Digiscrap Digitaal scrappen

Wat is een juiste schaduw?

Conversatie gestart op Photoshop

Hallo,

Ik heb het scrappen als beginneling al wat meer onder de knie. Nu wil ik me verdiepen wat betreft schaduwen. Heb daar nogal wat vragen over.

Hoe bepaal ik een juiste schaduw? Is dat bij elk element anders? Of is dat in elke LO anders? Of gebruiken jullie in principe 1 standaart schaduw?

Hoe pas ik de schaduw toe? Ik ga nu op 1 vd lagen staan in de rechter-lagen balk. Daar druk ik op de rechtermuis knop en klik dan door naar opties voor overvloeien. Ik kies daar de slagschaduw, met de standaart instellingen. Is dat goed?

Mijn laatste LO (te zien op mijn profiel, die roze) heb ik op deze manier ingevult met schaduw maar ik vind het resultaat onvoldoende.

Hopelijk krijg ik bruikbare tips.

groetjes Yvonne

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=4940.0
#1 - 27-10-2012, 21:13:23

Tinkelbel

Dag Yvonne,

Schaduwen maak ik bij elk element inderdaad anders. Maar wat een 'juiste' schaduw is, dat moet je eigenlijk zelf zo'n beetje zien, dat kan niemand jou zeggen.

Wat ik altijd doe om te bepalen hoe de schaduw moet zijn, is me voorstellen hoe de schaduw in het echt zou zijn, als daar inderdaad een bloemetje zou liggen bv, hoe zou die schaduw zijn. Je zou dat zelf eens kunnen doen met een echt bloemetje. Of hoe ziet de schaduw eruit van een kaartje dat op een tafel ligt. Een dun kaartje geeft minder schaduw dan een kaart in dik karton. Probeer dat eens uit en je komt al een eind verder. Een object zoals een bloemetje zal altijd een meer floue, minder donkere en wijdere schaduw hebben dan een kaart in dik karton, daarvan is de schaduw donkerder (ligt dichter bij het oppervlak) en minder breed. Hoe verder van de ondergrond, hoe 'breder' de schaduw valt en hoe flouer. Hoe dichter bij de ondergrond, hoe scherper en donkerder.

Ik vond een heel goede tutorial die het je haarfijn kan uitleggen, klik eens op deze link (het is in het Nederlands) http://www.scrapster.be/digitaal-scrappen-je-schaduwen-instellen/

Je stelt je slagschaduw dus in via de laagstijl (layer styles). Dat doe je door ofwel dubbel te klikken op je laag in je lagenpallet, of via het menu te gaan Laag > Laagstijl.

Als je dit goed beheerst, kan je nog verder gaan. Dan kan je de schaduw nog gaan manipuleren (vervormen, krom trekken, om de indruk te wekken dat een deel van je object verder van de ondergrond ligt dan een ander, bv bij lintjes), maar probeer eerst goed het bovenstaande te doen.

Veel succes!
#2 - 28-10-2012, 09:01:56

Het is gewoon uitproberen welke je zelf het mooiste vind, ik gebruik meestal een zachte schaduw maar bij rustige layouts bijvoorbeeld heel weinig en bij drukke weer veel meer.
Het is even uit vogelen hoe en welke je zelf het mooist vind  :yes:
#3 - 28-10-2012, 09:59:02

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

clip
Schaduw aanbrengen

Gestart door tamarak Gepost op Photoshop

3 Reacties
2928 Gelezen
Laatste bericht 16-03-2012, 21:03:41
door nachtmol
xx
Schaduw verwijderen.

Gestart door Ria Gepost op Photoshop

11 Reacties
17423 Gelezen
Laatste bericht 27-03-2009, 22:06:51
door miessee
exclamation
Schaduw toevoegen in je LO

Gestart door Nikkie Gepost op Paintshop Pro (PSP)

0 Reacties
4182 Gelezen
Laatste bericht 23-02-2008, 17:26:45
door Nikkie
xx
schaduw in een layout

Gestart door digiscrap'n Geddaa Gepost op Paintshop Pro (PSP)

3 Reacties
5218 Gelezen
Laatste bericht 07-03-2008, 11:14:29
door Pukkie80