Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digiscrap tips, trucs en vragen => Hoe beginnen met scrappen? => Topic gestart door: tamarak op 11-08-2011, 09:20:59

Titel: Ik heb geen fotoshopprogramma
Bericht door: tamarak op 11-08-2011, 09:20:59
Hoi allemaal,
Ik ben sinds deze week begonnen me te verdiepen in digitaal scrappen, en ben helemaal om!
Ik maakte al digitale fotoboeken, maar nu word het nog leuker en mooier.
Alleen hebben jullie het allemaal over fotoshopprogramma's, ik snap dat niet helemaal.
Ik maak mijn fotoboeken bij Albelli, dan kan ik daar toch gewoon de layouts maken??
Kunnen jullie mij anders vertellen hoe ik het aan moet pakken??
Titel: Re: Ik heb geen fotoshopprogramma
Bericht door: nachtmol op 11-08-2011, 12:21:23
Ja, je kunt bij Albelli gewoon je fotoboeken maken hoor. Wat wij doen is lay-outs (LO's of ook wel lootjes genoemd) maken. We gebruiken dan digiscrapspullen (papers, elementen, etc) om een layout nog meer naar onze zin te maken. Bij Albelli kun je veel, maar in onze ogen is het dan toch wel veel beperkter.

Met een fotobewerkingsprogramma kun je veel meer met je foto's doen, maar vooral ook mooiere layouts maken. Neem maar eens een kijkje in de galerieŽn. In de gebruikersgalerie worden gewone LO's geplaatst en in de 365 galerie worden de LO's gemaakt die mensen maken die met een 365 project bezig zijn.

Een 365 project doe je een jaar lang. Wij maken elke dag een foto (of meer), maken daar na een week een LO van (met de mooiste of beste 7 foto's) en na een jaar heb je dan minimaal 52 pagina's, vaak wel meer omdat je van speciale gelegenheden meestal ook een extra pagina maakt.

Die plaatsen we dan uiteindelijk bij een printservice zoals Albelli of Fotofabriek in hun programma en laten op die manier onze boeken drukken.

De twee meest voorkomende programma's zijn Photoshop (CS of elements) en Paint shop pro

Er is een gratis programma Gimp genaamd. Dat werkt iets anders dan de andere twee, maar heeft ook veel overeenkomsten. Je kunt het gewoon downloaden en proberen of je er mee uit de voeten kunt. Ook van Photoshop elements kun je een probeerversie downloaden wat je dan een maand kunt uitproberen.
Als je een niet al te duur programma wilt kun je beginnen met Photoshop Elements, dat kost ongeveer 80 euro. CS en paint shop pro zijn veel duurder in aanschaf, maar die hebben ook iets meer mogelijkheden.

Ik werk al jaren met PSE (photoshop elements) en dat bevalt me prima!

Titel: Re: Ik heb geen fotoshopprogramma
Bericht door: tamarak op 11-08-2011, 12:43:27
Bedankt voor je uitgebreide uitleg!! Ik ga maar eens aan de slag hahaha.