Digiscrap Digitaal scrappen

thinking outside the box

Conversatie gestart op Digiscrap Workshops

Hallo allemaal! Van harte welkom bij een nieuwe workshop!

Het thema deze keer is THINKING OUTSIDE THE BOX en wat dat ongeveer inhoud ga ik je nu vertellen.

Hoewel ik het natuurlijk hartstikke leuk vind om comments op mijn layouts te krijgen als

- die techniek, die lagen en de fotobewerking... -
- dat ik er elke keer weer naar blijf kijken en me afvraag; 'he... hoe heeft ze dat nou weer gedaan... -
- mooi zoals het 'frame' niet helemaal over de foto heen gaat... -


moet ik jullie toch eerlijk bekennen... ik doe maar wat! Niks geen ingewikkelde technieken en fotobewerkingen. Ik pruts maar wat aan eigenlijk!

Ik probeer wel heel veel uit. Plaats elementen op mijn layout die in eerste instantie niet logisch lijken en ook (tja, val ik daar even door de mand :embarrass:!!!) overkomt het me weleens dat handelingen 'per ongeluk' gebeuren, of dat ik gewoon fouten maak. En heel toevallig kan zoiets dan heel goed uitpakken. En juist omdat het vaak goed uitpakt ben ik wat bewuster bezig met BUITEN DE REGELTJES DENKEN (scrappen), want waarom iets corrigeren als het zo'n leuk effect geeft?

Dat heeft me geleerd dat een frame niet altijd als zodanig gebruikt hoeft te worden en dat je aan een clipping mask niet altijd een foto hoeft vast te maken. Ook achtergrond papers kun je op veel meer manieren gebruiken dan alleen als achtergrond voor je layout.

THINKING OUTSIDE THE BOX dus!

Het lijkt me leuk om jullie wat truckjes te laten zien en om samen één (of enkele) van mijn layout(s) door te nemen. Ik wil je laten zien hoe ik tot een bepaald eindresultaat kom. Ook als mijn stijl jouw stijl niet is, is het toch leuk deze workshop te volgen. Wie weet doe je inspiratie op en kom je op leuke ideeën.

Oké, we gaan van start!

Voor alle duidelijkheid: ik werk met Photoshop CS5 Engelse versie.

Allereerst wat tips:

- Gebruik je elementen en bijvoorbeeld wordart eens wat vrijer, wat losser! Soms is het helemaal niet erg dat een element grotendeels weer wegvalt doordat je er andere elementen overheen zet. Het kan zelfs nodig zijn om maar een ietsie pietsie klein stukje van iets te zien. Ga niet zitten tobben en uren ploeteren om een element zijn volledige recht te geven of omdat een wordart niet helemaal goed leesbaar is. Geloof me, ik heb daar al heel wat tijd mee verloren.

- De meeste van ons nemen een foto als uitgangspunt voor het maken van een layout. Soms ook wel eens een bepaalde kit. Vooral de Creative Team members werken op die manier. Maar waarom begin je niet eens een layout met een favoriet element als uitgangspunt? Je kunt daar dan verder je layout omheen opbouwen.

- Kijk eens hoe een bepaald element terecht komt op je lege bestand. D.m.v. kopiëren en plakken, of het vast te pakken en in het lege bestand te slepen, komt het op een bepaalde plaats in je lege veld terecht en soms moet je het daar laten en ervan AFBLIJVEN! Zo heb ik eens een border willen roteren op een van mijn layouts. Ik doe dat meestal met de 'transform controls' en dan het kadertje draaien. Maar ik liet het te vlug los en mijn border stond scheef! En dat bleek nu juist de 'finishing touch' van mijn layout te zijn!

Wacht, ik kan het je laten zien. Bovenstaande tips zijn toegepast in deze layout...

SNOWDAYNu begin ik mijn layouts ALTIJD met een witte achtergrond. Je weet het, ik ben van de CSWS (clean-style & white-space), maar al was ik dat niet, dan nog! Ook ik gebruik wel eens achtergrond papieren hoor ;), maar die keuze maak ik pas aan het eind.

Ik wilde deze layout starten met een element van Anna Aspnes. Een leuke wordart met spetters en sprinkels en in een verticale vorm. Dus dat was het eerste wat ik op mijn lege (witte) bestand plaatste.Vervolgens ben ik wat gaan bladeren in mijn voorraad scrapspullen en omdat ik op dit moment nogal geďnspireerd ben door de designs van Anna Aspnes, heb ik me beperkt tot haar spullen (wat het zoeken wat makkelijker maakt, dan door honderden kits van een heleboel designers ploegen). Gewoon wat rondkijken, wat bladeren, wat vind ik mooi, wat spreekt me aan. Ik plaats wat op mijn layout, gooi het weer weg. Plaats er opnieuw wat op en denk... ja! En kom tot dit resultaat...Dit element, een 'transfer' (weet niet precies waarom het zo heet, maar ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken, ook als een clipping mask), heb ik achter de wordart geplaatst. En op dit moment was ik al heel tevreden met mijn uitgangspunt. Nu werd een foto belangrijk en dat moest er een zijn die iets met sneeuw te maken had natuurlijk, gezien de wordart.

Met mijn foto ben ik ook wat gaan stoeien. Heb verschillende dingen geprobeerd. Heel klein, wat groter, met of zonder frame en op verschillende plaatsen gezet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de foto wat groter te laten en half OP de transfer te plaatsen en ONDER de wordart. Daarmee verdween wel een gedeelte van mijn transfer element, maar ik vond het mooi dus weer verder met het project.Vervolgens vond ik dat ik de verticale lijn moest benadrukken en ging op zoek naar een leuke border. En hier gebeurde dus wat ik je bij bovenstaande tips net vertelde. Dit is oorspronkelijk een horizontale border en ik wilde hem roteren naar een verticale border. Ik deed dat dus met de 'transform controls' en dan met je muis dat ding draaien. Ik liet te vlug los en de border stond scheef. Maar ik had gelijk een gevoel van... ja! Dit zou best eens leuk kunnen zijn.Op dit punt aangekomen was ik eigenlijk al heel tevreden met mijn layout. Verder een kwestie van nog wat aankleden. Om de scherpe randen van de foto wat te verdoezelen, zeker de rand aan de linkerkant die tegen de wordart aan lag, moest daar nog wat komen vond ik. Zeker omdat de verticale border dat doel dus niet meer bereikte omdat ik hem scheef had gezet. Nu had ik daar een leuke strik of iets dergelijks kunnen plaatsen, maar dat is weer zo 'binnen de lijntjes' denken. Dus daarvoor heb ik een verfrommeld en gevouwen stukje papierstripje gebruikt.Dat stukje papier heb ik dus bovenop de foto geplaats, want het moest de rand daarvan verdoezelen, en ook bovenop alle andere elementen behalve de worart. Die wordart, daar ging het mij om, dus dat moest zichtbaar blijven. Door dat stukje papier werd de wordart ook duidelijker leesbaar. Bij de vorige foto zie je dat die een beetje onduidelijk is geworden, zeker het woordje 'happy', maar nu met dat stukje papier eronder zie je weer wat er staat.

Vervolgens nog een leuk takje toegevoegd wat helemaal leuk in de sfeer en kleuren van de layout paste.Voor mijn gevoel nog niet helemaal af. Dus maar weer struinen door mijn scrapbook spulletjes. Een leuk stikseltje erbij om de verticale lijn te benadrukken pakt goed uit en bovendien zet dat stikseltje het stukje papier 'vast'. Ook vond ik een leuke skribble (een beetje gekras met een dun potloodlijntje) en dat plaatste ik bovenop de transfer en onder al de rest van de elementen.Nu kun je denken... 'ach, dat kraslijntje zie je haast niet'. En al helemaal niet nadat ik daar bovenop nog eens een witte verfvlek plaatste. En toch... ik vond het net dat verschil maken. Heel vaag, aan de linkerkant, komt dat skribble lijntje nog onder de witte verfvlek uitgepiept.Zo zie je dat de transfer nu grotendeels bedolven is onder andere elementen. Dat het skribble lijntje haast niet meer zichtbaar is. En omdat ik de scheve border ook geen schaduw of iets dergelijks heb meegegeven en deze ook nog eens licht van kleur is, is ook dat niet duidelijk aanwezig. Toch zijn het de puntjes op de i. Ze zijn, naar mijn gevoel, nodig om de layout af te maken. Laat je ze weg... dan mist de layout iets. Hoe klein, fijn, licht of pietepeuterig sommige elementen ook zijn, ze ZIJN er en dus maken ze verschil.

Dus om op mijn tips terug te komen:

- Van mijn transfer is maar een klein stukje overgebleven. Ik heb het uiteindelijk nodig gehad om alleen maar een klein beetje kleuraccent aan te brengen.
- Ik heb 1 element als uitgangspunt gekozen voor mijn hele layout, de wordart, en daar omheen gebouwd.
- Ik heb mijn 'foutje' van het roteren van de border NIET gecorrigeerd, wat juist het leuke effect op de layout teweeg heeft gebracht. Ik heb het laten staan daar waar het (per ongeluk) terecht kwam.

En jullie maar denken dat ik technieken in huis heb :rofl:! Wat ik zeg... ik pruts maar wat!

Laten we het voor nu hier even bij houden. Ik heb meer voorbeelden en tips en trucks die ik jullie op een later tijdstip (in dit topic) nog laat zien. Ik zou het nu leuk vinden als jullie eens wat uit gingen proberen.

Post je probeersels in dit topic. Ik ben reuze benieuwd naar jullie THINKING OUTSIDE THE BOX layouts!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen... laat maar komen hoor!

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=4533.0
#1 - 23-03-2012, 15:36:10
Jopke

MaiGaz

Wat een ontzettend leuk idee Jopke. En ik vind dit gepruts op zeer hoog niveau hoor  ;) leuk om te lezen hoe je deze layout in elkaar gezet hebt.  :good1:
#2 - 23-03-2012, 18:36:57

En ik maar denken dat je het gewoon kan !!! Haha nee hoor grapje.
Maar het is wel heel erg leuk om te lezen hoe je deze layout hebt gemaakt.
Ik ga het zeker ook proberen.....
#3 - 23-03-2012, 22:40:43

Fantastische workshop, Jopke: zó leuk om te zien hoe je het aanpakt.
Ja, en dat van die zogenaamde 'fouten', die dan juist dé vondst zijn: dat is super-herkenbaar.
Zo sleep ik wel eens een achtergrond-papier mijn layout in,
en die clipt dan per ongeluk aan een mask.
Of iets wat ik geclipt had, springt per ongeluk los.
Of ik sleep een foto binnen om te clippen en te verkleinen naar een masker-maat,
blijkt na het clippen dat de uitsnede veel mooier is dan de foto in zijn geheel.
Och, hou op ................. mijn layouts hangen aan elkaar van dit soort 'toevalligheden'.
Vooruit dan, deze nog: mijn mapje WA's. Heb ik een foto waar ik een bepaalde tekst bij zoek, want zonder is ook zo kaal. Mijn WA-folder is helemaal niet zo groot, maar altijd vind ik wel een tekst die past, OF (en hier komt ie), OF ik vind een tekst die ik helemaal niet had kunnen bedenken en de foto ineens in een heel bijzonder ander licht zet.
 
Ik ben heel benieuwd wat er allemaal nog aan reacties komen hier. Leuk topic!!
#4 - 24-03-2012, 14:34:00

Dit is heel herkenbaar Jopke!
Het is goed om een aantal design wetenswaardigheden achter de hand te hebben, maar ook ik scrap in de eerste instantie op gevoel, en pas als het niet blijft kloppen voor mij, pas ik wat van die geleerde regeltjes toe! Wel maak ik soms een ruwe sketch van een LO, zeker als ik ervan gedroomd heb,en een beetje weet hoe ik het wil hebben. Mijn uitgangspunt is steeds anders, meestal ga ik uit van de foto,maar soms met het creatieve teamwerk krijgt het produkt meer nadruk!.Nu ik wat meer technieken beheers, is de sky more the limit! Ik laat me iets minder leiden door toevalligheden,maar wil wel graag expirimenteren,en ga graag uitdagingen aan,die me stimuleren creatief te zijn en out of the box te denken. En overal om me heen is inspiratie en uitdaging. Mijn hoofd loopt er soms van over! Soms is het geweldig leuk met niets te beginnen en te zien wat er van komt met laag stijlen en filters etc. Dit is ook erg leerzaam! Ik raad iedereen aan om in je programma eens met de filters voor creatieve bewerkingen, belichting etc aan de gang te gaan. ik doe dit soms zonder echt een LO te willen maken, puur om wat te spelen. Je leert hier meer van dan al de tutorials op papier!
#5 - 24-03-2012, 16:16:40
« Laatst bewerkt op: 24-03-2012, 16:19:12 door Margie »

Een geweldige workshop! Ik vind dat het allerleukste werken, beetje prutsen, uitproberen, weer weghalen en terugplaatsen. De laatste tijd komt het er wat minder van. Dus deze workshop is een mooie gelegenheid om weer eens te gaan experimenteren.
#6 - 24-03-2012, 22:00:36

Thinking out of the box! Hoe groot is die box met zoveel verschillende mensen (stijlen) en technieken?
Ik denk, dat ik niet buiten de box ben getreden, maar ik heb wel weer wat gemaakt.
De klok die je ziet is eigenlijk een elementje, dat ik heb uitvergroot. Daarna heb ik de transparantie op 10% gezet. De ogen linksboven heb ik gespiegeld, verkleind en met een kleurenfilter aangepast, transparantie 50%, zodat ze met de achtergrond versmelten .
Hoewel het de bedoeling was dat ik de ogen als een tijger door het struikgewas zou laten gluren (waar ik geen geschikt bos voor had), is dit het uiteindelijk geworden. De spanning van de ogen zit er nog in, maar dan op een heel andere manier. Per ongeluk verwijst het ook nog naar de klok die vannacht een uur vooruit wordt gezet.

http://digiscrap.nl/gallery/galerie-layouts-van-gebruikers/mysterious-night/20994#7 - 24-03-2012, 22:25:39
« Laatst bewerkt op: 25-03-2012, 00:00:54 door Greation »

Dit ie een geweldig leuke workshop.

Jou manier van werken is bijna vergelijkbaar met die van mij. Ook ik probeer maar wat.  ;)
Ik heb altijd maar wat gedaan en heel veel geleerd door te werken met kit van een designer en vooral goed kijken naar andere layouts.
Ook het uitproberen van je programma en lesjes bekijken heb ik veel van opgestoken.
Maar ik heb nog zoveel te leren !!!!

Nu lees ik hier over regeltjes maar zijn die er dan??
#8 - 25-03-2012, 10:59:47
groetjes Corrie

Nou ja echt regeltjes zijn het niet ,zie het meer als richtlijnen die je kunnen helpen met het opbouwen van een design. Zoals focus, tekstbeleving, kleurtechnieken, rule of thirds,visual triangel, etc. Ze zijn er wel degelijk.Ik vind het leuker om vanuit mijn gevoel, eigenlijk met al mijn zintuigen te scrappen.
Maar ik moet ook toegeven dat als ik sommige van mijn beste LO's analiseer,ik op de een of andere manier toch gewerkt heb naar deze richtlijnen,zonder er bewust mee bezig te zijn geweest, En als er iets voor mijn gevoel mist, helpt het soms er naar te kijken en is het soms vrij simpel op te lossen.
#9 - 25-03-2012, 12:15:15
« Laatst bewerkt op: 25-03-2012, 12:18:21 door Margie »

MaiGaz

Ik moet bekennen dat mijn layouts ALTIJD heel anders worden dan ik in eerste instantie voor ogen had, omdat ik ook eindeloos zit te prutsen. Het gaat dan gaandeweg een heel andere kant op. Ik ben dan ook niet zo goed in liften want het lijkt uiteindelijk helemaal niet meer op het origineel  :rofl:
#10 - 25-03-2012, 13:07:49

tja ik moet eigenlijk ook bekennen dat ik altijd zo maar begin ... vaak zonder een idee.
Wel van kit of foto maar door dingen doen ... en ook per ongeluk ... maak ik een layout.
Bijv. deze van Marissa.... wilde een bij passende pagina en ook per ongeluk ging de foto te ver door, buiten de pagina.
Maar vond het wel leuk, zo door de ogen..... en leeg  :embarrass: dus heb ik er niet veel meer bij gezet.


Ik denk niet dat ik ook regeltjes gebruik... ik doe altijd maar wat.
(ik zou niet eens de scrap regels weten hahaha ... maar bijv. voor foto's heb je wel ... je kan beter daar of daar je foto zetten want dan komt het beter... bla bla bla...)
En of het kan of niet... kan mij het schelen... als ik het maar leuk vind.
En daar gaat het toch om  :embarrass: :yes: :yes:
#11 - 25-03-2012, 15:24:40
« Laatst bewerkt op: 25-03-2012, 15:27:47 door pepeetje2104 »

Citaat
En of het kan of niet... kan mij het schelen... als ik het maar leuk vind.
En daar gaat het toch om 

Helemaal met je eens Petra!
#12 - 25-03-2012, 18:29:01

Wat heb je dit mooi omschreven allemaal Jopke, en die opbouw van die layout, die fases, het is zo herkenbaar wat ik hier allemaal lees! Vaak hangen mijn layouts ook aan elkaar van toevalligheden. Soms moet je gewoon wat durven 'doe eens gek' denk ik dan. Hier kunnen wel eens hele leuke dingen uit ontstaan.
#13 - 25-03-2012, 20:30:21

Wat leuk jullie enthousiasme te lezen en de herkenbaarheid die jullie voelen bij deze manier van scrappen. En Petra, wat een prachtige layout is dat! Zo'n mooie foto die erg tot z'n recht komt zo.

Ja, zoals jullie zelf ook al zeggen, de mooiste layouts ontstaan door van alles uit te proberen en de dingen die 'per ongeluk' gaan, of in eerste instantie als 'foutjes' gezien worden, eerst even een kans geven voordat je gaat corrigeren. Wat Vivre vertelde over dat clippen en uitsnijding van foto, dat ging laatst bij mij ook 'fout'. Hier het resultaat...Ik ben dus bezig met dat album voor mijn ouders en wilde die foto vastklippen aan het achterliggende masker. Nu heb ik deze foto ingescand (want het is dus een hele oude foto) en het witte randje van de foto had ik mee ingescand, dus dat zat er nog aan. Nu moet ik deze layout nog helemaal gaan uitwerken, maar ik wilde nu gauw even laten zien dat ik de foto dus ook te snel losliet en halverwege op het masker kwam te staan. Ik vond het meteen een leuk effect geven. Nu zou ik normaal gesproken in eerste instantie willen hebben dat Pa ook helemaal op de layout zou staan, nu is hij gehalveerd maar eigenlijk vind ik het mooier zo!

Dit is dus voor mij weer een heel leuk uitgangspunt voor deze layout. Ik denk zelfs dat ik de foto ook zo groot laat. Toch zeker voor mijn boek, heeft deze layout niet zo heel veel meer nodig (want niet alle layouts in mijn boek hoeven zo bewerkelijk te zijn).

Ja, ik ga daar eerdaags maar weer eens mee aan de slag! Ik kijk ondertussen uit naar jullie probeersels en voorbeelden.
#14 - 26-03-2012, 12:05:44

Geweldig dat je zo'n workshop zo uitgebreid maakt. Wat een werk! Maar je merkt aan de reacties wel dat het gewaardeerd wordt. Ook door mij dus.
#15 - 08-04-2012, 09:25:22

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter