login
Digiscrap Digitaal scrappen

Het gebruik van een masker

Conversatie gestart op Digiscrap Workshops

Door Eileen en Henny

Door het gebruik van maskers kan je je layouts speelser, spannender en mysterieuzer maken.
Maar we beginnen bij het begin:

Een masker is in feite een digitale vorm die je onder je digitale foto legt. Door de techniek van je programma kun je de foto dan zo uitsnijden, dat die alleen op de vorm van je masker te zien is.  Bijvoorbeeld: Je hebt een ster als vorm, daar leg je de foto op, je kiest de juiste opdracht, en de foto is alleen nog zichtbaar waar de ster is. Je hebt nu een stervormige foto, de rest is onzichtbaar.

In dit voorbeeld is de tekst als vorm gebruikt:


Maskers zijn er in alle verschijningvormen: Van heel simpel (een ster, een cirkel), via iets sprekender (een vlek, vetgedrukte tekst) tot zeer ingewikkelde, in elkaar gevlochten vormen met verschillende dekkingsgraden. Je kunt in feite elke digitale vorm die je hebt als masker gebruiken, je kunt er speciaal vormen voor maken en die gebruiken en er zijn natuurlijk hele mooie maskers te koop.Maar wat kan je er dan precies mee?

1.   Zoals boven al genoemd is: gebruiken met een foto. Je kunt hiermee de foto een gewenste vorm geven om hem op te laten vallen in je layout, of hem speelser te maken.

Voorbeeld met zowel speels masker als een tekst die als masker is gebruikt:2.   Maar je kunt de foto ook de vorm van een masker geven en hem vervolgens vaag als achtergrond laten dienen (of beiden natuurlijk!)
Voorbeeld:3.   Het masker kan ook gebruikt worden om je fotos te blenden door het masker of meerdere maskers zowel op de foto als op een paper te gebruiken.
Voorbeeld (zie ook voorbeeld hierboven):4.   Ook is het masker mooi te gebruiken in een kleur. Als je het masker wit maakt bijvoorbeeld dan kan je deze over de foto heen blenden, door de verschillende blendmodes krijg je andere effecten.
Voorbeeld:5.   Mocht je programma helemaal geen maskers aankunnen, dan kun je het masker altijd nog als vorm op zich gebruiken. Je kunt hem iedere kleur geven die je wilt. Dat kan natuurlijk ook als je programma wel met maskers kan werken.
Voorbeeld:6.   En met een masker kun je mooie achtergronden maken. Je gebruikt dan geen foto, maar een paper met een patroon. Die masker je en gebruikt die op een rustige achtergrond. 
Voorbeeld:Kijk hier voor de technische kant van dit verhaal:https://digiscrap.nl/photoshop-elements-scraplessen-221/het-gebruiken-van-maskers-in-pse-7066/

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7273.0
#1 - 07-12-2017, 09:56:48
« Laatst bewerkt op: 07-12-2017, 12:48:21 door Henny »

Leuke workshop, Henny en Eileen!  :clap1:
#2 - 07-12-2017, 10:25:33

Goede workshop Henny en Eileen, echt toppie
ik ben lid van een photoshop mailgroep en kom steeds weer opnieuw tot de ontdekking dat velen niet weten wat ze met een masker kunnen en hoe er mee om te gaan.
#3 - 07-12-2017, 12:27:17

Goede workshop Henny en Eileen, echt toppie
ik ben lid van een photoshop mailgroep en kom steeds weer opnieuw tot de ontdekking dat velen niet weten wat ze met een masker kunnen en hoe er mee om te gaan.

Dank je, @dunkie . De nieuwsbrief van morgen staat helemaal in het teken van maskers, niet alleen wat je er mee kunt, maar ook hoe je het moet doen.  Misschien kun je een link (onder aan de nieuwsbrief) delen in je groep?  :smiley_superwink: En mochten ze belangstelling hebben voor digitaal scrappen.... bij inschrijving op de nieuwsbrief krijgen ze nog altijd die leuke, uitgebreide kit cadeau!  :yes:
#4 - 07-12-2017, 12:43:56

Goed idee Henny,
er is al zo vaak uitleg over maskers geweest, maar er komen ook steeds weer nieuwe leden bij die het dan nog niet weten en het zijn veelal oude(re) mensen die wellicht ook vaak dingen vergeten, het kan echter geen kwaad om de link door te geven en wellicht zijn er leden bij die het scrappen leuk vinden en inschrijven op de nieuwsbrief
#5 - 07-12-2017, 13:07:36

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Het gebruik van Gradients (Verlopen) in combinatie met een masker

Gestart door SonjaS Gepost op Digiscrap Workshops

5 Reacties
21559 Gelezen
Laatste bericht 03-03-2018, 16:47:31
door Lotje66xx
xx
GIMP tut - gebruik foto masker fraam

Gestart door buttner-jenkins Gepost op GIMP scraplessen hulp

0 Reacties
8027 Gelezen
Laatste bericht 25-09-2008, 02:26:02
door buttner-jenkins
xx
gebruik alpha

Gestart door wendydewit Gepost op Photoshop

4 Reacties
5617 Gelezen
Laatste bericht 05-01-2014, 22:30:33
door Hoentje
xx
Het gebruik van een template

Gestart door Henny Gepost op Digiscrap Workshops

0 Reacties
5554 Gelezen
Laatste bericht 08-11-2017, 10:21:21
door Henny