login
Digiscrap Digitaal scrappen

Album cover, de voorkant en omslag van jouw fotoboek

Conversatie gestart op Overige tips en vragen

En nu.... jouw fotoboek is af....  Welke omslag maak je er nu bij? Moet jij dit ook, net als ik op het laatste moment doen?
Of heb je al een plan en weet je al precies wat het worden moet.

Een albumcover bedenken vind ik vaak heel lastig.
Ik heb een tijdje dezelfde soort covers gemaakt, en dan alleen een andere kleur, of een keer een portretfoto en daar tekst op bijv.
Hoe doe jij dit :embarrass: laat jij je inspireren door anderen, of door een bepaalde site?


Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7645.0
#1 - 09-09-2018, 17:08:27

Oh, dat vind ik ook altijd lastig. De titel is meestal geen probleem, maar de vormgeving wel.
Ik probeer het altijd rustig te houden, veel white space en meestal kies ik dan een foto die ik eigenlijk wel in het album had gewild, maar die het net niet geworden is.
Maar dan...kies ik voor achtergrond en elementjes die aansluiten bij wat ik gebruikt heb in het album of juist niet, dat is ook altijd zo'n keuze. Bij een jaarboek, of als je alles met een kit gemaakt hebt, is de vanzelfsprekend dat je dezelfde spullen gebruikt voor de cover. Maar als het losse LO's zijn, dan vind ik dat veel moeilijker. Want als je een van de gebruikte kits kiest, welke dan? Of iets helemaal anders, maar past het dan wel bij het geheel.
Uiteindelijk kom ik er wel uit, maar ik denk er pas na het maken van het album over na. Vaak zelfs pas als ik het album al helemaal samengesteld heb en het album in de printservice software heb gezet. Ik denk dat dat ook komt, omdat ik dan pas een goed beeld van het geheel heb.
Mijn covers zijn uiteindelijk allemaal anders, want dat zijn mijn albums ook.
#2 - 10-09-2018, 12:56:22
Doe je mee aan mijn Template Challenges? - Anja Wens Designs - Would you like to join my template challenges?

Dat heb ik dus ook Anja, op het allerlaatste moment bedenk ik me dat er ook nog iets omheen moet  :embarrass:
Om die reden heb ik al drie boeken gemaakt met nagenoeg dezelfde cover, alleen andere info/kleur.
Ook vind ik het lastig om iets midden op de voorkant te zetten, ik moet dan met allerlei hulpmiddelen 'berekenen'  of het er wel goed opstaat en de kans is dan ook nog aanwezig dat er bij de drukker iets verschuift. 

Zo had ik bij mijn december-memoriesboekje het idee om het geclusterde titel-label een beetje op het oog 'in het midden' te doen, dat viel dus enorm tegen na de druk. Het zat gewoon op een totaal andere plek, dan waar ik het had verwacht. Je moet rekening houden met omslag etc. Vandaar ook een beetje neutrale omslagen, ik denk ook omdat je al zo blij bent dat het bijna af is, dat je dan een keer wilt bestellen of zo.
#3 - 10-09-2018, 19:23:29

Beetje off topic... Ja die verschuivingen na de drukker en het wegvallen van randjes zijn denk ik wel een probleem voor alle scrappers die hun designs laten printen. Heb je zitten zweten op een mooi cluster en valt de helft weg (of een deel van je tekst, je foto...) Iemand had eens de oplossing door om alle pagina's een witte rand aan te houden. Zag er echt niet raar uit, ergens wel rustig. Maar ja, voor je kaft niet de beste oplossing denk ik.

On topic: Hoe herkenbaar  :smiley_girlgiggle: Ook ik word vaak pas wakker als het album af is  :smiley_toohot: 'Heb ik toch weer even mooi voor elkaar, wat ziet het er mooi uit... en nu naar de drukker opstu...' om dan pas te realiseren dat er nog een kaft omheen moet.
De kaften zien wel anders uit. Heb er eentje waarbij ik allerlei foto's voorzien heb van een frame en dan wat random geplaatst heb zodat het lijkt alsof het losse foto's zijn die uitgespreid liggen (wel een oplossing... door het at random effect valt het niet op als er randjes wegvallen en je hebt geen 'midden').
Bij een ander heb ik de titel wat centraler staan (heel origineel 'fotoalbum 2014') met een paar foto's en een paper als achtergrond.

Algemene tip voor de kaft lijkt dus: Probeer niet een ontwerp te maken waar de randjes en positionering nauw luistert...
#4 - 10-09-2018, 20:19:35

Heel herkenbaar. Dat precies in het midden is eigenlijk niet te doen. Het zou echt een enorme verrijking van de albumprint software zijn, als er linialen en uitlijnmogelijkheden aan toegevoegd worden. Zowel voor de cover als voor de pagina's.

Ik plaats op mijn cover om die reden nooit iets precies in het midden, zodat het niet opvalt als het wat verschuift. 

Bij sommige kun je ook nog tekst op de rug van de kaft zetten. Maar de mogelijkheden daarvoor zijn heel beperkt. Vaak alleen tekst, terwijl bijvoorbeeld een label met tekst mooier zou zijn. Of met scrap letters ipv een font. Of zijn wij scrappers teveel verwend?  :smiley_superwink:
#5 - 12-09-2018, 10:17:19

Ik ben begonnen met scrappen omdat ik tegen de beperkingen van de fotoboekprogramma's aanliep...
#6 - 12-09-2018, 11:15:08

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Omslag van een fotoboek

Gestart door fenny Gepost op Scrapbooks - fotoboeken

9 Reacties
6160 Gelezen
Laatste bericht 21-02-2011, 15:05:27
door nickel
xx
Cover aanpassen bij toevoegen van meerdere paginaís in fotoboek

Gestart door Vincent Gepost op Fotoboeken

0 Reacties
3032 Gelezen
Laatste bericht 29-06-2013, 12:47:18
door Vincent
xx
Idee voor cover foto-album?

Gestart door AliceM Gepost op Overige tips en vragen

19 Reacties
12931 Gelezen
Laatste bericht 16-12-2010, 22:41:25
door Henrike
xx
Digitaal scrappen en jouw fotoboek

Gestart door Vincent Gepost op Algemene Digiscrap informatie

0 Reacties
15574 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 21:17:16
door Vincent