Digiscrap Digitaal scrappen

Leercentrum => Digiscrap Workshops => Topic gestart door: Jopke op 29-11-2012, 19:02:53

Titel: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 29-11-2012, 19:02:53
Hoe stel je een album samen?

Het is in het forum al eerder gevraagd en ook besproken... Hoe maak je nou van je album een mooi en rustig geheel? Hoe kun je er voor zorgen dat de bladzijden allemaal leuk bij elkaar passen, zonder dat het al te druk wordt of gaat vloeken met elkaar!  :embarrass:

Eenmaal het digitaal scrap virus te pakken, ontkom je er niet meer aan. Al die mooie en dierbare foto's moeten gescrapt worden! En voor je het weet heb je een map vol met layouts en werkelijk... het is z zonde die daar maar te laten staan! Die prachtige creaties wil je delen en showen, ermee opscheppen en je wilt ze zen en aanraken! In sommige gevallen zelfs cadeau geven!
 
Het is n ding om leuke commentaren te vergaren in galeries op het web en het is ook wel leuk als familieleden en vrienden weten waar je mee bezig bent en zo af en toe op je computer eens wat zien, maar je layouts eenmaal in print... en gebonden in een mooi album!? Laat ik zo zeggen... mijn familie en vrienden weten ook wel wat ik doe en waar de wallen onder mijn ogen vandaan komen, maar als zij bij het doorbladeren van zo'n album tegen me zeggen 'hedde gij d gemoakt?', dan voel ik me toch wel trots. De voldoening die ik voelde en de complimenten die ik kreeg van mijn ouders toen ik hen het Gouden Album gaf voor hun 50-jarig huwelijksfeest, waren onbetaalbaar!

Tegenwoordig vind je steeds meer websites die zich gespecialiseerd hebben in het maken van zo'n album. Je kunt er (gratis) een programmatje downloaden waarmee je je eigen albums kunt samenstellen. Dat is allemaal niet zo moeilijk en wijst zich vaak vanzelf, maar waar de meeste van ons digiscrappers moeite mee hebben, is het bij elkaar zoeken van de layouts en het samenstellen van het geheel.

Laten we het daar dus maar eens over hebben!

Als je layouts maakt met een bepaald thema, met daarbij een bepaalde kit of kleurenschema, dan is het allemaal makkelijk genoeg. Ik denk bijvoorbeeld aan foto's  van een vakantie aan zee/strand, die je zo talrijk hebt gemaakt, dat je daar wel een album mee kunt vullen. Je zult daarbij meestal grijpen naar strand/zee kits en de kleuren blauw, aqua en bijvoorbeeld groen. In zo'n geval past het natuurlijk vanzelf allemaal wel bij elkaar en wordt dat een album met rust en eenheid. Zeker toch als je eventueel wat papers of elementen zou herkleuren, mochten ze qua kleur net wat afwijken.

Maar wat nu te doen met al die layouts die je zomaar willekeurig hebt gemaakt, met verschillende kits, verschillende thema's en kleuren en in verschillende stijlen!? Hoe krijg je daar wat rust en eenheid in!?

Welnu... er zijn diverse manieren om dat voor elkaar te krijgen!

Hier zijn wat tips!

Tip 1:
Maak je niet druk over een chronologische volgorde. In de meeste gevallen is daar geen beginnen aan, of je moet ook op chronologische volgorde je layouts hebben gemaakt. Dat zou betekenen dat je eerst met jouw baby foto's hebt gescrapt, dan je jeugd, dan je volwassen leven, je huwelijk enz. enz. Maak je dan later een scrap van een jeugdfoto van je vader, hup... dan ga je de mist al in. Op die manier zou je pas albums kunnen gaan maken als je overal en er helemaal klaar mee bent. Bovendien vind ik het eigenlijk wel heel leuk om, bladerend door een album, van alles te zien en hier en daar naar toe gebracht te worden.
 
Tip 2:
Ga niet te ver in het zoeken naar rust en eenheid. Als je ervoor zorgt dat de dubbele pagina's mooi bij elkaar passen qua kleur, dan ben je al een heel eind. Het hoeft niet eens bij elkaar te passen qua thema of soort foto's, maar als je de kleuren een beetje bij elkaar zoekt, dan heb je al een geheel.

Tip 3:
Om de dubbele pagina's bij elkaar te laten passen kun je ook kiezen om 1 deel te gebruiken voor een full-page foto (dus grote foto over de hele bladzijde) en het andere deel te gebruiken voor een gescrapte layout. De full-page foto zou eventueel wel geblend kunnen zijn met textuur en kan een beetje word art of tekst bevatten, maar als je die verder rustig houdt, dan kan er wat 'drukkers' naast.

Tip 4:
Je kunt ook kiezen om 1 deel van de dubbele pagina te gebruiken voor wat tekst. Ik heb dat gedaan bij 3 van mijn albums. Ik moet wel zeggen dat het dan allemaal wat kostbaarder wordt, omdat je 1 bladzijde eigenlijk alleen maar gebruikt voor wat tekst en je daar dus geen gescrapte (wat een woord!) layout op kwijt kunt. Dat maakt het allemaal wel wat duurder natuurlijk, want de helft van je album bestaat dan uit een paar tekstregeltjes. Maar... het zorg er wel voor dat je iedere layout erin kunt plaatsen en het een mooie clean-style uitstraling krijgt.

Ik heb voor de lichte (vooral de clean-style & white-space) layouts een kleur gekozen uit die layout. Daarmee heb ik het tekst deel gevuld. Dan ligt het een beetje aan die kleur of je witte of zwarte tekst gebruikt. Bij een vrij lichte kleur gebruik je gewoon zwart of heel donkergrijs, bij een donkere kleur gebruik je wit. Nu hoor ik je denken... maar wat tik ik daar dan weer neer!? Ik heb het heel simpel gehouden en de 4 W's gebruikt. De 4 W's betekenen... Wie, Wanneer, Waar en Waarom.

Wie: ons Suus
Wanneer: augustus 2010
Waar: natuurpark 't Zwin
Waarom: vakantie met de familie

Daarmee vat je heel kort en simpel samen wat de foto op de layout vertegenwoordigt en andere mensen die je album bekijken weten dat dan ook meteen. (Ken je dat... als je samen met iemand wat fotoalbums bekijkt, dat je bij iedere foto moet uitleggen waar het was en wie het was en wanneer? 'Dat is ons Suus, toen we in 2010 in Cadzand Bad op vakantie waren, je weet wel, dat is daar bij het Zwin, dat vogelnatuurpark....;-)). Nu ben ik nog zover gegaan dat ik er ook de credits nog bij heb vermeld, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Tip 5:
Deze tip heb ik van Vivre! Toen ik haar ontmoette op het Digiscrap Event van 2011, heb ik vol bewondering haar albums bekeken en vond het een geweldig idee wat zij had bedacht voor de rust in haar boeken. Vivre had op iedere bladzijde een brede witte border aangehouden. De layouts zaten op de dubbele pagina's dus niet vast tegen elkaar, maar werden gescheiden door die border. Bij haar 'white-space' latouts had ze daar weer een fijn lijntje omheen gezet en bij de layouts met een paper/textuur achtergrond niet. Daarbij een klein beetje rekening gehouden dat de kleuren niet al te veel vloekte met elkaar.

En tenslotte Tip 6:
Dan is er ook nog het idee om wat te spelen met de afmetingen van je layouts. Maak je layout bijvoorbeeld wat kleiner dan de bladzijde van je boek groot is. Bijvoorbeeld: als je een boek wilt maken van 30x30cm, verklein je layout dan eens naar 20x20cm en zet hem in de linker beneden hoek. Op de andere bladzijde bijvoorbeeld een layout van 25x25cm en die zet je in rechts in het midden. Dan weer eens een layout die de volle bladzijde bedekt en op de andere bladzijde weer een van 21x21cm in het midden (met een witte border eromheen dus).

Ik hoop dat jullie hier wat mee vooruit kunnen en er wat aan hebben. Je zou eens wat uit kunnen proberen en kijken wat met jouw layouts het leukste resultaat geeft. En heb je nog tips die hier niet staan vermeld, laat het vooral niet na het ons te laten weten.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 29-11-2012, 21:47:02
Geweldig, Jopke! Dank je wel!
En die plaatjes kun je goed zien als je er op klikt, dan worden ze groter! :smiley_superwink:
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: ViVre op 29-11-2012, 22:05:54
Fantastisch Jopke!
 
Even ter aanvulling: Mijn 'methode' is vooral geboren omdat ik niet wilde dat er snijverlies aan de randen kwam. Ook zo'n scrappers-probleem dat steeds terugkomt als je een album wilt maken.
 
En wat je zegt over 'een klein beetje rekening gehouden met de kleuren'. Grrrrrrrrr. Ik had er verschrikkelijk mijn best op gedaan om de kleuren per dubbele pagina op elkaar af te stemmen.
 :rofl:
 
Hier is een link naar mijn album van 2011, voor wie het eindresultaat wil zien. Album (http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-delen/edf8ac33-1e70-498f-9c21-9cfc9560b9dc).
Ik ga het dit jaar precies weer zo doen, alleen ga ik wel voor 30 bij 30 ipv 20 bij 20!
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Anita op 29-11-2012, 22:10:04
Geweldige tips Jopke!!! Superbedankt voor jouw mooie duidelijke verhaal.


@ViVre:  :yes: goed van jou 30x30!!!  :good1:
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: ViVre op 29-11-2012, 22:13:40
Deze blogposts van ElisaHubbard zijn ook zr de moeite van het lezen en bekijken waard
voor wie zich afvraagt hoe (toch) n geheel te krijgen in haar scrapbook.
http://www.ehstudios.net/2011/05/embrace-randomness/ (http://www.ehstudios.net/2011/05/embrace-randomness/)
http://www.ehstudios.net/2012/08/printing-digi-part-1/ (http://www.ehstudios.net/2012/08/printing-digi-part-1/)
http://www.ehstudios.net/2012/09/printing-digi-part-2/ (http://www.ehstudios.net/2012/09/printing-digi-part-2/)
Grappig vond ik dat zij eerst alles klein afdrukt op de eigen printer (een soort thumbnails/previews) en die kleine printjes gaat ze dan 2 bij 2 bij elkaar leggen en ook op de goede volgorde. Pas daarna gaat ze digitaal een album vullen met haar layouts.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: ViVre op 29-11-2012, 22:15:06
@ViVre:  :yes: goed van jou 30x30!!!  :good1:

Ja, Anita, doordat ik dus een extra marge aangehouden heb (en best wel 'n grote) vallen de layouts in een 20 bij 20 album toch wat klein uit. Achteraf ...........
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 30-11-2012, 02:42:14
Citaat
Grappig vond ik dat zij eerst alles klein afdrukt op de eigen printer (een soort thumbnails/previews) en die kleine printjes gaat ze dan 2 bij 2 bij elkaar leggen en ook op de goede volgorde. Pas daarna gaat ze digitaal een album vullen met haar layouts.

Wow, dat kost wel veel papier en inkt.....
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 30-11-2012, 08:35:44
En ik zat net te denken om 21x21cm eens te doen! Ik vond jouw albums zo mooi Vivre, in dat formaat.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: sandra2504 op 01-12-2012, 14:20:04
Super gaaf als je de layouts idd wat kleiner doet..en dan als de achtergrond wit is een soort rand..!! (hoe doe je die simpele rand in PS)
en vivre, geweldig album die van 2011! :-)
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: MaiGaz op 01-12-2012, 23:12:47
Geweldige tips, Jopke! Toen ik nog scrapte  :blush: zorgde ik er inderdaad ook voor dat de kleuren matchten met de tegenoverliggende pagina. Thema en tijd konden nogal verschillen maar dat maakte het juist interessant.
Maar ik vind de methode van ViVre ook erg mooi, op die manier heb je nooit last van snijverlies en het geeft veel rust in het album.

Sandra, je kunt het beste een basis van 3600 x3600 pixels vullen met wit en dan je layouts verkleinen tot bijvoorbeeld 3000 x 3000 pixels en die erop plakken. Als het goed is komen ze dan precies in het midden terecht en heb je mooie witte randen van 300 pixels. Als je de randen groter wilt hebben, verklein je je layouts nog wat meer, tot bijvoorbeeld 2600 x2600 px.
Het grijze randje om je layout kun je in PSP volgens mij het beste op de volgende manier maken. Uitgaande van een randje van 10 pixels maak je een nieuw document die 20 pixels groter is dan je layouts (dus bv 3020 x 3020 px). Plak deze eerst op de witte basis en plak daarna je layouts erop. Als het goed is zie je aan alle zijden een grijs randje.
Maar ik lees helemaal niet goed want je hebt PS  :embarrass: (het is al laat...) ik laat de bovenstaande uitleg toch maar staan voor degenen die PSP hebben en het ook willen toepassen.
In PS maak je in het lagenpalet de laag van de layout actief en voegt dan een laagstijl stroke (rand) toe (fx). Zorg er wel voor dat de rand binnen de foto komt anders krijg je afgeronde hoekjes.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: sandra2504 op 02-12-2012, 11:33:58
Bedankt erica voor de uitleg...
het is me inmiddels ook gelukt, met een tijdelijk pad te omlijnen :-)
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 02-12-2012, 12:23:25
Citaat
In PS maak je in het lagenpalet de laag van de layout actief en voegt dan een laagstijl stroke (rand) toe (fx). Zorg er wel voor dat de rand binnen de foto komt anders krijg je afgeronde hoekjes.

Die laagstijl stroke... zit die standaard op PS, kun je die downloaden of moet je die zelf maken en hoe dan?
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: nickel op 02-12-2012, 12:59:02
Citaat
In PS maak je in het lagenpalet de laag van de layout actief en voegt dan een laagstijl stroke (rand) toe (fx). Zorg er wel voor dat de rand binnen de foto komt anders krijg je afgeronde hoekjes.

Die laagstijl stroke... zit die standaard op PS, kun je die downloaden of moet je die zelf maken en hoe dan?

Zit gewoon in je laagstijlen menu (Fx) onderaan het lagenpalet.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 02-12-2012, 13:19:16
Gevonden!  icon_redface
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: EllenC op 02-12-2012, 17:42:16
dat is nog eens handig met al die voorbeelden erbij wat het effect is.
Ik zit ook steeds te twijfelen over 30x30 of 21x21  de een net iets te groot, de ander net iets te klein.

ik heb al een suggestie gedaan naar een ons bekende album printer voor een tussenmaat dus fingers crossed .
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 17-01-2013, 16:02:37
Ok, nu zit ik voor mijn volgende album (als dat OOIT nog eens af komt) te denken om het eens zo te doen:

(http://www.pixelpress.nl/exchange/voorbeeldtip7.jpg)

Op 1 bladzijde je layout, gewoon full page (of eventueel met een witte border) en op de andere pagina, de tegenoverliggende pagina dus, de originele foto!

Op mijn voorbeeld is de scrap layout toevallig met veel wit, maar dat had voor hetzelfde geld een veel drukkere layout geweest. En ook is de gescrapte foto niet zo afwijkend van 't origineel. Maar soms is dat juist wel het geval. Door het blenden of effecten die je op je layout loslaat, kan de foto natuurlijk ineens best veranderen. Ik vind het dan toch wel weer een leuk idee om de originele foto erbij te laten zien. Zo van ... dit was het en dit is het geworden...

Ik heb voor de originele foto dan weer wel een brede witte border aangehouden. In feite heb ik gewoon een groot vierkant clipmasker op de bladzijde gezet, dat opgeslagen als een soort van mal die ik iedere keer kan gebruiken om de originele foto aan vast te klippen. Voor mij moet dat dan allemaal weer precies en overal hetzelfde, maar je kunt natuurlijk ook een mal maken voor liggende of staande foto's en OOK.... voor meerdere foto's. Als je layout meer dan 1 foto bevat, kun je op de bladzijde ernaast natuurlijk allemaal de originele fotootjes zetten.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 17-01-2013, 16:19:06
Goed idee, Jopke!
Hoe maak je zo'n mal? Ik heb Photoshop.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 17-01-2013, 16:24:59
Gewoon een 3600x3600 venster openen met witte achtergrond. Nieuwe laag aanmaken en dan een vierkante vorm (of wat je maar wil) maken met de shape tool. Opslaan als .psd bestand.

Die bladzijde met originele foto kan ook nog zo:

(http://www.pixelpress.nl/exchange/0mal2.jpg)

Hier heb ik een clipmask gemaakt met wat schaduw erachter zodat het net is of de foto van het blad af komt. Dat kan dan ook weer vierkant of rechthoekig staand.

Maar net wat je leuk vindt.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: MaiGaz op 25-02-2013, 16:55:32
Dat is ook een leuk idee Jopke! Ik zou alleen zelf de originele foto('s) op de linker bladzijde zetten en de layouts rechts.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 26-02-2013, 19:35:15
Dat met die schaduw erachter is erg leuk! Ik weet alleen niet hoe ik die moet maken... Kun je dat gewoon met de Transform doen, door bijv. een hoek op te rekken of zo?
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 26-02-2013, 19:59:48
Kom je ook naar het Event Mirjam? Want daar ga ik dat allemaal haarfijn uitleggen!
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Guinevere op 27-02-2013, 02:57:28
Jazeker, Jopke!
Dat vind ik super van je!
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Anja Wens op 27-02-2013, 11:01:22
Oh, als je eenmaal ontdekt hoe je de schaduwen kunt vormen, dan gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. Ik besteed soms zelfs meer tijd aan de schaduwen, als aan de LO.  icon_redface

Leuk idee Jopke, om de originele foto op de tegenliggende pagina te plaatsen. Maar net als Erica zou ik eerder de foto links zetten en de LO rechts. De rechterpagina is toch waar je oog het eerst op valt en de meeste aandacht zou ik dan voor de LO willen.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Jopke op 27-02-2013, 16:44:05
Uiteindelijk heb ik mijn nieuwe boek dan toch weer anders ingedeeld en gewoon zoveel mogelijk layouts ingemikt, maar zeker, ik zou ook links de foto doen en rechts de layout denk ik. Dit was in de gauwigheid even een voorbeeld. Je kunt het natuurlijk ook nog afwisselen.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Anja Wens op 27-02-2013, 20:24:19
Ik ben alle tips nog eens goed aan het doornemen, want ik wil proberen morgen toch nog een boek te bestellen. En hopelijk is het dan net op tijd binnen voor het event.
Titel: Re: Je layouts in print!
Bericht door: Arine op 27-02-2013, 22:15:24
Wauw wat een fijn topic met supergoede tips
Heb gelijk prachtige layouts voorbij zien komen.