Digiscrap Digitaal scrappen

mask/stencil tutorial

Conversatie gestart op Photoshop Elements (PSE)

In eerste instantie maakte ik de uitleg over de stencil en mask techniek voor de midmaanduitdaging juli 2013. Op veler verzoek heb ik er een complete tutorial van gemaakt, zodat die ook na de midmaanduitdaging gebruikt kan worden.

Deze tutorial is gemaakt met Photoshop Elements 11, de engelstalige versie, maar ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om de nederlandse termen ook te noemen.

Eerst een beetje theorie over het verschil tussen een stencil en mask, want de twee worden veel door elkaar gebruikt.
Bij een stencil heb je het over een vorm die is opengelaten. Deze leg je op je achtergrond en daarna ga je met verf eroverheen werken. Op die manier komt de verf alleen op het opengelaten deel van het stencil op papier.
Bij een mask/masker is het juist andersom. Leg een mask op papier, bijvoorbeeld een hart of bloem. Daar ga je vervolgens verf over aanbrengen. Haal je het masker weg, dan is de figuur blanco gebleven, terwijl het gebied eromheen wel gekleurd is.

Beide technieken worden veel gebruikt door papier scrappers en art journalers, maar digitaal kun je deze ook toepassen.
Dit is het voorbeeld dat ik met deze techniek heb gemaakt:


Laten we beginnen.


Maak een nieuw document aan. Plaats een achtergrond paper. Patroon of effen, dat maakt niet uit. Plaats eventueel ook je foto(s) al. Vervolgens maak je in een nieuwe laag een tekst. Niet te lang, één woord of één (hoofd)letter is voldoende. Ik heb in het voorbeeld LOVE gebruikt. Gebruik een wat groter, vetter lettertype in zwart, dat geeft het beste effect. In het voorbeeld heb ik Stencil Std gebruikt.


Dan maak ik een paar nieuwe lagen aan.
En ik kies een leuke set brushes uit, mooie penseelstreken, waterverf spetters of sprays. In het voorbeeld heb ik 'Watery Splashes no1' van Erica Zwart Designz gebruikt.
Per laag werk ik met één brush en één kleur. Als ik er dan niet tevreden over ben, kan ik later per laag de kleur en dekking aanpassen of misschien zelfs de laag verwijderen.


We gaan aan de slag. Activeer de eerste lege laag Kies een kleur, selecteer een brush, pas zo nodig de grootte aan, en bepaal de transparantie en breng die dan op diverse plaatsen over de letters aan. Heb je een penseel gekozen, maak dan lange streken (oftewel, hou je muis ingedrukt terwijl je de brush verschuift). Bij een spray of spetter klik je steeds op een andere plek, dus niet slepen. Je hoeft de letter niet geheel te bedekken, je kan later altijd nog wat toevoegen.


Selecteer een volgende lege laag voor een andere kleur, kies eventueel een andere brush en verf/spray/spetter weer over de letter. Herhaal dit een paar keer tot je tevreden bent.


Ga nu weer terug naar de tekstlaag. Kies het toverstafje gereedschap. Vink het vakje 'Contiguous'/'Aangrenzend' uit, zodat met een klik alles in die laag van dezelfde kleur in een keer geselecteerd wordt. Klik op (een van) de letters en selecteer zo de tekst.
Nu kun je kiezen of je wil gaan voor een stencil of mask effect. Ik heb in mijn voorbeeld de letters als mask gebruikt. Maar ik had er ook voor kunnen kiezen om de sprayletters te behouden en de verf eromheen weg te halen.


* Ga op een van de kleurlagen staan. De selectie blijft gelijk. Dus je ziet nog steeds de 'marching ants'/'rondtrekkende miertjes' om de letters. Druk op je toetsenbord [delete] of kies in het menu Edit voor Delete/Verwijderen. Je verwijdert dan het deel binnen de selectie uit je brushlaag. Er komt als het ware een gat in met de vorm van de tekst. Let op verijwderen is dus niet hetzelfde als opheffen. De marching ants moet je blijven zien.
Herhaal het deleten van de selectie in elke laag waarin je met een brush hebt gewerkt. Als je daarmee klaar bent, zie je weer de zwarte letters.


Hef nu de selectie op door in het menu Select te kiezen voor Deselecteer of gebruik de toetsencombinatie Ctrl + D. Activeer de tekstlaag en klik in het lagenpalet op het oogje om de tekstlaag te verbergen.* Als het goed is, zie je nu je paper weer waar eerst de letters waren.
Nu kun je nog wat aanpassingen doen. Bijvoorbeeld een van de kleurlagen transparanter maken, of nog wat bijvullen. Hiervoor moet je wel weer even de brush en kleur selecteren die je oorspronkelijk hebt gebruikt in die bepaalde laag. Misschien wil je zelfs nog wel een laag toevoegen, of een hele laag weghalen. Er kan heel veel nog, dus probeer het een en ander tot je helemaal tevreden bent.


Dit is het resultaat van masking, waarbij ik ervoor gekozen heb om de fotolaag naar boven te halen.


Wil je de letters als een stencil gebruiken, keer dan de selectie om (invert) voor je in de kleurlagen gaat wissen. De marching ants gaan nu nog steeds om je letters, maar ook om de rand van je lay out. Nu is alle ruimte om de letters heen geselecteerd. Volg vervolgens dezelfde aanwijzingen als bij de mask uitleg tussen * *.
(In het voorbeeld zie je dat ik copy layers heb gemaakt. Om zowel het stencil als mask effect te zien, heb ik alle brush lagen gedupliceerd met Ctrl+J. Op de copy layers heb ik het stencilen toegepast. Zo kon ik door afwisselend lagen te verbergen het ene, danwel het andere effect zien.)


Het  resultaat bij stencilen ziet er dan zo uit.

In mijn layout heb ik uiteindelijk voor masking gekozen. En zelfs nog een paar lagen toegevoegd. Ik vond de tekst er nog niet echt uitspringen. In de extra lagen heb ik 'Crush on Brush' van Jopke Designs gebruikt en een brush element uit de 'Cute Little Birdies' kit van Dutch Dots (helaas niet meer in de shop).
Nog wat elementen en een word art en dat is het eindresultaat geworden, zoals ik dat ook aan het begin van de tutorial liet zien.


En hier zijn nog een paar voorbeelden die ik gemaakt hebt.


Om de letter te versterken heb ik in deze lay out ook nog eens met een zwarte pen en een witte pen lijnen rond de buitenrand van de letter gezet.


De tekst MESS met het mask effect en het fotoframe met de stencil techniek.

Volledige credits van de lay outs in de galerie.

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5557.0
#1 - 29-07-2013, 16:55:39
« Laatst bewerkt op: 29-07-2013, 17:01:35 door Frutselke »
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

Hiervan heb ik geen kaas gegeten hi hi

Maar het is echt heel erg geweldigf dat je hier een goed uitleg hebt gegeven!  :good1:
Helaas heb ik PSE 8 (ook Engelstalig)
#2 - 29-07-2013, 22:41:25

Ik ben er gelijk maar mee aan de gang gegaan. Bedankt.
#3 - 30-07-2013, 09:10:21
resultaat lesje mask stencil.jpg
mask/stencil tutorial
Bijlagen:

Oh, dat is leuk Klazien. Ziet er goed uit.
#4 - 30-07-2013, 15:17:45

Bedankt voor de geweldige tutorial! Ik heb PaintshopPro, maar hiermee werkt het ook prima.
 :clap1:
#5 - 12-08-2013, 07:43:37

Dat is fijn om te horen SonjaS. Er is nog tijd om mee te doen met de midmaanduitdaging waarin stenciling/masking het onderwerp is. Doe je mee?
#6 - 12-08-2013, 12:39:33

Ik kan dit helaas niet doen SonjaS. Volgende keer maar weer mee spelen.
#7 - 07-06-2017, 21:32:55

Print

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
tutorial

Gestart door DebbyEngels Gepost op Overige tips en vragen

1 Reacties
2333 Gelezen
Laatste bericht 28-02-2009, 22:56:07
door Anita
question
GIMP Tutorial by me, any one interested?

Gestart door buttner-jenkins Gepost op Overige tips en vragen

5 Reacties
3295 Gelezen
Laatste bericht 10-07-2008, 20:25:59
door Anita
xx
clipping mask

Gestart door Klazien Gepost op Paintshop Pro (PSP)

3 Reacties
10107 Gelezen
Laatste bericht 18-02-2013, 14:11:31
door nachtmol
xx
Nieuw Mask vol. 10

Gestart door Eileen Gepost op Nieuwe releases

1 Reacties
7917 Gelezen
Laatste bericht 25-06-2019, 19:53:28
door Femke SPPP