Digiscrap Digitaal scrappen

DSD2022 Frames

Conversatie gestart op Photoshop scraplessen

In deze les laat ik je diverse manieren zien om je foto in te kaderen. 

Er zijn natuurlijk heel veel kant en klaar fotolijstjes, frames. Maar die passen niet altijd bij je foto's of bij de stijl van je layout. Gelukkig zijn er veel meer manieren om je foto in een kader te plaatsen. Een aantal ideeŽn laat ik je hier zien.

Waarom plaatsen we foto's graag in een lijstje? Het heeft met lagen te maken en met aandacht verdelen in een layout. Met een frame wordt een foto krachtiger. De foto krijgt een hoofdrol en het frame maakt duidelijk dat al het andere Ďondergeschiktí is. Elementen, tekst, paper, zijn bijzaak, behoren bij de achtergrond. Een kader kan ook helpen om diepte te creŽren. De foto krijgt een ondergrond, een mat en dat laat zien dat je layout uit meerdere lagen bestaat. Dat je werk niet plat is. Bovendien kun je het karakter, het onderwerp op je foto benadrukken met het soort kader dat je gebruikt. 

Om het verschil te laten zien heb ik eerst een layout gemaakt mťt frame. Het is een drievoudig frame in dit geval. 

 

Maar ik wil juist laten zien hoe we zonder standaard fotolijst kunnen werken. Daarom dezelfde layout nog een keer. Nu heb ik tape gebruikt om de foto's in te kaderen. Zoals je ziet, blijft de focus van de pagina hetzelfde. De aandacht gaat nog steeds naar de katten. Wel krijgt het geheel een wat speelser karakter en dat vind ik erg goed bij de pluizige diertjes passen. In dit geval is het telkens hetzelfde tape element, maar je kunt ook kiezen voor verschillende tapes. En je hoeft de tape ook niet altijd aan de tegenoverliggende zijdes te Ďplakkení. Je kan daar lekker creatief in zijn. 

 

Het volgende voorbeeld is een element gebruiken en er een lijst van vormen. In mijn voorbeeld heb ik een element meerdere keren gekopieerd en in een rijtje langs een lange en korte zijde geplaatst. Hierbij maak ik gebruik van het uitlijn gereedschap. Daarmee kun je makkelijk de elementen op dezelfde hoogte plaatsen en ze op gelijke afstand van elkaar zetten. Om het kader te accentueren heb ik ook nog een journal card onder de foto geplaatst. Je kunt allerlei elementen gebruiken voor deze manier van inkaderen. Ze kunnen allemaal gelijk zijn, maar je kunt ook een aantal verschillende figuurtjes gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt variŽren in de maat van de elementen. Je kunt ze dichtbij of ver uit elkaar plaatsen of elkaar overlappend. En kijk ook eens wat er gebeurt als je ze alleen op de hoeken plaatst. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. In mijn derde voorbeeld wordt een element als mask gebruikt voor de foto om zodoende aan een kader te komen. Ik begin met het element te plaatsen. Dan creŽer ik een nieuwe laag boven het element, zodat ik het kan omlijnen. In dit geval kies ik de kleur van het element ook als kleur voor de lijn die er omheen komt. Mijn element bestaat uit drie tranen, maar de foto plaats ik alleen op de grootste traan. De omlijning van de twee kleine tranen haal ik daarom weer weg. Dan is de foto aan de beurt. Ik plaats de foto boven het element en clip dan vast aan de grote traan. De omlijning valt nu mooi over de rand. Er zijn nog veel meer manieren om een foto in te kaderen. Je kunt ook word art gebruiken bijvoorbeeld. Stel je hebt een woord met een grote open letter als een O of D, dan kun je die letter als frame nemen. In plaats van tape zou je ook lint of draad rond de foto kunnen plaatsen. En wat te denken van verf en inktspetters. Wat zou jij kiezen om je foto in te lijsten? Laat je idee eventueel met een voorbeeld achter in de reacties. Dan kunnen we elkaar inspireren. 

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=8687.0
#1 - 30-09-2022, 09:31:21
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
DSD2022 Blending modes

Gestart door Anja Wens Gepost op Photoshop scraplessen

0 Reacties
7537 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:01:55
door Anja Wens
xx
DSD2022 Blending Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

1 Reacties
11676 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:58:05
door Eileen
xx
DSD2022 Frame Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

0 Reacties
7024 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:42:56
door Anja Wens
xx
Frames gebruiken met GIMP

Gestart door jamila Gepost op GIMP

1 Reacties
5708 Gelezen
Laatste bericht 24-01-2009, 19:06:28
door Sharon