login
Digiscrap Digitaal scrappen

White Space layout maken

Conversatie gestart op Digiscrap Workshops

Nieuw!
Enige tijd geleden heeft Jopke een workshop Clean style & White space gegeven. Zij korte dat af met CSWS, tegenwoordig noemen we dat bij de uitdagingen kortaf White Space. Door niet meer werkende links en verdwenen beeld materiaal was de workshop onbruikbaar geworden. Jammer, want er is nog altijd een hoop inspiratie uit te halen. Daarom een remake van deze workshop waarin ik de uitleg en commentaren van Jopke gebruik en alleen de meest sprekende voorbeelden .

Naar Jopke:
Er is niks mis met volle en drukke layouts. ik vind ze vaak prachtig en heb heel wat juweeltjes voorbij zien komen in de galeries. wat ik wel vind van volle en drukke LO's is dat ze vaak de aandacht van de foto('s) afleiden. Je weet soms niet waar je kijken moet omdat er is zoveel moois te zien is.

Hoewel ik 'white-space' altijd nogal letterlijk neem, en vaak mijn achtergronden wit laat, wordt dit niet altijd zo bedoeld. een beter woord zou eigenlijk zijn 'empty-space'. het gaat dus om de ruimte waar je niks gebruikt en de plaats waar je je foto en elementen plaatst, meestal geconcentreerd op een klein gedeelte binnen je layout. dus geen elementen her en der verspreidt en geen drukke achtergronden. Wat wel weer kan is een mooie effen achtergrond met een heel klein beetje textuur. dus een layout met een mooie donkerbruine en rustige achtergrond en ergens een klein groepje met elementen en/of foto, kan ook een 'white-space' layout heten.

Je kunt een white space layout uit het niets maken, maar je kunt ook een bestaande, drukke layout gebruiken en die aanpassen. Kijk nu eens wat er gebeurt als je die achtergrond (drukke papers) weghaalt en dat vervangt door een gewoon ordinair wit veld. Vervolgens selecteer je alles wat er verder nog op je layout staat en dat maak je in zijn geheel een stuk kleiner. Je kunt nu nog iets veranderen, verschuiven, weghalen of toevoegen. Probeer het eens en kijk hoe het je bevalt.

Voordat je begint nog enkele tips:
- less is more en klein is fijn
- gebruik rustige achtergrond papers of laat het wit
- hou driekwart van je achtergrond leeg
- groepeer je elementen rondom de foto
- een witte achtergrond kan meer elementen hebben of anders gezegd... als je layout toch nog behoorlijk wat elementen bevat, hou je achtergrond dan wit
- accentueer de lege achtergrond met klein elementje op afstand
- brushes, word art, verfspatten, masks e.d. zijn onmisbaar in CSWS

Hieronder een paar voorbeelden van veranderde layouts met eventueel commentaar van Jopke:

Lilly 10:


Anja Wens:


Nickel:


Klazien:

Commentaar van Jopke op layouts van Klazien
Oh mijn hemel! wat een verschil! en een ten goede hoor, al knalt de bovenste layout er lekker uit! Je scrapt dus op a4 formaat en dat maakt het altijd wat lastiger omdat je gewoon minder ruimte hebt. het is je toch heel goed gelukt met deze remake! maar wat je nog met deze layout zou kunnen proberen, om het wat meer 'af' te maken is...

- het fotootje mag kleiner, de stiksels ook en het is leuk als je die over de foto heen laat lopen
- dat elementje van verfpotjes rechts onderaan is helemaal goed, maar die zou ik eruit laten knallen en niet vervagen
- en ook juist omdat deze foto over lekker kliederen en verf verteld, zou ik achter de foto, en misschien ook achter de verfpotjes onderaan, op z'n minst zo'n brush met spetters of 'n spray plaatsen
- misschien nog 'n knoopje bij de stiksels en de foto


Sara:

Reacties bij de layouts van Sara
Sara zelf: Maar ik heb het gevoel dat ik er nog niet ben hoor. Voorlopig heb ik zaken verkleind, lagen weggelaten, rustigere achtergrond gekozen. Mag de blending nog? Zijn er nog te veel laagjes rond en onder de foto's? Mag de journaling?
Jopke: jee, wat een verschil! veel rustiger zo hoor, al is de bovenste ook absoluut niet lelijk. maar vliegen bij de bovenste layout mijn ogen alle kanten op omdat er zoveel leuks te zien is, bij de onderste ga ik meteen naar de foto en zie ik dus ook wat daarop gebeurt. bij de bovenste layout zou ik dat misschien over het hoofd zien omdat daar zoveel gaande is. dus ik zo zeggen dat je poging zeer geslaagd is. en ja hoor, blenden mag zeker.


En een paar die vanaf 0 gemaakt zijn:
Lilly 10:

Commentaar Jopke bij layout van Lilly 10
Ik vind hem héél mooi hoor Lilly en ik weet niet of ik er nog wat aan zou veranderen. Juist omdat je hier een donkere, maar wel rustige, achtergrond hebt gebruikt, is deze layout wat mij betreft 'af'. Zou je een witte achtergrond hebben gebruikt, dan was het wellicht allemaal een beetje kaal geweest en zou de layout meer nodig hebben gehad.


Pepeetje:

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7201.0
#1 - 22-10-2017, 13:23:10
« Laatst bewerkt op: 24-11-2017, 11:29:18 door Vincent »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
white space/negative space NL vertaling?

Gestart door Tusele Gepost op Hulp nodig? Zoek je iets?

2 Reacties
2624 Gelezen
Laatste bericht 09-01-2010, 00:12:05
door nachtmol
xx
5. White Space

Gestart door Eileen Gepost op Digi-uitdagingen maart 2017

29 Reacties
11713 Gelezen
Laatste bericht 13-03-2017, 20:07:22
door oudedame17
xx
4. White Space Uitdaging

Gestart door SonjaS Gepost op Digi-uitdagingen december 2017

46 Reacties
10984 Gelezen
Laatste bericht 22-12-2017, 13:32:08
door Henny
xx
Week 12 White Space

Gestart door Eileen Gepost op Maandelijkse Digi-uitdagingen

16 Reacties
6956 Gelezen
Laatste bericht 07-04-2020, 19:44:59
door bloem