Omdat ik van diverse mensen vragen heb gekregen over de recepten van de sauzen en dressings voor de pasta en de salades op het event 2013 plaats ik de recepten hier, zodat iedereen die dat wil ze kan kopiëren.
De rode saus: nodig voor 4 personen: 2 rode paprika’s, 4 tomaten, 2 stengels bleekselderij, 2 grote of 3 kleine uien, 2 teentjes knoflook, 1 pot pastasaus (welke je maar lekker vindt, maar wel zonder vlees), een flinke scheut vietnamese loempiasaus (sweet chili), een scheutje gembersiroop.
Als vlees kun je er rundergehakt of spekjes door doen of beide kan ook, als variatie kunnen er blokjes ham door, is ook lekker!.
Bak je gehakt rul en/of je spekjes uit tot ze net niet helemaal hard zijn, snijdt alle groentes, doe ze (behalve de tomaten) bij het vlees in de pan en bak ze aan tot ze gaar zijn, doe dan de tomaten erbij en laat het even een poosje sudderen tot de tomaten zacht zijn geworden en het vocht bijna verdampt is. Dan de pot saus erbij en de chilisaus en het scheutje gembersiroop. Warm laten worden. Klaar!
De witte saus: nodig: een grote bak champignons, 1 tot 2 pakjes houdbare slagroom, drie deciliter melk, één tot twee kippenbouillonblokjes (naar smaak), de spekjes voegen ook al zout toe, dus wees er niet te scheutig mee. Een dubbelpakje magere spekreepjes (geen zuurkoolspek), allesbinder of maizena, een bosje peterselie.
Maak de champignons schoon en snijdt ze in plakjes. Bak je spekjes uit tot ze net niet helemaal hard zijn. Bak je champignons apart in een pan tot alle vocht verdampt is. Doe de melk erbij, de bouillonblokjes en de slagroom. Warm laten worden tot het bijna kookt, binden tot een licht lobbige saus (mag niet te dik, dan wordt ie heel machtig) met allesbinder of maizena. Als laatste knip je de peterselie boven de pan uit. Deze saus mag niet koken, wel net tegen de kook aan zitten!
Dressing over de tomaten/mozzarella salade (salade Caprese). nodig: balsamico azijn, (niet die stroperige, maar gewoon een goed vloeibare), olijfolie, de groene olijfolie is voor dressings geweldig, een scheutje gembersiroop, verse basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitjes,peper en zout
Meng 3 delen olie, 1 deel azijn en een flinke koffielepel gembersiroop met een snuf zout en een flinke snuf peper. Klop het goed zodat alles goed door elkaar gaat. Even proeven voor de smaak en evt. nog iets toevoegen aan zout of gember als je dat mist. Giet dit over de salade. Garneren met verse basilicumblaadjes en geroosterde pijnboompitjes.
Dressing over de groene salade: nodig: een paar eetlepels yoghurtmayonaise, een eetlepel mosterd (welke je maar lekker vindt), honing naar smaak en iets melk om de saus te verdunnen.
Klop alles goed door elkaar en zet het bij de salade. Iedereen kan het naar behoefte over de sla doen.
Eet smakelijk!
Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5303.0