login
Digiscrap Digitaal scrappen

beginneling met een vraagje, nou eigenlijk 2 :D

Conversatie gestart op Overige tips en vragen

Hai, ben gister meteen aan de slag gegaan met het downloaden van verschillende kits vol papers en elementen! Super!! En ik gebruik gimp, om eerst een even te kijken hoe en wat! Ik heb voor mijn verjaardag een macbook gekregen  :_yeah: en die heb ik aardig door maar de combinatie van onbekende programma's en een macbook waar ik niet alle functies van weet.....

Dus mijn vraag is, ik wilde iets downloaden (een keer papers en een keer elementen) en nu staat er op mijn macbook bundle (2 keer) en 2 mapjes met desktop 4 shared, maar ik kan niks openen, dus ik dacht misschien moet ik dat programma downloaden ofzo, maar als ik daar op klik dan begint ie over java ofzo...ik ben echt een ei op dat gebied  :help:

En nog een vraagje, bij al die downloads staan berichtjes waar je het wel en niet voor mag gebruiken......ik werd er een beetje bang van :D , hoe zit dit in elkaar voordat ik iets niet mag gebruiken.... ik ga het gewoon voor mezelf gebruiken en misschien al ik dus een scrap gemaakt heb dat ik hem op mijn blog zet.....mag dat wel? En ik ben bezig met een eigen bedrijfje, heeft met cupcakes enz te maken als wij daarvoor een website gaan maken en dingen hiervoor willen gebruiken mag niet toch? Ik snap al die termen nog niet helemaal.... :help:

Alvast bedankt kenners ;)

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=3352.0
#1 - 22-01-2011, 10:06:50
« Laatst bewerkt op: 22-01-2011, 10:21:56 door Lisetterachel »

nachtmol

Java installeren op je pc is sowieso wel heel handig, dat heb je nodig om allerlei pagina's spelletjes etc te kunnen zien/spelen. Zonder java doet heel veel het niet, dus dat zou ik in ieder geval wel doen.

Het handigst is het als je mapjes aanmaakt die je bijvoorbeeld 'downloads scraps' noemt (of e verzint zelf een naam; ik verdeel ze ook nog in koop en freebies)) en die plaats je dan niet op je desktop maar gewoon in je documentenmap. Daarheen download je de zips die je ophaalt.

Als je met je rechtermuisknop op zo'n zip gaat staan, dan kies je de optie waarmee je de zips uit kunt pakken (extract here). Als dat niet lukt, kun je het best winzip of winrar downloaden, een gratis versie is voldoende.

En dan de scrapspullen: PU is personal use = persoonlijk gebruik, je mag het gebruiken, maar idd niet voor het opleuken van een website.
CU = commercial use, dit mag je vaak als designer gebruiken om je eigen spullen mee te maken en vervolgens verkopen....maar niet bij alle CU mag dat. Lees daarom altijd goed de TOU (term of use), daarin staat meestal precies beschreven wat er mag en wat niet.
Bij twijfel, niet doen dus!!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en anders trek maar weer aan de bel.

 
#2 - 22-01-2011, 11:47:20
« Laatst bewerkt op: 23-01-2011, 23:43:13 door Jeanine (aka nachtmol) »

Hoi,

Ja je hebt wel vaak java nodig om iets te downloaden. Als je het hebt en je gaat naar 4shared kan moet je op een download knop klikken, meestal moet je dan even wachten totdat de knop actief wordt en dan kan je download beginnen.

Wat betreft de Tou's daarin staat wat wel en wat niet mag. Als je een layout op je persoonlijke priveblog zet zoals van kijk wat ik gemaakt heb dan is het wat minder belangrijk (mijn persoonlijke mening) maar als je ze in galleries post dan is het wel gebruikelijk dat je er bij zet welke designers je hebt gebruikt voor je spullen. Dit is ook handig voor anderen om als ze iets leuk vinden en zelf willen hebben dat men weet waar ze het kunnen krijgen.

Over je cupcakes; nee dat mag niet, maar wat altijd wel kan is de designer benaderen met deze vraag; vaak kan je een professional license afnemen waarmee het (tegen meer betaling) wel mag. 

Succes,
Hilde

#3 - 23-01-2011, 07:21:59

Hey,

bedankt voor jullie snelle reacties!! Super! Ik had al zo'n vermoeden en voorlopig plaats ik het alleen in mijn eigen blog haha als ik het voor elkaar krijg! Heb nu aan aantal tutorials gekeken en lukt aardig!

Krijg het alleen niet voor elkaar om bijv een element waarin staat "hier eigen tekst schrijven" bijv te veranderen in dus mijn eigen tekst.... moet ik die oude tekst eruit gummen ?! of kan dit op een makkelijkere manier?

En moet je je resultaat met foto altijd opslaan met jpg? en wat is dat met 300dpi ofzo ik leer er hier en daar wat over? Is dit belangrijk?

Oh en nog 1 vraagje, daar kan ik zo snel niks over vinden, ik open dus alles in een nieuwe laag (in tutorials van gimp knippen en plakken ze en dan hebben ze een floating layer die ze dan weer "echt maken" ik open ze meteen in een layer, maar misschien dat dat met oude versie niet kon?)

maar als ik dan wil op slaan dan moet ie die lagen nog samenvoegen ofzo....klopt dat?

Sorry voor alle vragen, heb er wel naar gezocht maar er zijn zoveel filmpjes en info kwam er niet helemaal uit!

#4 - 23-01-2011, 22:00:48

nachtmol

De oude tekst kun je eruit halen als je op het tekstgereedschap gaat staan, een grote letter T als het goed is en in Gimp net zo als in PSE.

Je layouts kun je opslaan als jpg of als png (en veel mensen slaan ook nog op als psd, maar ik heb geen idee of die mogelijkheid er met gimp ook is, dan kun je nl. later je layout nog veranderen). Png geeft de beste kwaliteit als je niets meer wilt veranderen.

Wanneer je van plan bent om je layouts af te laten drukken in een boek, dan zou ik ze opslaan op 300dpi. Dan blijft de kwaliteit goed, scherp en helder. Op minder dpi wordt het korrelig tot zelfs blokkerig.


Als je met lagen werkt en je wilt je werk opslaan, dan moeten de lagen inderdaad samengevoegd worden.                                                                                                                           
#5 - 23-01-2011, 23:56:50

Hey Jeanine,

bedankt voor je reactie!

Ik dacht ook dat ik dat met die tekstgereedschap kon aanpassen maar dat lukt dus juist niet, weet niet wat ik verkeerd doe...

En dat van die 300dpi had ik ook begrepen dat dat juist belangrijk is maar waar stel je zoiets in? Die term zegt me namelijk niks, is dat net zoiets als pixels bij een foto ofzo?

Kun je je bestand dus opslaan in pds als je nog verder wilt veranderen? Maakt iedereen hier alles is 1 keer af hihi? 

Nou ik ga een even aan de gang met mijn tekstje....:D en waarsch toch binnenkort even psp aanschaffen....
#6 - 24-01-2011, 21:01:07

nachtmol

Je kunt ook probeerversies aanschaffen van PSE om te kijken of dat bevalt.

De dpi's kun je instellen als je een nieuw bestand maakt, daar stel je dan de afmetingen en de dpi (dots per inch) of soms ook ppi (pixels per inch) genoemd.

Ik ben niet thuis in Gimp. dus wat je verkeerd doet met je tekst weet ik ook niet. Anders pm je Frans even, hij is de Gimp specialist.

En, nee we maken niet alles in n keer af, daarom is die optie om het als PSD op te slaan ook zo handig, dan kun je gewoon verder waar je gebleven was en soms ben je later niet - meer - tevreden over je LO, omdat je intussen van alles geleerd hebt en wil je er daarom nog wat aan veranderen ;)
#7 - 24-01-2011, 21:54:00

Nieuw!
Hey! bedankt weer!! Mijn eerste LO staat in de Galerie, hoop dat ik alles goed heb gedaan qua plaatsen en vermeldingen ;) er ging heel wat mis qua opslaan en niet meer kunnen aanpassen, maar daar leer je goed van!

Nogmaals bedankt! Ik ga weer verder prutsen ;)
#8 - 25-01-2011, 09:03:01
« Laatst bewerkt op: 25-01-2011, 13:32:10 door Lisetterachel »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Wat is een texture eigenlijk?

Gestart door Sarah Gepost op Paintshop Pro (PSP)

3 Reacties
6064 Gelezen
Laatste bericht 25-01-2010, 08:23:26
door Sarah
xx
Beginneling

Gestart door Shirley Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

4 Reacties
3457 Gelezen
Laatste bericht 03-03-2010, 10:34:00
door freakycarla
xx
Een ervaren beginneling ;-)

Gestart door Cobove Gepost op Even voorstellen

8 Reacties
6814 Gelezen
Laatste bericht 26-10-2018, 14:32:28
door aliba2
xx
Nieuwe beginneling in the house!

Gestart door sillie Gepost op Even voorstellen

7 Reacties
2313 Gelezen
Laatste bericht 03-08-2008, 09:27:08
door digiscrap'n Geddaa


Widget