Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digitale scrapprogramma's => GIMP => Topic gestart door: Vincent op 29-09-2008, 15:57:56

Titel: Beschrijving / inleiding GIMP
Bericht door: Vincent op 29-09-2008, 15:57:56
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het meest uitgebreide en beste gratis programma voor beeldbewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Macintosh en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (en dure) Photoshop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP.

GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:

- vergroten/verkleinen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.

 
Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.

Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. Deze handige functie zit enigszins verborgen onder Xtns | Script-fu.

De interface van GIMP is wel even wennen. En doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) website over GIMP: http://www.dutchgimpers.nl (http://www.dutchgimpers.nl)

Voordelen
Het meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma dat het niveau van Photoshop benadert.

Nadelen
De interface is wat rommelig en het is daardoor even zoeken om alle mogelijkheden te ontdekken.

[Bron: http://www.gratissoftwaresite.nl]
Titel: Re: Beschrijving GIMP
Bericht door: buttner-jenkins op 29-09-2008, 22:17:38
So COOL  8) to see our own GIMP sub section in this Forum.

Thanks Vincent
Titel: Re: Beschrijving GIMP
Bericht door: Scrapness op 30-09-2008, 10:13:08
yippie - GIMp scrappers Unite!!!

ik wil altijd wat bijleren over hoe je dingen kan doen met de GIMP!
Titel: Re: Beschrijving GIMP
Bericht door: grid op 01-10-2008, 10:21:35
Een eigen hoekje voor de Gimp? Hoera, ik ben hier juist!!  :cheer1: