Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digitale scrapprogramma's => GIMP => Topic gestart door: carlinde op 03-01-2011, 18:28:06

Titel: niet zichtbaar
Bericht door: carlinde op 03-01-2011, 18:28:06
Hallo allemaal,
Allereerst voor allen een goed 2011 en dat er nog maar veel mooie scraps voorbij mogen komen. Wellicht ook 1 van mij(?), want daar draait het toch eigenlijk allemaal om. Nou kijk ik al een hele poos mee maar gepost heb ik nog niets, omdat er simpelweg nog niets te posten was. Heb ook niet het idee al te 'scrappen', omdat ik de foto's nog meteen in een album plaats en ze daar bewerk en de pagina vorm geef.
Heb inmiddels wel GIMP op mijn pc en probeer nu om een project 365 op te starten. Een pagina maken dat gaat nog, maar dan... Wanneer ik de layout opsla in een xcf bestand krijg ik nergens meer een voorbeeldje te zien. Er staat een icoontje van gimp en de titel die ik hem gegeven heb, maar een voorbeeld komt er niet, laat staan dat ik het zo kan openen (maar daar kan ik me nog iets bij bedenken ivm samenvoeging enzo). Is het 'normaal' dat je zo een bestand niet ziet, anders dan in GIMP zelf?
En dan wil ik proef plakken in een 30x30 album maar dat is niet geheel scherp. Enig idee hoe dat kan komen?
Ben zelf al aan het prutsen en fr÷belen geweest maar kom er niet uit.
Bedankt voor het lezen.
Carlinde
Titel: Re: niet zichtbaar
Bericht door: Ren op 03-01-2011, 19:26:33
Opslaan in xcf bestand is handig als je de layout later nog wilt bewerken. xcf is nl het eigen bestandsformaat van Gimp.
Als je buiten Gimp je layout wilt zien of openen moet je de layout opslaan op jpg of jpeg formaat. Dan kun je de layout bijv. ook bekijken met je windows viewer of welk ander programma dan ook.

Als je een layout wilt plakken in een 30x30 album is het belangrijk dat je de layout ook maakt en opslaat in het formaat 30x30. De resolutie voor afdrukken moet 300 dpi zijn om een mooie scherpe layout te krijgen bij het afdrukken.
Als je een layout als achtergrond plaats in het album kan het zijn dat je de transparantie even op 100% moet zetten.

Ik hoop dat je er zo uitkomt, anders vraag maar weer.
Titel: Re: niet zichtbaar
Bericht door: carlinde op 06-01-2011, 12:28:55
Hoi Jeanette,
Dank voor je antwoord.
Dat xcf een GIMP bestand was wist ik al maar had gehoopt dat ik het in een map kon zetten zoals bijv. de jpg's of png's. In GIMP kun je alleen de meest recente dingen openen, niet een LO'tje of tig in opslaan en 1 voor 1 bekijken. Of is er wel een manier?
Nou ja maar heel goed kijken naar de LO voor ik het in JPG opsla,
tenminste ....
Ergens had ik ook al gelezen dat je een LO op 300dpi moest zetten, dat had ik dus ook al gedaan. Alleen de grote heb ik nog wat aan moeten passen, ik had hem net ietsje onder de 30cm staan (29 en nog wat), nu heb ik die op 30,480 gezet, maar ...
mijn "blurring" probleem blijft.
In het voorbeeld van GIMP ziet het er allemaal strak en duidelijk uit en dan omgezet in JPG en ge´mporteerd in een album is het toch weer "wazig". '
'k Heb echt geen idee, wellicht moet ik gewoon 1 zo'n pagina proberen in een album (dat ik binnenkort zal laten afdrukken) en toch gewoon maar beginnen met de week LO's.
Nogmaals bedankt en dit jaar hoop ik wat te (kunnen) tonen.
Groetjes,
Carlinde