login
Digiscrap Digitaal scrappen

Het opbouwen van een layout. Een voorbeeld

Conversatie gestart op Digiscrap Workshops

Nieuw!
Evolutie van een layout: Boris loves to travel

Deze les is gemaakt door Jopke. Door verdwenen foto's en niet meer werkende links was dit artikel niet meer buikbaar. De afbeeldingen zijn opnieuw geplaatst en hebben daardoor misschien aan kwaliteit ingeboet. In de reacties zijn alleen de layouts opgenomen die aan de hand van deze les gemaakt zijn.Een layout ontstaat bij mij altijd 'per ongeluk'. Ik zeg ook altijd maar 'ik doe maar wat'. Het gebeurt ook niet vaak dat ik binnen het uur een layout gemaakt krijg. Soms ben ik daar een hele middag mee bezig, zo niet langer, en soms heb ik een aardig beginnetje gemaakt maar gaat ie uiteindelijk in de 'in process' map, waar ik hem later dan weer eens uit haal om er mee verder te gaan. Het ontstaan van deze layout is niet anders. Er gaat heel wat gepieker, gezoek en uitproberen aan vooraf.

Hoe ik tot een bepaalde blending kom of waarom ik een bepaalde achtergrond daarvoor gebruik, kan ik niet allemaal uit leggen. Wat ik wl kan doen is de stappen van de opbouw aan jullie vertellen zodat je zelf eens wat uit kunt proberen.

Alles wat je anders gebruikt dan wat ik hier heb gedaan, zal ook een ander effect geven. Dus een andere gestreepte achtergrond geeft een ander effect. Een andere blending mode geeft een ander effect. Een andere textuur geeft een ander effect. De plaatsing van elementen, maskers en brushes geeft een ander effect. Ook de foto is van invloed en de kleuren (zwart-wit of kleur) daarvan en van je andere papers en/of elementen. De blending kan dan totaal anders uitvallen. Je kunt dus de opbouw van mijn layout gebruiken voor je eigen layout en dan tot een heel ander en eigen resultaat komen.

Daar gaat ie dan...
Ik gebruik Photoshop CS6 Engelse versie. Ik heb de 'handelingen' wat summier aangegeven, want daar zijn weer andere lesjes voor gemaakt. Ik hoop toch dat het duidelijk is.

Stapsgewijze opbouw van 'Boris loves to travel':

- De originele foto eerst bewerken. Ik heb daarvoor een achtergrond gebruikt uit de kit Ocean View van Erica Zwart. Dit is een gekleurde achtergrond die ik eerst grijs heb gemaakt (image-adjustments-hue/saturation-saturation helemaal naar links schuiven). Ik had ook op zoek kunnen gaan naar een grijze achtergrond, maar de textuur van deze paper vond ik erg mooi en i.p.v. nog een uur te zoeken naar de juiste paper, heb ik deze gewoon gebruikt. Deze achtergrond heb ik vervolgens als laag onder de foto geplaatst (daarvoor moet je misschien eerst de laag van de foto 'unlocken'). De foto is dan zwart/wit gemaakt (image-adjustments-black&white) en dan op blending mode 'vivid light' gezet. Om de foto iets te verzachten qua kleur heb ik een sepia fotofilter toegevoegd (image-adjustments-photofilter-sepia). De grijze achtergrond paper heb ik dan nog een keer als laag boven de foto geplaats en die op blending mode 'color' gezet. Om de foto nog wat te verscherpen kun je de 'smart sharpen' optie gebruiken (filer-smart sharpen-spelen met schuifjes). De foto is nu klaar en voor het gemak voeg je de lagen van dit bestand even samen (alle lagen selecteren-rechter muisknop-merge layers).
- Open een leeg bestand met witte achtergrond (3600x3600px bij 300dpi). Daarop heb ik een masker geplaatst uit de kit Resemblance van Erica zwart. Dit masker is origineel horizontaal, maar ik heb dat een beetje schuin verticaal geplaatst. (Pas in een later stadium heb ik daar onderaan ietsje van weg gegumd omdat dat niet zo mooi stond). De foto heb ik vast geclipped aan dit masker (ga met de muis op de laag staan- druk alt-toets in-verschijn dan vierkantje met pijltje naar beneden-klik vast).
- Vervolgens heb ik 2 verschillende brushes (ook uit Erica Zwarts collectie) achter de foto geplaatst. Deze lagen komen dan onder het masker met de foto.- Aan allebei de brushes heb ik een gestreepte achtergrond (Striped Papers no. 8 van Erica Zwart) vast geclipped. Je kunt dit doen door eerst de 2 brushes samen te voegen tot een bestand en daar dan de paper aan vast clippen, maar als je nog wilt schuiven met beide brushes kun je ze beter apart laten en gewoon 2x keer de gestreepte achtergrond vast clippen.- De volgende stap was de 'Travel' word art (collab Going Places van Erica Zwart en Angelle Design). Deze is als laag boven de foto geplaatst.- Het element van de pijltjes legt de nadruk op Boris en deze is als laag onderaan geplaatst. Door het overlappen van de brushes over de pijltjes, krijgen deze een iets meer grungy effect.- Dan de layout verder aangekleed. Een text brush uit Ocean View (Erica) plaats ik ook onderaan, achter de brushes met de Striped Papers, zodat deze niet helemaal te zien is, maar eronderuit komt gepiept.- Een brush element van spettertjes uit Point and Shoot (Erica) plaats ik tussen de twee Striped paper brushes in, zodat ook dit een beetje wordt weggevaagd en grungy wordt.- Een rozige achtergrond uit Painted Papers no. 1 van Erica is precies de goede kleur voor de rest van de layout. Deze paper plaats ik helemaal bovenaan, maar wel onder de word art. Deze achtergrond zet ik op 'darker color' blending mode en dat zorgt ervoor dat de onderliggende lagen er een beetje door naar voren komen.- Voor een beetje kleurvariatie vind ik een transfer van Captivated Visions uit de kit Walk Away. Deze kleur wijkt net iets af van dat roze en geeft een mooi effect. Uiteindelijk komt deze transfer op de onderste laag terecht, boven de witte achtergrond.- Als laatste plaats ik er nog een word art (Random word arts van Erica) bij, die komt op de bovenste laag.En dan zegt mijn gevoel... yep, klaar!

Probeer eens wat uit en laat je layout hier ook even zien! Ik ben reuze benieuwd wat voor layouts er tevoorschijn komen met ongeveer dezelfde stappen als die in deze layout zijn gebruikt.

Succes!

P.S. e producten van Erica Zwart die hier genoemd zijn, zijn helaas niet meer te koop.

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7210.0
#1 - 26-10-2017, 15:58:07
« Laatst bewerkt op: 24-11-2017, 11:32:20 door Vincent »

Nieuw!
Van Ineke:


Van Myrren:


Van oudedame17:


Van wendydewit:

#2 - 26-10-2017, 16:08:22
« Laatst bewerkt op: 24-11-2017, 11:35:48 door Vincent »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Wazig op voorbeeld, ook in het echt?

Gestart door MR0804 Gepost op Scraps afdrukken

17 Reacties
17256 Gelezen
Laatste bericht 02-03-2012, 23:23:52
door Anita
xx
schaduw in een layout

Gestart door digiscrap'n Geddaa Gepost op Paintshop Pro (PSP)

3 Reacties
6660 Gelezen
Laatste bericht 07-03-2008, 11:14:29
door Pukkie80
xx
2 Geen Layout

Gestart door Anja Wens Gepost op Digi-uitdagingen oktober 2018

31 Reacties
64578 Gelezen
Laatste bericht 26-10-2018, 19:43:55
door Maaike PGD
xx
Tekst bij je layout

Gestart door Tinklebell Gepost op Overige tips en vragen

12 Reacties
15777 Gelezen
Laatste bericht 08-10-2008, 21:33:36
door bublefish