login
Digiscrap Digitaal scrappen

Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...

Conversatie gestart op Overige tips en vragen

- Als je niet zoveel mappen wilt kan je natuurlijk altijd in plaats van onder de map 'papers' een map basic of effen te maken, dit gewoon met een trefwoord doen. Dan kan je hier later gewoon op zoeken, en dan krijg je ze ook.

- Kleuren deed ik in het begin wel, maar dat was nog veel meer werk. En daarbij ben ik nu met photoshop wel zover dat ik eigenlijk elk papier en bijna elk element een andere tint of kleur kan geven. Dus dan is de kleur eigenlijk niet meer zo belangrijk. Maar het kan wel hoor, en het hoeft natuurlijk niet 1 voor 1, je kan met de ctrl ingedrukt bv zoveel mogelijk papieren en elementen waar blauw in voorkomt aanklikken en in 1 keer het trefwoord blauw geven.
Een kleine tip kan ik nog wel geven; onder het tabje 'extra' in de menubalk, kan je 'experimenteel' aanklikken, en dan 'zoek naar...'. Hier kan je dan een kleur uitkiezen en dan laat picasa alles wat die kleur bevat zien. Het staat niet voor niks onder experimenteel want roze en bruin vallen schijnbaar ook onder rood  :confused:. Maar het helpt je wel een stuk op weg.

- Net als dat je alle elementen in een map een designernaam, webshop en kitnaam kan geven, kan je ook als trefwoord winter, herfst, kerst, wat je maar wilt.

- Als ik een backup maak doe ik dat voor de foto's, mijn Layouts, mijn scrapmaterialen, maar dus ook mijn picasa database! Deze kan je gewoon kopieren en weer terugzetten. Daarna gaat hij wel weer al je materiaal scannen dat duurt inderdaad een poosje :)

(Ik kan bijna net zo goed een workshop Picasa houden bij het Digiscrapevent, hihi)

- ACDSee heb ik hier nooit voor gebruikt, maar volgens mij is die inderdaad gratis of heeft in iedergeval een gratis versie. Bridge hoort bij Photoshop en is dus van Adobe, en is wel een betaald programma. Ik ben er na dat testje van gisteravond echt wel achter dat ik Bridge niet fijn vind werken. Ik blijf lekker bij Picasa.
#16 - 16-01-2013, 11:18:46
« Laatst bewerkt op: 16-01-2013, 11:29:12 door Eveline »
Groetjes Eveline

En als laatste;

voor de dubbele database gebruik ik een apart programmatje; Picasastarter. Hier in kan je 2 (of meer) plekken aangeven waar je je database wilt hebben en die kan je dus ook andere namen geven. Als je dat hebt gedaan start je vanaf dan altijd Picasa op met de Picasastarter en dan kan je kiezen...
Bij je scrapspullen geeft je dan bij mappenbeheer aan dat hij alleen je scrap-mappen moet scannen en bij je foto's dat hij alleen de foto's moet scannen.
#17 - 16-01-2013, 11:34:15

*disclaimer* ;-) Omdat ik al geruime tijd in de USA woon kunnen er hinderlijke fouten in mijn taalgebruik sluipen, bij voorbaat mijn verontschuldigingen!

Ik heb een grote stash, mac gebruiker en heb de cursus Organiseren van je Digiscrap gevolgd en Finding your Photoflow bij Jessica Sprague wat in principe ook een organiseer class is.
Wat ik geleerd heb is dat je begint met je spullen te organiseren zoals jij denkt, het overnemen van iemand anders zijn systeem werkt niet omdat die op een heel andere manier omgaat met zijn of haar spullen.

Belangrijk is te bedenken of je een kit scrapper bent of van alles wat overal vandaan haalt.
Ik ben bv een kit scrapper. ik kies een kit of een designer en werk daarmee. Voor mij is het voldoende om alle previews te taggen.

Maar het allerbelangrijkste, voordat je welk programma dan ook gebruikt opstart, is dat je een folder structuur aanbrengt.
Bij mij ziet dat er zo uit.
Een folder met:
- Designer naam
-- kits
-- alphas
-- templates

Ik pak de kits uit. Geef de folder met de alpha dezelfde naam als de kit en zorg ervoor dat ook de designer naam die ze gebruikt afgekort of niet(soms gebruiken ze alleen maar initialen) intact houd. De alpha folder gaat in de designer folder, de papers gaan bij de elements zodat ik één kit heb plus een alpha of template.

En zo gaat dat verder voor iedere designer. Sommige bevatten 10 subfolders en andere 100.

behalve de designer categorie heb ik ook een folder structuur voor
BlogHops
Designer Collabs
Projecten/classes
Store Collabs
Subscriptions ( ik ben gesubscribed op The DailyDigi en de DigitalScrapper bijvoorbeeld en daar gaan alle kits in)

Ik zal proberen een screenshot te posten zodat het wat duidelijker is.
Nadat ik die folder structuur heb aan gebracht heb ik Picasa opgestart en die heeft het vrolijk geindexed.
Ik heb Lightroom geprobeerd maar Lightroom herkent geen png files dus dat is een probleem. Dan moet je alle png files gaan omzetten naar .tiff. Bridge vind ik te omslachtig en te langzaam.

Ik heb een programaatje dat heet Tags waarmee ik alle komende nieuwe files meteen tag en dat wordt naar de file geschreven zodat Spotlight en het Tags programaatje het kan vinden
Dat taggen gaat heel snel omdat je meerdere files in een keer kan taggen. Ik tag ook soms alleen de folders waarvan ik weet dat het een Kerst folder of Winder folder is ipv alle files. Als ik dan zoek in Tags op Christmas krijg ik een hele lijst van Folders te zien, voeg ik daar nog templates aan toe dan heb ik Christmas templates.

Een tip om files in Picasa te taggen in 1 keer. Picasa laat je geen files taggen die in verschillende folders zitten. Een probleem als ze 300 previews wil taggen en ze zitten verspreid. Wat ik doe is dat ik een lijstje maak van de woorden die de designers gebruiken voor hun previews. Het zou fijn zijn als iedereen hetzelfde gebruikte maar dat is niet zo. Sommige gebruiken 'folder' of 'prev' of 'LGR' of 'preview', afijn er zijn een heleboel. Ik geef ik Picasa de zoekfunktie prev op en hij vind alle files met prev en preview. In de menu bar van Picasa onder 'Tools'(ik heb de Engelse versie) zit een funktie 'Experimental'.
Kies dat en selecteer 'save search results as.....' .
Wat er nu gebeurt is dat Picasa je search results als een Album bewaard. Er gebeurt niets met je orginele files het is alleen maar een verwijzing. Nu heb je alle files met het woord 'preview' in je album staan. Selecteer alles en tag als preview. Klaar! Je kunt nu het album deleten en gaan zoeken op  een ander woord zoals 'folder' en ook die taggen als preview.

Deze methode werkt voor alle andere ook natuurlijk. Je kunt ook papers doen of wat voor woord dan ook. Je albums die je maakt vindt je terug als een blauw icoontje links boven in. Je kunt ze gewoon weer deleten als je klaar bent of als er files tussenzitten die je niet wilt taggen kun je die gewoon verwijderen. Je originele files blijven in tact.

Ik heb deze tip van een van de Picasa developers met wie ik een email uitwisseling had nadat m'n database blanko was bij het opstarten. Bleek dat het mijn eigen fout was, Picasa houdt er niet van als je grote hoeveelheden files delete uit folders dat raakt hij van slag. Ik was bang dat het weer even ging duren voordat hij weer alles geindexeerd had maar met een uurtje was hij weer klaar dank zijn mijn basis folder structuur.

Voor mij werkt dit het beste, al mijn digi files staan op een EHD zodat ik het kan gebruiken met mijn iMac of laptop. Ik gebruik dus een combinatie van applicaties. Organizers die ik geprobeert heb zijn Bridge, Lightroom, PSE Organizer, ACDSEE for Mac, Pixa, en nog een paar minder bekende.
Voor de files die ik tag met Tags kan ik zoeken met de Tags browser.

Nog een tip. Ik gebruik ook een programaatje dat heet Deep. Deep heeft de mogelijkheid om te zoeken op kleur. Dus als ik een red paper wil vindt hij alle red papers voor mij zonder dat ik ze getagged heb als zijn rood. Erg handig.

 Ik zal ik een nieuwe message de screenshots posten anders wordt dit erg lang ;-)
#18 - 17-01-2013, 09:54:52
« Laatst bewerkt op: 17-01-2013, 10:58:49 door Eucalypta »

Hier mijn eerste screenshot van mijn folder structuur.
je ziet dat ik m'n designers heb opgedeeld in 3 delen. Dit maakt het snel naar een naam toe klikken makkelijker.

In het tweede screenshot een blik op de Store Collabs folder

In het derde screenshot kun je zien hoe de folders er binnen de folder van Page.One eruit zien.

Hoop dat die het iets duidelijker maakt.

Hier nog de links naar de programaatjes: Tags http://www.caseapps.com/tags/ je kunt een proef versie proberen.
Deep, zoeken op kleur: http://www.ironicsoftware.com/deep/
#19 - 17-01-2013, 10:07:35
Bijlagen:
« Laatst bewerkt op: 17-01-2013, 10:59:45 door Eucalypta »

O jee, wat een uitleg nog allemaal, ik zal me even moeten zetten om dit te lezen, want ik ben zeker dat het heel interessant zal zijn!   :good1:
#20 - 17-01-2013, 10:55:04

Wow Eucalypta, wat een uitleg!!! Dankjewel voor het plaatsen, geweldig!!
Ik kan me er nu nog niet in verdiepen (zit op werk) maar ik ga het net als Sarah, thuis nog eventjes goed doorlezen.
#21 - 17-01-2013, 12:48:22

Eucalyptica, fantastische uitleg zeg, en Eveline, jij ook! Leuk om te zien hoe jullie het doen.

Ik ben eigenlijk een mengelmoes van de twee: ik scrap per kit voor mijn designers, maar wanneer het eropaan komt om te scrappen voor mezelf, grijp ik terug naar individuele stukken.
Daarom dat ik begonnen was met taggen.

Als ik nu beiden jullie verhalen hoor, zou ik heel kort alles in de kit kunnen taggen met de naam van de designer en de naam van de kit en alles in de juiste mapjes zetten.
Hierdoor zou het apart taggen van de elementen en papers al heel wat makkelijker worden.
Maar ik zoek nog heel graag op kleur. Mocht je ergens een handige les hebben Eveline over het herkleuren of mocht je het zelf kunnen uitleggen, dan zou ik dat graag horen...

Dus zou ik dan dat programmaatje Deep kunnen gebruiken. Dat lijkt me super. Ik heb naar de demo's gekeken op de website. Enkele vragen hierover:
- Is dat een betalend programma of een free?
- Als ik dingen gelabeld heb in Picasa, kan ik daar dan ook mee opzoeken in Deep? Ik vermoed van niet, omdat het niet in het programma opgeslagen wordt?

Nu, in ieder geval lijkt het me wel handig om een foto die je wil scrappen erin te plaatsen en te zien welke elementen hij selecteert...
Kan je zelf kiezen welke afbeeldingen opgenomen worden in zijn database? En kan je ook albums aanmaken zoals in Picasa?

Sorr dat ik dit tevens vraag, maar waarom tag je je files al in dat programmaatje Tag als je het in Picasa kan? Dat lijkt me dubbel werk zoals ik het nu begrepen heb, maar ik heb het waarschijnlijk verkeerd gelezen...

O ja, wat ik ook handig vind in de Picasa-experimenteel, is om te zien of je geen dubbele afbeeldingen hebt. Wat een leuke mogelijkheid, heeft me al veel geholpen!
Ik maak ook heel veel gebruik van de albums, vind dat een superoptie!

#22 - 17-01-2013, 15:42:53

Dus zou ik dan dat programmaatje Deep kunnen gebruiken. Dat lijkt me super. Ik heb naar de demo's gekeken op de website. Enkele vragen hierover:
- Is dat een betalend programma of een free?
- Als ik dingen gelabeld heb in Picasa, kan ik daar dan ook mee opzoeken in Deep? Ik vermoed van niet, omdat het niet in het programma opgeslagen wordt?

Nu, in ieder geval lijkt het me wel handig om een foto die je wil scrappen erin te plaatsen en te zien welke elementen hij selecteert...
Kan je zelf kiezen welke afbeeldingen opgenomen worden in zijn database? En kan je ook albums aanmaken zoals in Picasa?

Sorr dat ik dit tevens vraag, maar waarom tag je je files al in dat programmaatje Tag als je het in Picasa kan? Dat lijkt me dubbel werk zoals ik het nu begrepen heb, maar ik heb het waarschijnlijk verkeerd gelezen...

O ja, wat ik ook handig vind in de Picasa-experimenteel, is om te zien of je geen dubbele afbeeldingen hebt. Wat een leuke mogelijkheid, heeft me al veel geholpen!
Ik maak ook heel veel gebruik van de albums, vind dat een superoptie!

Deep is niet gratis, maar voor onze begrippen niet erg duur. ik betaal in dollars dus voor jullie in Euro's zal dat minder zijn. De prijs was $12.99, zijn geld meer dan waard, heeft mij veel tijd en frustratie bespaart.

Je kan niet met de tags van Picasa zoeken omdat Picasa zijn tags naar het programma schrijft en niet naar de file. Ik vind dat onhandig, ik wil graag een backup hebben van de files die ik getagged heb. Stel dat Picasa crashed dan kan ik uren zo niet dagen aan taggen kwijt zijn omdat het in het programma geschreven staat. Dat is de reden waarom ik met het programaatje Tag tag.

Ik gebruik eigenlijk Picasa om mijn kits en files te browsen maar als ik iets specifieks wil zoeken gebruik ik de Tag browser en zoekfunctie. Het enige wat ik dus getagged heb ik Picasa zijn de previews zodat ik snel een idee krijg van welke kit ik wil gebruiken.

Met Tag zie ik individuale dingen, met Picasa kan ik een hele kit in eens zien. Is dat duidelijker? ;-)
In het programma Deep geef je zelf aan welke folders hij moet indexen op kleur. Hij bouwt dus een database met kleuren op als je een grote stash hebt kan dit even duren. Je krijgt dan een soort kleuren balk te zien en je klikt op de kleur die je zoekt. Hij geeft dan aan hoeveel files hij gevonden heeft met bv de kleur turquoise en laat je die zien.

Maar ook voor Deep kun je een proef versie downloaden. Het doet verder niets met je files dus is veilig.

Megan Turnridge heeft op haar blog ook een duidelijk tutorial staan hoe je op je mac een preview op een folder kunt plakken zodat je in de Finder meteen kunt zien wat er in die folder zit. Super handig! Hier is de link http://www.designsbymeganturnidge.com/blog/?p=2287

Ik ben het met je eens dat Albums een super functie is. Ik gebruik het niet permanent om albums te maken van foto's of zo. Ik weet dat als Picasa crashed je de albums kwijt bent. Daar gaat teveel tijd mee heen vind ik. Mijn dochter had ook haar 8000 foto's netjes in albums geplaatst en na een update waren de albums weg. gelukkig niet de foto's maar toch, een hoop werk weg.

Voor mijn foto's gebruik ik Lightroom. Die zet alles per jaar en maand, handig voor mij.

Ik ben niet Eveline maar heb wel een goede video(en meedere op die site) over het herkleuren. De designer is Simply Tiffany en ik heb een paar cursussen bij haar gedaan, she is erg duidelijk, spreekt langzaam en raffelt het niet af. Hier is de link http://simplytiffanystudios.com/2012/10/24/how-to-recolor-digital-scrapbooking-elements-professionally-using-photoshop-or-photoshop-elements/

Je kan ook zoeken op youtube naar 'recoloring digital elements' dan krijg je ook een lading video's te zien.

--
groetjes,
Christine
#23 - 18-01-2013, 00:37:42

waarmee zou je dan je voorraad categoriseren?
Picasa
Bridge
Lightroom

en waarom wel/niet?

Vorige week ben ik begonnen met het plaatsen van mijn mappen in Picasa maar twijfel nu over het eventuele gemak van Lightroom.

groetjes,
Monique

Monique,

Heb je al een manier gevonden om je elements of embellishments dus je .png's in Lightroom kan laten zien? De enige manier die ik gevonden heb is al je png's om te zetten naar .tiff en enorme klus. Kayla Lamoreaux heeft een gratis class op haar website staan. Ik heb haar Finding Your Photo Flow gedaan en ook deze Lightroom class. De class heet 'Lightroom For Memory Keepers – Digital Scrapbooking Supply Organization'  Misschien heb je daar wat aan? Het is text en video's. http://www.kaylalamoreaux.com/lightroom-for-memory-keepers/ best wel een grote cursus en behandeld alles. Ik vond het omzetten van de .png te lastig)en was bang dat de kwaliteit achteruitging, plus dat alle files 2 tot 3 keer zo groot werden) dus ik gebruik het niet voor m'n scrapbooking supplies.

Ze heeft ook de gratis korte cursus Finding Photo Flow in Picasa op de site staan. Photo Flow In Picasa Is niet alleen geschikt voor mensen met foto's maar ook digi stash.

groetjes,
Christine
#24 - 18-01-2013, 00:50:46

Bedankt voor jullie antwoorden, maar ik weet het nog steeds niet... ga maar weer terug naar het traditionele scrapbooking; dan hoef ik maar mijn kasten open te doen en vind blindelings wat ik nodig heb icon_redface

Christine, bedankt voor je uitgebreide beschrijving en tips. Juist door Kayla ben ik in verwarring gebracht. Heb OOIT een ACDSee les van haar gekocht en nu ik daadwerkelijk aan de slag ging en even haar site bezocht, zag ik dat zij nu alles in Lightroom organiseert :whatever: Vandaar dit topic.

En Eveline, als jij die Picasa uitleg/workflow tijdens het event laat zien, ben ik bereid naar Apeldoorn te rijden! Of woon je dichter bij mij in de buurt? (Alkmaar)

Vandaag maar eens beginnen met een overzichtelijke mappenstructuur...

groetjes,
monique
#25 - 18-01-2013, 09:17:59

Ik ben al goed bezig met mijn nieuwe systeem hoor, had ik het maar eerder gedaan, het gaat zo vlug!

En Eucalyptica, ik ga zeker Deep proberen. Spijtig genoeg heb ik al veel getagd in Picasa da tik het niet zie zitten om direct naar Tag over te stappen. Misschien als alles al in de juiste map zit en ik tijd over heb.

Ik bekijk zeker ook nog eens de links voor het herkleuren. Ik had het al in het verleden geprobeerd, maar kreeg het toch niet helemaal naar mijn zin...

Wat het verliezen van je tags betreft in Picasa, Eveline vertelde dat zij haar database ook backupte. Hoe doe je dat dan juist, Eveline, of waar wordt die database opgeslagen? Dan zou ik dat vlug ook gaan doen...
En mss een andere vraag in verband hiermee: je zei dat je anders de database zou copiëren en meenemen op je laptop op het digievent. Wil dit dan zeggen dat je alle afbeeldingen die erin zitten meecopieert of zijn het enkel thumbnails ofzo?
#26 - 18-01-2013, 09:42:35

Sarah: Als het goed is staan je databases op je C:/Gebruiker/Gebruikersnaam/Appdata/Local/Google

Er staan 2 bestandjes Picasa2 en Picasa2Albums deze moet je dus beide kopieren naar je backup-schijf/usb/cd of wat je maar gebruikt om te backuppen. Het zou kunnen zijn dat je ze niet kunt vinden omdat ze 'verborgen' zijn door windows. Als je ze niet kan vinden PM me dan even.

Voor het digi-event kopieer ik mijn foto's, scrapspullen naar een backupschijf. En op mijn laptop installeer ik photoshop en picasa (met dus mijn databases).

Voor het kleuren van je scrapspullen kan ik misschien beter even een topic aanmaken onder photoshop in het forum. Ik zal wel wat op 'papier' zetten. ;).

Monique;
Ik woon in Dieren, wel dichterbij dan Apeldoorn, maar het scheelt maar een half uurtje denk ik. Dus vanaf Alkmaar zal het niet veel uitmaken. Maar ik wil het je best laten zien, in Apeldoorn, of op een andere dag als je dat beter uitkomt.
#27 - 18-01-2013, 11:06:06

Gelukt hoor om een backup te maken. Was 9 GB die hij copieerde. Geen idee dat dit zoveel plaats innam!
#28 - 18-01-2013, 21:08:55

Mooi dat het gelukt is Sarah! Ik geloof dat die van mij de laatste keer 11 gb was, en ik heb het al weer een poosje niet gedaan.....  :_slaphead:. Zal er morgen ook maar weer eens een backup tegenaan gooien...
#29 - 18-01-2013, 23:46:36

 :good1:
#30 - 19-01-2013, 07:52:57

Print

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
nou zal ik maar beginnen :)

Gestart door petra Gepost op Even voorstellen

2 Reacties
3711 Gelezen
Laatste bericht 29-11-2007, 22:14:20
door petra
xx
Hoe te beginnen met Lightroom.

Gestart door Sarah Gepost op Hulp nodig? Zoek je iets?

2 Reacties
3117 Gelezen
Laatste bericht 13-12-2014, 23:21:20
door Sarah
moved
VERPLAATST: Beginnen met Project 365

Gestart door Anita Gepost op Even voorstellen

0 Reacties
1790 Gelezen
Laatste bericht 30-12-2010, 21:20:56
door Anita
xx
Week 3 - 2020 - we gaan weer beginnen!!!

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

17 Reacties
2508 Gelezen
Laatste bericht 10-02-2020, 22:18:07
door Anja Wens