Digiscrap Digitaal scrappen

Scrapmateriaal kleuren in Photoshop.

Conversatie gestart op Photoshop Elements (PSE)

Nieuw!
Scrapmateriaal kleuren in Photoshop.

Er zijn veel verschillende manieren om je papers en de png-bestanden te kleuren. Het hangt ervan af of je originele bestand 1 of meer kleuren heeft en welk effect je zelf wilt. Ik zal hier meerdere behandelen. Natuurlijk wel eerst, datgene dat je wilt aanpassen, even kopieren of onder een andere naam opslaan! Anders ben je straks je origineel kwijt.

1. Hue and saturation:
(Image->Adjustments->Hue and saturation)
Met het 'hue'-schuifje kan je de kleur veranderen, met de 'saturation' de sterkte van de kleur en met de 'lightness' de kleur donkerder of lichter maken.
Heeft je element of paper van zichzelf meerdere kleuren, dan zal je zien dat iedere kleur een andere reactie krijgt. Hier heb je verder weinig controle over, maar kan leuke combinaties opleveren (zie hier onder).

Waar dit niet bij werkt zijn bestanden waar geen kleur in zit. Dus helemaal zwarte, witte en grijstint bestanden, kan je wel lichter en donkerder maken maar niet de kleur veranderen.
Een oplossing hiervoor is de 'colorize'-optie. Als je dit aanklikt wordt je afbeelding 1 tint. Deze kan je dan met de schuifjes wel weer veranderen van kleur.

 Voor elementen met meerder kleuren wordt dit dus meestal niet mooi, omdat ze dan gewoon bv een blauwe waas krijgen (zie hier boven). Maar voor papers met bv maar 1 tint kan je het wel goed gebruiken. Ook zwarte of grijze masks of blendz kan je op deze manier kleuren.


In dit menu kan je dus ook iets zwart/wit maken door de saturatie helemaal naar links te schuiven.
Ik gebruik de heu and saturation zelf erg veel, met een beetje experimenteren kan je een heel eind komen. Gewoon lekker ermee spelen.

Button uit de kit Blue Moon van ChickenGardenInc.
Mask uit Jedda en Tucson Masks van Jopke Design.

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5129.0
#1 - 18-01-2013, 22:18:53
« Laatst bewerkt op: 31-07-2017, 14:58:03 door Eveline »
Groetjes Eveline

Nieuw!
2. Kleuren met clipping mask en blenden.
Zoals de link die Christine (Eucalipta)in een ander topic gaf, http://simplytiffanystudios.com/2012/10/24/how-to-recolor-digital-scrapbooking-elements-professionally-using-photoshop-or-photoshop-elements/,  laat zien is er ook een andere manier om elementen te kleuren. Het voordeel van deze techniek, is dat je een exactere kleur kan kiezen en ook kan zorgen dat bepaalde onderdelen van je element niet meegekleurd worden. Voor de volledigheid en eventueel mensen die het liever in het nederlands hebben, leg ik dit hier ook uit;
Open je element (en kopieer weer, of sla op onder een andere naam), klik rechts onderaan op 'new fill or adjustment layer', kies in het menu dat je krijgt 'solid color' en kies een kleur.
 

Je venster wordt nu helemaal deze kleur, dat hoort zo.
Gebruik de knoppen combinatie ctrl-alt-g, je element is nu de kleur die je gekozen hebt, maar de details en textuur is weg.Om dit weer terug te krijgen ga je blenden.Verander de blending van 'normal' naar 'color' en je ziet de structuur terugkomen.


Je kan ook andere blendingmodes gebruiken, bv hue, color dodge of soft light. Ook dit is gewoon uitproberen.
Nu is in mijn voorbeeld de knoop ook gekleurd en dat wil ik niet. Daarom klik je nu op het witte vlak achter je vlak met de kleur die je gekozen had.

Zorg dat je voorgrondkleur zwart is.

Ga nu met een brush precies over de plek waar je de rode (bv) kleur niet wilt hebben, de knoop dus in dit geval.Het is wel zo dat lichtere kleuren op donkere elementen minder precies de kleur geven die je wilt. Zoals je ziet bij de eerste printscreens had ik geel gekozen. Hierdoor werd de bloem niet geel maar groen, ook mooi maar niet mijn bedoeling. Daarom ben ik overgegaan op rood :).

Een andere tip: Kies ipv 'solid color' aan het begin, eens voor 'gradient', dat kan ook erg leuke effecten geven :)

Bloem uit Kit Pumpkin Time van Dutchdots.
#2 - 18-01-2013, 23:26:11
« Laatst bewerkt op: 12-04-2018, 10:44:20 door Henny »

Nieuw!
3. Match color.
Wat ook leuk is om eens naar te kijken is de functie 'Match color'. Deze vind je onder 'Image->Adjustments-> Match color'.
Ik kwam hier achter toen ik de kleuren van een journalingcard maar niet passend kreeg bij de rest van de layout.
Als voorbeeld neem ik een tape van Page.One in de kleuren oranje/groen en een paper van Dutchdots in blauw/geel. Nu wil ik de tape in dezelfde tinten als de paper hebben.
Zorg dat je beide bestanden geopend hebt in Photoshop. Klik op te tape (of het element dat je wilt kleuren) en ga daarna naar 'Image->Adjustments-> Match color'.

Bij 'source' selecteer je de paper (of foto of element) waar je de kleuren van wilt gebruiken. Daarna heeft de tape de kleuren van de paper aangenomen. Met de schuifjes kan je nog van alles bijstellen.

Het verschilt per element/paper of de kleuren met deze techniek mooi worden. Ook dit is weer gewoon uitproberen.

Tape uit Colorfull Fall Collab Freebie van Page.One
Paper uit My perfect home kit van Dutchdots.
#3 - 19-01-2013, 00:45:48
« Laatst bewerkt op: 31-07-2017, 15:04:14 door Eveline »

Ik bedenk net dat er heel wat elementen in mijn "bibliotheek" zitten die ik van plan was weg te doen omdat ze roze zijn en ik daar weinig mee kan doen. Ik zal daar dan toch wel mee experimenteren...
#4 - 19-01-2013, 08:05:44

Hé, dat Macth Color kende ik nog niet. Wat ontzettend leuk! Daar ga ik zeker eens mee experimenteren. Lijkt me ideaal als je elementen uit diverse kits wil combineren. Ik zit nu vaak met kleur vervangen of het emmertje te rommelen. Is niet altijd handig.
#5 - 22-01-2013, 14:25:35
« Laatst bewerkt op: 22-01-2013, 14:27:41 door Frutselke »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Scrapmateriaal kleuren

Gestart door Henny Gepost op Photoshop

0 Reacties
4843 Gelezen
Laatste bericht 12-04-2018, 10:43:15
door Henny
question
waarom zijn de kleuren in Photoshop anders dan in byv. Windows Picture Viewer?

Gestart door Me-Bear Gepost op Photoshop

1 Reacties
4873 Gelezen
Laatste bericht 26-12-2009, 23:12:55
door Hoentje
xx
Organiseer je scrapmateriaal

Gestart door helmaaugustijn Gepost op Overige tips en vragen

102 Reacties
30756 Gelezen
Laatste bericht 18-04-2011, 11:46:50
door Sarah
xx
verschil in photoshop CS6 en photoshop elements 13

Gestart door Pauline Gepost op Photoshop Elements (PSE)

2 Reacties
5017 Gelezen
Laatste bericht 18-01-2015, 15:38:40
door Pauline