Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digiscrap tips, trucs en vragen => Overige tips en vragen => Topic gestart door: iMoon op 09-01-2013, 13:23:42

Titel: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 09-01-2013, 13:23:42
waarmee zou je dan je voorraad categoriseren?
Picasa
Bridge
Lightroom

en waarom wel/niet?

Vorige week ben ik begonnen met het plaatsen van mijn mappen in Picasa maar twijfel nu over het eventuele gemak van Lightroom.

groetjes,
Monique
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: KubijaDesigns op 09-01-2013, 16:59:40
ik gebruik ACDSEE , en ben er wel tevreden over
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: fenny op 09-01-2013, 21:31:17
Picasa bevalt me heel goed met ordenen.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 09-01-2013, 23:04:47
Zelf gebruik ik Picasa.
Lightroom heb ik niet en ook nooit mee gewerkt, dus geen ervaring mee.
Bridge (mini) gebruik ik wel eens om jpg-foto's toch in raw te kunnen bewerken in photoshop CS6. Ik vind bridge nogal zwaar overkomen, langzaam opstarten (bij mij dan in ieder geval) en heel veel info op het scherm die ik niet nodig heb, al is dit misschien wel in te stellen. Ik vind Picasa rustiger overkomen.

Ik gebruik Picasa ook 'dubbel'. Ik heb 1 database voor mijn scrapspullen, omdat ik dat gebruik met trefwoorden en zo. En  1 database voor foto's, omdat je dan gezichtsherkenning kan gebruiken. Bij het opstarten van Picasa kan ik kiezen waar ik heen wil de foto's of de scrapspullen. Maar dit is niet standaard bij Picasa hoor, maar het kan dus...
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Guinevere op 10-01-2013, 02:29:55
En hoe doen jullie dat dan, dat ordenen bij Picasa?
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: sandra2504 op 10-01-2013, 07:15:22
ja dat vroeg ik me ook af..hoe doen jullie dat dan :D :embarrass:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 10-01-2013, 10:55:30
Dat is natuurlijk vooral hoe je het zelf wilt indelen.
Ik weet dat de meeste mensen de kits bijelkaar houden, dat doe ik dus niet. Ik pak de kit uit en in picasa geef ik voor alle onderdelen van de kit in ieder geval de naam van de designer als trefwoord en de naam van de kit als trefwoord. Soms ook nog uit welke webshop het komt (digiscrap/oscraps enz.), omdat je voor sommige uitdagingen alleen of voornamelijk spullen van die bepaalde webshop mag gebruiken. Zo kan ik daar dan op filteren.
Dus vanaf dat moment kan ik zoeken op designer, kit of webshop.
Daarna verdeel ik ze onder in mijn bestandmappen (daar hem ik een heleboel van :)). In picasa kan je ze gewoon van map naar map verschuiven. Dus de papieren naar de 'papers'-map, de lintje/touwtjes naar een andere map, masks, lettertypes, het is maar hoe je het in wilt delen.
OMdat ik echt niet kan onthouden in welke kit nu welk strikje zit, kan ik nu gewoon in de map met de strikjes kijken en ieder strikje dat ik aanklik staat dus de designer en kit bij. Als ik iets heb uitgekozen klik ik gewoon op openen in photoshop en tadaa...

Oke lang verhaal, ik hoop dat het wel een beetje te begrijpen is. Onthoudt wel dat ieder natuurlijk zijn eigen manier van werken heeft.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Guinevere op 10-01-2013, 15:20:59
Dank je, Eveline! Wel een enorm werk..... zeker als je al een megavoorraad hebt. Zoiets moet je, denk ik, mee beginnen als je nog niet zoveel hebt.
Ik bewaar alles per designer en dan de designers per webshop bij elkaar. Dat is soms lastig, want sommige designers zitten op verschillende webshops. Degene die ik het meest gebruik hebben een eigen map. Om te zien wat er in zit, heb ik alle submapjes zoveel mogelijk verwijderd, zodat ik, zodra ik het mapje aanklik, gelijk te zien krijg wat er in zit. Dat werkt prima.
Eerst deed ik het zoals jij met freebiekitjes, maar vergat er toen bij te zetten van welke designer het kwam. Zodoende zitten er dus elementjes in bijv. de strikjesmap van wie ik niet meer weet van wie ze zijn.... ( maar ja, toen was ik nog een noobje  :laugh:)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 10-01-2013, 15:42:58
Dat probleem had ik ook toen ik met Picasa begon, hoor, dat ik niet alles had bijgehouden. Ik ben een poosje geleden alles doorgegaan en heb toen ook een heleboel weggegooid. Bij sommige andere spullen kon ik uit de bestandsnaam nog aanwijzingen halen. Als je bijvoorbeeld weet wie er bij een afkorting hoort, kan je in picasa zoeken op die afkorting en dan alles in die groep de goede designernaam geven. Ik heb nog steeds wel materiaal waarvan ik het niet weet, maar niet zoveel meer.
Het heeft inderdaad wel wat moeite gekost, voor ik mijn voorraad door was met uitzoeken en trefwoorden benoemen. Maar zo af en toe vind ik het ook wel lekker om wat dingen te sorteren, uitzoeken en op te ruimen. Dit blijft in iedergeval langer goed dan als ik het speelgoed van de kinderen opruim, dat is na een half uur al weer ongedaan gemaakt  :smiley_superwink:.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 15-01-2013, 15:03:22
Dank jullie wel!
Ik had al een piepklein beginnetje gemaakt met Picasa dus daar ga ik nu mee verder; elke dag een uurtje ...

Stel?
Je gebruikt Picasa en hebt al je digispullen op een EHD. Werkt Picasa dan ook op een andere computer waar je de harddisk aan koppelt? Of ben ik dan te optimistisch en is het geen online iets?


groetjes,
monique

Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 15-01-2013, 15:45:33
nee, dat werkt niet. De trefwoorden worden opgeslagen in picasa en niet in het bestand waar je het trefwoord aan geeft.
Nu ik er over na denk zou het kunnen zijn dat als je in bridge een trefwoord ingeeft, dat die de gegevens wel in het bestandje opslaat. Maar dat weet ik niet zeker, dat zou ik thuis moeten uitproberen (ben nu nog op m'n werk  :embarrass:.

Met picasa kopieer ik  bv zelf mijn databases naar mijn laptop voor het digiscrap event in maart, dan werkt het wel. Maar in principe bouwt picasa in iedere computer een nieuwe database.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 15-01-2013, 15:52:41
 :blush: Ook koffiepauze? haha
dank je wel hoor, je hebt me al een heel eind op weg geholpen.

Ga ook weer verder met werk: tijdschrift maken. Dus veel overlap met de hobby :smiley_girlgiggle: Maar goed dat ik als zzp'er betaald krijg per opdracht...
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 15-01-2013, 21:38:10
Oke, ik heb het even getest.
Het is inderdaad zo bij Bridge dat deze het trefwoord opslaat in je bestandje (bv je paper of je png. bestand). Als je dan dit bestand naar een andere computer kopieerd, en je opent het daar in Bridge, krijg je automatisch daar ook het trefwoord (of keyword) te zien. Dit is dus zeker een pluspunt voor Bridge.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 16-01-2013, 08:30:22
Ik zal mij even mengen als ik mag... Ik was begonnen met alles te labelen in Picasa en had bijna gedaan, wat was ik trots! Tot de crash van mijn externe harde schijf....
Nu heb ik mss 1/4 gelabeld, maar ik vind geen tijd meer om het up to date te houden. Oorspronkelijk was ik ook begonnen met alles op te splitsen in mapjes van strikjes etc. Maar toen kende ik Picasa nog niet en kon ik het niet labelen, dus was ik alles kwijt qua designers en credits. Nu staat alles gewoon volgens designer, een mapje reeds gelabeld en een mapje niet gelabeld.
Maar mijn geheugen zit weeral vol! Dus ben ik vol goede moed begonnen aan het opruimen: freebies weg, de kwaliteit bekeken en zaken weggegooid. Ook de onnodige pixels afgesneden, ... Kortom, veel werk...

Nu wil ik alles ordelijk opbergen, zodanig dat ik makkelijk iets kan terugvinden, en als je dan zo jouw systeem uitlegt, dan lijkt me dat toch wel wat. MAar dan stel ik me de volgende vragen:
1. Heb je dan niet eindeloos mapjes van bv. elementen? Want hoe plaats je dan alles? Maak je voor ieder soort element een submapje? Want je kan bv. een sleutelhanger van een hartje hebben, een postzegel, een tak met bladeren, koffers, een brief, ... Maak je daarvoor telkens een apart submapje aan?
2. En dan? Tag je dan dat elementje ook nog om bv. het kleur erop te vermelden, want dat vind ik ook heel belangrijk...
3. Idem vraag voor je papers? Hoe klasseer je die dan exact? Per thema of effect? En tag je die dan ook per kleur?
4. Ik merk mijn kits nu ook in de map volgens thema: bv. lente, winter, kerst etc... Dan kun je dit met jouw systeem niet meer doen denk ik?

Ja, ik weet het, ieder heeft zijn eigen systeem, maar het is altijd leuk om een ander een x te horen. Dan kan je nog altijd een beetje aanpassen naar wat jij de voorkeur aan geeft... Mijn systeem is sowieso tijdsopslorpend...

Die Bridge en ACDSee waar jullie het over hebben zijn dat dan betalende programma's? Ik moet zeggen, ik hou van Picasa, vooral omdat je rechtstreeks je foto's kan verbinden met je blog. Ik hoef niks meer up te loaden, hij doet het automatisch en dan is het gewoon aanklikken welke foto je wil plaatsen. Werkt dat met die programma's ook?
Het enige nadeel dat ik bij Picasa al ondervonden heb, is dat hij nu en dan een fout heeft, dan moet ik hem eraf gooien en  een nieuwe versie installeren. Moet hij dan vervolgens zijn database volledig heropbouwen, en ik zweer je, hij is er een tijdje mee bezig  :embarrass:

Hoe doe je dat trouwens voor die 2 databases, scrap en foto's? DAt lijkt me zééér interessant!
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 16-01-2013, 11:13:51
Ik ga dit even in meerder reacties beantwoorden, anders word het wel erg lang...

- Mijn basisindeling bestaat uit:

Papers
Kits (hierin zet ik de preview van de kit)
Tou (voor de tou's)
Natuur
Strings/ribbons/stitchings
Wordart
Templates
Masks/transfers
Lettertypes
Borders/frames
Buttons/brads
Doodles/swirls/spetters
en
Diversen

Hier ben ik mee begonnen en geleidelijk aan zie je dan dat je toch liever de touwtjes apart hebt van de strikjes (bijvoorbeeld) en dan ga je verder onderverdelen.
Bv Paper heb ik onderverdeelt in Basic (redelijk effen papier), geruit, gestreept, stippen, en hout.
Natuur kan je onderverdelen in dieren, planten, bomen. Borders en frames heb ik een onderverdeling in aantal frames bv, enkel, dubbel, filmstrips enz. Ik moet wel toegeven dat hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je gaat onderverdelen. De diversen map is daarbij natuurlijk het ergste; Boeken, klokken, sterren, hartjes, voertuigen, voedsel, feest, koffers en dit zijn ze dus nog niet eens allemaal. Ook heb ik nog een heleboel los in de map diversen staan omdat ik niet voor 1 of 2 elementen een map maak.
Natuurlijk heb je ook wel eens elementen waar een wordart bij of in verwerkt zit. Bv een klok met 'time'. Deze gaat dan (bij mij) in de klokkenmap en krijgt een extra trefwoord 'wordart' erbij.
Julie moeten me zo langzamerhand wel voor gek verklaren, hoe uitgebreid ik dit heb icon_redface. Maar het is allemaal heel geleidelijk gegaan, hoor! Dan merk je dat je in de map diversen gewoon 80 klokken hebt, en dan maak ik er een map voor aan.....

Even een paar printscreens erbij als voorbeeld. (ik weet dat ik een rare mengelmoes van engels en nederlands gebruikt voor mijn mappen  :embarrass:)

(http://i1084.photobucket.com/albums/j410/Eveline_Folkers/Knipsel-1.jpg)
(http://i1084.photobucket.com/albums/j410/Eveline_Folkers/Knipsel2.jpg)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 16-01-2013, 11:18:46
- Als je niet zoveel mappen wilt kan je natuurlijk altijd in plaats van onder de map 'papers' een map basic of effen te maken, dit gewoon met een trefwoord doen. Dan kan je hier later gewoon op zoeken, en dan krijg je ze ook.

- Kleuren deed ik in het begin wel, maar dat was nog veel meer werk. En daarbij ben ik nu met photoshop wel zover dat ik eigenlijk elk papier en bijna elk element een andere tint of kleur kan geven. Dus dan is de kleur eigenlijk niet meer zo belangrijk. Maar het kan wel hoor, en het hoeft natuurlijk niet 1 voor 1, je kan met de ctrl ingedrukt bv zoveel mogelijk papieren en elementen waar blauw in voorkomt aanklikken en in 1 keer het trefwoord blauw geven.
Een kleine tip kan ik nog wel geven; onder het tabje 'extra' in de menubalk, kan je 'experimenteel' aanklikken, en dan 'zoek naar...'. Hier kan je dan een kleur uitkiezen en dan laat picasa alles wat die kleur bevat zien. Het staat niet voor niks onder experimenteel want roze en bruin vallen schijnbaar ook onder rood  :confused:. Maar het helpt je wel een stuk op weg.

- Net als dat je alle elementen in een map een designernaam, webshop en kitnaam kan geven, kan je ook als trefwoord winter, herfst, kerst, wat je maar wilt.

- Als ik een backup maak doe ik dat voor de foto's, mijn Layouts, mijn scrapmaterialen, maar dus ook mijn picasa database! Deze kan je gewoon kopieren en weer terugzetten. Daarna gaat hij wel weer al je materiaal scannen dat duurt inderdaad een poosje :)

(Ik kan bijna net zo goed een workshop Picasa houden bij het Digiscrapevent, hihi)

- ACDSee heb ik hier nooit voor gebruikt, maar volgens mij is die inderdaad gratis of heeft in iedergeval een gratis versie. Bridge hoort bij Photoshop en is dus van Adobe, en is wel een betaald programma. Ik ben er na dat testje van gisteravond echt wel achter dat ik Bridge niet fijn vind werken. Ik blijf lekker bij Picasa.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 16-01-2013, 11:34:15
En als laatste;

voor de dubbele database gebruik ik een apart programmatje; Picasastarter. Hier in kan je 2 (of meer) plekken aangeven waar je je database wilt hebben en die kan je dus ook andere namen geven. Als je dat hebt gedaan start je vanaf dan altijd Picasa op met de Picasastarter en dan kan je kiezen...
Bij je scrapspullen geeft je dan bij mappenbeheer aan dat hij alleen je scrap-mappen moet scannen en bij je foto's dat hij alleen de foto's moet scannen.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 17-01-2013, 09:54:52
*disclaimer* ;-) Omdat ik al geruime tijd in de USA woon kunnen er hinderlijke fouten in mijn taalgebruik sluipen, bij voorbaat mijn verontschuldigingen!

Ik heb een grote stash, mac gebruiker en heb de cursus Organiseren van je Digiscrap gevolgd en Finding your Photoflow bij Jessica Sprague wat in principe ook een organiseer class is.
Wat ik geleerd heb is dat je begint met je spullen te organiseren zoals jij denkt, het overnemen van iemand anders zijn systeem werkt niet omdat die op een heel andere manier omgaat met zijn of haar spullen.

Belangrijk is te bedenken of je een kit scrapper bent of van alles wat overal vandaan haalt.
Ik ben bv een kit scrapper. ik kies een kit of een designer en werk daarmee. Voor mij is het voldoende om alle previews te taggen.

Maar het allerbelangrijkste, voordat je welk programma dan ook gebruikt opstart, is dat je een folder structuur aanbrengt.
Bij mij ziet dat er zo uit.
Een folder met:
- Designer naam
-- kits
-- alphas
-- templates

Ik pak de kits uit. Geef de folder met de alpha dezelfde naam als de kit en zorg ervoor dat ook de designer naam die ze gebruikt afgekort of niet(soms gebruiken ze alleen maar initialen) intact houd. De alpha folder gaat in de designer folder, de papers gaan bij de elements zodat ik één kit heb plus een alpha of template.

En zo gaat dat verder voor iedere designer. Sommige bevatten 10 subfolders en andere 100.

behalve de designer categorie heb ik ook een folder structuur voor
BlogHops
Designer Collabs
Projecten/classes
Store Collabs
Subscriptions ( ik ben gesubscribed op The DailyDigi en de DigitalScrapper bijvoorbeeld en daar gaan alle kits in)

Ik zal proberen een screenshot te posten zodat het wat duidelijker is.
Nadat ik die folder structuur heb aan gebracht heb ik Picasa opgestart en die heeft het vrolijk geindexed.
Ik heb Lightroom geprobeerd maar Lightroom herkent geen png files dus dat is een probleem. Dan moet je alle png files gaan omzetten naar .tiff. Bridge vind ik te omslachtig en te langzaam.

Ik heb een programaatje dat heet Tags waarmee ik alle komende nieuwe files meteen tag en dat wordt naar de file geschreven zodat Spotlight en het Tags programaatje het kan vinden
Dat taggen gaat heel snel omdat je meerdere files in een keer kan taggen. Ik tag ook soms alleen de folders waarvan ik weet dat het een Kerst folder of Winder folder is ipv alle files. Als ik dan zoek in Tags op Christmas krijg ik een hele lijst van Folders te zien, voeg ik daar nog templates aan toe dan heb ik Christmas templates.

Een tip om files in Picasa te taggen in 1 keer. Picasa laat je geen files taggen die in verschillende folders zitten. Een probleem als ze 300 previews wil taggen en ze zitten verspreid. Wat ik doe is dat ik een lijstje maak van de woorden die de designers gebruiken voor hun previews. Het zou fijn zijn als iedereen hetzelfde gebruikte maar dat is niet zo. Sommige gebruiken 'folder' of 'prev' of 'LGR' of 'preview', afijn er zijn een heleboel. Ik geef ik Picasa de zoekfunktie prev op en hij vind alle files met prev en preview. In de menu bar van Picasa onder 'Tools'(ik heb de Engelse versie) zit een funktie 'Experimental'.
Kies dat en selecteer 'save search results as.....' .
Wat er nu gebeurt is dat Picasa je search results als een Album bewaard. Er gebeurt niets met je orginele files het is alleen maar een verwijzing. Nu heb je alle files met het woord 'preview' in je album staan. Selecteer alles en tag als preview. Klaar! Je kunt nu het album deleten en gaan zoeken op  een ander woord zoals 'folder' en ook die taggen als preview.

Deze methode werkt voor alle andere ook natuurlijk. Je kunt ook papers doen of wat voor woord dan ook. Je albums die je maakt vindt je terug als een blauw icoontje links boven in. Je kunt ze gewoon weer deleten als je klaar bent of als er files tussenzitten die je niet wilt taggen kun je die gewoon verwijderen. Je originele files blijven in tact.

Ik heb deze tip van een van de Picasa developers met wie ik een email uitwisseling had nadat m'n database blanko was bij het opstarten. Bleek dat het mijn eigen fout was, Picasa houdt er niet van als je grote hoeveelheden files delete uit folders dat raakt hij van slag. Ik was bang dat het weer even ging duren voordat hij weer alles geindexeerd had maar met een uurtje was hij weer klaar dank zijn mijn basis folder structuur.

Voor mij werkt dit het beste, al mijn digi files staan op een EHD zodat ik het kan gebruiken met mijn iMac of laptop. Ik gebruik dus een combinatie van applicaties. Organizers die ik geprobeert heb zijn Bridge, Lightroom, PSE Organizer, ACDSEE for Mac, Pixa, en nog een paar minder bekende.
Voor de files die ik tag met Tags kan ik zoeken met de Tags browser.

Nog een tip. Ik gebruik ook een programaatje dat heet Deep. Deep heeft de mogelijkheid om te zoeken op kleur. Dus als ik een red paper wil vindt hij alle red papers voor mij zonder dat ik ze getagged heb als zijn rood. Erg handig.

 Ik zal ik een nieuwe message de screenshots posten anders wordt dit erg lang ;-)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 17-01-2013, 10:07:35
Hier mijn eerste screenshot van mijn folder structuur.
je ziet dat ik m'n designers heb opgedeeld in 3 delen. Dit maakt het snel naar een naam toe klikken makkelijker.

In het tweede screenshot een blik op de Store Collabs folder

In het derde screenshot kun je zien hoe de folders er binnen de folder van Page.One eruit zien.

Hoop dat die het iets duidelijker maakt.

Hier nog de links naar de programaatjes: Tags http://www.caseapps.com/tags/ (http://www.caseapps.com/tags/) je kunt een proef versie proberen.
Deep, zoeken op kleur:
http://www.ironicsoftware.com/deep/ (http://www.ironicsoftware.com/deep/)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 17-01-2013, 10:55:04
O jee, wat een uitleg nog allemaal, ik zal me even moeten zetten om dit te lezen, want ik ben zeker dat het heel interessant zal zijn!   :good1:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Anita op 17-01-2013, 12:48:22
Wow Eucalypta, wat een uitleg!!! Dankjewel voor het plaatsen, geweldig!!
Ik kan me er nu nog niet in verdiepen (zit op werk) maar ik ga het net als Sarah, thuis nog eventjes goed doorlezen.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 17-01-2013, 15:42:53
Eucalyptica, fantastische uitleg zeg, en Eveline, jij ook! Leuk om te zien hoe jullie het doen.

Ik ben eigenlijk een mengelmoes van de twee: ik scrap per kit voor mijn designers, maar wanneer het eropaan komt om te scrappen voor mezelf, grijp ik terug naar individuele stukken.
Daarom dat ik begonnen was met taggen.

Als ik nu beiden jullie verhalen hoor, zou ik heel kort alles in de kit kunnen taggen met de naam van de designer en de naam van de kit en alles in de juiste mapjes zetten.
Hierdoor zou het apart taggen van de elementen en papers al heel wat makkelijker worden.
Maar ik zoek nog heel graag op kleur. Mocht je ergens een handige les hebben Eveline over het herkleuren of mocht je het zelf kunnen uitleggen, dan zou ik dat graag horen...

Dus zou ik dan dat programmaatje Deep kunnen gebruiken. Dat lijkt me super. Ik heb naar de demo's gekeken op de website. Enkele vragen hierover:
- Is dat een betalend programma of een free?
- Als ik dingen gelabeld heb in Picasa, kan ik daar dan ook mee opzoeken in Deep? Ik vermoed van niet, omdat het niet in het programma opgeslagen wordt?

Nu, in ieder geval lijkt het me wel handig om een foto die je wil scrappen erin te plaatsen en te zien welke elementen hij selecteert...
Kan je zelf kiezen welke afbeeldingen opgenomen worden in zijn database? En kan je ook albums aanmaken zoals in Picasa?

Sorr dat ik dit tevens vraag, maar waarom tag je je files al in dat programmaatje Tag als je het in Picasa kan? Dat lijkt me dubbel werk zoals ik het nu begrepen heb, maar ik heb het waarschijnlijk verkeerd gelezen...

O ja, wat ik ook handig vind in de Picasa-experimenteel, is om te zien of je geen dubbele afbeeldingen hebt. Wat een leuke mogelijkheid, heeft me al veel geholpen!
Ik maak ook heel veel gebruik van de albums, vind dat een superoptie!

Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 18-01-2013, 00:37:42
Dus zou ik dan dat programmaatje Deep kunnen gebruiken. Dat lijkt me super. Ik heb naar de demo's gekeken op de website. Enkele vragen hierover:
- Is dat een betalend programma of een free?
- Als ik dingen gelabeld heb in Picasa, kan ik daar dan ook mee opzoeken in Deep? Ik vermoed van niet, omdat het niet in het programma opgeslagen wordt?

Nu, in ieder geval lijkt het me wel handig om een foto die je wil scrappen erin te plaatsen en te zien welke elementen hij selecteert...
Kan je zelf kiezen welke afbeeldingen opgenomen worden in zijn database? En kan je ook albums aanmaken zoals in Picasa?

Sorr dat ik dit tevens vraag, maar waarom tag je je files al in dat programmaatje Tag als je het in Picasa kan? Dat lijkt me dubbel werk zoals ik het nu begrepen heb, maar ik heb het waarschijnlijk verkeerd gelezen...

O ja, wat ik ook handig vind in de Picasa-experimenteel, is om te zien of je geen dubbele afbeeldingen hebt. Wat een leuke mogelijkheid, heeft me al veel geholpen!
Ik maak ook heel veel gebruik van de albums, vind dat een superoptie!

Deep is niet gratis, maar voor onze begrippen niet erg duur. ik betaal in dollars dus voor jullie in Euro's zal dat minder zijn. De prijs was $12.99, zijn geld meer dan waard, heeft mij veel tijd en frustratie bespaart.

Je kan niet met de tags van Picasa zoeken omdat Picasa zijn tags naar het programma schrijft en niet naar de file. Ik vind dat onhandig, ik wil graag een backup hebben van de files die ik getagged heb. Stel dat Picasa crashed dan kan ik uren zo niet dagen aan taggen kwijt zijn omdat het in het programma geschreven staat. Dat is de reden waarom ik met het programaatje Tag tag.

Ik gebruik eigenlijk Picasa om mijn kits en files te browsen maar als ik iets specifieks wil zoeken gebruik ik de Tag browser en zoekfunctie. Het enige wat ik dus getagged heb ik Picasa zijn de previews zodat ik snel een idee krijg van welke kit ik wil gebruiken.

Met Tag zie ik individuale dingen, met Picasa kan ik een hele kit in eens zien. Is dat duidelijker? ;-)
In het programma Deep geef je zelf aan welke folders hij moet indexen op kleur. Hij bouwt dus een database met kleuren op als je een grote stash hebt kan dit even duren. Je krijgt dan een soort kleuren balk te zien en je klikt op de kleur die je zoekt. Hij geeft dan aan hoeveel files hij gevonden heeft met bv de kleur turquoise en laat je die zien.

Maar ook voor Deep kun je een proef versie downloaden. Het doet verder niets met je files dus is veilig.

Megan Turnridge heeft op haar blog ook een duidelijk tutorial staan hoe je op je mac een preview op een folder kunt plakken zodat je in de Finder meteen kunt zien wat er in die folder zit. Super handig! Hier is de link http://www.designsbymeganturnidge.com/blog/?p=2287 (http://www.designsbymeganturnidge.com/blog/?p=2287)

Ik ben het met je eens dat Albums een super functie is. Ik gebruik het niet permanent om albums te maken van foto's of zo. Ik weet dat als Picasa crashed je de albums kwijt bent. Daar gaat teveel tijd mee heen vind ik. Mijn dochter had ook haar 8000 foto's netjes in albums geplaatst en na een update waren de albums weg. gelukkig niet de foto's maar toch, een hoop werk weg.

Voor mijn foto's gebruik ik Lightroom. Die zet alles per jaar en maand, handig voor mij.

Ik ben niet Eveline maar heb wel een goede video(en meedere op die site) over het herkleuren. De designer is Simply Tiffany en ik heb een paar cursussen bij haar gedaan, she is erg duidelijk, spreekt langzaam en raffelt het niet af. Hier is de link
http://simplytiffanystudios.com/2012/10/24/how-to-recolor-digital-scrapbooking-elements-professionally-using-photoshop-or-photoshop-elements/ (http://simplytiffanystudios.com/2012/10/24/how-to-recolor-digital-scrapbooking-elements-professionally-using-photoshop-or-photoshop-elements/)

Je kan ook zoeken op youtube naar 'recoloring digital elements' dan krijg je ook een lading video's te zien.

--
groetjes,
Christine
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 18-01-2013, 00:50:46
waarmee zou je dan je voorraad categoriseren?
Picasa
Bridge
Lightroom

en waarom wel/niet?

Vorige week ben ik begonnen met het plaatsen van mijn mappen in Picasa maar twijfel nu over het eventuele gemak van Lightroom.

groetjes,
Monique

Monique,

Heb je al een manier gevonden om je elements of embellishments dus je .png's in Lightroom kan laten zien? De enige manier die ik gevonden heb is al je png's om te zetten naar .tiff en enorme klus. Kayla Lamoreaux heeft een gratis class op haar website staan. Ik heb haar Finding Your Photo Flow gedaan en ook deze Lightroom class. De class heet 'Lightroom For Memory Keepers – Digital Scrapbooking Supply Organization'  Misschien heb je daar wat aan? Het is text en video's. http://www.kaylalamoreaux.com/lightroom-for-memory-keepers/ (http://www.kaylalamoreaux.com/lightroom-for-memory-keepers/) best wel een grote cursus en behandeld alles. Ik vond het omzetten van de .png te lastig)en was bang dat de kwaliteit achteruitging, plus dat alle files 2 tot 3 keer zo groot werden) dus ik gebruik het niet voor m'n scrapbooking supplies.

Ze heeft ook de gratis korte cursus Finding Photo Flow in Picasa op de site staan.
Photo Flow In Picasa (http://Photo Flow In Picasa) Is niet alleen geschikt voor mensen met foto's maar ook digi stash.

groetjes,
Christine
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 18-01-2013, 09:17:59
Bedankt voor jullie antwoorden, maar ik weet het nog steeds niet... ga maar weer terug naar het traditionele scrapbooking; dan hoef ik maar mijn kasten open te doen en vind blindelings wat ik nodig heb icon_redface

Christine, bedankt voor je uitgebreide beschrijving en tips. Juist door Kayla ben ik in verwarring gebracht. Heb OOIT een ACDSee les van haar gekocht en nu ik daadwerkelijk aan de slag ging en even haar site bezocht, zag ik dat zij nu alles in Lightroom organiseert :whatever: Vandaar dit topic.

En Eveline, als jij die Picasa uitleg/workflow tijdens het event laat zien, ben ik bereid naar Apeldoorn te rijden! Of woon je dichter bij mij in de buurt? (Alkmaar)

Vandaag maar eens beginnen met een overzichtelijke mappenstructuur...

groetjes,
monique
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 18-01-2013, 09:42:35
Ik ben al goed bezig met mijn nieuwe systeem hoor, had ik het maar eerder gedaan, het gaat zo vlug!

En Eucalyptica, ik ga zeker Deep proberen. Spijtig genoeg heb ik al veel getagd in Picasa da tik het niet zie zitten om direct naar Tag over te stappen. Misschien als alles al in de juiste map zit en ik tijd over heb.

Ik bekijk zeker ook nog eens de links voor het herkleuren. Ik had het al in het verleden geprobeerd, maar kreeg het toch niet helemaal naar mijn zin...

Wat het verliezen van je tags betreft in Picasa, Eveline vertelde dat zij haar database ook backupte. Hoe doe je dat dan juist, Eveline, of waar wordt die database opgeslagen? Dan zou ik dat vlug ook gaan doen...
En mss een andere vraag in verband hiermee: je zei dat je anders de database zou copiëren en meenemen op je laptop op het digievent. Wil dit dan zeggen dat je alle afbeeldingen die erin zitten meecopieert of zijn het enkel thumbnails ofzo?
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 18-01-2013, 11:06:06
Sarah: Als het goed is staan je databases op je C:/Gebruiker/Gebruikersnaam/Appdata/Local/Google

Er staan 2 bestandjes Picasa2 en Picasa2Albums deze moet je dus beide kopieren naar je backup-schijf/usb/cd of wat je maar gebruikt om te backuppen. Het zou kunnen zijn dat je ze niet kunt vinden omdat ze 'verborgen' zijn door windows. Als je ze niet kan vinden PM me dan even.

Voor het digi-event kopieer ik mijn foto's, scrapspullen naar een backupschijf. En op mijn laptop installeer ik photoshop en picasa (met dus mijn databases).

Voor het kleuren van je scrapspullen kan ik misschien beter even een topic aanmaken onder photoshop in het forum. Ik zal wel wat op 'papier' zetten. ;).

Monique;
Ik woon in Dieren, wel dichterbij dan Apeldoorn, maar het scheelt maar een half uurtje denk ik. Dus vanaf Alkmaar zal het niet veel uitmaken. Maar ik wil het je best laten zien, in Apeldoorn, of op een andere dag als je dat beter uitkomt.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 18-01-2013, 21:08:55
Gelukt hoor om een backup te maken. Was 9 GB die hij copieerde. Geen idee dat dit zoveel plaats innam!
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 18-01-2013, 23:46:36
Mooi dat het gelukt is Sarah! Ik geloof dat die van mij de laatste keer 11 gb was, en ik heb het al weer een poosje niet gedaan.....  :_slaphead:. Zal er morgen ook maar weer eens een backup tegenaan gooien...
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 19-01-2013, 07:52:57
 :good1:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 20-01-2013, 22:05:06
Ik heb nog een paar vraagjes als ik zo vrij mag zijn, er zijn er hier die duidelijk heel wat ervaring hebben met Picasa:
1. Hebben jullie ook al ondervonden dat Picasa sommige bestanden niet inscant en opneemt in zijn database? Dat kunnen zowel png-files als tiff-bestanden zijn. Met PSD heb ik het nog niet opgemerkt. Vervelend, want ik dacht van een bepaalde alpha dat ik letters tekort had en achteraf zag ik in de verkenner dat ze er wel stonden.
Ik heb de bestanden al versleept en opnieuw opgeslagen, maar geen succes.
Jullie geen idee?
2. Ooit heb ik een aantal lessen over Picasa bekeken en daar was er een mevrouw die via Picasa scrapte en haar albums maakte. Ik heb dat inderdaad ook geprobeerd en het is handig en gemakkelijk, je kan de foto's over de pagina mooi verdelen etc. Maar als je dan het bestand aanmaakt, heeft het slechts een dpi van 72 (of 96, ik weet het niet meer zeker).
Ik durf dat nu niet echt gebruiken voor in mijn fotoalbum, hebben jullie ervaring daarmee?

Eveline, had nog een vraagje: mijn reeds gecheckte kits enzo zijn nu mooi verdeeld in een soory van bibliotheek. Maar ik had nog een "ordeningsvraagje": ik heb al mijn bloemen samengezet, maar er zitten realistische bloemen in, maar ook stoffen en papieren.
Maak jij daar dan nog eens onderscheid in?

Bedankt voor alles he meiden!
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 20-01-2013, 22:22:45
Het zou kunnen zijn dat je onder 'beeld' in de menubalk, 'kleine afbeeldingen' niet hebt aangevinkt. Dan wil het wel zo zijn dat Picasa bepaalde bestanden die 'te klein'zijn niet weer geeft. Als je dit aanvinkt zouden ze wel in Picasa te zien moeten zijn. Ik hoop dat het zo kan worden opgelost, ik ben benieuwd.

Ik heb nog nooit met Picasa gescrapt. Dus daar kan ik je niet echt verder mee helpen. Misschien dat het wel kan hoor in een foto album, als je het al op het goede formaat hebt gescrapt en het niet meer hoeft te vergroten? Maar misschien heeft iemand anders hier meer inzicht in....? Zelf werk ik echt alleen maar op 300 dpi.

Grappig dat je dat vraagt, van die bloemen. Tot ongeveer 2 maanden geleden had ik de bloemen niet onderverdeelt. Toen ben ik het wel een keer gaan splitsen (realistisch, papier, stof en getekend). Ik heb toen alles per map, die trefwoorden gegeven (alles in de map 'realistisch' het trefwoord realistisch) en daarna alles weer terug gegooid in de basismap omdat ik nu toch wel erg veel mappen krijg  icon_redface. Dus nu kan ik op trefwoord zoeken binnen die map. Maar je houdt dan als nog dingen over die nergens ondervallen.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 20-01-2013, 22:32:31
Hehe, ja, er verschijnen opeens heel wat afbeeldingen erbij, zoals mijn avatars enzo die hij ook nooit toonde...
Wat een kleine vink al niet kan doen..
Bedankt zeg!
 :bloem01:

Ja, mss dat ik dat ook zo zal doen zoals je zei van die bloemen, maar daar wacht ik toch nog mee tot ik alles samengezet heb, hihi...

Eucalyptica, ik weet niet of je dit nog volgt, maar ik heb de demo van Deep gedownload, maar ik krijg m niet geïnstalleerd. Ik gebruik geen Mac,, dus dat mapje heb ik links laten liggen. Ik vind gewoon nergens in de mapjes een toepassing die de installatie initialiseert. Heb al op hun website de handleiding gedownload en daar zeggen ze er eigenlijk quasi niks over. Dat het als een gewoon programma opent en dan geven ze uitleg over de werking van het programma. Er zou toch een .exe bestand moeten inzitten?
Nu, ik heb hun een mail gestuurd, hopelijk krijg ik een antwoord.
Want ik zou m héééél graag willen testen... Denk dat het niet alleen handig is om te zien welke elementen passen bij jouw foto, maar ook omgekeerd: als je een kit kiest, kan je zo al gewoon op kleur een passende foto zoeken. Ik ben benieuwd.
Wordt dus vervolgd...

Eveline, ja van dat scrappen in Picasa, ik ben benieuwd of iemand hier dit ooit geprobeerd heeft?
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 21-01-2013, 09:13:13
Ik ben bang dat Deep alleen een mac programma is. Ik weet dat er ook soortgelijk programma voor Windows is maar aangezien ik alleen Mac gebruik ben ik daar niet zo mee op de hoogte.

Wat betreft het scrappen met Picasa, ik doe het zelf niet, maar weet dat als je scrap pagina's maakt met 72 dpi die alleen geschikt zijn voor online te bekijken en kunnen die niet geprint worden op 72 dpi.

Als je wilt printer moet dat 300 dpi zijn anders krijg je een heel slechte kwaliteit. Dat is de reden waarom we op 300 dpi pagina's maken en dan bewaren op 72 dpi voor online galleries en bewaren op 300 dpi voor later te printen.

Je kan het zien in Picasa. Alle elementen en papers die op 300 dpi in je Picasa zitten, als je 1 paper zou willen printen dan geeft Picasa in zijn print dialoog aan dat het 12 x12 en 300dpi is.

Als je een scrap pagina maakt in Picasa en het print dialoog aan zet zou je moeten kunnen zien of hij er 72 dpi van maakt of 300 dpi.

--
Ik moest het weten en heb even snel een collage gemaakt een paar elementen op een grid en heb toen print gekozen en hij gaf aan gewoon op 300 dpi te printen. Het is niet mijn stijl maar het is dus mogelijk om goed te printen met Picasa.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 21-01-2013, 12:40:09
Bedankt voor het antwoorden! Jeetje zeg, ik was eigenlijk al bijna zeker dat ik die Deep ging aanschaffen...
Ben toch wel een beetje ontgoocheld nu  >:(
Het is niet zo dat ze een andere versie van Deep hebben je bedoelt dan een soortgelijk programma, maar van ergens anders?
Ik wil wat zoeken op het net, maar welke zoekterm zou ik dan best gebruiken?

Aha, bedankt voor het opzoeken van de collages in Picasa!! Haha, je weet het ook graag he  :clap1:!!
Ik wist niet dat je dat kon zien bij het afdrukken, dat hij die gegevens meegaf. Ik zal thuis eens kijken dan, zit nu op het werk.

Zijn er nog zo'n handige trucjes van Picasa die jullie Kennen????  :embarrass:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: fenny op 21-01-2013, 17:35:53
Ik ben heel tevreden over Picasa.
De psd-bestanden zie in beeld, ik klik dan op " openen met Adobe Photoshop Elements" , en automatisch opent het bestand dan in PSE.

Ik scrap er niet mee, het zou kunnen in een collage.
Ik gebruik veel " exporteren" , dan kan een originele foto blijven bestaan en de foto zoals je die bewerkt hebt, staat in een map onder "exports".
Dan opletten dat je het oorspronkelijk formaat houdt, dus niet verkleinen in aantal pixels, tenzij je dat juist wilt.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 21-01-2013, 20:08:25
Fenny, jij bewerkt je foto's dan in Picasa? Dat heb ik in het begin nog gedaan, maar nu met Photoshop doe ik dat eigenlijk niet meer. Ik had geen idee dat je een afbeelding kon exporteren, ik doe altijd opslaan als om het opnieuw op te slaan.

Eucalyptica, ik zoek nu al de hele avond naar een alternatief voor DEEP, maar ben zoooooo ontgoocheld, ik vind NIKS!!!!! Bestaat er geen omwegje om zoiets op een "gewone" laptop te gebruiken. Of heb je nog een herinnering van een programma zoals je zei die hetzelfde deed? Heb je geen idee van de naam ofzo?
Meeeehhh, ik zou kunnen stampvoeen als een klein kindje  :sortof:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: fenny op 21-01-2013, 20:27:55
Sarah, ik bewerk de foto's in Photoshop Elements, maar soms snel en eenvoudig in Picasa.
De bewerkte foto exporteer ik.  De bewerkte foto in de originele map, zie je bewerkt in Picasa staan, maar het origineel blijft bewaard. (Je kunt in één klik terug naar de originele foto, door te klikken op , bewerking ongedaan maken'.)

De exports kun je na gebruik weer verwijderen.
Ken je: 
http://www.wilmakarels.nl/picasa3/handleiding.php (http://www.wilmakarels.nl/picasa3/handleiding.php)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 22-01-2013, 13:24:19
Eucalyptica, ik zoek nu al de hele avond naar een alternatief voor DEEP, maar ben zoooooo ontgoocheld, ik vind NIKS!!!!! Bestaat er geen omwegje om zoiets op een "gewone" laptop te gebruiken. Of heb je nog een herinnering van een programma zoals je zei die hetzelfde deed? Heb je geen idee van de naam ofzo?
Meeeehhh, ik zou kunnen stampvoeen als een klein kindje  :sortof:

Ik vind ook niet veel maar ik ben ook niet bekend waar je op Windows software moet zoeken. Wij Mac mensen hebben een paar plaatsen waar Mac sofware opgeslagen is en waar je kunt zoeken maar voor Windows weet ik dat niet.

Ik heb wel gevonden dat als je PSE gebruikt en de Organizer die erbij zit dat je met de organizer ook op kleur kan zoeken. In het Engels heet dat Visual Search. Hier wordt het uitgelegd
http://helpx.adobe.com/elements-organizer/using/search-based-visual-uniqueness.html (http://helpx.adobe.com/elements-organizer/using/search-based-visual-uniqueness.html)

Wellicht dat die funktie ook in Bridge zit.

Mocht je Engelse zoektermen nodig hebben ik zoe zoeken op 'image search based on color'
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eucalypta op 22-01-2013, 13:28:27
PS: er komt wel snel heel geavanceerde color search software daar ben ik van overtuigd. Kijk maar eens op deze demo site waarmee je kleuren kunt ingeven en deze razendsnel images van het web weet te vinden in die kleuren. Amazing! http://labs.tineye.com/ (http://labs.tineye.com/)
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 22-01-2013, 21:56:21
Ik kan inderdaad ook geen programma vinden dat op kleur zoekt voor windows. Wel online zoekmachines voor databases op het internet, zoals flickr enz maar niet in je eigen fotoverzameling. Wat nog het dichtst in de buurt komt is die experimentele functie van Picasa, jammer genoeg.
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 07-03-2013, 17:42:33
Geweldig zeg, al die ervaring en tips! Door allerlei verplichtingen ga ik niet naar het Digiscrap Event. Tussen de bedrijven door ga ik wel dit weekend unzippen, taggen en indelen want ik zie door de bomen het bos niet meer...

Eveline: toevallig ben ik het 1e weekend van juni bij Polysport (Dieren) maar dan hoop ik al een aardig eind op weg te zijn in mijn digiwoud. Even goed bedankt voor het aanbod!

groetjes,
Monique
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 07-03-2013, 18:07:05
Haha, wat toevallig, dat is bij ons aan het eind van de straat... dus als je tegen die tijd nog wel vragen hebt.... dan kom je maar op de koffie ofzo  :yes:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: iMoon op 08-03-2013, 08:42:43
Wat toevallig! En het toeval wil ook dat ik me er erg thuis voel want ik heet Helfrich van mijn achternaam. En die admiraal is familie :yes: En erg aardig van je maar het zal er niet van komen want ik (mede)organiseer dat weekend.... als je 1 juni 20 gillende vrouwen op van die e-brommers ziet, zijn wij het :byebye1:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Eveline op 08-03-2013, 11:03:41
Als ik jullie zie zal ik zwaaien  :wave:
Titel: Re: Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...
Bericht door: Sarah op 10-04-2013, 18:13:13
Hebben jullie elkaar toen ontmoet?