Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digitale scrapprogramma's => Photoshop => Topic gestart door: Me-Bear op 26-12-2009, 20:07:37

Titel: waarom zijn de kleuren in Photoshop anders dan in byv. Windows Picture Viewer?
Bericht door: Me-Bear op 26-12-2009, 20:07:37
Is er iemand die mij kan vertellen waarom een foto als ik die open in Photoshop (cs2) veel fletsere kleuren heeft dan wanneer ik diezelfde foto open in bijvoorbeeld Windows Picture (en fax) Viewer?

Dan bewerek ik in Photoshop een foto en dan sla ik 'm op en dan ineens is hij veel te fel gekleurd en te hoge contrasten enzo.

Naar internet toe is het nog erger, maar dat komt natuurlijk ook doordat internet niet alle kleuren kent.

Is er een manier hoe ik de kleuren in Photoshop op z'n minst zo in kan stellen dat het dezelfde kleuren zijn als hoe ze geprint of afgedrukt worden? Dat lijkt me toch wel het belangrijkste om de kleuren op af te stemmen ;)

Het maakt overigens niet uit of ik Raw, tiff, jpg, jpeg, png of gif open. Dus het zit 'm vast in een instelling ergens in Photoshop.

Alvast heel erg bedankt!
Titel: Re: waarom zijn de kleuren in Photoshop anders dan in byv. Windows Picture Viewer?
Bericht door: Hoentje op 26-12-2009, 23:12:55
Je moet even checken of de kleurruimtes goed staan, zowel even op je camera kijken als bij Photoshop. Als je in Photoshop kiest voor Bestand > Nieuw, kun je onder Geavanceerd voor een kleurruimte kiezen. Ik heb die op sRGB IEC61966-2.1 staan. Mijn camera staat ook op sRGB. Ik heb het idee dat daar het probleem zit. sRGB is het meest standaard, en als jij het per ongeluk op AdobeRGB hebt staan, kun je al kleurverschil krijgen. Ik ben erg benieuwd!
groet,
Monique