrap

Gestart door mamavandrie Gepost op Even voorstellen

15 Reacties
7540 Gelezen
Laatste bericht 11-04-2010, 15:46:29
door yinyang73