login
Digiscrap Digitaal scrappen

midmaand uitdaging juli2013 !VERLENGD TOT 15-9!

Conversatie gestart op Midmaand uitdagingen

Aan mij de eer om de nieuwe uitdaging te verzinnen.

Voor deze midmaand uitdaging wil ik jullie een leuke techniek leren: stenciling en masking.
Ik gebruik op papier graag stencils en masks. Toen ik uitvond hoe ik hetzelfde effect digitaal kon creëren, was ik helemaal blij. Eerlijk is eerlijk, ik heb het niet zelf verzonnen, maar wel de techniek voor mijn eigen gemak aangepast. En die wil ik nu met jullie delen.

Eerst een beetje theorie over het verschil tussen een stencil en mask, want de twee worden veel door elkaar gebruikt.
Bij een stencil heb je het over een vorm die is opengelaten. Deze leg je op je achtergrond en daarna ga je met verf eroverheen werken. Op die manier komt de verf alleen op het opengelaten deel van het stencil op papier.
Bij een mask/masker is het juist andersom. Leg een mask op papier, bijvoorbeeld een hart of bloem. Daar ga je vervolgens verf over aanbrengen. Haal je het masker weg, dan is de figuur blanco gebleven, terwijl het gebied eromheen wel gekleurd is.

Voor deze uitleg ga ik werken met tekst. Ik werk zelf met Photoshop CS5. Maar ik probeer het zo basic mogelijk te houden, zodat het ook in de andere programma’s goed te volgen is. Dit is het voorbeeld dat ik met deze techniek heb gemaakt:


Maak een nieuw document aan. Plaats een achtergrond paper. Patroon of effen, dat maakt niet uit. Vervolgens maak je in een nieuwe laag een tekst. Niet te lang, één woord of één (hoofd)letter is voldoende. Ik heb in het voorbeeld mijn initiaal (A van Anja) gebruikt. Gebruik een wat groter, vetter lettertype in zwart, dat geeft het beste effect.
Dan maak ik een paar nieuwe lagen aan. En ik kies een paar leuke brushes uit, mooie penseelstreken, waterverf spetters of sprays. Per laag werk ik dan zoveel mogelijk met één kleur. Als ik er dan niet tevreden over ben, kan ik per laag de kleur en dekking aanpassen of misschien zelfs de laag verwijderen.
Dus selecteer een van de lege lagen, selecteer een brush, kleur en bepaal de transparantie en breng die dan op diverse plaatsen over de letters aan. Heb je een penseel gekozen, maak dan lange streken (oftewel, hou je muis ingedrukt terwijl je de brush verschuift). Bij een spray of spetter klik je steeds op een andere plek, dus niet slepen. Bedek niet de hele letter, je kan later altijd nog wat toevoegen.
Selecteer weer een lege laag voor een andere kleur, kies eventueel een andere brush en verf/spray/spetter weer over de letter. Herhaal dit een paar keer tot je tevreden bent.

Ga nu weer terug naar de tekstlaag. Kies het toverstafje, klik op (een van) de letters en selecteer zo de tekst. Nu kun je kiezen of je wil gaan voor een stencil of mask effect. Ik heb in mijn voorbeeld de letter als mask gebruikt. Maar ik had er ook voor kunnen kiezen om de sprayletter te behouden en de verf eromheen weg te halen.
Voor het mask effect laat je de selectie zoals die is, ga op een van de kleurlagen staan en wis de selectie. 
Wil je de letter als een stencil gebruiken, keer dan de selectie om (invert) voor je in de kleurlagen gaat wissen.
Als je dit in alle kleurlagen hebt gedaan, kun je ervoor kiezen om de tekstlaag te verwijderen of te verbergen. Ik vind het prettig om de tekstlaag te verbergen. Mocht ik dan later nog iets aan willen passen, heb ik de tekst altijd nog bij de hand.

Hopelijk is deze uitleg duidelijk. Ik wil er nog een echte tutorial van maken met screen shots, maar ik ben dit weekend thuisgekomen van vakantie. En dan weet je het wel… wassen, uitpakken, wassen, nog meer uitpakken en nog veel meer wassen. :whatever: Lukte dus niet meer voor het live gaan van de midmaand uitdaging.
Maar ik denk wel dat jullie hier mee vooruit kunnen.  En ik ben in de buurt om vragen te beantwoorden. Dus als iets niet duidelijk is, hoor ik het graag.

Voor de duidelijkheid, ik wil dat jullie voor deze uitdaging de mask/stencil techniek in je LO verwerken. Op welke manier mag je zelf bepalen, titel, elementen, achtergrond, leef je uit. Als ik maar duidelijk de techniek kan herkennen.
Plaats je layout in de galerie met het sleutelwoord midmaandjuli13. En plaats ook de LO in dit topic met een link naar de galerie. Dan kan iedereen makkelijk reageren op je layout.
Je hebt tijd om deel te nemen tot 15 augustus 2013 23:59u.
Overigens kan ik pas op dinsdag 20 augustus een winnaar kiezen, omdat ik van 15 tm 19 aug naar Lowlands ben. Aan de winnaar dan de schone taak om een uitdaging voor de midmaand van september te bedenken.

Veel plezier allemaal!!!

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5545.0
#1 - 16-07-2013, 17:28:45
« Laatst bewerkt op: 30-08-2013, 08:15:04 door Frutselke »

Ik heb even wat leuke brushes uit de winkel opgezocht, die je voor deze uitdaging goed kunt gebruiken.

Bijvoorbeeld Watery Splashes no.3 van Erica:

De Watercolour Brushes van Sunshine Scraps:

Day-by-Day Brushalikes van Dutch Dots:

Bubblewrap Prints van Page.One:
#2 - 17-07-2013, 23:47:46

Hoentje

Wat een ontzettend gave, originele en creatieve uitdaging!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
#3 - 18-07-2013, 10:54:47

Wat een fantastische uitdaging! En dan ook nog met zo'n mooie uitleg erbij, helemaal top!!
#4 - 18-07-2013, 22:31:20

Een tutorial zou geweldig zijn.
Ik heb altijd moeite met lezen en uitvoeren: zien en uitvoeren werkt (voor mij) prettiger!
Een bijzondere (leer)uitdaging!
#5 - 19-07-2013, 10:28:17

Wordt aan gewerkt, Fenny. Hoop dat pc vanavond weer werkt... heb computer problemen  >:(
#6 - 19-07-2013, 11:01:00

Oei, ik wil je niet opjagen, hoor! Dat is niet mijn bedoeling! Rustig aan, vooral met dit weer!
#7 - 19-07-2013, 11:32:13

Dit gedeeld op het
#8 - 19-07-2013, 16:02:33
groetjes Corrie

Naar lowlands, te gek. Ik ga zeker deel nemen aan je opdracht. Vind het heel leuk om hiermee aan de slag te gaan en weer wat nieuws te ontdekken. Zo te lezen gaat me dat met je uitleg wel lukken. Complimenten hoor, wat leest jouw tekst toch lekker weg. Nu nog hopen dat het in de praktijk olk lekker weg scrapt  :sortof:
#9 - 19-07-2013, 17:04:58

Wat een superleuke en geweldige uitdaging Anja! Ben erg benieuwd naar de creaties die komen gaan!
#10 - 22-07-2013, 21:34:13
Jopke

Hey Anja,

Ik ben ermee bezig maar ik vind het volgende een beetje lastig:

Voor het mask effect laat je de selectie zoals die is, ga op een van de kleurlagen staan en wis de selectie. 
Wil je de letter als een stencil gebruiken, keer dan de selectie om (invert) voor je in de kleurlagen gaat wissen.

Ik heb nu de letters met de toverstaf geselecteerd. Daar staat dus een stippellijn omheen. Ik heb over de letter verschillende brushes, penseelstreken en stempels. Deze allemaal in een aparte laag. (heb nu dus 11 lagen met elk 1 laag een brush of dergelijke) Moet ik dan op 1 willekeruige laag gaan staan, en dan? Selectie ofheffen? Maar dan gebeurt er weinig! Kun je me hier misschien een duidelijkere uitleg over geven? Want ik heb dit echt nog nooit gedaan en het is totaal een nieuwe techniek voor me.

en als ik dit heb gedaan, kan ik het dan nog makkelijk opheffen of ongedaan maken zodat ik ook het andere kan proberen? Want ik heb nu nog geen inzicht wat ik uiteindelijk het mooiste vind, of die stencil of die mask.

Hoor het wel, liefs Yvonne
#11 - 23-07-2013, 20:02:25

Yvon, de selectie niet opheffen. Ga op de eerste brush laag staan en delete of kies 'verwijder selectie'. Ga dan naar de volgende laag en delete opnieuw, zo doe je dat voor alle lagen. Dus per laag haal je het geselecteerde deel weg.
En dat geldt dus ook voor ht stencil effect. De selectie omkeren in je tekstlaag en daarna de slectie in iedere brush laag

Wil je beide manieren proberen, dan zou je de brush/kleurlagen kunnen dupliceren. Op de eene set van (in jouw geval) 11 lagen de mask techniek gebruiken, terwijl je de andere set verbergt. En andersom.
Je zou ook het document met twee verschillende namen kunnen opslaan net voordat je wil beginnen met selectie. In de ene versie gebruik je mask en in de andere stencil.

Ik ga vandaag beginnen aan een tutorial met afbeeldingen. Door de computerproblemen ben ik nu wel overgestapt op PS Elements 11, maar hopelijk krijg ik de oude computer lang genoeg aan de praat om ook een versie met PS CS5 te maken.
Succes alvast, en als er nog meer vragen zijn, hoor ik ze graag.
#12 - 25-07-2013, 12:15:29

Thanks Anja, ik las vanavond weer een scrapavond in    :smiley_superwink:
#13 - 25-07-2013, 14:48:29

Ik ben wel blij met een photoshop elements versie hoor icon_redface.

Sterkte met de computer en bedankt voor de uitdaging.
#14 - 26-07-2013, 16:58:54

Ik doe iets fout en het ligt vast aan mij  :blush: ik wacht rustig je tutorial af en omdat ik dus nu niet verder kan ga ik eens kijken of ik aan de hand van een andere tutorial iets nieuws kan leren. Want op die manier scrap ik eigenlijk nooit.................
#15 - 26-07-2013, 21:26:31

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
! verlengd ! Digiscrap Uitdaging sept-okt 2015 - Save Your Memories

Gestart door Anja Wens Gepost op Digiscrap Uitdaging

9 Reacties
8072 Gelezen
Laatste bericht 25-10-2015, 22:20:55
door Vincent
xx
*verlengd/extended* Week 7 - Fotografie uitdaging - Photography Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

20 Reacties
3291 Gelezen
Laatste bericht 29-02-2020, 11:02:27
door dunkie
xx
Midmaand uitdaging

Gestart door Hema70 Gepost op Midmaand uitdagingen

9 Reacties
3655 Gelezen
Laatste bericht 13-04-2016, 13:23:12
door SonjaS
xx
December midmaand uitdaging!

Gestart door Jax Gepost op Oude uitdagingen

26 Reacties
3671 Gelezen
Laatste bericht 17-01-2009, 10:07:39
door Henrike