Digiscrap Digitaal scrappen

De bomen en het bos

Conversatie gestart op Overige tips en vragen

In jaren tijd heb ik zoveel scrapmateriaal verzameld. Zolang het op je computer staat, geen probleem. Nu moet mijn oude laptop worden leeggemaakt: wat verplaats ik naar de nieuwe laptop en wat verwijder ik?
Ja.... verwijderen!
Op een scrap-event heb ik daar ervaren scrappers ook over gehoord, als beginner kon ik mij niet voorstellen dat je scrapelementen verwijdert!
Psd's nemen heel veel ruimte in. Ik heb die nu verwijderd, het is echt nauwelijks voorgekomen, dat ik terug moet komen op een psd-bestand.
Hebben jullie al je layouts bewaard?
Fotoboeken maak ik ook niet meer, ik vind Google Foto's ideaal, mijn iPad is op die manier mijn digitale fotoalbum.
In al die scrapjaren verandert er nogal wat!
Hoe wekt dat bij jullie?

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=6767.0
#1 - 02-10-2016, 23:03:37

Hoi Fenny,

Ik Ga af en toe door mij spullen heen om op te ruimen. Heel in het begin hield ik ook nog niet bij wat van welke designer was en downloade ik eigenlijk alles wat ik tegen kwam. Hier heb ik nu toch een groot deel van verwijdert. Ook materiaal waar van ik 90 tot 100% zeker ben dat ik het nooit zal gebruiken gooi ik weg. Dit hangt natuurlijk af van je stijl en manier van scrappen dat weet je zelf het beste.
Heel eerlijk de Psd's bewaar ik nog wel, maar ik denk nu dat ik ze in ieder geval van de eerste jaren zou kunnen verwijderen. Misschien alleen de psd's bewaren van  de laatste 12 maanden? Voor de zekerheid?
Je hebt me aan het denken gezet Fenny. :hrmm:
#2 - 05-10-2016, 10:55:42
Groetjes Eveline

Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht om de psd's te bewaren...maar idd...laatst kreeg ik een tip voor een aanvulling op een LO en oeps...toen had ik alleen de platte jpeg.
Waar ik wel steeds vaker tegen aan loop is (en daar heb ik al eens een vraag over gesteld geloof ik maar ik zoek nog steeds naar DE ideale manier om mijn spullen te ordenen dus begin ik er nog eens over...)
Is dat ik vaak wel weet dat ik bijvoorbeeld dat ene gele strikje wil hebben maar waar zit die ook al weer. Ik bewaar nu vaak de kits als geheel dus dat is nogal een gezoek. Ik heb ook wel eens wat pakketjes uit elkaar gehaald en geordend naar wat het is, papier, verf, glitters, bloemetjes of zo iets. Maar als ik dat doe dan loop ik er nog wel eens tegen aan dat ik niet meer weet van wie het materiaal is (behalve van wat er in de bestandsnaam staat). En dan zijn er ook nog scrapsites waar je een bepaald percentage of alleen maar materiaal van die site of een bepaalde designer mag gebruiken. Nu ik steeds meer spulletjes verzameld heb word het steeds lastiger. Hoe doen anderen dat???
#3 - 06-10-2016, 20:56:09

Dank voor jullie reacties tot nu toe. Ik bewaar nu wel de complete kit bij elkaar. Ik kan labels geven zoals bv. paper, template, masker, hart, strik ......
Ja, ik gebruik Picasa!
Mijn oude laptop is nu leeg, ik heb veel scrapkits verwijderd, niet alles overgezet naar mijn nieuwe laptop, wat ik wil bewaren staat op een externe harde schijf.
De psd's van dit jaar heb ik nog bewaard. Worden ze ouder, dan gaan die ook weer weg.
Een hele opluchting nu ik flink heb opgeruimd!
#4 - 09-10-2016, 23:27:34

Ik bewaar ook al mijn psd's. Mijn harde schijf vindt dat wat minder (en is na 8 jaar op) maar het word voor mij ook tijd om eens de boel op te gaan ruimen. helaas ken ik mezelf en heb kan me niet voorstellen  t kunnen lven zonder dat ene takje waarvan ik niet eens wist dat ik hem had..;)
#5 - 15-10-2016, 02:34:04

Ik heb de workshop teruggevonden waar in ik uitleg hoe ik in Picasa mijn scrapspullen organiseer. Misschien hebben jullie er iets aan.
#6 - 19-10-2016, 10:55:28
Bijlagen:

Voor mensen die Picasa willen proberen maar het (gratis) programma niet kunnen vinden op internet, heb ik ook nog wel een installatiebestandje. Google is namelijk gestopt met dit programma, maar het werkt nog prima!
#7 - 19-10-2016, 10:58:41

Dank je wel, heel wat leeswerk maar zeker de moeite waard. Binnenkort eens in verdiepen. Ik heb een abonnement op cc dus mss is dit systeem ook toe te passen in lightroom. 
#8 - 19-10-2016, 11:22:32

Ik bewaar al jaren mijn psd's.
Als ik een leuk kaartje maak dan kan ik het met een enkele aanpassing weer gebruiken zodat het minder tijd kost om een nieuwe te maken....
Daar ik zelf scraplessen maak en schrijf is het een fluitje van een cent om daar dan enkele elementen of achtergronden van te gebruiken.
De scrapkits laat ik in de eigen map zitten omdat de elemanten en achtergronden goed bij elkaar passen.
Wil ik een strikje? geen probleem in de zoekfunctie van mijn pc vul ik strikje in en dan krijg ik alle strikjes die op mijn pc staan, maakt niet uit in welke scrapkit ze zitten.
#9 - 30-10-2016, 16:10:18

Mijn .psd bestanden bewaar ik ook. Just in case... heb er toch veel werk in zitten. Tenzij het voor mijn fotojaarboeken was en deze al afgedrukt zijn. Dan gebruik ik ze toch niet meer.

Verder heb ik een heel andere methode: Ik gooi bij aanvang al veel weg, complete kits zul je bij mij zelden aantreffen. Ik berg alles op in mappen op basis van het materiaal. Heb bijv. een map 'elementen' en daarin zit bijvoorbeeld weer een onderverdeling 'natuur' met dan weer 'bloemen' als onderdeel daarvan en dan weer 'multimedia bloemen' 'getekende bloemen'. etc...
Als het niet in de bestandsnaam staat voeg ik zelf toe of het een PU of CU item is. Bij CU items voeg ik ook de designernaam toe, in het enkele geval dat dit er niet in staat. De licenses bewaar ik in een aparte map.

Kan je vertellen dat het veel tijd kost om te ordenen, maar naar mate mijn stash groter werd was ik er wel heel blij mee dat ik meteen bij aanvang hiermee gestart ben.
Helaas hoorde ik later weer van andere methoden. Zo beschik ik ook over Bridge van Adobe en dan dat heeft ook methoden om te ordenen (weet niet hoe het werkt heb me hier nooit in verdiept) maar het schijnt wel prettig te zijn. Handig is bijv. dat Bridge ook alle .pdf-bestanden in een map kan laten zien, in de windowsverkenner zie je die niet. Sinds enige tijd voeg ik daarom van alle .pdf-bestanden ook een jpeg daarvan toe, zodat ik ze ook in de verkenner kan zien.
#10 - 26-11-2016, 19:59:40

Voor dat probleem met de pdf's bekijken in windows explorer heb je ook een programma. Die draai je een keer en daarna kan je gewoon in windows de pdf's bekijken. Je hoeft het programma dus niet steeds weer te gebruiken.

https://poppeman.se/pictus/
#11 - 14-12-2016, 08:52:02

Bedankt Eveline!
#12 - 15-12-2016, 19:21:46

Ik heb alles op designer in mappen, en daarnaast via de rechtermuisknop (Mac) getagged.
Op de mappen bij de designers heb ik de preview van de kit staan. Vaak weet ik al een beetje welke stijl ik wil, en zoek ik gericht op die bepaalde designer. De verkenner (bij de Mac heet dat finder) heb ik dan zo ingesteld dat ik hele grote iconen krijg, waardoor ik alles mooi in beeld heb. 
#13 - 15-12-2016, 20:38:04

Print

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter