Digiscrap Digitaal scrappen

Digitaal Scrappen

Conversatie gestart op Hoe beginnen met scrappen?

Digitaal scrappen .... wat een heerlijke hobby! 

Door een collega ben ik jaren geleden in aanraking gekomen met het papier scrappen. Ik vond het een fantastische bezigheid  :cheer1:, maar ik zag ook wel enkele nadeeltjes  ... ik blf nl. naar de winkel lopen en merkte dat daar dus heel wat geld naartoe verdween. Toch, als je iets leuk vindt, heb je het er voor over. Ook moest ik extra ruimte vrijmaken om al die spulletjes op te bergen, wat in z'n geheel niet meeviel. Die ruimte vond ik op zolder ... toch  scrapte ik het liefste 'gezellig' beneden in de woonkamer, maar manlief aanschouwde af en toe met opgeheven wenkbrauwen  :confused: die puinhoop op de keukentafel ... pffff.

Geheel toevallig ... op zoek naar templates ... kwam ik op de site van Digiscrap terecht en ik was meteen geboeid. Enthousiast ging ik was lesjes maken ... en toen was 't kwaad al snel geschied hoor .... verslavingsgevoelig als ik ben  :embarrass:.  Sindsdien is het een dagelijkse bezigheid geworden en vind ik het super dat ik met enkel een laptop zo'n superhobby kan uitoefenen! Niks geen troep meer ... en ik hoef de deur niet uit om spulletjes te kopen. Sterker nog ... deze hobby kan je ook prima uitoefenen zonder een cent uit te geven ... met al die superleuke freebies die je op internet kunt vinden  :good1:.

#16 - 13-03-2011, 19:59:15
« Laatst bewerkt op: 13-03-2011, 20:00:57 door tomik58 »

digiscrappen is bij mij niet eens begonnen om de fotos maar meer als een handig programma om onze posters en advertenties te ontwerpen . ik was Publisher een beetje zat en hier zaten veel meer mogelijkheden in.
daarvoor had ik pSP geprobeerd maar kon er niet mee overweg.
en van het een kwam het ander om meer te leren zocht ik een digi forum op , begon met kits te kopen en ziedaar de verslaving had zich aangekondigd. :cheer1:
ik gebruikte het vnl. voor mijn altered art creaties , toen voorzichtig voor foto's , vooral de vintage familie foto's en dat breidde zich steeds uit.
familie begon te vragen om albums van hun  kinderen, trouwalbum en nu voor het eerst een vakantie album gemaakt
toch heel wat leuker dan de fotos alleen op de pc te zien.
ik gebruik het ook voor hybrids zoals kalenders  adresboeken, telefoonboekjes, mini albums  doosjes e.d.  je kunt er alle kanten mee op.
Straks de geboorte kaartjes voor mijn eerste kleinkind ontwerpen en afdrukken ook al zo iets leuk


wat ik er heerlijk aan vind is dat je zo makkelijk iets kan veranderen, hup weg die laag en je gaat weer verder en je blijft nieuwe dingen aan het leren met digiscrappen .

ik vind het leuk om aan uitdagingen mee te doen  en zo iets nieuws te proberen

het digi wereldje is gezellig,  je bouwt er nieuwe vriendschappen op over de hele wereld
de mensen zijn vrijgevig, delen graag hun kennis

ik woon erg afgelegen en hier in de buurt woont niemand die digiscrapt dus ik moet het echt van de online contacten hebben wat scrappen betreft

langzaam maar zeker heeft het digiscrappen mijn "gewone " freubelen overgenomen maar af en toe jeuken mijn handen toch om lekker te kliederen met inkt en verf en gesso en stempels

 af en toe moet ik mezelf een koop ban opleggen over het kopen van nieuwe kits er staat voor xxx GB op mijn computer  maar er komt zoveel moois langs  :laugh:

al met al een heerlijke hobby- passie- verslaving
#17 - 14-03-2011, 11:52:59

  wat een heerlijk topic...beetje veel om in1x "te verteren" voor mij...ga het nog eens terug lezen.

  Wat betekent digiscrappen voor mij.
  • Een wereld van mogelijkheden voor het gebruiken/aanpassen van niet zo mooie foto's waar wel een mooie boodschap/herinnering achter zit
   • Creatief bezig zijn zonder rommel in huis en iets moois maken wat voor mij met knippen en plakken tot een veel minder resultaat zou leiden (lees...te haastig/ongeduldig daarvoor ;-)
   • Therapie...Een aantal LO's die ik gemaakt heb de afgelopen jaren hebben bijgedragen moeilijke gebeurtenissen een plekje te geven (o.a. de moeilijke start van onze zoon bij zijn geboorte en mijn verre van roze-wolk kraamtijd, mijn 1e verjaardagen na het overlijden van mijn oma. We waren nl op dezelfde dag jarig)
   • Het creatieve deel van mijn brein gebruiken ipv mijn analytische ;-)
   • Heerlijk ontspannen in de weinige vrije tijd die ik heb, waarbij ik geen tijd "verlies" door klaarzetten/opruimen van spullen
   • herrinneringen "conserveren" voor mezelf en voor mijn familie, vrienden en zoon
   • Een kijkje in het leven van anderen adhv lo's en forumtopics hier en op een internationale site. Dat leidt tot inspiratie, ontroering, waardering van wat je hebt, een bredere kijk op het leven en de wereld
   • Genieten van wat ik zelf maak en wat ik van anderen zie
   • complimenten geven en ontvangen en beiden doet mij persoonlijk erg goed!

   >En hoe kijkt bijvoorbeeld jouw omgeving er tegenaan.
   Heel verschillend
   • wat een onzin, wat een werk
   • wat mooi
   • wat moeilijk/ingewikkeld
   • mensen worden er ontroerd door
  [/list]

  Ik ben begonnen met digi-scrappen toen er veel gedoe in de familie was om een datum af te spreken voor een groeps portret. Ik had toen bedacht dat ik op een canvas best een digitale collage kon maken. Tijdens mijn zoektocht naar hoe het te doen en inspiratie kwam ik op een digi-scrap site terecht. Toen ik begon aan het babyalbum van onze zoon was ik definitief "verkocht"
  #18 - 19-03-2011, 09:05:16
  « Laatst bewerkt op: 19-03-2011, 17:24:30 door Tusele »

  Ik was altijd wel bezig met "scrappen" op mijn eigen manier. Ik knipte fotoos in vormen, deed er vanalles bij (treinkaartjes enzo) maar...ik kan niet netjes knippen, niet tekenen en al helemaal niet netjes schrijven! Digitaal is schrijven uiteraard gewoon typen en dus net zo netjes als je zelf wilt (afhankelijk van het gekozen lettertype) en als digitaal het knippen niet zo netjes wil..nou dan vervaag je toch gewoon de randen en blend je de foto...valt het helemaal niet op.

  Wat ik zeggen wil is dat ik wel een creatieve geest heb maar een wat minder creatieve motoriek. Met digitaal scrappen is zoveel mogeljik dat overal wel een oplossing voor is, als je iets niet goed kunt, dan los je het anders op.

  Dus dankzij digitaal scrappen kan ik mijn creativiteit kwijt en heb ik ook nog eens keurig nette en hele mooie fotoboeken voor mijn kinderen.

  Enne...nog een voordeeltje...mijn man mag van mij alle dagen voetbal kijken hoor...heb ik weer een excuus om achter de pc te kruipen...voorheen was ik altijd een beetje boos als er "alweer voetbal op tv" was.
  #19 - 30-03-2011, 12:52:30

  Voor mij is digiscrappen vooral het vastleggen van de familiegeschiedenis. De alledaagse momentjes. De bijzondere kijk van kinderen op het leven. De dingen die we doen. En dan de foto's en verhalen verzamelen en op een creatieve manier verwerken. Wat een prachtige combinatie. Wat een prachtige hobby.
  #20 - 13-04-2011, 20:34:07

  Ontsnappen aan de werkelijkheid door er creatief mee om te gaan... en hopelijk begrijpt er iemand dit  :laugh:
  #21 - 13-05-2011, 12:59:57

  nachtmol

  ik snap er niks van..... :rofl: jawel hoor, ik snap het helemaal, volgens mij doen we dat allemaal op onze eigen manier ;) even iets voor jezelf, even je creativiteit de vrije loop laten, heerlijk!!
  #22 - 13-05-2011, 13:42:31

  Voor mij betekent digitaal scrappen: op de PC leuke afbeeldingen maken door het verschuiven van allerlei plaatjes. Het is zeer ontspannend werk, je hersenen krijgen rust maar worden ook gestimuleerd om creatief met de scrap om te gaan. Foto's kunnen worden opgeleukt, ik maak mijn eigen kaartjes en print die uit/verstuur die per post. Kortom: ik beleef er heel veel plezier aan.
  #23 - 23-12-2013, 10:42:20
  dol op steampunk2.jpg
  Digitaal Scrappen
  Bijlagen:

  Ik vind scrappen helemaal geweldig maar dan het digitale scrappen. Wat ik nog niet echt weet hoe je dit zelf ook mooi uit kan printen zoals je het op je pc gemaakt hebt dat het er dan ook net zo mooi uitkomt. Dat kan natuurlijk ook gebrek aan kennis zijn en ik stel me ook open voor tips hoe dit te doen en natuurlijk om nog heel veel meer te leren over het digitale scrappen. Dus kom maar op!! Groetjes Semmy.
  #24 - 24-01-2021, 16:01:49

  Hoi Semmy,
  Veel verstand heb ik er niet van... Ik print digitale ontwerpen zelden.
  Enige uitzondering is mijn jaarlijkse fotoboek (...wat overigens  alweer jaaaren geleden is geweest dat ik die een gemaakt heb, dus zo jaarlijks is het niet. Het voornemen is er wel...)

  Wat ik zelf altijd doe is mijn complete fotoboekpagina of layout die ik wil printen maken in Photoshop. 
  Laten we even het fotoboek als voorbeeld nemen, dat schrijft makkelijker.
  Als de pagina in Photoshop af is,  sla ik het op als .jpg bestand, in het formaat van het fotoboek. Let er dus op dat als je je fotoboeken rechthoekig liggend wil, je niet vierkante of staand rechthoekige layouts maakt in Photoshop (of wel fotobewerkingsprogramma je dan ook gebruikt). Ook moet je ervoor zorgen dat je je bestand niet in een te klein formaat opslaat. Niet alleen het aantal centimeters van je afbeeldnig telt, maar ook het aantal pixels per oppervlakte. Als je er een mini-bestandje van maakt, wordt het heel pixelig als je het daarna wilt vergroten. Met 300 dpi zit je voor een fotoalbum zeker goed, daar kun je zelfs prima grote posters mee printen zonder dat het pixelig wordt.
  Fotoboeken vul ik dan met deze paginagrote bestanden; dus net alsof je een pagina-grote foto in je album zet. Nog nooit problemen mee gehad op deze manier.
  Let er ook op dat je niet teveel details in je randen van je pagina zet. Die kunnen bij de drukker wegvallen bij het snijden.

  Als je merkt dat de kleuren heel anders worden als het van de drukker komt, wijken je kleuren op je scherm flink af van wat een reguliere printer aankan. Om dit te voorkomen, moet je zorgen dat je 'in gamut' blijft.
  In mijn (Engelstalige) Photoshop gaat dat via de tab View --> Gamut warning. Alle kleuren die een standaard printer niet aankan (veelal vaak felle, verzadigde kleuren) worden dan grijs en dan kun je dit aanpassen.
  Ik ben er zelf pas vrij kort bewust van dat er zoiets bestaat als gamut... maar desondanks nooit problemen mee gehad als mijn fotoalbums van de drukker kwamen. Als ik ze naast mijn scherm zou leggen, kan het best zijn dat de kleuren wat afwijken van wat mijn PC-scherm laat zien maar het is me in ieder geval nooit opgevallen als ik een fotoalbum kreeg dat de kleuren totaal anders zijn.


  Als je digitale kits wilt printen en uitknippen om er bijvoorbeeld hybrid scrappagina's mee te maken heb ik niet veel adviezen voor je... Dat doe ik zelf nooit. Logisch lijkt me, dat je kiest voor een kwalitatief goede printer, inkt en papier. Ook dat het digitale ontwerp geschikt is om als los element te printen. Ik gebruik bijvoorbeeld veel textuurtjes enzo in mijn ontwerpen, dat moet een printer maar net goed aankunnen anders zie je er niks meer van.  Ook zullen de randjes van het ontwerp heel duidelijk/strak moeten zijn, zodat je het daar kunt knippen of  je moet het heel ruim erom heen knippen, zodat het een soort sticker met witte rand wordt.

  Weet niet of dit een beetje antwoord is op je vraag?
  Gewoon vragen hoor... misschien is er iemand die het antwoord weet. Je kunt ook veel vinden op YouTube of tutorials op het internet en misschien staat er hier ook wel wat bij de lesjes.

  Succes! Ben ook benieuwd naar jouw ontwerpen!

  #25 - 24-01-2021, 16:51:10

  Voor zelf printen zul je inderdaad een hele goede printer moeten hebben.
  Wil je een layout met de maat 30x30cm printen, dan heb je een A3 printer nodig die ook nog eens kwalitatief goed papier aan kan. 

  Bij een heleboel fotoservices kun je tegenwoordig terecht voor losse afdrukken in groter formaat. Dan wordt je layout wel altijd op fotopapier gedrukt en dat vindt niet iedereen mooi. Heb je een copy service in de buurt, dan zou je daar kunnen vragen.

  Zelf geef ik de voorkeur aan afdrukken in boekvorm. Ik wacht meestal tot er een aanbieding is en dan verzamel ik de reeds gemaakte layouts bij elkaar die ik in een album wil hebben.
  #26 - 25-01-2021, 20:02:27

  Print

  leden:

  0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


  * Share Topic

  Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

  * Similar Topics

  xx
  Digitaal scrappen ofwel digitaal scrapbooken

  Gestart door Vincent Gepost op Algemene Digiscrap informatie

  0 Reacties
  8611 Gelezen
  Laatste bericht 06-07-2017, 21:12:37
  door Vincent
  xx
  Re: Digitaal Scrappen

  Gestart door Els AW Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

  3 Reacties
  7044 Gelezen
  Laatste bericht 03-07-2012, 22:11:08
  door Els AW
  xx
  Digitaal scrappen - Beginnersles 1

  Gestart door Vincent Gepost op PaintShopPro scraplessen

  0 Reacties
  16042 Gelezen
  Laatste bericht 06-07-2017, 22:14:58
  door Vincent
  xx
  Digitaal scrappen - Beginnersles 2

  Gestart door Vincent Gepost op PaintShopPro scraplessen

  0 Reacties
  14935 Gelezen
  Laatste bericht 06-07-2017, 22:15:50
  door Vincent