Digiscrap Digitaal scrappen

DSD2022 Blending modes

Conversatie gestart op Photoshop scraplessen

Hallo allemaal, ik ga met blending aan de slag en neem jullie mee in mijn proces. Ik werk met Photoshop CS, maar ook andere fotobewerkingsprogramma's bieden mogelijkheden om lagen te blenden. Je ziet dat ik mijn menu's op nederlands heb ingesteld. Maar de volgorde van de opties blijft hetzelfde en ik zal in deze uiteg ook steeds de engelse term noemen. Ik begin met het paarse paper uit de freebie set. Daarop staat het woord anxious, dat bezorgd/gespannen betekent. Ik heb daar een foto bij uitgekozen die deze emotie laat zien. De foto is in grijstinten, in dit geval ideaal om te blenden met het paarse paper. Mijn doel is om zo te blenden dat de foto onderdeel van de paper lijkt. Na enkele blend modes proberen, valt mijn keuze op Bleken/Screen, waarmee de lichte delen te zien blijven. Zo is het blend menu ook gesorteerd. Eerst de modes die donkere kleuren versterken. Dan de modes die licht versterken. En nadat je een blend hebt gekozen, kun je nog met dekking/opacity en vul/fill variëren om het helemaal naar je zin te maken. Soms heb je meerdere kopielagen van een foto nodig om het gewenste effect te bereiken. Speel met de blending modes en experimenteer wat het beste resultaat geeft. 

Voor de volgende stap plaats ik het transfer element van verf en bloemen uit de freebie set. Deze wil ik meerdere keren op de layout plaatsen, maar niet overal even duidelijk laten zien. Eerst plaats ik de transfer zo dat deze ook gedeeltelijk over de foto valt. En ik wil vooral de donkere delen zien. Ik kies voor Vermenigvuldigen/Multiply en kopieer deze transfer nog een keer. Die plaats ik in de linkerhoek van de layout. De blend verander ik niet. Dat doe ik wel voor de volgende laag, ook weer een kopie van de transfer. Deze keer wil ik dat de witte verf meer aandacht krijgt en ik kies voor Lichter/Lighten.

Op het paper staat natuurlijk al een tekst, maar ik wil nog meer aan de layout toevoegen. In de freebie set zit nog een word art die hier goed bij past. Maar je snapt het al, gewoon zwart zoals die is, wil ik niet. Helemaal zwart of helemaal wit kan moeilijk zijn, omdat blenden met lichtsterkte en kleurschakering speelt. Een aantal opties hebben daarom geen effect omdat ze alle kleur tegenhouden of geheel doorlaten. De keuze is hierdoor beperkt. Ik kies Zwak Licht/Soft Light dat een transparant schaduweffect oplevert. Let ook op dat ik deze word art niet als bovenste laag plaats, maar 'onder' de laag met de lichte transfer. De volgorde van de lagen heeft namelijk invloed op het effect van de blending die je kiest. Een kopie van de word art komt wel boven de lagen met transfers. Nu kies ik voor Verdelen/Divide een mode die de kleur van het element verandert in plaats van voornamelijk te reageren op de onderliggende lagen. Tenslotte komt er nog journaling op mijn layout. Ik kies voor een handschrift lettertype en met het pipetje kies ik de blauwe kleur die ook in de transfer voorkomt. Dit maakt de tekst moeilijker leesbaar, maar dat is de bedoeling. Wanneer je kwetsbare of privé gedachtes wil beschrijven, wil je misschien niet dat iedereen het kan lezen. Als je de journaling dan zo maakt dat het ‘slecht’ leesbaar is, dan kun je vrijer schrijven. Om het geheel af te werken, voeg ik nog een paar scribbles toe en tape.Nu is het aan jullie. Blending modes kun je zo vaak en zoveel gebruiken als je wil. Ik ben benieuwd of je een favoriete optie hebt. Of nog een tip. Laat het weten in de reacties, dan inspireren we elkaar. 

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=8685.0
#1 - 30-09-2022, 09:01:55
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
DSD2022 Blending Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

1 Reacties
1375 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:58:05
door Eileen
xx
DSD2022 Frames

Gestart door Anja Wens Gepost op Photoshop scraplessen

0 Reacties
1060 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:31:21
door Anja Wens
xx
DSD2022 Frame Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

0 Reacties
1144 Gelezen
Laatste bericht 30-09-2022, 09:42:56
door Anja Wens
xx
Blending Bokeh Overlays

Gestart door Eveline Gepost op Nieuwe releases

6 Reacties
1710 Gelezen
Laatste bericht 23-03-2014, 23:56:11
door Eveline