login
Digiscrap Digitaal scrappen

Journaling - Tips voor tekst bij jouw layouts

Conversatie gestart op Hoe beginnen met scrappen?

Journaling tips

Bewaren van herinneringen. Bij het maken van een plakboek zie je vaak een stukje tekst hier en daar. Deze kleine kreten, herinneringen en leuke verhalen – ook wel de journaling genoemd – maken onderdeel uit van jouw scrapbook. Soms wordt zo'n scrapbook zelfs een verhalenboek met hier en daar een foto. Iedereen doet het op z'n eigen manier waardoor er een heel persoonlijk geheel ontstaat. Bij digitaal scrappen is het zeer eenvoudig tekst bij een foto te plaatsen, te schaven en te herplaatsen. Mooi is het om herinneringen op te schrijven en het later terug te lezen in een prachtig scrapbook. Hieronder heb ik een paar verhaal-tips, oftewel journaling tips voor jullie, gebaseerd op tips van Becky Pogatchnik, een zeer ervaren scrapper en medewerker van het digitale scrapbookmagazine Creating Keepsakes.

Schrijf zo snel mogelijk jouw stukje tekst. Dus direct na de gelegenheid / gebeurtenis. Zo vergeet je de details niet en wat nog belangrijker is, je voelt en herinnert je de emotie nog en die kun je dan beter verwoorden.

Schrijf in de eerste persoon. Het is veel makkelijker om een verhaal te vertellen aan iemand. Als je 'ik' en 'jij' gebruikt geeft het een heel ander gevoel dan wanneer je zou schrijven: 'Jan vraagt aan Lies iets te vertellen over Sinterklaas'. Dit maakt het afstandelijker en veel onpersoonlijker.

Citaten uit het dagelijkse leven maken het verhaal erg leuk, makkelijk leesbaar, levendig čn heel persoonlijk. Notitieblokjes en post-its op verschillende plekken waarop je een paar kreten schrijft, kun je hartstikke leuk in jouw verhaal verwerken. Direct dingen opschrijven (met datum erbij), anders vergeet je het.

Probeer eens te experimenteren met de zinsopbouw. Omschrijf iets niet direct, maar laat ook iets te raden over aan de lezer. Je schrijft bijvoorbeeld heel gemakkelijk  “ze huilt “ maar je zou dan ook kunnen zeggen, “vochtige strepen onder haar ogen“. Zo wordt je verhaaltje boeiender.

Maak je geen zorgen over de grammatica. Schrijf zoals je praat. Jouw Nederlands zal dan misschien geen schoonheidsprijs krijgen, maar de manier waarop je schrijft, zo klinkt jouw stem door de pagina's en zo spreekt het nóg meer aan.

Probeer eens een emotie in het verhaal te gooien. Bijvoorbeeld; ' zucht ' of  ' slik '.
Als je aan het schrijven bent en je zucht op dat moment, zet het bij in het verhaal. Het maakt het levend, natuurlijk.

Hergebruik zinnen en kreten net zoals we in ons dagelijkse leven doen. Als je vaak bepaalde kreten/opmerkingen gebruikt, is het erg mooi deze weer te gebruiken in jouw boek. Als je bepaalde zinnen af en toe terug laat komen in verschillende layouts, geeft dit een heel uniek persoonlijk effect en is het herkenbaar. Helemaal als je meerdere scrapboeken hebt gemaakt en je terug kijkt naar verschillende jaren.

En tenslotte: schrijf gewoon. Ga bij jouw computer zitten en tik wat je voelt. Denk er niet te veel bij na. Je kunt het later altijd bijschaven en dan alsnog de puntjes op de i zetten.


bron: paisleepress.blogspot.com – Becky Pogatchnik

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=3618.0
#1 - 16-03-2011, 21:29:31

nachtmol

Mooi Anita en geweldige tips voor mensen die meer willen schrijven dan alleen een header bij hun foto!
#2 - 17-03-2011, 08:28:46

Dank je wel!
Ik twijfel altijd hoe ik iets moet beschrijven. Schrijf ik in de ik-vorm en heb ik het over Ad (naam van mijn man) of heb ik het over mama en papa. Onze kinderen zijn nog jong maar kunnen wel lezen en vinden het erg leuk als ik bij foto's teksten schrijf. Voor hen wil ik dan papa en mama zeggen/schrijven maar als ik het fotoboek zelf lees of andere mensen laat lezen, vind ik dat weer raar staan.
Omdat ik erover twijfel wisselt het per lay-out. De ene keer praat ik in de ik-vorm (vb "Ik heb met de kinderen koekjes gebakken" en dan de andere keer schrijf ik "Ad gaat schaatsen met Koen"
Hoe doen jullie dat?
#3 - 31-12-2013, 22:40:55

nachtmol

Daar waar ik journal schrijf ik vanuit mezelf en over de ander. Ik schrijf meestal in de tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt en heel soms een stukje in de verleden tijd als ik iets beschrijf in mijn journaling wat eerder gebeurd is.
Ik maak ook wel gebruik van de modernere communicatiemiddelen als smilies als tekst in de tekst, dus : ). Of meer puntjes achter elkaar om iets te zeggen wat je niet opschrijft.....

Bedenk dat je kinderen nu nog klein zijn, maar later als ze groot zijn staat er nog steeds mama als je het over jezelf hebt. Ik zou daar 'ik' gebruiken denk ik.
Je tweede voorbeeld (Ad gaat schaatsen met Koen) kan prima denk ik, jij maakt het boek en hebt het over je man en zoon.
#4 - 01-01-2014, 12:48:45

Bedankt voor je reactie! Ik ga ermee aan de slag! :smiley_superwink:
#5 - 01-01-2014, 15:23:44

Hoentje

Ik doe hetzelfde zoals Jeanine het omschrijft Wendy! Ik schrijf het boek voor eventueel mijn kinderen, dus ik praat over mijzelf als "ik" en ik benoem de kinderen bij hun naam en ook hun vader dus bij de naam. Niet papa en mama. En ook niet bijv. "hier ben jij zo lief aan het spelen", want later weten zij dan misschien ook niet precies wie "jij" is... de jongens lijken ook best op elkaar ;)
#6 - 01-01-2014, 17:32:47

Dank je Monique!
#7 - 01-01-2014, 21:05:54

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

lamp
COMPOSITIE: tips voor het maken van foto's en layouts

Gestart door nachtmol Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

3 Reacties
20065 Gelezen
Laatste bericht 11-04-2011, 17:23:37
door nachtmol
xx
TIPS Project 365 dagen (dus alleen voor tips)

Gestart door nachtmol Gepost op Project 365

20 Reacties
24129 Gelezen
Laatste bericht 19-12-2010, 21:26:01
door nachtmol
lamp
TIPS voor het maken van een fotoboek

Gestart door nachtmol Gepost op Scraps afdrukken

7 Reacties
19258 Gelezen
Laatste bericht 08-01-2012, 08:28:05
door iets
xx
tips voor mooie zwart wit foto's

Gestart door anneke1983 Gepost op Photoshop

3 Reacties
6479 Gelezen
Laatste bericht 30-05-2010, 20:23:15
door anneke1983