login
Digiscrap Digitaal scrappen

Digitaal scrappen - Beginnersles 1

Conversatie gestart op PaintShopPro scraplessen

Nieuw!
[Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten]
Heb je nog nooit een digitale scrap gemaakt? Is Paint Shop Pro helemaal nieuw voor je?
Dan kun je aan de hand van dit lesje je allereerste digiscrap maken, waarbij een aantal basisvaardigheden aan de orde komen.
Dit lesje is gemaakt met PSP XI. Het kan ook met andere versies van PSP gevolgd worden, maar de schermen kunnen er dan iets anders uitzien.
Benodigdheden:
* Een foto
* De digitale scrapkit Whimsical Combination van Centani Designs. Deze kun je hier downloaden. Na het downloaden van de kit moet je eerst het zip-bestand uitpakken en de spullen in een mapje zetten waar je het makkelijk terug kunt vinden.

Dan gaan we nu beginnen:
1. Open je PSP.

2. Maak een nieuw bestand. Dit wordt de basis voor je scrap.


3. Neem de instellingen over vanuit het volgende plaatje.


De afmetingen die je hier kiest bepalen wat je later met je scrap kunt doen. Wil je het op 20 x 20 cm laten afdrukken (in een boek bijvoorbeeld), kies dan deze maten. Als je eenmaal een maat gekozen hebt is het uiteraard altijd mogelijk om het later kleiner af te drukken, maar groter kan ten koste van de kwaliteit gaan.
Voor een goede afdrukkwaliteit is het van belang dat de resolutie 300 pixels/inch is.

4. Je hebt nu een venstertje voor je met grijs-witte blokjes. Dit betekent dat het een leeg werkblad is. Dit is het werkblad waarin we de foto en andere dingen gaan plakken.

5. Open vanuit de Whimsical Combination Kit het groene achtergrondje (Whimsical_Combination_groen.jpg). Dit kun je doen door in de toolbar het icoontje voor openen te gebruiken, maar je kunt ook vanuit de explorer het betreffende bestandje slepen naar PSP.


5. Je hebt nu twee venstertjes in je PSP scherm, je grijs-witte werkblad en het groene blad.


6. Nu gaan we het groene blad naar het werkblad kopiëren. Klik hiervoor op de blauwe balk bovenaan het groene blad om dat venster te activeren. Selecteer in het menu Bewerken-Kopiëren of Ctrl-C.

7. Activeer nu je grijs-witte werkblad door daar op de blauwe balk te klikken. Selecteer nu in het menu Bewerken-Plakken als nieuwe laag of Ctrl-L. Het resultaat ziet er nu zo uit:


Zoals je nu aan de rechterkant van het scherm ziet in het "lagen" venster, bestaat je werkblad nu uit twee lagen, namelijk de onderste welke helemaal leeg is en de bovenste die het groene papiertje bevat. De blauwe is de actieve laag en door er op te klikken kun je een andere laag actief maken.


8. Het groene papiertje uit de Whimsical kit kun je nu weer sluiten door in de blauwe balk van het papiertje op het rode kruisje te klikken. Zorg dat je werkblad wel open blijft!

9. Je ziet nu dat het papiertje iets te klein is en dat er nog een geblokte rand om heen te zien is. Hier gaan we een ander papiertje achter leggen om een mooie rand er omheen te krijgen.

10. Open nu het donkerrode papiertje uit de Whimsical kit met het patroontje (CentaniDesigns_Whimsical_Combination_bruin_b.jpg).

11. Je hebt nu weer twee venstertjes, één met je werkblad en één met het donkerrode papiertje. Zorg er voor dat het venster van het rode papiertje actief is door op de blauwe balk van dat venster te klikken.


12. Kopieer nu het donkerrode papiertje met Bewerken-Kopiëren of met CTRL-C en maak vervolgens je werkblad weer actief door daar op de blauwe balk te klikken.

13. Plak het papiertje nu ook in je werkblad als nieuwe laag door Bewerken - Plakken als nieuwe laag in het menu te kiezen of door CTRL-L te gebruiken.

14. Het lijkt er nu op alsof je groene papiertje verdwenen is van je werkblad, maar dit lijkt maar zo. Doordat de verschillende lagen bovenop elkaar liggen zie je nu alleen het bovenste papiertje. Kijk maar eens naar het lagenvenstertje aan de rechterkant. Je werkblad bestaat nu uit drie lagen, een onderste lege laag, daar bovenop een laag met het groene papiertje en daar bovenop de laag met het donkerrode papiertje. We gaan nu het rode papiertje passend maken over het hele werkblad.


15.Zorg ervoor dat de laag met het donkerrode papiertje actief (blauw) is zoals je hierboven ziet.

16. Selecteer dan in het menu Afbeelding - Formaat wijzigen en zet de instellingen in dit scherm net zoals je hieronder ziet.


1) Hier kun je aangeven hoeveel procent de afbeelding groter of kleiner moet worden. Met deze instelling van 120% wordt de afbeelding 20% vergroot.

2) Let op dat dit onderste vinkje uitstaat! Als het aanstaat wordt je hele werkblad vergroot en daar wordt het papiertje niet passend van. Uitzetten betekent dat het vergroten alleen effect heeft op de actieve (blauwe) laag.

17. Het groene (kleinere) papiertje ligt nu onder het grote donkerrode papiertje. Dit willen we veranderen door het groene bovenop te leggen. Dit kun je doen door de laag met het groene papiertje actief te maken (blauw) en hem vervolgens met je muis ingedrukt naar boven te slepen zodat hij boven het donkerrode papiertje komt.


18. Nu kun je goed zien dat ze bovenop elkaar liggen. Omdat effect ook wat realistischer te maken gaan we het groene papiertje een beetje schaduw geven.

19. Zorg ervoor dat het de laag met het groene papiertje actief (blauw) is (zoals hierboven).

20. Kies in het menu: Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw.


21. Neem nu de instellingen over zoals je hieronder ziet.


Het is handig om het vinkje voorbeeld op afbeelding aan te zetten omdat je dan gelijk ziet wat voor effect bepaalde instellingen hebben in je werkblad.
De verschuiving bepaalt aan welke kant de schaduw moet vallen. Dit is rechtsonder. Wil je de schaduw links of boven, dan moet je hier negatieve waarden gebruiken.
De dekking geeft aan hoe donker de schaduw moet zijn.
De vervaging geeft aan hoe sterk de schaduw naar buiten toe vervaagt.

22. Hieronder zie je het resultaat van de toegevoegde schaduw:


23. Tijd om een foto toe te gaan voegen. Op nu een foto die je wilt gaan gebruiken op deze scrap in paint shop pro. Zorg er weer voor dat het venster van de foto actief is door op de blauwe balk te klikken en kopieer de foto (Bewerken - Kopiëren of CTRL-C)


24. Activeer nu weer je werkblad door daar op de blauwe balk te klikken en plak je foto hierin als nieuwe laag (Bewerken - Plakken als nieuwe laag of CTRL-L). Mijn foto is veel te groot en na het plakken ziet dit er zo uit:


25. De foto moet nu verkleind worden. Zorg ervoor dat de laag met de foto weer geselecteerd is en kies in het menu Afbeelding - Formaat wijzigen.

26. Neem de instellingen over zoals hieronder te zien is.


Voor mij is het verkleinen van de foto tot 40% van het origineel voldoende. Misschien heb je zelf een kleinere foto of groter, probeer daarom zelf een geschikt percentage te vinden. Je kunt dit proberen en eventueel weer met "Bewerken - Ongedaan maken" herstellen. En vervolgens weer iets anders proberen.
Zorg er ook weer voor dat het vinkje hier uitstaat, zodat alleen de geselecteerde laag (de foto) verkleind wordt.

27. Dit is nu het resultaat.


28. Om de foto te verplaatsen selecteer je het gereedschap "Verplaatsen" zoals de rode pijl hierboven aangeeft. Je kunt nu de foto met je muis oppakken (ingedrukt houden) en een klein stukje naar beneden verplaatsen, zodat hij rechtsonder op het groene papiertje komt te liggen.

29. Nu gaan we er een lijstje omheen maken. Open hiervoor uit de Whimsical kit het donkerrode lijstje (CentaniDesigns_Whimsical_FrameBL_bruin.png) in Paint Shop Pro. Kopieer vervolgens dit lijstje (CTRL-C) en plak hem als nieuwe laag in je werkblad (net zoals je bij de foto en de papiertjes hebt gedaan).


30. Zoals je hierboven kunt zien moet het lijstje een kwartslag gedraaid worden en ook nog vergroot worden om het passend te maken. Zorg er eerst voor dat de laag met het lijstje geactiveerd is zoals je hierboven ziet.

31. Het draaien doen we door boven in het menu Afbeelding - Vrij roteren.


32. En draai het lijstje 90 graden naar rechts, door de volgende instellingen over te nemen (zorg ervoor dat het vinkje bij alle lagen uitstaat, want anders wordt het hele werkblad gedraaid)


33. Vervolgens gaan we het lijstje vergroten op een andere manier dan we tot nu toe gedaan hebben. Selecteer hiervoor het Selectiegereedschap. Niet alle gereedschappen zijn in de balk te zien, dus soms moet je even zoeken door op de kleine driehoekjes in de balk te klikken, zoals hieronder:


34. Om het lijstje verschijnt nu een stippellijntje met op de hoeken kleine blokjes. Deze blokjes op de hoeken kunnen gebruikt worden om het lijstje te vergroten door er aan te trekken met je muis. Je kunt het lijstje ook verplaatsen door in het midden de klikken en hem dan naar de gewenste plek te trekken.


35. Vergroot en verplaats het lijstje nu zo dat deze netjes om de foto heen past.


36. Zet nu het selectiegreedschap weer uit door het verplaatsingsgereedschap weer te selecteren.


37. Nu gaan we nog schaduw aan het lijstje toevoegen, maar om te voorkomen dat aan de binnenkant van het lijstje ook schaduw komt, gaan we eerste de foto en het lijstje samenvoegen, zodat ze samen één laag gaan vormen. Activeer hiervoor de laag met het lijstje in het lagenvenster.? Klik hierop met je rechtermuisknop en dan verschijnt er een menu. Kies hierin "Samenvoegen" en vervolgens omlaag samenvoegen. De geactiveerde laag wordt dan samengevoegd met de laag eronder.


38. Het resultaat is nu dat je in plaats van 5 lagen nog maar 4 lagen over hebt.


39. Om de schaduw toe te voegen moeten we er weer voor zorgen dat de nieuwe samengevoegde laag met het lijstje en de foto geactiveerd is. Vervolgens kies je in het menu "Effecten - 3D effecten - Slagschaduw" en gebruik je de volgende instellingen:


40. Als laatste gaan we nu nog een tekst toevoegen. Eerst gaan we de juiste kleur van de tekst selecteren. Rechtsboven in je scherm zie je het materialen palet:


Het vlak bij nr. 1 is de voorgrondkleur en het vlak bij nr. 2 is de achtergrondkleur.
Voor teksten wordt de voorgrond kleur gebruikt voor de lijn eromheen en wordt de tekst met de achtergrondkleur opgevuld.

We gaan een tekst maken met een klein wit randje en een donkerrode opvulkleur.

41. Klik nu met je muis op de voorgrond kleur (1 hierboven in het scherm). Als je er op wijst zie je ook een pipetje verschijnen. Als je er op geklikt hebt, verschijnt het volgende venster:


In dit scherm kun je de gewenste kleur selecteren.
Kies in dit geval wit.

42. Voor de achtergrond willen we graag dezelfde kleur gebruiken als de kleur van het frame. Klik hiervoor eerst een keer op de achtergrondkleur (nummer 2), zodat eenzelfde schermpje als hierboven geopend wordt. In plaats van nu in dat scherm een kleur te kiezen klik je een keer op het frame in je scrap. Je ziet dan een pipetje met de kleur waar je naar wijst verschijnen. Klik als je de gewenste kleur ziet en klik op OK in bovenstaand scherm. De achtergrondkleur is nu de kleur van het frame. Je materialen venster moet er nu zo uitzien:


43. Nu gaan we het tekstgereedschap selecteren, door op de "A" in de toolbar te klikken.


44. Klik nu ergens op het groene vlak waar je de tekst neer wilt zetten. Er verschijnt dan een nieuw tekstvenster waar je de gewenste tekst in kunt voeren. Tik hier je gewenste tekst en selecteer de tekst die je hebt ingetikt zodat hij helemaal blauw wordt (zie hieronder).


45. Zoals je ziet hebben we nog geen wit randje om de letters en zijn ze ook een beetje klein. Nu gaan we de instellingen veranderen en kunnen het effect gelijk op de scrap zien.

46. Met de instellingen zoals je hieronder ziet, kun je het lettertype veranderen, de grootte van de letters en de dikte van het witte lijntje om de letters (de voorgrondkleur die wij wit hebben gemaakt).


47. De veranderingen zie je gelijk op je scrap en als je tevreden bent klik je op OK.

48. Om de tekst komen nu weer stippeltjes te staan met blokjes. Als je met je muis in het midden (op het rondje) gaat staan, kun je de tekst nu slepen naar de gewenste plek.

49. Door het toevoegen van de tekst is er een nieuwe laag gemaakt, een zogenaamde vector laag (de overige lagen waren rasterlagen). Tekst wordt altijd als vectorlaag aangemaakt en zolang het nog een vectorlaag is kun je de tekst aanpassen. Als je in het lagenvenstertje kijkt zie je bovenaan een vectorlaag met de tekst en daar staat een + voor. Als je op deze + klikt, dan wordt de vectorlaag opengeklapt.


50. Als je de vectorlaag hebt opengeklapt, zie je de tekst verschijnen die je hebt ingetikt. Door op deze laag dubbel te klikken heb je de mogelijkheid om je tekst of de instellingen van de tekst nog te wijzigen.


51. Als laatste stap gaan we de tekst ook nog een beetje schaduw geven. Hiervoor moet de vectorlaag met de tekst eerst omgezet worden naar een rasterlaag. Klik met je rechtermuisknop op de vectorlaag en selecteer "Omzetten in rasterlaag".

52. Kies dan weer boven in het menu "Effecten - 3D effecten - Slagschaduw" en gebruik dezelfde instellingen als vorige keer.

53. Nu zijn we klaar en is dit het resultaat.


54. Sla je scrap op door in het menu "Bestand - Oplaan als" te kiezen en selecteer een gewenste map en naam voor je scrap. Sla hem gewoon op als PSP bestand. Zo heb je altijd nog de mogelijkheid om hem aan te passen.

55. Om verder iets met je scrap te kunnen (afdrukken of in galerie tonen) moet je hem ook nog een keertje opslaan als JPG bestand. De lagenstructuur gaat daarin verloren, maar die heb je altijd nog in je PSP bestand.


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7067.0
#1 - 06-07-2017, 22:14:58
« Laatst bewerkt op: 29-07-2017, 15:28:00 door Vincent »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Digitaal scrappen - Beginnersles 2

Gestart door Vincent Gepost op PaintShopPro scraplessen

0 Reacties
16958 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 22:15:50
door Vincent
xx
Digitaal scrappen ofwel digitaal scrapbooken

Gestart door Vincent Gepost op Algemene Digiscrap informatie

0 Reacties
10549 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 21:12:37
door Vincent
xx
Re: Digitaal Scrappen

Gestart door Els AW Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

3 Reacties
8333 Gelezen
Laatste bericht 03-07-2012, 22:11:08
door Els AW
xx
Digitaal Scrappen

Gestart door Vincent Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

25 Reacties
38923 Gelezen
Laatste bericht 25-01-2021, 20:02:27
door Anja Wens

Fotogeschenk.nl: Uw foto op canvas