login
Digiscrap Digitaal scrappen

template gebruiken

Conversatie gestart op Hoe beginnen met scrappen?

Hoi,

Ik wil graag beginnen met het digitaal scrappen.
Nu heb ik een paar dingetjes besteld.

Ik wil het niet te ingewikkeld maken voor mezelf en maak de pagina's gelijk in het fotoalbum (fotofabriek).
Dit lukt meestal prima. Alleen heb ik nu ook aan paar templates besteld, maar deze kan ik niet openen in fotofabriek.
De achtergronden, elements en andere dingen lukken wel allemaal.

Hoe kan ik deze templates toch gebruiken?Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7708.0
#1 - 07-11-2018, 20:40:51

Hoi,
Allereerst welkom! Leuk dat je ons 'gevonden' hebt.
Digitaal scrappen doe je niet in de fotobewerkingsprogramma's van een drukker (zoals Fotofabriek, HEMA, Albelli... etc). Deze programma's accepteren alleen maar bepaalde bestanden en je hebt weinig mogelijkheden om je album precies zo te maken zoals je wilt (oh... de frustratie als een foto weer eens niet mooi verschoven kon worden of niet in hun kadertje paste...  :tick2: )
Je gebruikt hiervoor een fotobewerkingsprogramma. Dat kan van alles zijn. Het varieert van gratis programma's (MS Paint, GIMP) tot redelijk betaalbare tot professionele (de bekendste is Photoshop).

Ik raad je als beginner aan een niet al te duur programma (voor het zelfde geld wordt het toch niet jouw hobby... zonde als je er veel geld aan uitgegeven hebt) en eenvoudig te bedienen programma.
- MS Paint en GIMP zijn beide gratis maar Paint is eenvoudiger dan GIMP in het gebruik. Ik werk er zelf niet mee, maar meen dat GIMP wel wat meer opties had, maar misschien kan iemand je daar meer over vertellen. Voor een beginner zou ik me om opties nog niet te druk maken
- Als je er wel geld voor over hebt en makkelijker lesjes op YouTube wilt kunnen volgen is Photoshop Elements een goede optie (goedkoper dan Photoshop maar eenvoudiger in het gebruik en wordt redelijk veel gebruikt -dus meer aanbod van lesjes).
- Ik ben zelf enorm fan van Photoshop, maar dat is echt iets voor 'gevorderden', of op zijn minst personen die zich er echt in willen vastbijten en denken een hobby voor het leven te hebben. Heel veel opties, maar ingewikkelder in het gebruik en ook een stuk duurder.

Al deze programma's kunnen (bijna) alle 'plaatjes'-bestanden openen en bewerken.
In je fotobewerkingsprogramma open je de template en voeg je je eigen foto's toe. Je kunt zelf leuke dingen toevoegen (achtergrond wijzigen, stuk plakband op je foto zodat deze vastgeplakt lijkt, een tekst, een leuke tekening... wat je maar wilt) en schuiven naar de plek waar je het wilt hebben. Dit laatste hangt wel af van de soort template die je in je bezit hebt: Sommige templates zijn 1 .png bestand, dan kun je de onderdeeltjes die erop staan niet schuiven, je kunt wel dingen toevoegen. Een template die bestaat uit meerdere .png bestanden kun je elk los onderdeeltje naar smaak verschuiven/verwijderen.
In het begin nog even zoeken en je raakt vast wat overweldigd door alle opties van het programma, maar vraag gerust hulp hier in het forum of kijk op YouTube voor lesjes. Het is echt iets dat je je eigen moet maken... het kost tijd. Als je jezelf dat niet gunt wordt het geen leuk proces  :yes:

Als je tevreden bent over het resultaat, sla je het resultaat op in een bestandsformaat dat het programma van Fotofabriek kan openen (.jpg is het handigste). Het is dus heel anders werken, want je hebt nu eigenlijk 1 groto 'foto', die je paginagroot in het album plaatst. In het programma van Fotofabriek bewerk je dus niets meer. Je hoeft alleen nog maar te letten op de volgorde waarop je je het in je album wilt!

Wat tips:

* Zorg ervoor dat in je fotobewerkingsprogramma je je pagina even groot maakt als de pagina van je fotoalbum wordt.
* plaats niet teveel aan de randjes, bij de drukker vallen de randjes bij het snijden wel eens weg, met als resultaat dat je stukken foto mist, of delen van een tekst wegvallen
* als je wilt dat je pagina's in een fotoalbum dezelfde 'stijl'  hebben en op elkaar aansluiten, maak dan (met uitzondering van de 1e en laatste pagina) in je fotobewerkingsprogramma een pagina die niet even groot is maar 2x zo breed (hoogte blijft hetzelfde). Je maakt dan dus beide bladzijden in 1 keer, zo zie je precies hoe het naast elkaar eruit ziet.
* Als je bovenstaande doet, zou ik kiezen voor een optie die aanbieders vaak iets als 'platliggende' pagina's noemen, anders valt je middenstuk (waar de vouw zit) voor een deel weg.


Vooral vragen als er dingen niet duidelijk zijn! Ben benieuwd hoe je het vindt!#2 - 07-11-2018, 22:11:38

Dank je wel voor je uitgebreide antwoord!
Ik ga eens opzoek naar een fotobewerkingsprogramma die niet te ingewikkeld is.
#3 - 09-11-2018, 19:07:08

Toch nog een vraagje.

Ik ben van plan om photoshop elements te gaan aanschaffen.
Maar voor voor nu ben ik eerst opzoek naar een simpele gratis software waar ik de templates in kan gebruiken.
Heeft iemand daar een tip voor? Overal lees ik dat dit wel in gimp kan, maar dat deze software nog best lastig is om een keertje te gebruiken.
#4 - 10-11-2018, 15:59:31

Klopt ja... GIMP is dan wel gratis, maar zeker niet eenvoudig. Er zullen vast wel lesjes te vinden zijn, maar dat zijn er vrij weinig.
Ik heb geen ervaring met andere gratis programma's, misschien dat iemand je daarmee kan helpen.

Het klinkt een beetje alsof je wat haast hebt met het gebruik van de templates, klopt dat? Als dat niet het geval is en
je toch echt zeker weet dat je  Elements gaat aanschaffen zou ik mijn energie steken in het leren van dat programma en niet eerst je gaan verdiepen in een programma dat je daarna niet meer gebruikt. Er zal vast overlap zijn maar het werkt toch net allemaal even anders.

Ben benieuwd wat anderen hiervan denken?
#5 - 10-11-2018, 16:09:27

Ik zou ook geen simpele gratis software kunnen noemen.
En ik ben het met jou eens, Maaike, dat je het best je energie kan stoppen in het programma wat je uiteindelijk wilt gebruiken.

En inderdaad: GIMP is niet eenvoudig!
#6 - 10-11-2018, 16:57:40

Ik heb nooit met GIMP gewerkt en ken dat programma dus niet, maar in mijn ogen is geen enkel software programma echt simpel als je er nooit iets mee gedaan hebt, met elk programma moet je leren omgaan en mee leren werken, je moet het geduld hebben om het te willen leren; Photoshop Elements is een goed programma om mee te beginnen, niet te duur en er zijn genoeg lessen/tutorials (ook beginnerslessen) om er mee van start te gaan, de overstap naar Photoshop is daarna gemakkelijker, maar als Elements voldoet voor hetgeen je wil doen met het programma is dat stukken goedkoper dan Photoshop.
#7 - 10-11-2018, 19:03:04

Paint.NET ( https://www.getpaint.net/ ) is ook gratis en werkt met lagen. En is een stuk makkelijker te begrijpen. Of deze ook echt met templates kan werken weet ik helaas niet. Werkt alleen onder Windows.

 :herfstsmile:
#8 - 11-11-2018, 11:51:32
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Les 3 Een Template gebruiken

Gestart door Vincent Gepost op Photoshop scraplessen

0 Reacties
5693 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 22:24:40
door Vincent
xx
PSP Scraples 2 - Een template gebruiken

Gestart door jamila Gepost op PSP scraplessen hulp

1 Reacties
1421 Gelezen
Laatste bericht 22-01-2009, 21:56:02
door Nikkie
xx
Photoshop Scraples 3 - Een template gebruiken

Gestart door Anita Gepost op Photoshop scraplessen hulp

22 Reacties
11258 Gelezen
Laatste bericht 03-11-2013, 21:18:04
door janett
clip
Maandelijkse Template Uitdaging/Monthly Template Challenge

Gestart door Anja Wens Gepost op Template Uitdagingen

11 Reacties
9007 Gelezen
Laatste bericht 28-06-2020, 11:06:33
door Anja Wens