Digiscrap Digitaal scrappen

Stel dat je als gevorderde helemaal opnieuw kon beginnen...

Conversatie gestart op Overige tips en vragen

waarmee zou je dan je voorraad categoriseren?
Picasa
Bridge
Lightroom

en waarom wel/niet?

Vorige week ben ik begonnen met het plaatsen van mijn mappen in Picasa maar twijfel nu over het eventuele gemak van Lightroom.

groetjes,
Monique

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5099.0
#1 - 09-01-2013, 13:23:42

ik gebruik ACDSEE , en ben er wel tevreden over
#2 - 09-01-2013, 16:59:40

Picasa bevalt me heel goed met ordenen.
#3 - 09-01-2013, 21:31:17

Zelf gebruik ik Picasa.
Lightroom heb ik niet en ook nooit mee gewerkt, dus geen ervaring mee.
Bridge (mini) gebruik ik wel eens om jpg-foto's toch in raw te kunnen bewerken in photoshop CS6. Ik vind bridge nogal zwaar overkomen, langzaam opstarten (bij mij dan in ieder geval) en heel veel info op het scherm die ik niet nodig heb, al is dit misschien wel in te stellen. Ik vind Picasa rustiger overkomen.

Ik gebruik Picasa ook 'dubbel'. Ik heb 1 database voor mijn scrapspullen, omdat ik dat gebruik met trefwoorden en zo. En  1 database voor foto's, omdat je dan gezichtsherkenning kan gebruiken. Bij het opstarten van Picasa kan ik kiezen waar ik heen wil de foto's of de scrapspullen. Maar dit is niet standaard bij Picasa hoor, maar het kan dus...
#4 - 09-01-2013, 23:04:47
Groetjes Eveline

Guinevere

En hoe doen jullie dat dan, dat ordenen bij Picasa?
#5 - 10-01-2013, 02:29:55

ja dat vroeg ik me ook af..hoe doen jullie dat dan :D :embarrass:
#6 - 10-01-2013, 07:15:22

Dat is natuurlijk vooral hoe je het zelf wilt indelen.
Ik weet dat de meeste mensen de kits bijelkaar houden, dat doe ik dus niet. Ik pak de kit uit en in picasa geef ik voor alle onderdelen van de kit in ieder geval de naam van de designer als trefwoord en de naam van de kit als trefwoord. Soms ook nog uit welke webshop het komt (digiscrap/oscraps enz.), omdat je voor sommige uitdagingen alleen of voornamelijk spullen van die bepaalde webshop mag gebruiken. Zo kan ik daar dan op filteren.
Dus vanaf dat moment kan ik zoeken op designer, kit of webshop.
Daarna verdeel ik ze onder in mijn bestandmappen (daar hem ik een heleboel van :)). In picasa kan je ze gewoon van map naar map verschuiven. Dus de papieren naar de 'papers'-map, de lintje/touwtjes naar een andere map, masks, lettertypes, het is maar hoe je het in wilt delen.
OMdat ik echt niet kan onthouden in welke kit nu welk strikje zit, kan ik nu gewoon in de map met de strikjes kijken en ieder strikje dat ik aanklik staat dus de designer en kit bij. Als ik iets heb uitgekozen klik ik gewoon op openen in photoshop en tadaa...

Oke lang verhaal, ik hoop dat het wel een beetje te begrijpen is. Onthoudt wel dat ieder natuurlijk zijn eigen manier van werken heeft.
#7 - 10-01-2013, 10:55:30

Guinevere

Dank je, Eveline! Wel een enorm werk..... zeker als je al een megavoorraad hebt. Zoiets moet je, denk ik, mee beginnen als je nog niet zoveel hebt.
Ik bewaar alles per designer en dan de designers per webshop bij elkaar. Dat is soms lastig, want sommige designers zitten op verschillende webshops. Degene die ik het meest gebruik hebben een eigen map. Om te zien wat er in zit, heb ik alle submapjes zoveel mogelijk verwijderd, zodat ik, zodra ik het mapje aanklik, gelijk te zien krijg wat er in zit. Dat werkt prima.
Eerst deed ik het zoals jij met freebiekitjes, maar vergat er toen bij te zetten van welke designer het kwam. Zodoende zitten er dus elementjes in bijv. de strikjesmap van wie ik niet meer weet van wie ze zijn.... ( maar ja, toen was ik nog een noobje  :laugh:)
#8 - 10-01-2013, 15:20:59

Dat probleem had ik ook toen ik met Picasa begon, hoor, dat ik niet alles had bijgehouden. Ik ben een poosje geleden alles doorgegaan en heb toen ook een heleboel weggegooid. Bij sommige andere spullen kon ik uit de bestandsnaam nog aanwijzingen halen. Als je bijvoorbeeld weet wie er bij een afkorting hoort, kan je in picasa zoeken op die afkorting en dan alles in die groep de goede designernaam geven. Ik heb nog steeds wel materiaal waarvan ik het niet weet, maar niet zoveel meer.
Het heeft inderdaad wel wat moeite gekost, voor ik mijn voorraad door was met uitzoeken en trefwoorden benoemen. Maar zo af en toe vind ik het ook wel lekker om wat dingen te sorteren, uitzoeken en op te ruimen. Dit blijft in iedergeval langer goed dan als ik het speelgoed van de kinderen opruim, dat is na een half uur al weer ongedaan gemaakt  :smiley_superwink:.
#9 - 10-01-2013, 15:42:58

Dank jullie wel!
Ik had al een piepklein beginnetje gemaakt met Picasa dus daar ga ik nu mee verder; elke dag een uurtje ...

Stel?
Je gebruikt Picasa en hebt al je digispullen op een EHD. Werkt Picasa dan ook op een andere computer waar je de harddisk aan koppelt? Of ben ik dan te optimistisch en is het geen online iets?


groetjes,
monique

#10 - 15-01-2013, 15:03:22

nee, dat werkt niet. De trefwoorden worden opgeslagen in picasa en niet in het bestand waar je het trefwoord aan geeft.
Nu ik er over na denk zou het kunnen zijn dat als je in bridge een trefwoord ingeeft, dat die de gegevens wel in het bestandje opslaat. Maar dat weet ik niet zeker, dat zou ik thuis moeten uitproberen (ben nu nog op m'n werk  :embarrass:.

Met picasa kopieer ik  bv zelf mijn databases naar mijn laptop voor het digiscrap event in maart, dan werkt het wel. Maar in principe bouwt picasa in iedere computer een nieuwe database.
#11 - 15-01-2013, 15:45:33

 :blush: Ook koffiepauze? haha
dank je wel hoor, je hebt me al een heel eind op weg geholpen.

Ga ook weer verder met werk: tijdschrift maken. Dus veel overlap met de hobby :smiley_girlgiggle: Maar goed dat ik als zzp'er betaald krijg per opdracht...
#12 - 15-01-2013, 15:52:41

Oke, ik heb het even getest.
Het is inderdaad zo bij Bridge dat deze het trefwoord opslaat in je bestandje (bv je paper of je png. bestand). Als je dan dit bestand naar een andere computer kopieerd, en je opent het daar in Bridge, krijg je automatisch daar ook het trefwoord (of keyword) te zien. Dit is dus zeker een pluspunt voor Bridge.
#13 - 15-01-2013, 21:38:10

Ik zal mij even mengen als ik mag... Ik was begonnen met alles te labelen in Picasa en had bijna gedaan, wat was ik trots! Tot de crash van mijn externe harde schijf....
Nu heb ik mss 1/4 gelabeld, maar ik vind geen tijd meer om het up to date te houden. Oorspronkelijk was ik ook begonnen met alles op te splitsen in mapjes van strikjes etc. Maar toen kende ik Picasa nog niet en kon ik het niet labelen, dus was ik alles kwijt qua designers en credits. Nu staat alles gewoon volgens designer, een mapje reeds gelabeld en een mapje niet gelabeld.
Maar mijn geheugen zit weeral vol! Dus ben ik vol goede moed begonnen aan het opruimen: freebies weg, de kwaliteit bekeken en zaken weggegooid. Ook de onnodige pixels afgesneden, ... Kortom, veel werk...

Nu wil ik alles ordelijk opbergen, zodanig dat ik makkelijk iets kan terugvinden, en als je dan zo jouw systeem uitlegt, dan lijkt me dat toch wel wat. MAar dan stel ik me de volgende vragen:
1. Heb je dan niet eindeloos mapjes van bv. elementen? Want hoe plaats je dan alles? Maak je voor ieder soort element een submapje? Want je kan bv. een sleutelhanger van een hartje hebben, een postzegel, een tak met bladeren, koffers, een brief, ... Maak je daarvoor telkens een apart submapje aan?
2. En dan? Tag je dan dat elementje ook nog om bv. het kleur erop te vermelden, want dat vind ik ook heel belangrijk...
3. Idem vraag voor je papers? Hoe klasseer je die dan exact? Per thema of effect? En tag je die dan ook per kleur?
4. Ik merk mijn kits nu ook in de map volgens thema: bv. lente, winter, kerst etc... Dan kun je dit met jouw systeem niet meer doen denk ik?

Ja, ik weet het, ieder heeft zijn eigen systeem, maar het is altijd leuk om een ander een x te horen. Dan kan je nog altijd een beetje aanpassen naar wat jij de voorkeur aan geeft... Mijn systeem is sowieso tijdsopslorpend...

Die Bridge en ACDSee waar jullie het over hebben zijn dat dan betalende programma's? Ik moet zeggen, ik hou van Picasa, vooral omdat je rechtstreeks je foto's kan verbinden met je blog. Ik hoef niks meer up te loaden, hij doet het automatisch en dan is het gewoon aanklikken welke foto je wil plaatsen. Werkt dat met die programma's ook?
Het enige nadeel dat ik bij Picasa al ondervonden heb, is dat hij nu en dan een fout heeft, dan moet ik hem eraf gooien en  een nieuwe versie installeren. Moet hij dan vervolgens zijn database volledig heropbouwen, en ik zweer je, hij is er een tijdje mee bezig  :embarrass:

Hoe doe je dat trouwens voor die 2 databases, scrap en foto's? DAt lijkt me zr interessant!
#14 - 16-01-2013, 08:30:22

Ik ga dit even in meerder reacties beantwoorden, anders word het wel erg lang...

- Mijn basisindeling bestaat uit:

Papers
Kits (hierin zet ik de preview van de kit)
Tou (voor de tou's)
Natuur
Strings/ribbons/stitchings
Wordart
Templates
Masks/transfers
Lettertypes
Borders/frames
Buttons/brads
Doodles/swirls/spetters
en
Diversen

Hier ben ik mee begonnen en geleidelijk aan zie je dan dat je toch liever de touwtjes apart hebt van de strikjes (bijvoorbeeld) en dan ga je verder onderverdelen.
Bv Paper heb ik onderverdeelt in Basic (redelijk effen papier), geruit, gestreept, stippen, en hout.
Natuur kan je onderverdelen in dieren, planten, bomen. Borders en frames heb ik een onderverdeling in aantal frames bv, enkel, dubbel, filmstrips enz. Ik moet wel toegeven dat hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je gaat onderverdelen. De diversen map is daarbij natuurlijk het ergste; Boeken, klokken, sterren, hartjes, voertuigen, voedsel, feest, koffers en dit zijn ze dus nog niet eens allemaal. Ook heb ik nog een heleboel los in de map diversen staan omdat ik niet voor 1 of 2 elementen een map maak.
Natuurlijk heb je ook wel eens elementen waar een wordart bij of in verwerkt zit. Bv een klok met 'time'. Deze gaat dan (bij mij) in de klokkenmap en krijgt een extra trefwoord 'wordart' erbij.
Julie moeten me zo langzamerhand wel voor gek verklaren, hoe uitgebreid ik dit heb icon_redface. Maar het is allemaal heel geleidelijk gegaan, hoor! Dan merk je dat je in de map diversen gewoon 80 klokken hebt, en dan maak ik er een map voor aan.....

Even een paar printscreens erbij als voorbeeld. (ik weet dat ik een rare mengelmoes van engels en nederlands gebruikt voor mijn mappen  :embarrass:)


#15 - 16-01-2013, 11:13:51
« Laatst bewerkt op: 16-01-2013, 11:22:39 door Eveline »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
nou zal ik maar beginnen :)

Gestart door petra Gepost op Even voorstellen

2 Reacties
4031 Gelezen
Laatste bericht 29-11-2007, 22:14:20
door petra
xx
Hoe te beginnen met Lightroom.

Gestart door Sarah Gepost op Hulp nodig? Zoek je iets?

2 Reacties
3429 Gelezen
Laatste bericht 13-12-2014, 23:21:20
door Sarah
moved
VERPLAATST: Beginnen met Project 365

Gestart door Anita Gepost op Even voorstellen

0 Reacties
1956 Gelezen
Laatste bericht 30-12-2010, 21:20:56
door Anita
xx
Week 3 - 2020 - we gaan weer beginnen!!!

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

17 Reacties
2870 Gelezen
Laatste bericht 10-02-2020, 22:18:07
door Anja Wens