Digiscrap Digitaal scrappen

Project 365 - algemene info

Conversatie gestart op Project 365

Project Life/P365/Project 2018

Onder diverse namen komen jaaralbums voorbij. Een veelgebruikte term is project life, afgeleid van de manier van scrapbooking die Becky Higgins heeft geďntroduceerd in de wereld van het papier scrapbooking. Zij heeft Project Life als merknaam in de markt gezet voor het scrappen van jaarboeken in pocket pages, hoezen met vakjes. Door de vakjes te vullen met foto’s, bijpassende kaartjes en journaling, maak je een soort dagboek waarin je bijhoudt wat je zelf/je gezin/je familie meemaakt.

Nu hebben digitale scrappers geen plastic hoezen, maar gebruiken we templates met vakjes om de foto’s en journaling in te plaatsen. Door die templates dagelijks/wekelijks/maandelijks te vullen, doen wij ook aan project life. Of pocket page scrapbooking zoals je het eigenlijk zou moeten noemen, aangezien Project Life een beschermde merknaam is.

Project Life wordt dus veel gebruikt als term voor het bijhouden van een jaarboek. Andere veelgebruikte termen zijn Project 2018 (of eender welk jaar), P365 of P52 waarbij de P staat voor project, 365 voor het aantal dagen en 52 voor het aantal weken in een jaar. Je komt in het Digiscrap forum deze termen dan ook door elkaar tegen. In de galerie en winkel wordt Project 365 gebruikt om aan te duiden dat het over jaarboeken gaat.

Wat houdt het maken van een Project 2018 in?
 
De basis zijn natuurlijk de foto’s die je het hele jaar door maakt. Hoeveel foto’s je maakt en van wie of wanneer, staat in principe vrij.
Maak je een P365, dan vul je het jaarboek door iedere dag een foto te maken. Je krijgt dan een heel gedetailleerd overzicht van wat je in een jaar allemaal meemaakt. Het gaat dan niet alleen om foto’s van de leuke en bijzondere dingen, want die maak je nu eenmaal niet iedere dag mee. Je neemt ook foto’s van dagelijkse dingen, zoals foto’s van het weer, de kop koffie die je ‘s morgens drinkt, de hond die je uitlaat, het vuilnis dat je buiten zet. Stel je maar eens voor hoe een aantal van die heel normale dingen over 10, 20 f 30 jaar veranderd zullen zijn. En hoe leuk het dan is om terug te kijken. En als je iedere dag een foto maakt, zullen er ook wel eens niet zo leuke dagen zijn. Een bezoek aan de tandarts, een kind met koorts, fietsen door de stromende regen of een afscheid, ook dat kun je in een P365 kwijt.

Bij een P52 maak je niet per sé iedere dag een foto, maar geef je meer aandacht aan wat die week belangrijk was. Dat kun je zelfs beperken tot een foto per week. Zijn je kinderen al uit huis of ben je alleengaand, dan kan het op deze manier beter vol zijn te houden om een jaarboek te maken.

Natuurlijk zijn hier nog varianten op te bedenken. Voel jezelf vrij om naar de manier te zoeken die voor jou werkt. Dat is ook meteen het voordeel van een digitaal boek. Als je begint met dagelijkse foto’s, maar je wil later toch liever per week werken, dan kun je de eerste pagina’s aanpassen. Andersom is wat lastiger, daarom is het wel een aanrader om, anneer je nog nooit een jaarboek hebt gemaakt, etoh wel te beginnen met iedere dag minstens een foto te maken. Ook als je hoogtepunten per week wil verwerken, is dit raadzaam. Je hebt dan namelijk altijd voldoende foto’s om uit te kiezen als je de week gaat verwerken.

Leer jezelf ook meteen aan om regelmatig (bijvoorbeeld een vaste dag in de week) een paar notities te maken over wat er gebeurd is en waar je foto’s van hebt gemaakt. Heb je niet meteen tijd om je foto’s te verwerken, dan heb je daarmee een geheugensteuntje als je er wel aan toekomt.

Templates

Voor het maken van een Project boek wordt vaak een template gekozen. Hiermee heb je dan een vaste indeling voor de pagina’s in je boek. Dat lijkt saai, maar op die vaste indeling kun je uiteraard nog variëren door de template op verschillende manieren toe te passen.
Zo kun je één template voor je hele album kiezen, maar deze steeds met een andere achtergrond en/of embellishments afwerken. Of je kiest voor een bepaalde kleurstelling, maar gebruikt dan ieder kwartaal of iedere maand een andere template.
Waar het voornamelijk om gaat, is dat je rust en duidelijkheid in je album krijgt. En templates zorgen ervoor dat het vullen van je album geen tijdrovend karwei wordt.
Templates kun je kopen in de Digiscrap winkel. Je vindt in de categorie Project 365 - Project life alle templates speciaal voor jaarboeken. Wil je meer keuze, kijk dan in de categorie Templates voor alle templates die we aanbieden.
Je kunt uiteraard ook zelf een template samenstellen om in je P365 te gebruiken.

Inspiratie

Je kunt hier in het forum onderdeel Digiscrap Projecten veel informatie en inspiratie vinden voor het indelen en vullen van je jaaralbum. Ook is er in de Galerie een aparte categorie voor het plaatsen van Project lay outs. Kijk uitgebreid rond in de galerie Project 365 en laat je inspireren door de vele verschillende uitwerkingen.


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7299.0
#1 - 28-12-2017, 10:26:51
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
365 Project??

Gestart door freakycarla Gepost op Project 365

5 Reacties
6031 Gelezen
Laatste bericht 17-02-2010, 10:02:35
door moniek38
xx
365-project

Gestart door moniek38 Gepost op Project 365

13 Reacties
6709 Gelezen
Laatste bericht 28-03-2010, 15:15:16
door moniek38
xx
Project 365

Gestart door lindalinda Gepost op Project 365

6 Reacties
8992 Gelezen
Laatste bericht 18-07-2009, 22:37:09
door Tineke
xx
Project 2018

Gestart door Anja Wens Gepost op Project 365

56 Reacties
49961 Gelezen
Laatste bericht 29-12-2018, 20:09:36
door Anita