Digiscrap Digitaal scrappen

Les 4 Blenden

Conversatie gestart op PaintShopPro scraplessen

Nieuw!
[Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten]
In dit lesje leg ik uit hoe je een foto op de achtergrond kunt blenden (laten vervagen in het achtergrondpapier). Als PSP helemaal nieuw is voor je is het handig om eerst een keer het eerste lesje te maken om een aantal basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal weet hoe de lagen structuur in elkaar zit, dan kun je ook aan dit lesje beginnen.
Dit lesje is gemaakt met PSP XI. Het kan ook met andere versies van PSP gevolgd worden, maar de schermen kunnen er dan iets anders uitzien.

In dit lesje laat ik een aantal verschillende technieken aan bod komen die je kunt combineren. Je hoeft ze voor een blending niet allemaal te gebruiken, maar het kan handig zijn.

Benodigdheden:
*  Een foto die je op de achtergrond wilt
*  Een willekeurige paper

Dan gaan we nu beginnen:
1. Open een nieuwe scrap van 3600x3600 pixels, met 300 pixels per inch.

2. Kies een mooie paper uit, kopieer deze en plak hem als nieuwe laag in je scrap. Ik heb gekozen voor een paper uit de Jute kit van Centani Designs.

3. Kopieer nu de foto die je op de achtergrond wilt  "blenden" en plak deze als nieuwe laag bovenop je achtergrondpaper. Vergroot de foto zodat het juiste deel van de foto goed naar voren komt en snijd hem eventueel een beetje bij.


4. Dupliceer nu de laag van de foto. Klik met je rechtermuisknop op de fotolaag in het lagenpallet en kies dupliceren.

5. Nu gaan we de bovenste laag een sepia-kleur geven (uiteraard kun je zelf ook voor zwart-wit of een andere tint kiezen). De onderste laag met de originele kleuren komt er later weer licht doorheen. Zorg ervoor dat de bovenste laag geselecteerd is en kies in het menu Effecten - Foto-effecten voor sepiakleuring.


6. Kies nu een percentage van veroudering, ik heb 70% gekozen voor een wat warmere tint.


7. Wijzig nu de doorzichtigheid van de bovenste fotolaag (sepia), zodat de kleuren van de onderste foto er doorheen komen. Schuif een beetje met deze instelling om het gewenste resultaat te krijgen.


8. Omdat ik het niet mooi vind dat de blauwkleur van het kapje terugkomt ga ik deze weghalen. Hiervoor selecteer ik de sepialaag en die dupliceer ik weer een keer. Deze nieuwe sepialaag leg ik onder de gekleurde foto.


9. Selecteer nu de gekleurde originele foto en gum het deel weg waarvan je niet wilt dat de kleur er doorheen komt. De gum selecteer je uit je gereedschappen en je kunt de volgende instellingen gebruiken.


10. Als je tevreden bent over het resultaat voeg je alle fotolagen samen door de onderste paperlaag onzichtbaar te maken (met het oogje) en vervolgens op een fotolaag te klikken met je rechtermuisknop en Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen te selecteren.

11. Voor een mooie overloop van de foto naar de achtergrond gebruik ik een masker. Selecteer de fotolaag en kies in het menu Lagen - Masker laden/opslaan - Masker laden vanaf schijf.


12. Je kunt nu kiezen uit een heleboel standaardmaskers van PSP, maar je kunt ook  nieuwe maskers downloaden van verschillende sites en die in je PSP-map met maskers zetten. Kies een masker waarbij de randen mooi vervagen. Kies aanpassen aan laag om het masker precies over de vorm van de foto heen te leggen en neem ook de andere instellingen van het volgende scherm over. Klik vervolgens op laden.


13. Het resultaat is een vervaging van de foto door een nieuwe maskerlaag die je ook in je lagenpallet terugziet.


14. Zorg nu dat de maskerlaag geselecteerd is en selecteer dan het selectiegereedschap (K). Nu is het mogelijk om het masker beter passend te maken zodat de belangrijke delen van de foto wel goed naar voren blijven komen. Dit kun je doen door een beetje met de vierkantjes aan de randen te slepen, het masker te verplaatsen en/of te draaien.


15. Als je tevreden bent over de plaatsing van het masker, selecteer je de bovenste laag in je lagenpallet (de groep) en klik je er met je rechtermuisknop op. Kies nu voor Samenvoegen - Groep samenvoegen.

16. Wijzig nu de doorzichtigheid van de fotolaag nog een beetje om de structuur van het papier er nog wat meer doorheen te laten komen.


17. De "blending" is nu klaar, voeg nu eventueel nog een voorgrondfoto, tekst en/of elementen toe en je scrap is klaar!

Heel veel succes!


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7070.0
#1 - 06-07-2017, 22:17:36
« Laatst bewerkt op: 29-07-2017, 15:29:01 door Vincent »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
blenden...

Gestart door digiscrap'n Geddaa Gepost op Paintshop Pro (PSP)

1 Reacties
10098 Gelezen
Laatste bericht 26-03-2008, 10:55:14
door Nikkie
xx
blenden

Gestart door wendydewit Gepost op Photoshop

11 Reacties
14332 Gelezen
Laatste bericht 08-02-2014, 18:26:41
door nachtmol
xx
Les 5 Blenden

Gestart door Vincent Gepost op Photoshop scraplessen

0 Reacties
11550 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 22:26:24
door Vincent
xx
Blenden?

Gestart door Lexie Gepost op Paintshop Pro (PSP)

4 Reacties
5529 Gelezen
Laatste bericht 20-08-2008, 20:37:43
door TamaraD