Digiscrap Digitaal scrappen

Project 2018

Conversatie gestart op Project 365

Wat een leuke ideeŽn weer, Anja! Originele invalshoeken. En ik denk oprecht dat het 'later' interessanter is terug te kijken naar de dingen die je nu normaal vindt en waar nauwelijks aandacht naar uitgaat (hoe de woon- en slaapkamer eruit ziet, school, de favoriete knuffel). Als ik naar mijn eigen fotoalbum kijk zie ik vooral veel foto's van 'bijzondere' dingen in het leven: Vakantie, verjaardag... terwijl mijn herinneringen toch echt meer gaan leven als ik bijv. naar de achtergrond kijk van de foto waar ik de verjaardagskaarsjes uitblaas ('oja, dat schilderij hing aan de muur en wat een lelijke gordijnen hadden we toch').
Nu worden er tegenwoordig natuurlijk veel meer foto's gemaakt dan toen ik klein was en heb je misschien meer foto's van alledag maar ik betwijfel of mensen juist die foto's uitkiezen voor hun albums 'voor later'. Ik kies er nu bewust voor dat wel te doen (en ja, ook de vakantie- en feestfoto's ontbreken niet!)
#46 - 26-10-2018, 19:41:32

Oh wat een leuke tips Anja! Ik zit er serieus over te denken om volgend jaar een project life 2019 te doen. Al was het alleen maar om meer foto's te maken en weer leuk ontspannen bezig te zijn met bijhouden van alledaagse dingetjes voor een boek.  Ik weet hoeveel werk het is en ik weet dat ik weinig vrije tijd heb maar toch begint het te kriebelen.....
#47 - 26-10-2018, 20:45:24

Project 2019

Oke, de Sint is nog maar net in het land en Kerstmis lijkt nog ver weg. Maar het einde van het jaar begint toch echt in zicht te komen. Nog een paar weken te gaan in het album van 2018. En dus is het goed om nu al na te gaan denken over Project 2019.

Voorbereiding
Is dat niet wat vroeg? Nee hoor, nu kun je ruim de tijd nemen om te bedenken hoe je Project 2019 aan wil pakken. Je kunt alvast de kleuren kiezen voor het nieuwe jaar. Ook kun je nu rustig bepalen welke indeling je gaat gebruiken. Misschien wil je in 2019 met je eigen templates gaan werken? Dan is het fijn om daar nu al aan te beginnen, want dan ben kun je 1 januari meteen met het nieuwe jaarboek starten.
Ben je nu bezig met Project2018, maak dan de balans op. Wat gaat er dit jaar goed en wat wil je volgend jaar graag anders doen.
Pak een agenda of kalender van 2019 erbij en bekijk wanneer bijzondere dagen zijn. Dat kunnen feestdagen zijn, maar ook verjaardagen, jubilea of vakanties. Dit kan van pas komen, als je hier extra ruimte voor wilt maken in je album. En het kan ook helpen om een planning te maken wanneer je aan je layouts wil werken.

Tips & Tricks
Wil je in 2019 voor het eerst een jaarboek gaan bijhouden? Of wil je het komend jaar anders aan gaan pakken? Lees dan de informatie en tips nog eens terug. Je hoeft hiervoor alleen maar naar de eerste post van dit onderwerp te gaan. Je leest dan over de verschillende soorten jaaralbums die je kunt maken. Er wordt besproken hoe je een indeling kunt kiezen en hoe je met templates kunt werken. Je leest allerlei tips over fotomomenten en hoe je jezelf daaraan kunt herinneren. IdeeŽn over de taal die je gebruikt, het verwerken van bijzondere dagen, nieuwsfeiten en vakanties en de start van je projectjaar komen voorbij.

Ik zou zeggen, zet een kop warme thee (koffie of chocomel is ook lekker), notitieboek of agenda erbij om je ideeŽn op te schrijven en dan ontspannen de tijd nemen om je plannen voor Project2019 vorm te geven.
#48 - 23-11-2018, 00:13:28
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

Zeer nuttig stukje weer Anja!
Als dit document af is eind december, is het echt een prachtig ''motivatie/handleiding of hoe je het ook wilt noemen'' stuk geworden.  :good1:
Een naslagwerk dat nog jaren gebruikt kan worden.
#49 - 23-11-2018, 11:47:42

Leuke tips weer Anja! Ben benieuwd naar hoe de Project Life dames (en heren?? ...wil zeker niet discimineren maar die zijn denk ik zeldzaam) het bevallen is! En natuurlijk, als je het leuk vindt, wat resultaten in de gallerie te showen als inspiratie voor anderen (en om zelf complimenten te krijgen  :smiley_superwink: )
#50 - 23-11-2018, 20:27:35

Super Anja! En motiverend ook!

Het begint echt te kriebelen om weer een boek te maken!

#51 - 25-11-2018, 19:38:37

Zo lang niks meer gedaan, maar het gaat toch weer kriebelen....
Dan is project life natuurlijk een hartstikke leuke manier om de draad weer op te pakken.
Raak weer gemotiveerd nu ik dit stuk gelezen heb!!!
#52 - 04-12-2018, 23:30:20

@star74  ja echt hŤ, en dan  :sortof: moet je wel  ;)
#53 - 06-12-2018, 13:12:01

Lijstjes!

Mensen zijn gek op lijstjes.
Vaak maken we ze om praktische redenen, om niets te vergeten, zoals to do lijstjes en boodschappenlijstjes. Of we zetten wensen op een rijtje met verlanglijstjes en bucketlists.
En aan het eind van het jaar maken radio- en tv-zenders jaaroverzichten, er worden sportmensen, woorden en politici van het jaar gekozen en natuurlijk niet te vergeten de jaarlijkse Top2000.
Lijstjes brengen orde aan in ons dagelijks leven, in onze gedachten en onze herinneringen. Als we dan zo in december zijn aangekomen, sluiten we met lijstjes het jaar af. Wat was er allemaal in het nieuws, welke mensen waren bijzonder, wat hebben we allemaal gedaan. En daarom zijn lijstjes ook de perfecte manier om een jaaralbum af te sluiten.

Je kunt een jaaroverzicht of een jaarlijst op vele manieren maken. Je kunt natuurlijk een nieuwsoverzicht maken. Een spread met de belangrijkste nieuwsfeiten per maand of persoonlijke hoogtepunten in een layout verwerken. Ben je een sportliefhebber, dan kun je je ook focussen op sport hoogtepunten, belangrijke wedstrijden, olympische spelen en toernooien.
Als je vaak buiten- of natuurfoto’s maakt, kun je een jaaroverzicht van het weer maken. Zeker in 2018 is daar heel wat over te vertellen, want er zijn heel wat weer records verbroken. Je tuin, straat of buurt door het jaar heen kan ook een mooi beeld geven.

Een jaaroverzicht kun je ook heel leuk maken rondom een thema. Je kunt bijvoorbeeld alle verjaardagen nog eens de revue laten passeren of de uitstapjes en vakanties. Maar wat dacht je van een selectie foto’s van je huisdier. Het jaar door de ogen van je kat of hond.
Brei, haak of verf je? Verzamel al je creatieve maaksels bij elkaar.  Zelf heb ik eens een layout gemaakt met alleen maar foto’s van lachende gezichten. Per maand heb ik de mooiste, liefste, leukste lachen van mijn gezin uitgezocht en al die lachfoto’s bij elkaar gezet. Dit kan natuurlijk ook met ogen, handen, haar. Of gebruik foto’s die het net niet haalden omdat ze niet scherp zijn of personen er half op staan. Een soort blooper overzicht.

Wellicht denk je nu bij een aantal ideeŽn: had ik dat meer eerder geweten, dan had ik januari daar al rekening mee kunnen houden. Maar scroll eens door al die foto’s van 2018. Je zult zien hoe makkelijk je een thema of onderwerp vindt in al je plaatjes. En vaak is dat leuker, spontaner dan vantevoren een vast thema te bedenken. Je hoeft je gedurende het jaar ook geen zorgen te maken of je al wel genoeg bomen op de foto hebt gezet, of de ingevlochten haren van je dochter niet mag vergeten te fotograferen. Gewoon aan het eind van het jaar uitzoeken, dan komt zo’n onderwerp vanzelf naar voren.
Zo ging het ook bij mij. Zoekend door mijn foto's zag ik wel erg veel spelletjes foto's voorbij komen. Dat is ook niet zo vreemd, want mijn zoon is helemaal gek van spelletjes. Dus een van de laatste pagina's van mijn Project2018 wordt deze spelletjeslayout.Misschien heb je afscheid moeten nemen van bijzondere mensen of geliefde huisdieren. Je kunt hen nog eens extra aandacht geven door een in memoriam pagina in je jaarboek te maken.

Eindigen zonder foto’s kan ook. Maak lijstjes van je favorieten in 2018, favoriete uitstapjes, favoriete kleding, liedjes, terrasjes, films, boeken, youtube video’s, drankjes. Je kunt de lijstjes typen, gebruik verschillende kleuren en lettertypes om ieder lijstje zijn eigen karakter te geven. Voor een personal touch kun je de lijstjes ook zelf schrijven, of door je huisgenoten laten schrijven. Met verschillende pennen en ieder in zijn/haar eigen handschrift. Maak foto’s van de lijstjes of scan ze om ze verder te verwerken in je Project2018.

Wat dacht je van souvenirs verzamelen?
Oke, daar moet je wel al van het begin van het jaar aan denken. Maar laat het dan een tip voor 2019 zijn. Maak een pagina met foto’s van parkeerkaartjes, ov-kaartjes, bioscooptickets, prijskaartjes, theatertickets, entreetickets….. Toegegeven, het wordt minder, want steeds meer toegangsbewijzen worden digitaal. Maar zolang we nog papieren en kartonnen kaartjes hebben, moeten we er ons voordeel mee doen en ze in ons boek ‘plakken’. 
Bewaar theezakjes (de papieren omslagjes), wijnfles etiketten of bierdopjes. En geef die laatste consumptiemunt niet uit in het theater, muziekzaal of festival. Aan het eind van het jaar op de foto zetten en in je P365 verwerken. Leuk om er lijstjes van favoriete optredens, mooiste terrassen en gezelligste vriendinnen uitjes.

Ik vind het maken van dit soort overzichten een heerlijke bezigheid zo rond de feestdagen. Zelfs als mijn week layouts nog niet helemaal klaar zijn, begin ik er toch aan. Al die foto’s nog eens doorkijken, veel ‘ohja, dat was toen’ en ‘weet je nog’ komt er dan voorbij. Het past bij het einde van het jaar, tijd om terug te kijken en vooruit te denken.

Met deze post is het jaar dan ook echt rond. Een heel jaar gevuld met Project2018. Ik heb met veel plezier alle tips en adviezen verzameld en ik hoop dat jullie er, nu of in de toekomst, inspiratie uit kan halen, wanneer je een P365 of ander soort jaarboek wil maken.
En aarzel niet als je vragen hebt. Stel ze hier in het forum, want er is altijd wel een Digiscrapper die je antwoord kan geven. Je bent ook van harte welkom om je eigen tips, ideeŽn en adviezen te delen.
#54 - 27-12-2018, 23:33:17

Jaaaa..! Ik ben gek op lijstjes!!  :clap1:
Wat een mooie afsluiting is het geworden Anja! En een prachtig document en naslagwerk als je aan de slag wilt met een project 2019! :yes:
#55 - 28-12-2018, 16:23:40

Wat een mooie afsluiter, Anja! Bedankt voor alle leuke tips, inspiratie en voorbeelden!
#56 - 28-12-2018, 19:35:11

Dank voor alle mooie tips Anja! Leuk idee; die 'favorites'.
#57 - 29-12-2018, 20:09:36

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Project 365

Gestart door lindalinda Gepost op Project 365

6 Reacties
9550 Gelezen
Laatste bericht 18-07-2009, 22:37:09
door Tineke
xx
365 Project??

Gestart door freakycarla Gepost op Project 365

5 Reacties
6618 Gelezen
Laatste bericht 17-02-2010, 10:02:35
door moniek38
xx
365-project

Gestart door moniek38 Gepost op Project 365

13 Reacties
7609 Gelezen
Laatste bericht 28-03-2010, 15:15:16
door moniek38
xx
project 366 2012

Gestart door EllenC Gepost op Scrapbooks - fotoboeken

6 Reacties
7761 Gelezen
Laatste bericht 09-01-2013, 07:15:25
door tomik58 (Yvonne)