login
Digiscrap Digitaal scrappen

Rozetten maken door Dunkie

Conversatie gestart op Photoshop scraplessen

Enige maanden geleden heeft Dunkie zich gestort op het maken van rozetten in Photoshop. Dit is haar zo goed gelukt, dat we haar gevraagd hebben hier een lesje van te maken. En dat heeft ze gedaan. Dank je wel Dunkie, want het maken van zo'n lesje is een hoop werk!

Rosette maken met PhotoshopIk gebruik de Engelse termen omdat ik met de Engelse Photoshop werk en de Nederlandse benaming van de termen niet precies weet. Ik werk met de nieuwste versie van Photoshop (momenteel CC2018) en weet niet meer of alles in vorige versies hetzelfde is, het een en ander kan iets afwijken, maar dat zou geen probleem moeten zijn.

Start met een document van 3600 x 3600 px, 300 dpi, witte achtergrond.
Klik U (shapes), klik in gereedschapsbalk op het pijltje van de shapes en kies Custum Shape Tool.Zet boven in de Fill (vulkleur) op een grijze kleur en kies een vorm; ik heb hier voor de standaard vorm Seal gekozen.ik stuur de vorm ook mee voor hen waar hij niet standaard in photoshop aanwezig is; zet op Fixed Size van 3500 x 3500 px en vink From Center aan.Maak hulplijnen op 50% (1800 px) horizontaal en verticaal, klik in het midden van je document en beweeg een klein beetje de muis, laat dan los en dan staat je vorm in het midden van het document, wanneer je toch een schermpje krijgt vul dan 3500 x 3500 px in en vink From Center aan.
Controleer voor de zekerheid of je vorm in het midden staat.
Geef deze vorm laag de naam Rosette.

Nu komt het meest bewerkelijke werk, niet moeilijk, maar wel veel werk.
Klik D om de standaardkleuren te herstellen; zet zwart als voorgrondkleur.
Activeer Pen Tool, zet boven in de balk op Shape, Fill op zwart.Zoom ver in zodat je het middelpunt van je document goed ziet. Tussendoor kun je door indrukken van de spatiebalk en zo schuiven dat je kunt zien waar je de volgende punt moet zetten.

Zet de 1e punt precies in het midden van je document (op kruispunt van de hulplijnen).Houdt dan de spatiebalk ingedrukt en schuif tot je de bovenste punt in het midden van de vorm ziet.
Zet de 2e  punt op de linker onderzijde van de middelste “driehoek”.Omdat met rechte lijnen gewerkt kan worden hoeven alleen punten geplaatst te worden en geen gebogen lijnen gemaakt.

De 3e punt wordt geplaatst op de bovenste punt van de “driehoek”.Bij het plaatsen van de 3e punt wordt de vorm al gevuld met de vulkleur.
Verschuif het beeld nu weer zodat het middelpunt zichtbaar is.
Ga met je muis naar het middelpunt, je ziet de cursor in de vorm van de pen met een rondje ernaast; klik op de 1e punt (middelpunt van document) om het pad te sluiten.
De eerste vorm is nu klaar.

Nieuwe laag maken (om te voorkomen dat je de volgende vorm toevoegt aan de 1e vorm).
Zet weer de 1e punt op het middelpunt van het document, vervolgens de 2e punt op de linker onderzijde van de volgende “driehoek”; maakt niet uit of je kloksgewijs of tegen de klok in werkt, als je maar steeds de linkerzijde van de “driehoeken” neemt.
De 3e punt op de bovenste punt van de “driehoek” en de vorm sluiten door weer op het 1e punt te klikken.

Ga zo door tot je helemaal rond bent en alle “driehoeken” een zwarte helft en grijze helft hebben.Selecteer in lagenpalet nu alle 32 shape lagen die je net gemaakt hebt; klik met rechter muisknop op één van die lagen en kies Merge Shapes.Alle vormlagen zijn nu samengevoegd tot 1 vormlaag.
Noem deze laag Beams; elk zwart vak kan eventueel nog aangepast worden met Direct Selection Tool (witte pijl in gereedschapsbalk).Sluit het oogje van de laag Beams.
Ctrl+klik op het laagminiatuur van de laag Beams om selectie te laden.
Activeer laag Rosette, klik onder in de balk van lagenpalet op Create new fill or adjustment layer en kies Brightness/Contrast.Het schuivertje van Brightness naar links verschuiven voor donkere beams, naar rechts voor lichte beams.

De basis van de rosette is nu gemaakt en kan verder afgewerkt worden met versieringen en aangepaste kleur.
De kleur van de rosette kan naar wens aangepast worden, dubbelklik op het laagminiatuur van de laag Rosette en kies gewenste kleur.

Hieronder nogmaals mijn voorbeeld van de afgewerkte rosette.Ik heb nog een custom shape gebruikt voor de gekleurde rand; een decorative circle shape brush en een knop gemaakt voor het midden. De witte achtergrondlaag kan verwijderd worden, die was enkel om het beter te kunnen zien.

Bloemvormen kunnen ook gebruikt worden, dan moet in het midden van de bloembladen de scheiding gemaakt worden, zodat ook weer steeds de helft donker en de helft licht gekleurd is; voor deze les heb ik het gemakkelijk gehouden met rechte lijnen.

De rosette kan als psd worden opgeslagen zodat hij later weer gebruikt kan worden met eventueel andere kleur en versieringen.

Succes

Elly
Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7675.0
#1 - 04-10-2018, 09:53:56

Dankjewel, @dunkie Elly!! Ziet er heel duidelijk uit! Dat ga ik zeker een keer proberen!
#2 - 04-10-2018, 10:00:33

Dank je wel Sonja, ik hoop dat jullie er iets aan hebben
#3 - 04-10-2018, 11:20:01

Leuk, dank je wel voor je lesje Elly!  :flowers1: Zoiets is inderdaad behoorlijk wat werk!
#4 - 04-10-2018, 19:37:24

ik ga dit zeker een keer proberen, ben al geen kei met photoshop, dus dit gaat goed helpen.  Veel werk wel, dus eerst even tijd zoeken.
#5 - 05-10-2018, 09:21:57

Wow, knap gedaan, zeker heel veel werk  :clap1:
Ik ga dit zeker eens uitproberen  :yes:
Bedankt voor je duidelijke uitleg!
#6 - 07-10-2018, 14:13:57

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Rozetten maken

Gestart door dunkie Gepost op Photoshop

29 Reacties
37082 Gelezen
Laatste bericht 15-11-2018, 09:42:17
door Hema70
xx
Scraps tot fotoalbum laten maken door Albelli: gaat het wel goed?

Gestart door Roos88 Gepost op Scraps afdrukken

18 Reacties
13341 Gelezen
Laatste bericht 13-08-2009, 16:04:09
door jumlai (Corrie)
xx
Dunkie

Gestart door Henny Gepost op In the spotlight

4 Reacties
6270 Gelezen
Laatste bericht 11-10-2018, 09:36:43
door Anita
xx
De dag van het ei door Femke

Gestart door Henny Gepost op Uitdaging op verzoek

12 Reacties
15278 Gelezen
Laatste bericht 29-10-2018, 00:42:53
door nickel