login
Digiscrap Digitaal scrappen

Het gebruik van een template

Conversatie gestart op Digiscrap Workshops

Nieuw!
Uitgelegd door Eveline

Voor een beginnende scrapper kan een template veel houvast geven. Je begint niet met een compleet leeg papier maar hebt alvast een indeling. Maar ook voor de meer ervaren scrapper  is een template geschikt. Soms is het zelfs een uitdaging omdat de template je een andere kant kunt opsturen dan dat je gewent bent te gaan.

Type templates

Er zijn verschillende types:
-   Sketch templates:       Dit zijn templates die meer een schets zijn dan een template. Het zijn meestal jpg-bestanden. Ze bevatten dan ook geen verschillende lagen waar je iets aan vast kunt clippen. Het is eigenlijk alleen een plaatje dat je als voorbeeld kan nemen voorde indeling van je layout. Deze templates worden bij Digiscrap, op dit moment, niet verkocht.
-   Layered templates:      Dit zijn gelaagde templates. Het zijn psd- of tif-bestanden waar ieder element en papier zijn eigen laag heeft in bijvoorbeeld een programma als Photoshop of Photoshop Elements. Aan deze lagen kan je bijvoorbeeld ook digitale papiertjes vast clippen.
-   Png-bestanden:      In principe zijn dit de verschillende lagen uit de Layered templates, maar allemaal los opgeslagen zodat je de template ook kan gebruiken in een programma dat niet werkt met psd of tif.
In de meeste webshops koop je de layered templates. Deze worden vaak geleverd als psd, maar soms ook in combinatie met een tif én een mapje met losse png-bestandjes. Zo kan je zelf kiezen wat je wilt gebruiken. De rest van deze uitleg gaat over het gebruik van layered templates.

Keuze van template

De diversiteit die je in de meeste galeries ziet, is er ook in templates. Het kiezen van een template kan van verschillende dingen afhangen.
Er zijn de wat drukkere templates met clustering, veel elementjes en vaak meerdere foto’s.


Daarnaast heb je de strakkere templates die vaak een beetje richting white space-layouts gaan. 


Vaak heb je ook nog templates waar héél veel foto’s in verwerkt kunnen worden, vaak gebruikt voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s.


De keuze hang dus meestal hier vanaf:
-   Je stijl; hoe scrap je meestal, of hoe zou je graag willen scrappen.
-   Het aantal foto’s dat je wilt verwerken.


Indeling template
Het leuke van templates is , dat ze je een idee kunnen geven, een begin, maar dat je verder er mee kunt doen wat je wilt. Bijvoorbeeld, maak een drukke template rustiger door elementjes weg te laten.
 De Template:


En dit is er mee gemaakt:


Maak een strakke template wat opvallender door er een achtergrond papiertje met een patroon bij te gebruiken. Gebruik een fotomask eens niet voor een foto maar een leuk scrappapiertje.

Soms is het leuk om een template te draaien, op z’n zij, op de kop of in spiegelbeeld. Hiervoor moet je dan wel zorgen dat je alle lagen geselecteerd hebt. Laat je niet tegenhouden door een wordart of een titel, dit kan je altijd nog weer aanpassen.
De template:


En dit is er mee gemaakt (de template is gekanteld gebruikt):


Een ander leuk effect kan zijn om, als je layout klaar is, het geheel (zonder je achtergrond papiertje) te selecteren en te verkleinen. Dit werkt meestal het beste bij de wat strakkere templates. Het resultaat is dan een zogeheten white space-layout.

Invullen template

Bij het gebruik van een template wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamd ‘clippen’, naar de engelse benaming ‘clipping mask’. Als je aan een masker, of een andere vorm, een foto of een papier wilt vast maken, zet je deze foto of papier boven de laag waar je hem aanvast wilt clippen. Daarna gebruik je de toetsencombinatie ctrl-alt-g, of kies je voor de optie ‘uitknipmasker maken’.

Om elementen te verwijderen of te verplaatsen, zoek je de laag die er bij hoort. Door het oogje er voor aan of uit te klikken kan je dat element (on)zichtbaar maken. Onthoud: je kunt delen weglaten, verplaatsen, maar ook vervangen. Een bloemetje in de template kan op jouw layout een button zijn. Plaats de button simpelweg op de plek van het bloemetje en klik daarna het bloemetje weg met het oogje in het lagenmenu.
De template:


En dit is het geworden:


Onthoud: de template geeft je een begin, maar het is aan jou wat je er mee wilt doen…!
De template:


En het laatste resultaat:


Kijk voor een meer technische uitleg hier:
https://digiscrap.nl/photoshop-scraplessen-223/les-3-een-template-gebruiken/

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7244.0
#1 - 08-11-2017, 10:21:21
« Laatst bewerkt op: 24-11-2017, 11:34:20 door Vincent »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
gebruik alpha

Gestart door wendydewit Gepost op Photoshop

4 Reacties
5527 Gelezen
Laatste bericht 05-01-2014, 22:30:33
door Hoentje
xx
Het gebruik van een masker

Gestart door Henny Gepost op Digiscrap Workshops

4 Reacties
23631 Gelezen
Laatste bericht 07-12-2017, 13:07:36
door dunkie
xx
Het gebruik van Alpha's

Gestart door yinyang73 Gepost op Paintshop Pro (PSP)

7 Reacties
15294 Gelezen
Laatste bericht 04-01-2013, 13:25:55
door AliceM
xx
Hoe gebruik ik templates??

Gestart door tamarak Gepost op Overige tips en vragen

1 Reacties
2986 Gelezen
Laatste bericht 28-08-2011, 13:46:28
door Hoentje