login
Digiscrap Digitaal scrappen

Project 2018

Conversatie gestart op Project 365

Echt een leuk stukje weer, Anja! En goed advies! Zoals gewoonlijk, loop ik weer weken achter, maar dat komt allemaal weer goed in de zomervakantie!
#31 - 27-04-2018, 10:20:13

Mooie uitleg Anja. Volgens mij is die achterstand voor velen herkenbaar. Ik heb dat zelf ook inderdaad. Geruststellend om te lezen, dankjewel hiervoor!
#32 - 29-04-2018, 11:13:28

Engels, Nederlands of een andere taal in je project?

In de digitale scrapwereld zie je heel veel engels gebruikt worden. Ook hier op Digiscrap. Maar veel van ons zijn Nederlands of komen uit het nederlands taalgebied.
Het is bij het maken van een lay out soms al lastig om te kiezen in welke taal je die maakt. Bij het maken van een jaarboek is die vraag zo mogelijk nog meer van toepassing. Want je maakt een project om herinneringen te bewaren. Een boek waarin je kinderen of kleinkinderen terug kunnen kijken. Een album dat het verhaal van je jaar, van een reis of die bijzondere gebeurtenis vertelt.

Kies je dan voor je moerstaal?
Of ga je je boek maken in het universele engels?

Bij de start van een P365 heb ik me dit ook al een aantal keer afgevraagd. En ik heb uiteindelijk  besloten dat ik niet voor het één of het ander kies. Nederlands, engels, spaans, het mag wat mij betreft allemaal door elkaar. Zolang de journaling maar in het nederlands is.
Ik vind het belangrijk dat mijn gezin, familie en vrienden het verhaal bij de foto's kunnen lezen.

Voor embellishments, word art en dergelijke kijk ik vooral naar wat bij de pagina past.
Engelse termen zijn ondertussen zo ingeburgerd dat ze vaak wel begrepen worden. En bij een vakantie of gebeurtenis kan de taal van het land waar het over gaat een leuke toevoeging zijn.
Kijk maar eens naarToday in London --- Aujourd'hui en a Paris --- Heute abend in Berlin. Allemaal duidelijk wat er staat en passend bij de foto's.  (als je tenminste naar Londen, Parijs of Berlijn bent geweest  ;) )
Een ander leuk aspect van taal is dat het een beeld van de tijd geeft. Welke taal en welke uitdrukkingen je gebruikt, laat zien welk jaar het (ongeveer) is, maar ook hoe oud je kinderen bijvoorbeeld zijn.
Toen ik jong was gebruikten we termen als GAAF en TOF. Een aantal jaar geleden was alles VET en COOL en nu hebben kids het vooral over CHILL en SICK. Ohja, kids is er ook zo één.
Taal laat ook zien waar je je mee bezig houdt, wat voor jou en de jouwen interessant is. Zo zullen in mijn Project2018 termen als squidgie, fortnight en swish swish dance voorkomen, omdat mijn kinderen daar nu vol van zijn. Maar ben je een tuinliefhebber en ben je dit jaar bezig met een nieuw tuinontwerp, dan zullen termen als vaste planten, tuincentrum en spitten meer in jouw project voorkomen.

Mijn tip voor deze maand is dan ook: speel met taal. Leg jezelf niet teveel regels op. Gebruik woorden en taal om je verhaal te vertellen en doe dat op de manier die bij je past.
#33 - 24-05-2018, 23:46:53
« Laatst bewerkt op: 26-05-2018, 12:59:38 door Anja Wens »
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?


Kijk maar eens naarToday in London --- Aujourd'hui en Paris --- Heute abend in Berlin. Allemaal duidelijk wat er staat en passend bij de foto's.  (als je tenminste naar Londen, Parijs of Berlijn bent geweest  ;) )


 :rofl:

Leuke tips weer, Anja!
Bij mij loopt het ook een beetje door elkaar. Veel titels/grote wordart is in het Engels, maar de journaling in het Nederlands, om dezelfde reden als jij noemt.
#34 - 25-05-2018, 11:08:37

Wat een leuk stukje weer @Anja Wens:yes:
Bij mij een beetje hetzelfde; titels, wordstrips, etcetera... vaak in het Engels, de journaling in het Nederlands.

Toen ik jong was gebruikten we termen als GAAF en TOF. Een aantal jaar geleden was alles VET en COOL en nu hebben kids het vooral over CHILL en SICK. Ohja, kids is er ook zo één.
:laugh: Ja, precies! En dan hebben we nog de "gamertaal" (die spreken ze vloeiend!): RPG, shooter, karakters buffen of nerfen ("nurf"), hyped, supporten, noob, GG, lag, grinden, droppen,  campers...  :what:
Ik maak er echt een punt van om te weten wat alles betekent, anders kan ik geen enkel gesprek meer volgen.
#35 - 25-05-2018, 14:32:57

Haha, ja dat @SonjaS . Neef en nicht zijn paar jaar ouder en als ik die dan hoor praten voel ik me soms zo oud.  :smiley_girlgiggle:

Dat vind ik meteen ook het leuke van taal. Taal leeft en is flexibel. Je kan je daaraan storen en je er tegen verzetten. Maar waar turbotaal in de jaren 90 heel modern en voor onze ouders irritant was is het nu alweer ouderwets.
Soms klagen mensen wel eens over het vele engels, maar dat is een fenomeen van alle tijden. Als je onze taal ontleed, komen meer dan de helft van de woorden uit andere talen. We zijn nu eenmaal een natie van handelaren en reizen de wereld rond om onze kennis te delen.
Maar tot zover mijn taalfilosofie.  ;)

#36 - 25-05-2018, 14:43:27

Dialect in je project2018?
Ja natuurlijk, waarom niet.

Dialecten en streektalen hebben niet allemaal dezelfde status als de Friese taal. maar voor veel mensen is het wel heel eigen. Dus als je Limburgs in je boek wil gebruiken, gewoon doen. Haags of Rotterdams, Twents of Zeeuws, het mag allemaal. Het is jouw boek en jij bent de maker.
#37 - 25-05-2018, 14:48:32

Haha, ja dat @SonjaS . Neef en nicht zijn paar jaar ouder en als ik die dan hoor praten voel ik me soms zo oud.  :smiley_girlgiggle:

 :rofl: Ja, dat kunnen we niet hebben hè!
Dat ik weet waar ze over praten, geeft me in ieder geval een beetje het gevoel dat ik een "coole" moeder ben.  :smiley_girlgiggle:
Jammer dat ik nooit zo cool wordt als opa. Hij is een "legend" : communiceert tegenwoordig met zijn kleinkinderen via Instagram.  :oohja:
#38 - 25-05-2018, 15:21:22

Wat een leuke tips. Gelukkig zijn de meeste nieuwe terms  die jongeren hier in Frankrijk gebruiken gewoon  Engels,  al gebruiken ze het dus vaak helemaal fout, en dan klinkt het zo dom, ze weten dus totaal niet wat ze eigenlijk zeggen maar hebben ergens een cool Engels woord gehoord en gebruiken het hoe het uitkomt

Pad wel op in het frans  is het aujourd'hui a Paris en niet en paris
#39 - 25-05-2018, 19:39:14

Oeps! Mijn frans is erg roestig.  Dankje @Eileen. Ik ga het aanpassen.
#40 - 26-05-2018, 12:57:43

Op vakantie

En dan breekt de vakantietijd aan. Ineens is iedere dag een foto maken geen enkel probleem meer. Ieder vergezicht, elk ijsje, al die mooie zonsondergangen en alle grappige momenten wordt gefotografeerd. Je komt thuis met een koffer vol vieze kleding en een geheugenkaart vol plaatjes.
En als je dan na een tijdje weer terug in het alledaagse ritme bent, wil je de foto’s gaan verwerken. Misschien maak je een mooi fotoboek met al die herinneringen. Of deel je alle foto’s met je vrienden via facebook of op een usb-stickje en scroll je regelmatig door je telefoon om die dagen nog eens te beleven.

Maar hoe moet dat nu met Project2018?
De vakantie is net zoveel onderdeel van je leven als een bezoekje aan de supermarkt. Dus ja, ook de vakantie hoort (vind ik) in je jaaralbum. Maar hoe kies je uit al die leuke plaatjes dan die ene foto per dag?
Dat is een lastige. Zeker als je een los vakantiealbum maakt, heb je de allerleukste foto’s al uitgezocht om af te drukken. Dus je wil niet dezelfde ook nog eens in je PL boek hebben.
aan de andere kant, als je geen apart album van de vakantie maakt, dan is een foto per dag veel te weinig om vakantie samen te vatten. Grofweg zijn dat de twee dilemma’s bij het verwerken van de vakantie in je Project2018.

Een foto per dag
Ga voor een foto per dag als je ook nog andere lay outs of wellicht een heel album maakt van je vakantiefoto’s. En kies dan vooral voor die foto’s van de kleine, dagelijkse dingen. Zoals het krakkemikkige hekje dat je iedere dag passeert op weg naar de bakker. Het bloemenperkje bij de ingang van de camping. De eendjes die altijd in de tuin van je vakantiehuis komen eten. De kiosk waar je je krantje haalt. Slippers voor de ingang van je tent. Het eerste kopje koffie in de ochtend. Dat soort typische dingetjes die je alleen op vakantie ziet of doet. Foto’s die niet direct bijzonder en indrukwekkend zijn, maar wel heel duidelijk weergeven dat je vrij en/of van huis bent.

Project vakantie
Als je geen aparte album maakt van je vakantiefoto’s, is het niet te doen om de vakantie in een foto per dag te vangen. Al die leuke, grappige, gezellige, mooie en bijzondere plaatjes verdienen een plekje. De vakantie hoort bij het verhaal van dat jaar en mag uitgebreid aan bod komen.
Je kunt kiezen voor een template waar je heel veel foto’s kunt plaatsen en die vullen met je favoriete foto’s. Bepaal dan eerst hoeveel foto’s je wilt gaan gebruiken en pas daar het aantal pagina’s dat je reserveert voor de vakantie op aan.
Het is ook mogelijk om je foto’s te verkleinen, zodat er per dag meerdere passen in een vak waar normaal gesproken een foto komt.
Heb je uitstapjes gemaakt, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om layout per dag te maken in dezelfde stijl als je wekelijkse pagina’s.

Meer het belangrijkste advies:
Maak je voor en tijdens je vakantie geen zorgen over het verwerken van je vakantiefoto’s. dat kan altijd later nog. Of je in het voorjaar al op reis was, nu of binnenkort zomervakantie hebt of pas in het najaar op vakantie gaat:
Eerst lekker genieten van de vrije dagen, het ontspannen en de gezelligheid.
Dat ga ik ook doen. Eind augustus ben ik terug met een nieuw update.
#41 - 13-07-2018, 01:55:43

De schoolfotograaf is al geweest en vandaag gaan de kinderen op schoolreisje. Maar ook als je geen kinderen hebt, merk je het aan alles om je heen. Jawel, de zomer is voorbij, alles is weer terug in het dagelijkse ritme. En het weer laat het ons ook meteen voelen, want de temperaturen zijn beduidend lager.

Hoe zijn jullie de zomer doorgekomen? Het was een uitzonderlijke zomer die we niet snel zullen vergeten. De hitte, de droogte en hopelijk zijn er mooie herinneringen gemaakt.
Nu kan ik me zo voorstellen dat er op de hete dagen niet veel van is gekomen om achter de computer te kruipen om je Project2018 bij te houden. Ik had er zelf in elk geval niet zoveel trek in. Dus het is nu tijd om bij te werken. Tegelijkertijd wil ik ook de huidige weken bijhouden, waardoor ik soms het gevoel heb om dubbel te werken. Ik heb daarom een paar tijdstippen in mijn agenda aangestreept om te besteden aan mijn Project2018. Zo kan ik mezelf behoeden voor uren achter elkaar achter de pc te zitten. En het werk aan de pagina's te beperken.
Ik wil voorkomen dat ik te veel tijd per dag of week aan mijn P2018 besteed. Want als ik in een korte tijd veel bezig ben met de pagina's, dan gaat het me tegen staan. Daarnaast zijn er nog heel wat andere dingen die ik wil en moet doen, dus het is belangrijk dat ik niet al mijn tijd aan mijn album besteed. En af en toe relaxen en weg van het scherm is ook belangrijk.  :smiley_superwink:

Ben je helemaal uit het ritme, dan is het goed om weer te beginnen met de huidige week. Nog even niet denken aan de weken die je nog moet inhalen. Zorg dat je eerst weer in de regelmaat komt van dagelijks, wekelijks, maandelijks bijwerken. Ben je weer gewend aan het bijhouden, dan ga je je achterstand inhalen. Want als je met achterstand begint, is het vaak zo dat je eerst een heleboel moet bijwerken. Of je blijft achter de feiten aanlopen, omdat je niet bij raakt. Beide geven een vervelend gevoel. Zorg daarom dat je weer in het ritme komt van de huidige weken, voordat je een inhaalslag gaat maken. Een jaaralbum bijhouden moet natuurlijk wel leuk blijven. Als je het alleen maar doet, omdat het moet, dan gaat het plezier snel verloren.

Het kan ook zo zijn dat de werkwijze van de eerste helft van het jaar niet goed bevallen is. Aarzel dan niet om het aan te passen. Werkt dagelijks toch beter? Of heb je meer behoefte aan een (andere) template? Met de ervaring van eerder weet je wat niet fijn werkt. En met die kennis kun je het bijhouden van je project zo aanpassen, dat het weer wel goed werkt voor jou. Je kunt daarbij ook de tips en adviezen op de voorgaande pagina's van dit onderwerp nog eens doornemen.
Bang dat je boek dan niet meer het hele jaar hetzelfde uiterlijk heeft. Maak je daar niet te druk om. Tenslotte is het vooral een album vol herinneringen en die zullen de boventoon blijven voeren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om twee halfjaar boeken te maken. Of je kunt een leuke overgangspagina in je P2018 opnemen waarin je vertelt hoe je van de ene werkwijze naar de andere over bent gegaan. Ook dat is een herinnering die vastgelegd mag worden.

Daarom deze mantra voor de aftersummer dip: zorg dat je weer begint.

En voor wie nu met een album begint, omdat je het schooljaar volgt: heel veel succes met de start van je P365. Maak er (weer) een mooi jaar van. Alle tips over het inrichten, opstarten en bijhouden vind je op de voorgaande pagina's van dit onderwerp.
#42 - 28-09-2018, 11:02:56

Leuk stukje weer, @Anja Wens:clap1: Bedankt voor de tips!

Oja...de schoolfotograaf...daar heb ik een grappig verhaaltje bij in mijn album: Mijn oudste zoon had het voor elkaar gekregen om 2 jaar achter elkaar hetzelfde T-shirt aan te doen voor de foto  :whatever: zodat ik nu 2 ongeveer dezelfde foto's heb.. Je begrijpt dat ik het T-shirt dit jaar "verstopt" heb  :smiley_girlgiggle: , want was het de vorige keer per ongeluk, hij zag de lol er wel van in en was vast van plan dit jaar weer hetzelfde geintje uit te halen... :sortof: Dat ging dus mooi niet door!
#43 - 28-09-2018, 11:24:20

Haha, dat hebben wij ook eens gehad.
Op het kinderdagverblijf werden ook altijd 'school'foto's gemaakt. Daar zat op zich weinig regelmaat in. Het ene jaar in het najaar en daarna in het voorjaar weer. En ik kocht nogal eens shirtjes op de groei. Had de jongste dus ook twee keer achter elkaar hetzelfde shirt aan. Valt meestal niet zo op, maar mijn moeder heeft een paar van die dreumesfotootjes op een rij en dan zie je dus twee keer zijn snoetje met dat groene shirt. In de tweede heeft hij wel beduidend meer haar.  :rofl:

Oh, en ik heb het een keer voor elkaar gekregen om het helemaal te vergeten. Ging de oudste in een broek met vlekken naar school, haar niet fatsoenlijk gekamd...Gelukkig werden het dat jaar stoere foto's. Pfffeew.   icon_redface
#44 - 28-09-2018, 12:33:16

Dit zijn wij

Naast foto´s, herinneringen, datums en gebeurtenissen is het in een jaarboek ook leuk om iets te vertellen over de mensen in het boek. Naast overzicht van het jaar, krijg je zo ook een beeld van de personen. Wie zijn ze, wat doen ze, waar houden ze van in 2018. Heel waardevol om later op terug te kijken.

Tekst
Er zijn verschillende manieren om de personen aan bod te laten komen.
Om de hoofdrolspelers in je album te beschrijven, kun je met tekst werken. Dat is meteen een mooie afwisseling met de vele foto’s.
Het interview is een veelgebruikte methode. Maak een lijst met vragen, 10-20-30 dat bepaal je zelf, die je aan iedereen stelt. De vragen en antwoorden verwerk je in een lay out. Naast dat het leuk is om de verschillen per persoon te zien, krijg je zo ook een goed tijdsbeeld. En als je de vragen ieder jaar terug laat komen, dan kun je ook de ontwikkeling van diegene volgen.

Een andere methode is het Ik lijstje. Laat de persoon zichzelf beschrijven aan de hand van zinnen die met ‘ik’ beginnen. Je kunt dit ook heel goed zelf invullen, dan beschrijf je de persoon door jou ogen. Ook erg leuk om voor je huisdieren te doen. Laat dingen zoals lievelingseten, sport, leeftijd, vriendjes en hobby’s in het Ik lijstje terugkomen.

Dit is een voorbeeld van het Ik lijstje van mijn zoon.
 
awd_p365_ikbenfaber.jpg


Vul zulke tekst lay outs gerust aan met een of meerdere foto’s. Kapsel, kleding en uiterlijk zeggen ook veel over de tijd. En over de persoon, want hoe lang ben je, welke kleur haar heb je en draag je misschien een bril.

Beeld
Wil je geen uitgebreide teksten in je P2018 verwerken, zeg het dan met beeld.
Maak bijvoorbeeld eens een gekke bekken pagina. Je kunt hiervoor een speciale fotoshoot doen. Lekker een middagje voor de spiegel en de meest vreemde gezichten schieten. Of kies uit al die ‘mislukte’ foto’s de raarste en gekste gezichten uit. Maak zo een galerie per persoon en verspreid die in je album, bijvoorbeeld in zijn of haar verjaardagsmaand.

Of leg een ‘dag in het leven van’ vast met foto’s. Van opstaan tot naar bed gaan, neem je foto’s van al die dagelijkse momenten. Hoe laat gaat je wekker, wat eet je als ontbijt, welke route neem je naar school of werk, wie kom je daar tegen, waar lunch je en wat doe je ‘s middags, waar doe je boodschappen, wie kookt er, welke programma kijk je op tv en hoe laat ga je naar bed.

Omgeving
Het is naast mensen en dieren ook erg leuk om voorwerpen te laten zien die dat jaar of op dat moment veel betekenen voor de personen in je jaarboek. Het sportveld waar je traint, het lievelingsspeelgoed van je kind, de gevel van je huis, de kinderboerderij waar je vaak komt of het bos waar je gaat wandelen, de fietsroute naar je oma of de zelfscanner in de supermarkt (als je zelf scant natuurlijk, anders de band met boodschappen bij de gewone kassa  :rofl: ).

Overigens leent je omgeving zich er ook heel goed voor om in tekst gevat te worden.
In steekwoorden bijvoorbeeld. Noem je straat, kleur auto, naam van je huisdier, het bedrijf waar je werkt, je favoriete seizoen, vakantieland, etc.  Of gebruik alleen cijfers: hoeveel fietsen staan er in je schuur, je leeftijd en die van je huisgenoten, op hoeveel graden staat de verwarming bij jullie, wat is je dagelijkse bedtijd, hoeveel huisdieren heb je, hoe vaak ga je naar de sportschool of -club, wat is je favoriete zender en hoeveel koppen koffie drink je er dag.

Boek
Je kunt dergelijke pagina’s allemaal bij elkaar zetten. Misschien wel aan het begin van het jaar of juist als afsluiter.
Verspreiden van de pagina’s is ideaal als je hier en daar een week hebt met minder of geen foto’s. Of als je een nieuwe maand liever op een linkse pagina begint, dan werkt het goed als ‘opvulling’.
Je kunt de pagina ook gezellig plaatsen in de verjaardagsmaand van de hoofdrolspeler. Aan het begin of eind van het schooljaar is toepasselijk als je kinderen hebt.
En maak je een apart vakantieboek, dan kun je dit soort pagina’s plaatsen in de weken die leeg blijven. 
#45 - 26-10-2018, 01:12:21
Bijlagen:

Print

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
365-project

Gestart door moniek38 Gepost op Project 365

13 Reacties
7528 Gelezen
Laatste bericht 28-03-2010, 15:15:16
door moniek38
xx
Project 365

Gestart door lindalinda Gepost op Project 365

6 Reacties
9501 Gelezen
Laatste bericht 18-07-2009, 22:37:09
door Tineke
xx
365 Project??

Gestart door freakycarla Gepost op Project 365

5 Reacties
6581 Gelezen
Laatste bericht 17-02-2010, 10:02:35
door moniek38
xx
Project 365 afdrukken

Gestart door Tineke Gepost op Project 365

8 Reacties
5508 Gelezen
Laatste bericht 16-12-2010, 22:39:31
door Henrike