Digiscrap Digitaal scrappen

Welkom bij Digiscrap => Digiscrap Projecten => Project 365 => Topic gestart door: Anja Wens op 28-12-2017, 10:01:07

Titel: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 28-12-2017, 10:01:07
[updates worden als reacties op dit bericht geplaatst, dus scroll verder om ze allemaal te lezen]


Wie gaat er in 2018 een jaaralbum maken?
 
We hebben hier altijd een aantal leden gehad die jaarlijks een scrapalbum maakten. Via het forum en de galerie deelden zij hun ervaringen, gaven elkaar tips en lieten hun werk aan elkaar zien. Gaandeweg is dat een beetje verwaterd en dat vinden we erg jammer. Want het is ontzettend leuk om een of meerdere jaarboeken te maken.
Omdat er ondertussen heel wat nieuwe leden zijn bijgekomen, gaan we daarom in 2018 het Digiscrap Projecten onderdeel nieuw leven inblazen.

Ben je nog niet bekend met het maken van een jaarboek, dan vind je hier (https://digiscrap.nl/project-365/project-365-algemene-info/) algemene informatie. De komende tijd zal er ook aan de andere info in dit topic gesleuteld worden om alles up to date te maken.

(https://digiscrap.nl/gallery/33/1480-281217102746.jpeg)

Gedurende het jaar zal ik, Anja, jullie meenemen in mijn Project 2018. Een keer per maand plaats ik een uitgebreide update over mijn voortgang. Ik geef dan ook tips voor het bijhouden van je Project of adviezen over het maken van foto’s of handigheidjes voor het schrijven van journaling. Tussendoor zal ik ook regelmatig iets posten, reageren op jullie berichten en mijn uitwerkingen laten zien.
En ik nodig iedereen uit die een jaarboek maakt of wil gaan maken om gezellig hier mee te doen. Laat ons zien wat je maakt, stel vragen als je iets niet weet of ergens over twijfelt en motiveer elkaar om het een heel jaar vol te houden.

Doe je mee? Wordt Project 2018 jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar?
Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is 1 januari beginnen met foto's maken.  :yes: Aan het album kun je ook wat later beginnen, dat hoeft niet direct de eerste dag van het nieuwe jaar klaar te staan. 

Tip: Werk je in het onderwijs? Misschien is het voor jou dan logischer om een jaarboek van augustus tot augustus te maken.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 06-01-2018, 15:07:19
Gaaf dit topic!
Ik heb in 2014 een project life boek gemaakt. Ook een jaarboek, maar dan met highlights van iedere week. Dus niet de druk van iedere dag een foto, maar wel iedere week.
Op de ipad hield ik dan bij wat er gebeurd was; ook de simpele, kleine dingen zijn leuk om terug te lezen later. En dan werkte ik dat eens in de twee weken uit. Het is een boel werk maar oh zo leuk! Ongemerkt zie je dat je leven helemaal niet saai is en dat het vol staat met mooie kleine/grote dingen waar je op dat moment van geniet. Ik vind het nu ook heel leuk om te merken dat ik uit mijn hoofd weet dat bepaalde dingen in 2014 zijn geweest omdat dit in het boek verwerkt is.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 06-01-2018, 18:03:46
Ik heb ook een boek gemaakt in 2014 en 2015 en het is inderdaad heel erg leuk!
Ik kijk er nog steeds met plezier in en zoals Anita zegt: ik weet nog steeds dat bepaalde dingen in 2015 gebeurd zijn, omdat ik er een pagina over heb gemaakt. Het is vooral leuk om te zien hoe snel je kinderen groot worden en wat ze allemaal hebben meegemaakt.
Ik ga proberen om er dit jaar weer één te maken (ben bezig met pagina 1). Nu maar hopen dat ik het volhoudt!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Henny op 06-01-2018, 21:53:13
Anja blijven volgen @SonjaS (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=3174) , dan lukt het vast!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 25-01-2018, 20:11:43
Januari zit er bijna op. Mijn Project2018 is onderweg. De eerste layouts zijn gemaakt en de routine van iedere dag een foto zit er al redelijk goed in. Wat heb ik de afgelopen weken allemaal gedaan?

Begin
Een van de eerste stappen om mijn Project 2018 te gaan maken was het kiezen van een of meerdere templates en de papers en embellishments waarmee ik het album ga vullen. Benieuwd naar de mogelijkheden of op zoek naar inspiratie? In de Digiscrap winkel vind je onder de categorie
Project 365 - Project Life (https://winkel.digiscrap.nl/Project-365/) een heleboel verschillende producten voor een album, naast templates bijvoorbeeld ook journal cards en datum word art. Inmiddels heb ik al wat meer ervaring met het indelen van een album en maak ik mijn eigen templates. Per maand gebruik ik een andere template. Voor mijn layouts van januari heb ik mijn collectie Kalender 2018 gebruikt. Uitgesproken kleuren om het jaar mee te beginnen. Die zorgen voor een goed contrast met de vaak donkere en winterse foto’s van deze eerste maand.
Let er bij je keuzes steeds op, dat ze passen bij jou. Hou je van pastel of gebruik je graag felle kleuren. Werk je minimalistisch of hou je van drukke pagina’s. Zijn jouw layouts heel strak of juist speels. En ook de samenstelling van je gezin zal van invloed zijn op de look en indeling van je Project.
Maak het vooral jouw album, want hoe beter het past bij wat jij mooi en fijn vindt, hoe makkelijker het zal zijn om het bijhouden van een album een jaar lang vol te houden.

Inspiratie
Hier in het 'Digiscrap Projecten' deel van het forum kun je van voorgaande jaren veel voorbeelden vinden van jaarboeken. En in de galerie vind je heel veel voorbeelden in de
categorie Project 365 (https://digiscrap.nl/gallery/?cat=5).


Geen dag zonder foto….dat is me nog niet gelukt
Het lijkt makkelijk, maar het vergt toch wat gewenning om iedere dag iets op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo hadden wij drie weken kerstvakantie vanwege een verhuizing van de basisschool. Die 3e week verliep heel rustig en maakte het toch wat lastig om goed in de routine te komen. Terwijl iedereen terug aan het werk en eer naar school ging, hielden wij nog maar een pyjamadag. En voor je het weet, ben je vergeten er een foto van te maken. Ik knipte nog net op tijd een plaatje van mijn bankhangende kids.

Een paar tips om iedere dag minstens één foto te maken
Maak niet alleen foto's van leuke of bijzondere dingen, maar ook van alledaagse dingen, zoals eten koken, de krant lezen, het weer of het huishouden. En vergeet de minder leuke dingen niet. Een bezoekje aan de tandarts, een lekke band of een afscheid mogen ook een plaatsje in je album krijgen.
Het vergt wel even wat gewenning om elke dag aan het maken van een foto te denken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld elke dag op een vast tijdstip een alarm op je telefoon zetten. Of je schrijft het op je to-do lijstje. Een memo in de keuken of op de voordeur hangen kan ook helpen om je aan de dagelijkse foto te herinneren.

Herinneringen
Leer jezelf ook meteen aan om regelmatig (bijvoorbeeld een vaste dag in de week) een paar notities te maken over wat er gebeurd is en waar je foto’s van hebt gemaakt. Heb je niet meteen tijd om je foto’s te verwerken, dan heb je daarmee een geheugensteuntje als je er wel aan toekomt.

Eerste pagina's
Mijn eerste Project2018 layouts zijn klaar en staan in de
Galerie (https://digiscrap.nl/gallery/?cat=5). Per week maak ik een pagina van 12"x 12" (30,5cm x 30,5cm). Voor de pagina's van januari gebruik ik steeds dezelfde template. Volgende maand zullen de layouts er dus weer anders uitzien.


(https://digiscrap.nl/gallery/33/1480-250118221346.jpeg)
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 26-01-2018, 07:31:15
Dat ziet er geweldig uit @Anja Wens (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1480) ! Lekker vrolijke kleuren!  :good1:
Goede tips ook! Mij is het niet gelukt om elke dag foto's te maken, maar ik heb een wat meer " vrije" manier om mijn project te doen, dus dat geeft niet.
Wel maak ik elke dag notities van dingen die er gebeurd zijn in mijn Bulletjournal, want dat vergeet je heel snel! Vooral de kleine dingen.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: AliceM op 26-01-2018, 11:11:43
Ziet er leuk uit zo! Ik heb in 2012 t/m 2016 een jaarboek gemaakt met weekoverzichten, in 2017 besloten om het per maand te doen. Loop overigens gigantisch achter met 2016 maar ach, komt vanzelf. Ik gebruik de stitched grid templates van Erica Zane en heb ook templates van Katie Pertiet gebruikt en Gennifer Burssett. Het blijft zo leuk om die herinneringen vast te leggen! Leuk dit topic, blijft een ieder die eraan meedoet ook wat gemotiveerd!  :cheer1:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: F.v.d.Schaaf op 26-01-2018, 13:22:32
 Vanaf de dag dat ik wist dat ik zwanger was van mijn oudste dochter(nu 26)ben ik dagboeken bij gaan houden, later kwam er nog een dochter bij (nu 24) .Mijn laatste dagboek is van 2013.  Daarna ben ik over gegaan op digitale jaarboeken. Inmiddels staan er twee in de kast (beide met 170 blz.) Met 2017 loop ik helaas een beetje achter, zit nog in juni, maar dat kwam omdat ik tussendoor ons vakantieboek van Ierland (170 blz.) nog moest maken.
Ik vind het leuk om te zien hoe jullie dat allemaal doen, ik maak mijn eigen indeling. Zijn ook wel dagen bij dat er niets bijzonders is.
Staat er iets leuks in de krant scan ik dat ook voor in het boek, en het weer komt er ook regelmatig in voor.
Want dat zijn ook dingen die je soms vergeet, nu hebben we vorige week een behoorlijke stormachtige dag gehad, dat komt er dus zeker in, ook omdat mijn dochter die dag naar Manchester ging met het vliegtuig.
Gisteren ben ik begonnen met 2018, voor het kaft gebruik ik altijd dezelfde foto, zodat ik tussen al mijn fotoboeken de jaarboeken er gelijk tussen uit kan halen.
Het is wel verstandig om het van af het begin bij te houden, daarom pak ik nu eerst 2018 op, en tussen door ga ik verder met 2017 en voor als ik mij verveel ben ik ook nog met 2014 bezig.
Het is inderdaad gewoon leuk om het jaarboek  er zo nu en dan bij te pakken en te zien wat je allemaal hebt gedaan en meegemaakt in het afgelopen jaar.
Iedereen heel veel succes met het maken van een jaarboek.
Aan de leuke digischraps die voor ons gemaakt worden, zal het niet liggen :good1:Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 26-01-2018, 19:53:29
Leuk dat enthousiasme! Zou het leuk vinden als jullie zo nu en dan wat van jullie creatieve scrapsels willen delen!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 29-01-2018, 22:53:33
Zijn ook wel dagen bij dat er niets bijzonders is. Staat er iets leuks in de krant scan ik dat ook voor in het boek, en het weer komt er ook regelmatig in voor.

Dat is zeker een goed idee. Krantenknipsels passen ook prima in een jaarboek!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: AliceM op 08-02-2018, 16:18:26
(https://i.imgur.com/UkidwI7.jpg)

(https://i.imgur.com/oOTC4WW.jpg)

Eindelijk weer eens wat gedaan aan PL, en hoppa 5 pagina's gemaakt afgelopen 2 dagen we zitten weer een beetje in de "flow"
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 09-02-2018, 07:49:09
Oh, echt super vrolijke layouts! Knap hoe je zoveel foto`s hebt gebruikt, zonder dat het TE druk wordt. :good1:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Eileen op 09-02-2018, 08:55:55
ja zeker knap hoe je dat gedaan hebt. Zoveel foto's, ik heb daar altijd moeite mee. Kan ook nooit kiezen welke ik wil gebruiken, wil er altijd meer, maarja dat past niet op 1 pagina.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: AliceM op 09-02-2018, 11:31:55
@Eileen (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=85) daarom gebruik ik ook die kaartjes waar je meerdere foto's in kwijt kunt, erg handig als je (te) veel foto's hebt om te verwerken.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 09-02-2018, 13:59:04
Geweldig @AliceM (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=27) . Je pagina's zien er prachtig uit.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 23-02-2018, 08:07:50
Door ziekte heeft de update wat vertraging. Sorry hiervoor. Binnen enkele dagen ben ik er weer.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 23-02-2018, 08:20:29
Beterschap @Anja Wens (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1480) !  :yes:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 23-02-2018, 09:14:19
Ik wil nog wel een kleine tip delen, die ik gebruikt heb op mijn laatste layout:

Hoe groter je kinderen worden, hoe lastiger het wordt om foto's van ze te maken.
Of ze willen niet meer op de foto ( :wave: die van mij dus!) en daarnaast hebben ze steeds meer hun eigen leven, vrienden, activiteiten. En daar ben je niet altijd meer bij om foto's te maken.
Maar tieners zijn wel vaak actief op whatsapp!
Het is heel leuk om af en toe ook een stukje van deze gesprekken te delen op je layout:

(https://digiscrap.nl/gallery/33/3174-230218081435.jpeg)

De telefoon komt uit de kit " Selfie" van Happy Scrap ArtsTitel: Re: Project 2018
Bericht door: Eileen op 23-02-2018, 09:18:45
beterschap Anja

O zo herkenbaar Sonja, mijn zoon wilde dus ook nooit meer op de foto, zo hebben we hele vakanties waarbij je je afvraagt of hij er wel bij was. Soms lukte het omdat we met meerderen waren met allemaal een fototoestel en als hij zich dan omdraaide voor het ene toestel kon de andere hem op de kiek zetten, maar goed niet echt leuke foto's. Daarna met een telelens....lukt beter want dan heeft hij het niet in de gaten. Gelukkig is het nu een beetje voorbij en hebben we weer wat foto's.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 23-02-2018, 09:23:59
 Ja, inderdaad! En als je dan toch een foto maakt, worden ze nog hartstikke boos ook.  :yes: Dat is ook niet echt fijn voor de sfeer.    :bad:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Eileen op 23-02-2018, 09:25:29
ja, precies. Gaat weer over hoor, ze groeien erover heen.  En soms lukte het wel als ik het lief vroeg, zo van, ach eentje maar, anders vragen we ons later af waar je nu was...of eentje voor oma....
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 26-02-2018, 16:41:38
Zo, de griep heeft eindelijk ons huis verlaten. Het is wat, als je met z'n vieren tegelijk ziek bent. Maar goed, dat hebben we weer gehad.

Dankjewel voor de tips om het leven van onwillige pubers toch in je album te kunnen verwerken Sonja en Eileen. Print screens van what's app zijn inderdaad een handige aanvulling. En die telelens gaat alvast op het verlanglijstje voor als mijn kids over een paar jaar aan het puberen gaan.

Tijd voor mijn update.
Wereldnieuws, wel of niet in je P365?

Door het vastleggen van je belevenissen, bijzondere en alledaagse, bewaar je een mooi tijdsbeeld. De kleren die je op de foto’s draagt, de dingen die je doet en de inrichting van je huis zullen bijdragen aan dat tijdsbeeld. Wie herkent het niet? Bladerend door een oud fotoalbum vraag je je af waarom je in hemelsnaam ooit zulke kleren droeg? En herinner je je al snel hoe leuk dat speelgoed van toen was. Of hoe onhandig dat nieuwste technische snufje eigenlijk was.
Om dat tijdsbeeld nog completer te maken, kun je naast herinneringen ook het nieuws verwerken in je Project 365. Dat kan nieuws zijn uit je eigen stad of dorp, maar ook het landelijke en internationale nieuws. En dat nieuws kan gaan over de politiek, maar ook over het weer. Oorlogen en aanslagen wil je misschien liever niet in je boeken terugzien, gouden medailles op de Olympische Spelen of de ontdekking van een nieuwe planeet wellicht wel.
Dichter bij huis is er vaak ook genoeg nieuws. Zo zijn er in maart gemeenteraadsverkiezingen in de meeste Nederlandse gemeenten. En lag in januari het treinverkeer plat vanwege een zware storm. Ook past de sluiting van het dorpshuis of nieuwe kleedkamers voor de voetbalclub in je album.
Als ik nieuws verwerk in mijn project 365 pik ik hier en daar iets uit dat bij me blijft hangen. Of waar we als gezin allemaal in geïnteresseerd zijn.
Zo komt de storm van 18-1 wel in mijn weekoverzicht, die van twee weken eerder niet. Simpelweg omdat die van 18 januari meer impact op ons dagelijks leven had. En in februari is er veel van de Olympische Spelen te zien, omdat we graag naar die sporten, schaatsen in het bijzonder, kijken. De tv heeft uren aangestaan en we hebben enorm meegeleefd met TeamNL.

Om het nieuws te verwerken in mijn layouts gebruik ik verschillende manieren. Koppen van krantenartikelen, al dan niet voorzien van een foto, gebruik ik meestal voor nieuwsfeiten. Toen er nog een fysieke krant op de mat viel, maakte ik een scan van het betreffende artikel. Tegenwoordig maak ik een print screen van de website van de krant. Indien nodig bewerk ik de scan of print screen nog in photoshop. Als een kop bijvoorbeeld heel breed is, dan is het soms fijn om die met ‘knippen en plakken’ smaller te maken, zodat het beter past in mijn weekoverzicht.
Bij uitzonderlijke weersomstandigheden maak ik ook wel eens een printscreen van de weer app op mijn smartphone. Dit doe ik ook van leuke of grappige what’s app of sms conversaties. Zo waren mijn zus en ik laatst op zoek naar een leuke midweek aanbieding en dat ging over en weer via WA. Uiteindelijk heeft mijn moeder het idee afgekeurd (ze wil liever weg als het beter weer is), maar de WA conversatie heb ik wel in mijn weekoverzicht verwerkt.
Projecten op de school van mijn kinderen horen ook zeker in mijn P365 thuis. Zo hebben zij in januari weer een Groene Voetstappen week gehouden. Hiervoor heb ik het logo van het groene voetstappen project op internet opgezocht en dat gebruikt in het overzicht van die week.
(https://digiscrap.nl/gallery/33/1480-260218171723.jpeg)

Als je zo door
mijn weekoverzichten (https://digiscrap.nl/gallery/?cat=5) kijkt, zul je zien dat ik op die manier regelmatig andere beelden dan foto’s verwerk. Zo hebben we straks niet alleen een boek vol herinneringen aan zowel ons gezinsleven als de wereld om ons heen.

Vind je het niet leuk om nieuwsfeiten in je weekoverzicht te plaatsen, voeg dan aan het eind van de maand een extra pagina toe waar je belangrijke gebeurtenissen vermeld. Dit kun je doen door een template te gebruiken zoals je in de andere weken doet. Maar je kunt bijvoorbeeld ook krantenkoppen verzamelen en deze bij elkaar plaatsen op een pagina.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 26-02-2018, 19:16:21
Geweldige tips @Anja Wens (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1480)  !! Dankjewel hiervoor. Heel nuttig en fijn om even bij elkaar te hebben. En fijn dat jullie allemaal weer beter zijn trouwens. Het is een hardnekkige griep die er heerst. Ook hier zijn er veel aan de beurt.

Wat herkenbaar
@SonjaS (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=3174)  dat niet meer op de foto willen. Het wordt dan gauw heel 'gemaakt'. Enorm leuk idee om appjes mee te nemen in het geheel!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: clautje op 27-02-2018, 17:28:59
Sinds de geboorte van onze zoon Tristan (hij is nu 13 jaar) ben ik al aan het scrappen. Ik ben begonnen met Printmaster maar al snel overgestapt op PSE. Sinds jaren maak ik een Project52 fotoboek. Alle LO's die ik maak plaats ik op onze blog:  [link verwijderd] en aan het einde van het jaar maak ik via Albelli een fotoboek. Ik probeer altijd zo veel mogelijk foto's te maken en op mijn bureau ligt een jaarkalender waar ik per week op zet wat we hebben meegemaakt.  Omdat Tristan nu in de brugklas heeft ben ik veel tijd kwijt aan huiswerkbegeleiding en het maken van samenvattingen en heb helaas weinig tijd om te scrappen. Ik heb zojuist Sinterklaas 2017 gescrapt. Leuk dat jullie op dit forum aandacht besteden aan P365/P52 en bedankt voor de vele tips. Ook ik merk dat mijn zoon niet graag meer op de foto wil. Ik vraag hem daarom ook niet meer te poseren maar maak ''stiekem'' foto's als hij zit te gamen of ergens anders mee bezig is. Ik ben niet altijd een fan van digitaal scrappen maar ook een verzamelaar van digital freebies.
Als je deze ook leuk vindt kijk dan eens op mijn Pinterest [link verwijderd]. Ik heb verschillende secties gemaakt, ook een sectie met freebies die beperkt beschikbaar zijn. Groetjes uit Den Haag, Claudia
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 27-02-2018, 19:58:31
Hoi Claudia, wat leuk dat je dit met ons wilt delen! Fantastisch dat je de hele jeugd van Tristan zo vastlegt. Maak er zelf te weinig tijd voor om aan onze fotoboeken te werken (komt nog wel als ik gepensioneerd ben  :smiley_girlgiggle: ) maar schrijf wel belangrijke dingen en leuke uitspraken van m'n peuter en kleuter op. Dat kost me bijna geen werk en dan heb ik het wel bij de hand als ik weer aan de fotoboeken begin.
Leuke pinterestpagina heb je trouwens! Ga er nog eens in neuzen, bedankt voor je link.
 :wave:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 01-03-2018, 20:14:28
hoi Claudia,
Welkom hier. En heel herkenbaar dat jouw zoon niet meer op de foto wil  :smiley_girlgiggle:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 29-03-2018, 23:34:01
Het eerste kwartaal van dit jaar zit er alweer bijna op. Ik heb al bijna drie maanden vastgelegd in mijn Project2018.
Zoals je kunt zien in de
Galerie (https://digiscrap.nl/gallery/?cat=5)  gebruik ik per maand een vaste layout voor mijn pagina's. Dit doe ik niet uit de losse pols. Ik gebruik een template om mijn foto's en andere elementen te plaatsen.
Door met een vaste indeling te werken, krijg je rust en eenheid in je Project2018. Daarnaast kun je ook sneller werken als je niet voor iedere pagina opnieuw een layout hoeft te verzinnen. Deze keer wil ik daarom wat dieper ingaan op het werken met templates.
Veel digiscrappers gebruiken templates als ze beginnen en gaan later vrijer werken. De houvast is fijn en je leert veel van templates over hoe je een pagina kunt indelen. Voor een mooie pagina is het belangrijk dat je foto's en elementen in goede balans met elkaar plaatst. Bij een template is dat denkwerk al voor je gedaan.
Maar... ben je net als ik en bepaal je graag zelf je indeling, dan zul je weinig tot niet met templates werken. Ook dan kan het heel leuk en uitdagend zijn om een vooraf vastgelegde indeling te gebruiken.  Bovendien kun je met een goede template jezelf heel wat werk uit handen nemen.
Nog nooit met templates gescrapt of ben je op zoek naar tips, neem dan eens een kijkje bij onze digiscrap workshops.
Deze (https://digiscrap.nl/digiscrap-workshop/het-gebruik-van-een-template/) gaat over het gebruik van een template.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 30-03-2018, 11:11:02
Dit is mijn februari template. Deze is gebaseerd op een van de templates in mijn kit VellumPockets. Ik heb een paar aanpassingen gedaan. Het geheel verkleind, zodat een bredere rand rondom ontstaat. En ik heb het middelste vak rechts in twee gedeeld om zo voldoende pockets te hebben vor mijn foto's.

(https://digiscrap.nl/gallery/34/1480-300318105429.jpeg)

Zoals je ziet is dit echt een basis template.  De plaats van de foto's, journaling en de maandkalender is vastgelegd. Verdere indeling met elements is achterwege gelaten. Dat is een bewuste keuze, omdat ik in mijn Project2018 vooral de aandacht aan de foto's en hun verhaal wil geven. Ik vind dat een prettig manier van werken.
Als ik templates van andere designers gebruik, zet ik de embellishment lagen op onzichtbaar, zodat ik alleen de foto lagen zie. Dan voeg ik eerst mijn foto's en tekst toe. Pas daarna ga ik beslissen welke lagen ik voor het plaatsen van andere elements ga gebruiken. Dit doe ik door lagen zichtbaar en weer onzichtbaar te maken (in photoshop op het oogje klikken dat voor de betreffende laag in het lagenpallet staat).
Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Het kan ook zijn dat jij het prettiger vindt om de plaats van embellishments te zien, om zo een goed totaalbeeld te hebben. Je ziet ook in het aanbod van templates dat er veel verschillende zijn, van basic tot goed gevuld. Laat je inspireren door alle varianten en stijlen in de winkelcategorie [urlhttps://winkel.digiscrap.nl/Templates/]Templates[/url].
Op welke manier je ook met templates werkt, bedenk altijd dat het een hulpmiddel is. Je mag een template altijd zo aanpassen dat het bij jou foto's en jouw stijl past. Geef altijd wel credits aan de designer van de template, ook als je er veel aan gewijzigd hebt.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 27-04-2018, 00:55:49
En toen?

Toen werd het druk op het werk, druk met de kinderen en was het jaar een maand verder...
Ja hoor, ook mij overkomt het. Ondanks alle goede bedoelingen en planning, loop je dan ineens achter met je album. Dat kan rot voelen, daar kun je van balen. Maar mijn advies: niet doen.
Er zijn nu eenmaal weken dat je minder tijd hebt om aan je Project2018 te werken. Je kunt heel veel plannen, maar soms gaan de dagen net even anders. Leg je daarbij neer. Want als je jezelf op gaat zitten vreten, omdat je niet verder kunt, dan gaat de lol er ook vanaf. En dat is niet de bedoeling. Een jaaralbum bijhouden, moet je vooral doen omdat je het leuk vindt. Je moet er met plezier aan kunnen werken, zonder je schuldig te voelen als je wat achterstand oploopt.

Stel je hebt een paar weken niet aan je pagina's kunnen werken, wat kun je dan het beste doen?

Bedenk eerst of je binnenkort wat extra tijd hebt om er wel aan te werken?
Is dat zo, plan dan lekker een scrapdag in en werk je album bij. Kop koffie of thee erbij, favoriete muziek en aan de slag. Foto's uitzoeken, notities erbij nemen en de pagina's vullen.  Zo'n creatieve dag is meteen ook wat tijd voor jezelf. Geniet ervan en ontspan.
Nu zie ik een aantal van jullie denken: ja, was het maar zo makkelijk. Zo'n dag heb ik (voorlopig) niet. Dat begrijp ik heel goed, hoor. Met een baan, gezin, familie en sociale verplichtingen is het niet altijd vanzelfsprekend om zo'n scrapdag in te plannen. Geeft niks. Er zijn meer manieren om je achterstand in te halen.
Heb je geen inhaaldag, pak de draad dan weer op bij de huidige week. Laat de niet gescrapte overzichten even voor wat ze zijn. Als je dan de routine weer gevonden hebt, ga dan langzaam bijwerken. Heb je het overzicht van die week af, ga dan nog een kwartier of half uur door en werk aan een van de oudere overzichten. Begin bij de meest recente en werk terug naar waar je de draad bent kwijtgeraakt.
Het heeft een psychologisch voordeel om van nieuw naar oud te werken. De af te werken overzichten worden er steeds minder, terwijl je van een kort naar lang geleden gaat. Zou je met bijwerken bij het oudste overzicht beginnen, dan blijf je voor je gevoel dezelfde achterstand houden. Want dat ene ingehaalde overzicht was van 4 weken terug. Maar als je bent bijgewerkt, is het volgende in te halen overzicht ook alweer van minstens vier weken terug. En dat kan demotiverend werken.

Scrap met plezier

Om een lang verhaal kort te maken. Er is altijd wel een moment in een jaar dat je een achterstand zult oplopen. Dat is helemaal niet erg. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat dit bij het maken van een jaarboek hoort.  Een achterstand is altijd in te halen, zelfs al doe je dat pas volgend jaar. Ontspan en maak er geen 'moeten' van, je scrapt tenslotte voor het plezier en de creativiteit.

Er staan weer een paar nieuwe weken uit mijn
Project2018 in de Galerie (https://digiscrap.nl/gallery/?cat=5), onder andere deze van week 10. (https://digiscrap.nl/gallery/34/1480-260418220816.jpeg)
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Eileen op 27-04-2018, 09:10:42
wat een goed advies Anja
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 27-04-2018, 10:20:13
Echt een leuk stukje weer, Anja! En goed advies! Zoals gewoonlijk, loop ik weer weken achter, maar dat komt allemaal weer goed in de zomervakantie!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 29-04-2018, 11:13:28
Mooie uitleg Anja. Volgens mij is die achterstand voor velen herkenbaar. Ik heb dat zelf ook inderdaad. Geruststellend om te lezen, dankjewel hiervoor!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 24-05-2018, 23:46:53
Engels, Nederlands of een andere taal in je project?

In de digitale scrapwereld zie je heel veel engels gebruikt worden. Ook hier op Digiscrap. Maar veel van ons zijn Nederlands of komen uit het nederlands taalgebied.
Het is bij het maken van een lay out soms al lastig om te kiezen in welke taal je die maakt. Bij het maken van een jaarboek is die vraag zo mogelijk nog meer van toepassing. Want je maakt een project om herinneringen te bewaren. Een boek waarin je kinderen of kleinkinderen terug kunnen kijken. Een album dat het verhaal van je jaar, van een reis of die bijzondere gebeurtenis vertelt.

Kies je dan voor je moerstaal?
Of ga je je boek maken in het universele engels?

Bij de start van een P365 heb ik me dit ook al een aantal keer afgevraagd. En ik heb uiteindelijk  besloten dat ik niet voor het één of het ander kies. Nederlands, engels, spaans, het mag wat mij betreft allemaal door elkaar. Zolang de journaling maar in het nederlands is.
Ik vind het belangrijk dat mijn gezin, familie en vrienden het verhaal bij de foto's kunnen lezen.

Voor embellishments, word art en dergelijke kijk ik vooral naar wat bij de pagina past.
Engelse termen zijn ondertussen zo ingeburgerd dat ze vaak wel begrepen worden. En bij een vakantie of gebeurtenis kan de taal van het land waar het over gaat een leuke toevoeging zijn.
Kijk maar eens naarToday in London --- Aujourd'hui en a Paris --- Heute abend in Berlin. Allemaal duidelijk wat er staat en passend bij de foto's.  (als je tenminste naar Londen, Parijs of Berlijn bent geweest  ;) )
Een ander leuk aspect van taal is dat het een beeld van de tijd geeft. Welke taal en welke uitdrukkingen je gebruikt, laat zien welk jaar het (ongeveer) is, maar ook hoe oud je kinderen bijvoorbeeld zijn.
Toen ik jong was gebruikten we termen als GAAF en TOF. Een aantal jaar geleden was alles VET en COOL en nu hebben kids het vooral over CHILL en SICK. Ohja, kids is er ook zo één.
Taal laat ook zien waar je je mee bezig houdt, wat voor jou en de jouwen interessant is. Zo zullen in mijn Project2018 termen als squidgie, fortnight en swish swish dance voorkomen, omdat mijn kinderen daar nu vol van zijn. Maar ben je een tuinliefhebber en ben je dit jaar bezig met een nieuw tuinontwerp, dan zullen termen als vaste planten, tuincentrum en spitten meer in jouw project voorkomen.

Mijn tip voor deze maand is dan ook: speel met taal. Leg jezelf niet teveel regels op. Gebruik woorden en taal om je verhaal te vertellen en doe dat op de manier die bij je past.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 25-05-2018, 11:08:37

Kijk maar eens naarToday in London --- Aujourd'hui en Paris --- Heute abend in Berlin. Allemaal duidelijk wat er staat en passend bij de foto's.  (als je tenminste naar Londen, Parijs of Berlijn bent geweest  ;) )


 :rofl:

Leuke tips weer, Anja!
Bij mij loopt het ook een beetje door elkaar. Veel titels/grote wordart is in het Engels, maar de journaling in het Nederlands, om dezelfde reden als jij noemt.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 25-05-2018, 14:32:57
Wat een leuk stukje weer @Anja Wens (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1480) !  :yes:
Bij mij een beetje hetzelfde; titels, wordstrips, etcetera... vaak in het Engels, de journaling in het Nederlands.

Toen ik jong was gebruikten we termen als GAAF en TOF. Een aantal jaar geleden was alles VET en COOL en nu hebben kids het vooral over CHILL en SICK. Ohja, kids is er ook zo één.
:laugh: Ja, precies! En dan hebben we nog de "gamertaal" (die spreken ze vloeiend!): RPG, shooter, karakters buffen of nerfen ("nurf"), hyped, supporten, noob, GG, lag, grinden, droppen,  campers...  :what:
Ik maak er echt een punt van om te weten wat alles betekent, anders kan ik geen enkel gesprek meer volgen.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 25-05-2018, 14:43:27
Haha, ja dat @SonjaS (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=3174) . Neef en nicht zijn paar jaar ouder en als ik die dan hoor praten voel ik me soms zo oud.  :smiley_girlgiggle:

Dat vind ik meteen ook het leuke van taal. Taal leeft en is flexibel. Je kan je daaraan storen en je er tegen verzetten. Maar waar turbotaal in de jaren 90 heel modern en voor onze ouders irritant was is het nu alweer ouderwets.
Soms klagen mensen wel eens over het vele engels, maar dat is een fenomeen van alle tijden. Als je onze taal ontleed, komen meer dan de helft van de woorden uit andere talen. We zijn nu eenmaal een natie van handelaren en reizen de wereld rond om onze kennis te delen.
Maar tot zover mijn taalfilosofie.  ;)

Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 25-05-2018, 14:48:32
Dialect in je project2018?
Ja natuurlijk, waarom niet.

Dialecten en streektalen hebben niet allemaal dezelfde status als de Friese taal. maar voor veel mensen is het wel heel eigen. Dus als je Limburgs in je boek wil gebruiken, gewoon doen. Haags of Rotterdams, Twents of Zeeuws, het mag allemaal. Het is jouw boek en jij bent de maker.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 25-05-2018, 15:21:22
Haha, ja dat @SonjaS (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=3174) . Neef en nicht zijn paar jaar ouder en als ik die dan hoor praten voel ik me soms zo oud.  :smiley_girlgiggle:

 :rofl: Ja, dat kunnen we niet hebben hè!
Dat ik weet waar ze over praten, geeft me in ieder geval een beetje het gevoel dat ik een "coole" moeder ben.  :smiley_girlgiggle:
Jammer dat ik nooit zo cool wordt als opa. Hij is een "legend" : communiceert tegenwoordig met zijn kleinkinderen via Instagram.  :oohja:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Eileen op 25-05-2018, 19:39:14
Wat een leuke tips. Gelukkig zijn de meeste nieuwe terms  die jongeren hier in Frankrijk gebruiken gewoon  Engels,  al gebruiken ze het dus vaak helemaal fout, en dan klinkt het zo dom, ze weten dus totaal niet wat ze eigenlijk zeggen maar hebben ergens een cool Engels woord gehoord en gebruiken het hoe het uitkomt

Pad wel op in het frans  is het aujourd'hui a Paris en niet en paris
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 26-05-2018, 12:57:43
Oeps! Mijn frans is erg roestig.  Dankje @Eileen (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=85). Ik ga het aanpassen.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 13-07-2018, 01:55:43
Op vakantie

En dan breekt de vakantietijd aan. Ineens is iedere dag een foto maken geen enkel probleem meer. Ieder vergezicht, elk ijsje, al die mooie zonsondergangen en alle grappige momenten wordt gefotografeerd. Je komt thuis met een koffer vol vieze kleding en een geheugenkaart vol plaatjes.
En als je dan na een tijdje weer terug in het alledaagse ritme bent, wil je de foto’s gaan verwerken. Misschien maak je een mooi fotoboek met al die herinneringen. Of deel je alle foto’s met je vrienden via facebook of op een usb-stickje en scroll je regelmatig door je telefoon om die dagen nog eens te beleven.

Maar hoe moet dat nu met Project2018?
De vakantie is net zoveel onderdeel van je leven als een bezoekje aan de supermarkt. Dus ja, ook de vakantie hoort (vind ik) in je jaaralbum. Maar hoe kies je uit al die leuke plaatjes dan die ene foto per dag?
Dat is een lastige. Zeker als je een los vakantiealbum maakt, heb je de allerleukste foto’s al uitgezocht om af te drukken. Dus je wil niet dezelfde ook nog eens in je PL boek hebben.
aan de andere kant, als je geen apart album van de vakantie maakt, dan is een foto per dag veel te weinig om vakantie samen te vatten. Grofweg zijn dat de twee dilemma’s bij het verwerken van de vakantie in je Project2018.

Een foto per dag
Ga voor een foto per dag als je ook nog andere lay outs of wellicht een heel album maakt van je vakantiefoto’s. En kies dan vooral voor die foto’s van de kleine, dagelijkse dingen. Zoals het krakkemikkige hekje dat je iedere dag passeert op weg naar de bakker. Het bloemenperkje bij de ingang van de camping. De eendjes die altijd in de tuin van je vakantiehuis komen eten. De kiosk waar je je krantje haalt. Slippers voor de ingang van je tent. Het eerste kopje koffie in de ochtend. Dat soort typische dingetjes die je alleen op vakantie ziet of doet. Foto’s die niet direct bijzonder en indrukwekkend zijn, maar wel heel duidelijk weergeven dat je vrij en/of van huis bent.

Project vakantie
Als je geen aparte album maakt van je vakantiefoto’s, is het niet te doen om de vakantie in een foto per dag te vangen. Al die leuke, grappige, gezellige, mooie en bijzondere plaatjes verdienen een plekje. De vakantie hoort bij het verhaal van dat jaar en mag uitgebreid aan bod komen.
Je kunt kiezen voor een template waar je heel veel foto’s kunt plaatsen en die vullen met je favoriete foto’s. Bepaal dan eerst hoeveel foto’s je wilt gaan gebruiken en pas daar het aantal pagina’s dat je reserveert voor de vakantie op aan.
Het is ook mogelijk om je foto’s te verkleinen, zodat er per dag meerdere passen in een vak waar normaal gesproken een foto komt.
Heb je uitstapjes gemaakt, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om layout per dag te maken in dezelfde stijl als je wekelijkse pagina’s.

Meer het belangrijkste advies:
Maak je voor en tijdens je vakantie geen zorgen over het verwerken van je vakantiefoto’s. dat kan altijd later nog. Of je in het voorjaar al op reis was, nu of binnenkort zomervakantie hebt of pas in het najaar op vakantie gaat:
Eerst lekker genieten van de vrije dagen, het ontspannen en de gezelligheid.
Dat ga ik ook doen. Eind augustus ben ik terug met een nieuw update.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 28-09-2018, 11:02:56
De schoolfotograaf is al geweest en vandaag gaan de kinderen op schoolreisje. Maar ook als je geen kinderen hebt, merk je het aan alles om je heen. Jawel, de zomer is voorbij, alles is weer terug in het dagelijkse ritme. En het weer laat het ons ook meteen voelen, want de temperaturen zijn beduidend lager.

Hoe zijn jullie de zomer doorgekomen? Het was een uitzonderlijke zomer die we niet snel zullen vergeten. De hitte, de droogte en hopelijk zijn er mooie herinneringen gemaakt.
Nu kan ik me zo voorstellen dat er op de hete dagen niet veel van is gekomen om achter de computer te kruipen om je Project2018 bij te houden. Ik had er zelf in elk geval niet zoveel trek in. Dus het is nu tijd om bij te werken. Tegelijkertijd wil ik ook de huidige weken bijhouden, waardoor ik soms het gevoel heb om dubbel te werken. Ik heb daarom een paar tijdstippen in mijn agenda aangestreept om te besteden aan mijn Project2018. Zo kan ik mezelf behoeden voor uren achter elkaar achter de pc te zitten. En het werk aan de pagina's te beperken.
Ik wil voorkomen dat ik te veel tijd per dag of week aan mijn P2018 besteed. Want als ik in een korte tijd veel bezig ben met de pagina's, dan gaat het me tegen staan. Daarnaast zijn er nog heel wat andere dingen die ik wil en moet doen, dus het is belangrijk dat ik niet al mijn tijd aan mijn album besteed. En af en toe relaxen en weg van het scherm is ook belangrijk.  :smiley_superwink:

Ben je helemaal uit het ritme, dan is het goed om weer te beginnen met de huidige week. Nog even niet denken aan de weken die je nog moet inhalen. Zorg dat je eerst weer in de regelmaat komt van dagelijks, wekelijks, maandelijks bijwerken. Ben je weer gewend aan het bijhouden, dan ga je je achterstand inhalen. Want als je met achterstand begint, is het vaak zo dat je eerst een heleboel moet bijwerken. Of je blijft achter de feiten aanlopen, omdat je niet bij raakt. Beide geven een vervelend gevoel. Zorg daarom dat je weer in het ritme komt van de huidige weken, voordat je een inhaalslag gaat maken. Een jaaralbum bijhouden moet natuurlijk wel leuk blijven. Als je het alleen maar doet, omdat het moet, dan gaat het plezier snel verloren.

Het kan ook zo zijn dat de werkwijze van de eerste helft van het jaar niet goed bevallen is. Aarzel dan niet om het aan te passen. Werkt dagelijks toch beter? Of heb je meer behoefte aan een (andere) template? Met de ervaring van eerder weet je wat niet fijn werkt. En met die kennis kun je het bijhouden van je project zo aanpassen, dat het weer wel goed werkt voor jou. Je kunt daarbij ook de tips en adviezen op de voorgaande pagina's van dit onderwerp nog eens doornemen.
Bang dat je boek dan niet meer het hele jaar hetzelfde uiterlijk heeft. Maak je daar niet te druk om. Tenslotte is het vooral een album vol herinneringen en die zullen de boventoon blijven voeren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om twee halfjaar boeken te maken. Of je kunt een leuke overgangspagina in je P2018 opnemen waarin je vertelt hoe je van de ene werkwijze naar de andere over bent gegaan. Ook dat is een herinnering die vastgelegd mag worden.

Daarom deze mantra voor de aftersummer dip: zorg dat je weer begint.

En voor wie nu met een album begint, omdat je het schooljaar volgt: heel veel succes met de start van je P365. Maak er (weer) een mooi jaar van. Alle tips over het inrichten, opstarten en bijhouden vind je op de voorgaande pagina's van dit onderwerp.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 28-09-2018, 11:24:20
Leuk stukje weer, @Anja Wens (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1480) !  :clap1: Bedankt voor de tips!

Oja...de schoolfotograaf...daar heb ik een grappig verhaaltje bij in mijn album: Mijn oudste zoon had het voor elkaar gekregen om 2 jaar achter elkaar hetzelfde T-shirt aan te doen voor de foto  :whatever: zodat ik nu 2 ongeveer dezelfde foto's heb.. Je begrijpt dat ik het T-shirt dit jaar "verstopt" heb  :smiley_girlgiggle: , want was het de vorige keer per ongeluk, hij zag de lol er wel van in en was vast van plan dit jaar weer hetzelfde geintje uit te halen... :sortof: Dat ging dus mooi niet door!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 28-09-2018, 12:33:16
Haha, dat hebben wij ook eens gehad.
Op het kinderdagverblijf werden ook altijd 'school'foto's gemaakt. Daar zat op zich weinig regelmaat in. Het ene jaar in het najaar en daarna in het voorjaar weer. En ik kocht nogal eens shirtjes op de groei. Had de jongste dus ook twee keer achter elkaar hetzelfde shirt aan. Valt meestal niet zo op, maar mijn moeder heeft een paar van die dreumesfotootjes op een rij en dan zie je dus twee keer zijn snoetje met dat groene shirt. In de tweede heeft hij wel beduidend meer haar.  :rofl:

Oh, en ik heb het een keer voor elkaar gekregen om het helemaal te vergeten. Ging de oudste in een broek met vlekken naar school, haar niet fatsoenlijk gekamd...Gelukkig werden het dat jaar stoere foto's. Pfffeew.   icon_redface
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 26-10-2018, 01:12:21
Dit zijn wij

Naast foto´s, herinneringen, datums en gebeurtenissen is het in een jaarboek ook leuk om iets te vertellen over de mensen in het boek. Naast overzicht van het jaar, krijg je zo ook een beeld van de personen. Wie zijn ze, wat doen ze, waar houden ze van in 2018. Heel waardevol om later op terug te kijken.

Tekst
Er zijn verschillende manieren om de personen aan bod te laten komen.
Om de hoofdrolspelers in je album te beschrijven, kun je met tekst werken. Dat is meteen een mooie afwisseling met de vele foto’s.
Het interview is een veelgebruikte methode. Maak een lijst met vragen, 10-20-30 dat bepaal je zelf, die je aan iedereen stelt. De vragen en antwoorden verwerk je in een lay out. Naast dat het leuk is om de verschillen per persoon te zien, krijg je zo ook een goed tijdsbeeld. En als je de vragen ieder jaar terug laat komen, dan kun je ook de ontwikkeling van diegene volgen.

Een andere methode is het Ik lijstje. Laat de persoon zichzelf beschrijven aan de hand van zinnen die met ‘ik’ beginnen. Je kunt dit ook heel goed zelf invullen, dan beschrijf je de persoon door jou ogen. Ook erg leuk om voor je huisdieren te doen. Laat dingen zoals lievelingseten, sport, leeftijd, vriendjes en hobby’s in het Ik lijstje terugkomen.

Dit is een voorbeeld van het Ik lijstje van mijn zoon.
  [ Je hebt geen rechten om bijlagen te bekijken ]  

Vul zulke tekst lay outs gerust aan met een of meerdere foto’s. Kapsel, kleding en uiterlijk zeggen ook veel over de tijd. En over de persoon, want hoe lang ben je, welke kleur haar heb je en draag je misschien een bril.

Beeld
Wil je geen uitgebreide teksten in je P2018 verwerken, zeg het dan met beeld.
Maak bijvoorbeeld eens een gekke bekken pagina. Je kunt hiervoor een speciale fotoshoot doen. Lekker een middagje voor de spiegel en de meest vreemde gezichten schieten. Of kies uit al die ‘mislukte’ foto’s de raarste en gekste gezichten uit. Maak zo een galerie per persoon en verspreid die in je album, bijvoorbeeld in zijn of haar verjaardagsmaand.

Of leg een ‘dag in het leven van’ vast met foto’s. Van opstaan tot naar bed gaan, neem je foto’s van al die dagelijkse momenten. Hoe laat gaat je wekker, wat eet je als ontbijt, welke route neem je naar school of werk, wie kom je daar tegen, waar lunch je en wat doe je ‘s middags, waar doe je boodschappen, wie kookt er, welke programma kijk je op tv en hoe laat ga je naar bed.

Omgeving
Het is naast mensen en dieren ook erg leuk om voorwerpen te laten zien die dat jaar of op dat moment veel betekenen voor de personen in je jaarboek. Het sportveld waar je traint, het lievelingsspeelgoed van je kind, de gevel van je huis, de kinderboerderij waar je vaak komt of het bos waar je gaat wandelen, de fietsroute naar je oma of de zelfscanner in de supermarkt (als je zelf scant natuurlijk, anders de band met boodschappen bij de gewone kassa  :rofl: ).

Overigens leent je omgeving zich er ook heel goed voor om in tekst gevat te worden.
In steekwoorden bijvoorbeeld. Noem je straat, kleur auto, naam van je huisdier, het bedrijf waar je werkt, je favoriete seizoen, vakantieland, etc.  Of gebruik alleen cijfers: hoeveel fietsen staan er in je schuur, je leeftijd en die van je huisgenoten, op hoeveel graden staat de verwarming bij jullie, wat is je dagelijkse bedtijd, hoeveel huisdieren heb je, hoe vaak ga je naar de sportschool of -club, wat is je favoriete zender en hoeveel koppen koffie drink je er dag.

Boek
Je kunt dergelijke pagina’s allemaal bij elkaar zetten. Misschien wel aan het begin van het jaar of juist als afsluiter.
Verspreiden van de pagina’s is ideaal als je hier en daar een week hebt met minder of geen foto’s. Of als je een nieuwe maand liever op een linkse pagina begint, dan werkt het goed als ‘opvulling’.
Je kunt de pagina ook gezellig plaatsen in de verjaardagsmaand van de hoofdrolspeler. Aan het begin of eind van het schooljaar is toepasselijk als je kinderen hebt.
En maak je een apart vakantieboek, dan kun je dit soort pagina’s plaatsen in de weken die leeg blijven. 
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 26-10-2018, 19:41:32
Wat een leuke ideeën weer, Anja! Originele invalshoeken. En ik denk oprecht dat het 'later' interessanter is terug te kijken naar de dingen die je nu normaal vindt en waar nauwelijks aandacht naar uitgaat (hoe de woon- en slaapkamer eruit ziet, school, de favoriete knuffel). Als ik naar mijn eigen fotoalbum kijk zie ik vooral veel foto's van 'bijzondere' dingen in het leven: Vakantie, verjaardag... terwijl mijn herinneringen toch echt meer gaan leven als ik bijv. naar de achtergrond kijk van de foto waar ik de verjaardagskaarsjes uitblaas ('oja, dat schilderij hing aan de muur en wat een lelijke gordijnen hadden we toch').
Nu worden er tegenwoordig natuurlijk veel meer foto's gemaakt dan toen ik klein was en heb je misschien meer foto's van alledag maar ik betwijfel of mensen juist die foto's uitkiezen voor hun albums 'voor later'. Ik kies er nu bewust voor dat wel te doen (en ja, ook de vakantie- en feestfoto's ontbreken niet!)
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 26-10-2018, 20:45:24
Oh wat een leuke tips Anja! Ik zit er serieus over te denken om volgend jaar een project life 2019 te doen. Al was het alleen maar om meer foto's te maken en weer leuk ontspannen bezig te zijn met bijhouden van alledaagse dingetjes voor een boek.  Ik weet hoeveel werk het is en ik weet dat ik weinig vrije tijd heb maar toch begint het te kriebelen.....
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 23-11-2018, 00:13:28
Project 2019

Oke, de Sint is nog maar net in het land en Kerstmis lijkt nog ver weg. Maar het einde van het jaar begint toch echt in zicht te komen. Nog een paar weken te gaan in het album van 2018. En dus is het goed om nu al na te gaan denken over Project 2019.

Voorbereiding
Is dat niet wat vroeg? Nee hoor, nu kun je ruim de tijd nemen om te bedenken hoe je Project 2019 aan wil pakken. Je kunt alvast de kleuren kiezen voor het nieuwe jaar. Ook kun je nu rustig bepalen welke indeling je gaat gebruiken. Misschien wil je in 2019 met je eigen templates gaan werken? Dan is het fijn om daar nu al aan te beginnen, want dan ben kun je 1 januari meteen met het nieuwe jaarboek starten.
Ben je nu bezig met Project2018, maak dan de balans op. Wat gaat er dit jaar goed en wat wil je volgend jaar graag anders doen.
Pak een agenda of kalender van 2019 erbij en bekijk wanneer bijzondere dagen zijn. Dat kunnen feestdagen zijn, maar ook verjaardagen, jubilea of vakanties. Dit kan van pas komen, als je hier extra ruimte voor wilt maken in je album. En het kan ook helpen om een planning te maken wanneer je aan je layouts wil werken.

Tips & Tricks
Wil je in 2019 voor het eerst een jaarboek gaan bijhouden? Of wil je het komend jaar anders aan gaan pakken? Lees dan de informatie en tips nog eens terug. Je hoeft hiervoor alleen maar naar de eerste post van dit onderwerp te gaan. Je leest dan over de verschillende soorten jaaralbums die je kunt maken. Er wordt besproken hoe je een indeling kunt kiezen en hoe je met templates kunt werken. Je leest allerlei tips over fotomomenten en hoe je jezelf daaraan kunt herinneren. Ideeën over de taal die je gebruikt, het verwerken van bijzondere dagen, nieuwsfeiten en vakanties en de start van je projectjaar komen voorbij.

Ik zou zeggen, zet een kop warme thee (koffie of chocomel is ook lekker), notitieboek of agenda erbij om je ideeën op te schrijven en dan ontspannen de tijd nemen om je plannen voor Project2019 vorm te geven.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Henny op 23-11-2018, 11:47:42
Zeer nuttig stukje weer Anja!
Als dit document af is eind december, is het echt een prachtig ''motivatie/handleiding of hoe je het ook wilt noemen'' stuk geworden.  :good1:
Een naslagwerk dat nog jaren gebruikt kan worden.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 23-11-2018, 20:27:35
Leuke tips weer Anja! Ben benieuwd naar hoe de Project Life dames (en heren?? ...wil zeker niet discimineren maar die zijn denk ik zeldzaam) het bevallen is! En natuurlijk, als je het leuk vindt, wat resultaten in de gallerie te showen als inspiratie voor anderen (en om zelf complimenten te krijgen  :smiley_superwink: )
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 25-11-2018, 19:38:37
Super Anja! En motiverend ook!

Het begint echt te kriebelen om weer een boek te maken!

Titel: Re: Project 2018
Bericht door: star74 op 04-12-2018, 23:30:20
Zo lang niks meer gedaan, maar het gaat toch weer kriebelen....
Dan is project life natuurlijk een hartstikke leuke manier om de draad weer op te pakken.
Raak weer gemotiveerd nu ik dit stuk gelezen heb!!!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 06-12-2018, 13:12:01
@star74 (https://digiscrap.nl/index.php?action=profile;u=1863)  ja echt hè, en dan  :sortof: moet je wel  ;)
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anja Wens op 27-12-2018, 23:33:17
Lijstjes!

Mensen zijn gek op lijstjes.
Vaak maken we ze om praktische redenen, om niets te vergeten, zoals to do lijstjes en boodschappenlijstjes. Of we zetten wensen op een rijtje met verlanglijstjes en bucketlists.
En aan het eind van het jaar maken radio- en tv-zenders jaaroverzichten, er worden sportmensen, woorden en politici van het jaar gekozen en natuurlijk niet te vergeten de jaarlijkse Top2000.
Lijstjes brengen orde aan in ons dagelijks leven, in onze gedachten en onze herinneringen. Als we dan zo in december zijn aangekomen, sluiten we met lijstjes het jaar af. Wat was er allemaal in het nieuws, welke mensen waren bijzonder, wat hebben we allemaal gedaan. En daarom zijn lijstjes ook de perfecte manier om een jaaralbum af te sluiten.

Je kunt een jaaroverzicht of een jaarlijst op vele manieren maken. Je kunt natuurlijk een nieuwsoverzicht maken. Een spread met de belangrijkste nieuwsfeiten per maand of persoonlijke hoogtepunten in een layout verwerken. Ben je een sportliefhebber, dan kun je je ook focussen op sport hoogtepunten, belangrijke wedstrijden, olympische spelen en toernooien.
Als je vaak buiten- of natuurfoto’s maakt, kun je een jaaroverzicht van het weer maken. Zeker in 2018 is daar heel wat over te vertellen, want er zijn heel wat weer records verbroken. Je tuin, straat of buurt door het jaar heen kan ook een mooi beeld geven.

Een jaaroverzicht kun je ook heel leuk maken rondom een thema. Je kunt bijvoorbeeld alle verjaardagen nog eens de revue laten passeren of de uitstapjes en vakanties. Maar wat dacht je van een selectie foto’s van je huisdier. Het jaar door de ogen van je kat of hond.
Brei, haak of verf je? Verzamel al je creatieve maaksels bij elkaar.  Zelf heb ik eens een layout gemaakt met alleen maar foto’s van lachende gezichten. Per maand heb ik de mooiste, liefste, leukste lachen van mijn gezin uitgezocht en al die lachfoto’s bij elkaar gezet. Dit kan natuurlijk ook met ogen, handen, haar. Of gebruik foto’s die het net niet haalden omdat ze niet scherp zijn of personen er half op staan. Een soort blooper overzicht.

Wellicht denk je nu bij een aantal ideeën: had ik dat meer eerder geweten, dan had ik januari daar al rekening mee kunnen houden. Maar scroll eens door al die foto’s van 2018. Je zult zien hoe makkelijk je een thema of onderwerp vindt in al je plaatjes. En vaak is dat leuker, spontaner dan vantevoren een vast thema te bedenken. Je hoeft je gedurende het jaar ook geen zorgen te maken of je al wel genoeg bomen op de foto hebt gezet, of de ingevlochten haren van je dochter niet mag vergeten te fotograferen. Gewoon aan het eind van het jaar uitzoeken, dan komt zo’n onderwerp vanzelf naar voren.
Zo ging het ook bij mij. Zoekend door mijn foto's zag ik wel erg veel spelletjes foto's voorbij komen. Dat is ook niet zo vreemd, want mijn zoon is helemaal gek van spelletjes. Dus een van de laatste pagina's van mijn Project2018 wordt deze spelletjeslayout.

(https://digiscrap.nl/gallery/35/medium_1480-271218233901.jpeg) (https://digiscrap.nl/index.php?action=gallery;sa=view;id=35901)

Misschien heb je afscheid moeten nemen van bijzondere mensen of geliefde huisdieren. Je kunt hen nog eens extra aandacht geven door een in memoriam pagina in je jaarboek te maken.

Eindigen zonder foto’s kan ook. Maak lijstjes van je favorieten in 2018, favoriete uitstapjes, favoriete kleding, liedjes, terrasjes, films, boeken, youtube video’s, drankjes. Je kunt de lijstjes typen, gebruik verschillende kleuren en lettertypes om ieder lijstje zijn eigen karakter te geven. Voor een personal touch kun je de lijstjes ook zelf schrijven, of door je huisgenoten laten schrijven. Met verschillende pennen en ieder in zijn/haar eigen handschrift. Maak foto’s van de lijstjes of scan ze om ze verder te verwerken in je Project2018.

Wat dacht je van souvenirs verzamelen?
Oke, daar moet je wel al van het begin van het jaar aan denken. Maar laat het dan een tip voor 2019 zijn. Maak een pagina met foto’s van parkeerkaartjes, ov-kaartjes, bioscooptickets, prijskaartjes, theatertickets, entreetickets….. Toegegeven, het wordt minder, want steeds meer toegangsbewijzen worden digitaal. Maar zolang we nog papieren en kartonnen kaartjes hebben, moeten we er ons voordeel mee doen en ze in ons boek ‘plakken’. 
Bewaar theezakjes (de papieren omslagjes), wijnfles etiketten of bierdopjes. En geef die laatste consumptiemunt niet uit in het theater, muziekzaal of festival. Aan het eind van het jaar op de foto zetten en in je P365 verwerken. Leuk om er lijstjes van favoriete optredens, mooiste terrassen en gezelligste vriendinnen uitjes.

Ik vind het maken van dit soort overzichten een heerlijke bezigheid zo rond de feestdagen. Zelfs als mijn week layouts nog niet helemaal klaar zijn, begin ik er toch aan. Al die foto’s nog eens doorkijken, veel ‘ohja, dat was toen’ en ‘weet je nog’ komt er dan voorbij. Het past bij het einde van het jaar, tijd om terug te kijken en vooruit te denken.

Met deze post is het jaar dan ook echt rond. Een heel jaar gevuld met Project2018. Ik heb met veel plezier alle tips en adviezen verzameld en ik hoop dat jullie er, nu of in de toekomst, inspiratie uit kan halen, wanneer je een P365 of ander soort jaarboek wil maken.
En aarzel niet als je vragen hebt. Stel ze hier in het forum, want er is altijd wel een Digiscrapper die je antwoord kan geven. Je bent ook van harte welkom om je eigen tips, ideeën en adviezen te delen.
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: SonjaS op 28-12-2018, 16:23:40
Jaaaa..! Ik ben gek op lijstjes!!  :clap1:
Wat een mooie afsluiting is het geworden Anja! En een prachtig document en naslagwerk als je aan de slag wilt met een project 2019! :yes:
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Maaike PGD op 28-12-2018, 19:35:11
Wat een mooie afsluiter, Anja! Bedankt voor alle leuke tips, inspiratie en voorbeelden!
Titel: Re: Project 2018
Bericht door: Anita op 29-12-2018, 20:09:36
Dank voor alle mooie tips Anja! Leuk idee; die 'favorites'.