Digiscrap Digitaal scrappen

Het gebruiken van maskers in PSE

Conversatie gestart op Photoshop Elements scraplessen

Nieuw!
Het gebruik van maskers in lay-outs
Door: Marianne (Margie)
Extra info: Klik op de foto's om groter te maken
Bijbehorende download: http://digiscrap.nl/images/scraplessen/het-gebruik-van-maskers-pse/mozaiek-masker.png [Rechter muisknop - "Koppeling opslaan als..."]

Ik maak regelmatig gebruik van maskers in mijn lay-outs. Ze zijn op heel veel manieren te gebruiken. Ik wil je laten zien wat je er allemaal mee kunt doen. Een masker is een PNG bestand, en dat wil zeggen dat er een transparante achtergrond is! Je kunt er van alles op vastmaken! D.m.v. de zogenaamde uitknipmasker (clippingmask) techniek!

Als eerste heb je natuurlijk een leuke foto nodig! Je kunt de hele foto vastmaken, of een gedeelte van de foto. Dat ligt aan jouw afbeelding en aan het masker wat je gebruikt! Soms is het mooier de foto in het midden te plaatsen en daarna opnieuw gedeeltes van de foto’s er aan vast te maken, of om het masker verder in te kleuren!Hier is de foto in de laag boven het masker een beetje naar onder geplaats om een beter resultaat te verkrijgen!

Om een uitknipmasker te maken ga je naar laag-uitknipmasker maken (je foto altijd boven het masker plaatsen) Of je plaats je papier of foto in de laag boven het masker. Vervolgens houd je Alt ingedrukt en gaat dan met je cursor tussen de twee lagen staan. Je cursor verandert dan in twee zwart/wit bolletjes. Met Alt ingedrukt klik je tussen de twee lagen, en dan zie je dat je papier of foto precies de vorm van het masker overneemt. Daarna maak je de foto vast aan de onderste laag. Laag-verenigen met lager gelegen.

We kunnen nu het bovenste gedeelte inkleuren, of nogmaals een gedeelte van de foto erop vastmaken! Ik laat dit straks nog met een andere foto zien!
Soms zou je ook nog iets aan het masker kunnen veranderen! Als er bijvoorbeeld storende dingen in het gezicht zijn of je vind de textuur op bepaalde plaatsen teveel!
Je werkt dan altijd in de laag van het masker! Je kunt dat met een penseel eenvoudig aanpassen door de transparantie daar een beetje weg te halen! Je schildert er gewoon een beetje overheen als het ware! Het resultaat kun je meteen zien op je foto!Als je foto bijna alles bedekt op een klein randje na, of als je de dekking van de foto van plan bent te veranderen, kun je het masker ook alvast een ander kleur geven! Dat maakt voor het uitknipmasker niets uit!
(klik op de kleurkiezer en selecteer met je pipetje een kleur uit de lay-out, en met je emmertje vullen.)In deze lay-out is een foto op het masker geplaatst en met een uitknipmasker vastgemaakt! Daarna is dezelfde foto horizontaal geroteerd = Afbeelding-roteren-laag horizontaal draaien en opnieuw met een uitknipmasker vastgemaakt.
Ook voor de bovenkant kun je dezelfde foto verticaal roteren en dan vastmaken.

Afbeelding-roteren-laag verticaal draaien
En voilà! Je ziet er niets van! Als je eventueel een donker of scherper randje hebt kun je dit evt. wat vervagen of weg gummen, met een brush met lage dekking. Ik doe dit vaak als je dit soort masker hebt met een mooie donkere binnenlaag, maar transparante hoeken. Als je niet genoeg ruimte om de foto heen hebt kun je ook heel gemakkelijk dezelfde kleuren met een penseel aanbrengen.

Ctrl en klikken op het venster van het masker selecteert de hele laag! Je ziet de selectie duidelijk op je laag! Door deze geladen selectie blijf je mooi binnen de randen.Klik op de voorgrond kleur en ga met je cursor in de foto staan dan zie je een pipetje om een kleur te kiezen uit je foto. De kleur die aansluit, en je dus wilt verlengen.Vergeet niet "goed in te zoomen" op je werk en gebruik verschillende groottes voor je penseel! Als je iets buiten de selectie wil inkleuren, moet je de selectie omkeren.

Selecteren-selectie omkeren.


Wat je hier ook in beeld ziet is mijn historie paneel. Hiermee kun je snel een aantal penseelstreken ongedaan maken! Dit gaat sneller dan steeds een handeling terug te moeten gaan. Je vindt dit paneel onder venster-Historie:Soms vind ik het leuk om de foto onder het masker nog wat door te laten lopen. Dit gaat eenvoudiger als je gelijk 2 dezelfde foto’s in lagen onder elkaar zet!

1 foto gebruik je dan voor het uitknipmasker en de andere blijft eronder. Omdat je het uitknipmasker niet goed ziet met dezelfde foto eronder schakel ik het oogje naast de laag uit, zodat je de foto even niet meer ziet!Daarna verplaats ik de laag met het masker naar het midden om de eerste foto te gaan vastmaken met een uitknipmasker. En ik noem de 2e foto laag foto 2Nu maak ik een uitknipmasker van de eerste foto.Klik op het oogje van foto 2 en verander de laagdekking naar 30%Nu loopt je foto mooi door achter het masker. Pas de laagdekking naar je smaak aan.

We kunnen ook de overvloeimodus van de lagen veranderen. Bijv. De bovenste laag, het masker dus iets donkerder maken. Verander de overvloeimodus van de eerste laag (het masker) naar vermenigvuldigen.We kunnen ook deze laag kopiëren en daarna spelen met de laagdekking tot we de juiste gevonden hebben naar je smaak!Hierna kunnen we de lay-out opbouwen met een frame en elementen.

We kunnen een mooie achtergrond plaatsen onder foto 2 en foto 2 daarmee weer blenden d.m.v. een overvloeimodus bijv.kleur doordrukken.We zouden zelfs een sketch van de foto of artistieke bewerking van de foto als onderste foto kunnen maken om een leuk effect te krijgen. De mogelijkheden zijn enorm.
Je kunt natuurlijk het masker ook opvullen met een effen of patroon papier! Zelfs een papier met brush erover heen behoort tot de mogelijkheden! Je kunt een aantal uitkniplagen boven elkaar plaatsen! Je kunt dan met de brush schuiven en bijvoorbeeld alleen een gedeelte maar gebruiken!Je kunt ook een patroon van Photoshop Elements zelf gebruiken!

Maak een nieuwe laag boven je masker. Ga naar nieuwe aanpassing laag maken. Onder je lagen, naast de nieuwe laag knop (De cirkel die half zwart is gekleurd) (Bij de nieuwere versies van Elements zit het boven het lagenpalet) Kies voor patroon-Klik op het patroon-en kies er eentje-die je daarna ook kunt schalen!

Daarna een uitknipmasker maken!

Je kunt je masker als brush gebruiken en hem inkleuren op verschillende manieren, met verschillende resultaten. Met de kleurkiezer een voorgrondkleur kiezen:
Bewerken-opvullaag

Kies voor de optie transparantie behouden! Anders vult photoshop het hele vak met je kleur! Met deze optie wordt alleen je vorm gevuld!Klik op OK en je hebt een egale kleur!

Hetzelfde resultaat bereik je als je weer een aanpassing laag maakt zoals daarnet maar nu met volle kleur! Je kunt je pipetje gebruiken, de kleurkiezer of een kleur intoetsen als je de kleurcode weet.Wil je niet zo’n egale kleur inkleuren, dan zou je een nieuwe laag boven het masker kunnen plaatsen, daar een uitknipmasker van maken, zodat je met verschillende tinten in je masker kunt kleuren, voor mooie nuances! Voor een zacht effect met een zacht penseel! Of probeer eens andere penselen uit!Je kunt ook je masker selecteren (zoals we al zagen met het foto uitknipmasker) =Ctrl+venster van laag klikken. En daarna het masker inkleuren naar wens!
Er is ook een aanpassing laag voor verlopen die je er op zou kunnen vastmaken!Soms kan het ook mooi zijn om de/een foto of papier er op te klippen en die helemaal te vervagen naar alleen de kleur!Ga hiervoor naar filter-gaussiaans vervagen, en zet de straal op de hoeveelheid pixels die nodig is! Je kunt ook een effect (beschikbaar in je effecten paneel)op je masker gebruiken!Hopelijk heb ik je nu een aantal mogelijkheden gegeven om een mooi resultaat te krijgen met maskers! Vergeet niet dat je alle PNG afbeeldingen (met een transparante achtergrond) als uitknipmasker kunt gebruiken! Dus ook elementen uit je kits, vormen van photoshop, letters,dingbats, (als ze omgezet zijn naar pixels) brushes etc.!

Je zou ook kunnen proberen zelf zo’n masker te maken!

Veel plezier!!!!
Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7066.0
#1 - 06-07-2017, 22:12:38
« Laatst bewerkt op: 19-10-2017, 11:15:31 door Vincent »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
maskers

Gestart door Klazien Gepost op Paintshop Pro (PSP)

16 Reacties
12451 Gelezen
Laatste bericht 26-01-2010, 11:38:01
door Sarah
xx
Maskers

Gestart door Inrama (Ineke) Gepost op Overige tips en vragen

4 Reacties
2937 Gelezen
Laatste bericht 15-02-2010, 19:32:40
door Inrama (Ineke)
xx
Maskers 3 en 4

Gestart door Eileen Gepost op Nieuwe releases

0 Reacties
1945 Gelezen
Laatste bericht 25-01-2016, 12:15:56
door Eileen
xx
maskers

Gestart door kamphuis Gepost op Photoshop

4 Reacties
3890 Gelezen
Laatste bericht 09-03-2010, 14:03:22
door kamphuis