login
Digiscrap Digitaal scrappen

Les 5 Maskers toepassen

Conversatie gestart op PaintShopPro scraplessen

Nieuw!
[Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten]
In dit lesje leg ik uit hoe je een masker in PSP kunt gebruiken en hoe je nieuwe maskers kunt toevoegen. Als PSP helemaal nieuw is voor je is het handig om eerst een keer het eerste lesje te maken om een aantal basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal weet hoe de lagenstructuur in elkaar zit, dan kun je ook aan dit lesje beginnen.
Dit lesje is gemaakt met PSP XI. Het kan ook met andere versies van PSP gevolgd worden, maar de schermen kunnen er dan iets anders uitzien.

Benodigdheden:
* Foto
* Twee passende papers in verschillende kleuren
* Masker dat je wilt toevoegen

Dan gaan we beginnen met het toevoegen van een eigen masker, zodat je hem in PSP kunt gebruiken.

1. Open het bestand dat je als masker wilt gaan toepassen in PSP. Dit kan iedere zwart-wit afbeelding zijn.


2. Ik heb hier een PNG file voor gekozen met een transparante achtergrond. Om hier een masker van te maken, moet het een zwart-wit plaatje worden en als JPG opgeslagen worden. Als we straks het masker gaan toepassen, dan wordt al het zwart doorzichtig en het wit laat helemaal niets door. Alle grijswaarden die ertussen zitten laten afhankelijk van hoe donker ze zijn meer of minder van de afbeelding door. Om mijn PNG geschikt te maken voor een masker voeg ik een nieuwe laag toe onder de bestaande laag en deze maak ik helemaal wit (menu: Lagen - Nieuwe rasterlaag).


3. Deze afbeelding moet bewaard worden als een JPG in een speciale map van Paint Shop Pro. Bij een normale installatie wordt er in "mijn documenten" een map "Mijn PSP-bestanden" aangemaakt. Hierin zit ook een map "maskers" waarin je hem kunt opslaan. Als je deze map niet hebt, maak dan zelf ergens een map maskers en sla daarin je afbeelding op.

4. Om te kijken of het masker nu beschikbaar is in PSP, kies je in het menu: Lagen - Masker laden/opslaan - Masker laden vanaf schijf.


5. In het scherm dat nu verschijnt zie je één masker geselecteerd staan. Klik op het hele kleine zwarte driehoekje ernaast om alle andere maskers te bekijken. Als je nieuwe masker hier bij staat, is het dus gelukt en kun je verder gaan met stap 8. Staat hij er niet bij doe dan stap 6 en 7 ook nog even.


6. In het overzicht met alle maskers zie je rechtsboven ook een geel mapje staan. Hier kun je aangeven in welke mappen PSP de maskers moet zoeken.
7. Kies hier nu de knop toevoegen en selecteer de map waarin je je masker had opgeslagen. Zorg dat de vinkjes bij "inschakelen" en "submappen gebruiken" aan staan en klik op OK. Nu moet je je masker wel terug kunnen vinden in het overzicht van maskers.

8. Sluit nu het masker venster en ook alle geopende afbeeldingen af in PSP, want dan gaan we beginnen met het maken van de scrap.

9. Open een nieuwe afbeelding van 20 cm bij 20 cm en 200 dpi.

10. Open nu ook een foto die je met het masker wilt gaan bewerken en kopieer deze (Ctrl-C) en plak hem vervolgens als nieuwe laag in je nieuwe scrap (Ctrl-L).

11. Dupliceer nu je fotolaag en maak de onderste fotolaag onzichtbaar zoals ik in het onderstaande voorbeeld heb gedaan. Dit dupliceren doe ik om straks twee keer een masker op de foto te kunnen toepassen.


12. Zorg nu dat de bovenste foto (zichtbare laag) geselecteerd is en kies in het menu: Lagen - Masker laden/opslaan - Masker laden vanaf schijf.

13. Kies hier (weer met het kleine zwarte driehoekje) het masker dat je wilt toepassen.


14. Kies bij "Masker creŽren op basis van" Luminantie van bron of Dekking van bron, zodat je rechts in het voorbeeld ook het juiste masker ziet (niet helemaal wit of zwart).

15. Kies bij OriŽntatie hoe je het masker toegepast wilt hebben. Bij aanpassen aan laag, neemt het masker de vorm aan van de geselecteerde laag en bij mij is dat dus de foto. Je kunt ook voor het doek kiezen en dan wordt de omvang van de totale scrap geselecteerd. Bij de huidige staat wordt het masker niet vervormd naar de laag of het doek, maar houdt hij zijn oorspronkelijke afmetingen.

16. Klik vervolgens op Laden om het masker toe te passen op je foto.


17. Zorg dat de maskerlaag geselecteerd is en kies het selectiegereedschap (K, dit is het pijltje). Hierdoor komen er blokjes om het masker heen te staan en kun je het net zoals een gewone laag draaien, vergroten, verkleinen of vervormen. Ik maak het masker weer iets platter en iets kleiner en draai het ook nog een beetje, zodat met name het gezicht naar voren komt. De foto blijft hierbij gewoon op zijn plek.


18. Omdat ik nog iets meer van het rose terug wil laten komen ga ik op de tweede (onderste) foto ook nog een keer een stroke van feifei toepassen. Selecteer de onderste fotolaag en maak deze weer zichtbaar. Herhaal nu de stappen 12 t/m 17 tot je het gewenste effect hebt bereikt. Hierbij kun je uiteraard ook een ander masker kiezen.

19. Als je klaar bent heb je twee groepen in je lagenpallet staan. Selecteer één van deze groepen en klik er met je rechtermuisknop op. Kies vervolgens samenvoegen - groep samenvoegen, zodat het weer een normale laag wordt. Doe dit ook voor de andere groep.


20. Voeg nu ook de twee fotolagen samen door op de bovenste te gaan staan en vervolgens omlaag samenvoegen te kiezen.


21. Kies nu een bijpassende paper waarmee je nog een een veeg of een andere vorm van een masker wilt toepassen. Kopieer hem en plak deze als nieuwe laag onder de fotolaag.

22. Selecteer nu de laag met de paper en pas nog een keer een masker toe volgens de stappen 12 t/m 17.


23. Voeg ook hier de lagen van de groep weer samen.

24. Voeg nu nog een mooie achtergrond toe, wat tekst en eventueel nog wat elementen en klaar is je scrap!


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7071.0
#1 - 06-07-2017, 22:18:29
« Laatst bewerkt op: 29-07-2017, 15:29:19 door Vincent »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Maskers toepassen

Gestart door Vincent Gepost op Het gebruik van foto's

0 Reacties
5734 Gelezen
Laatste bericht 28-06-2013, 11:26:35
door Vincent
xx
Vormen en effect toepassen

Gestart door Vincent Gepost op Vormen en effecten gebruiken

4 Reacties
28402 Gelezen
Laatste bericht 29-09-2013, 13:13:23
door Guinevere
xx
Toepassen van een Clipping Mask in Pixelmator

Gestart door Vincent Gepost op Pixelmator scraplessen

0 Reacties
15879 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 22:10:25
door Vincent
xx
Toepassen achtergrondje op doodles enzo

Gestart door Pammie Gepost op Photoshop Elements (PSE)

4 Reacties
7434 Gelezen
Laatste bericht 24-03-2008, 22:16:10
door MoonDesigns - Tan