Digiscrap Digitaal scrappen

BernaDatema

Conversatie gestart op Designers in the spotlight

Wat leuk hè, Berna Datema is onze gastdesigner!
Ze heeft een aantal van haar spullen (tijdelijk) bij ons in de winkel gezet.

http://winkel.digiscrap.nl/Berna-Datema/

Welkom Berna!

En een poosje geleden heb ik een interview gedaan met Berna, zodat jullie haar wat beter leren kennen!

Hoe en waardoor ben jij begonnen met Designen?

Ik was al in de mode dessin en stofontwerper en maakte het Art Work voor kleding. Ik stopte met dat werk toen ik mijn dochter kreeg en werkte alleen nog maar freelance. Nadat ik mijn beide kinderen had ging ik boeken illustreren en prentenboeken maken. Ook maakte ik al handgeschilderde wenskaarten voor kinderen. Op een dag zag ik scrapbookpapier in een hobbywinkeltje in de buurt en de eigenares vertelde me waar het voor diende. Ik was al gauw verkocht, en wilde het eigenlijk zelf ook wel, die papieren ontwerpen. Ik schreef allerlei papiermerken aan en mocht twee keer iets maken, maar omdat ik te ver woonde van de echte papierscrapfabrikanten (die zitten bijna allemaal in Utah) was het haast onmogelijk mij ertussen te wurmen.
In 2003 zag ik voor het eerst een Yahoogroep die naast papierscrappen ook digitaal scrapten. Het was allemaal uiterst basic, maar ik dacht meteen: Dat wil ik ook! Ik heb bij allerlei sites gezeten en mocht daar bijna altijd meteen ontwerpen. In 2007 kwam ik bij ScrapbookGraphics en daar zit ik nu nog steeds.

Hoe omschrijf jij jouw stijl?

Grafisch en illustratief. ik probeer experimenteel en origineel te zijn. Ik probeer dingen uit en ik daag mezelf steeds uit om het anders te doen. Soms ga ik daardoor weleens 'op de bek', maar goed, het is in ieder geval niet een kopietje van een kopietje.

Wat veel mensen niet weten, is dat jij ook prachtig kunt tekenen en daarbij mooie verhalen schrijft. Je hebt zelfs boeken uitgegeven, zo leuk! Hoe is dit zo ontstaan?

Ik miste mijn baan ontzettend toen ik met twee kinderen thuis zat en de mode was net veel meer met van die heel simpele dessins, dus dat vond ik niet echt aantrekkelijk omdat een dessinontwerpster nu eenmaal graag tekent. Ik tekende de geboortekaartjes van beide kids en toen zeiden mensen: waarom maak jij geen prentenboeken? Dat heb ik toen gedaan. Ik schreef ze ook, maar had echt geen idee hoe dat zat met formaten en aantal bladzijden en of het vergroot of verkleind kon worden etc. Dat heb ik echt moeten leren, tekenen op een klein formaat.

Scrap jij ook nog wel eens 'gewoon' ?

Ja, heel af en toe scrap ik nog wel met papier. Het zijn meestal voorbeelden. Een keer per jaar geef ik les op een middelbare school in Castricum en dat is tijdens een Ouderen-Jongerendag. Overal zijn dan workshops te doen en ik geef met een vriendin die daar tekenles geeft een workshop miniboekjes maken. Het is elk jaar weer leuk. Ook geef ik op aanvraag workshops bij mij thuis. Die duren dan een avond of een hele dag. Soms zelfs een aantal avonden.

Heb je zin om iets over jouw dagindeling te vertellen? Hoeveel uur gebruik jij bijv. om te designen?

Mijn dagindeling. Meestal sta ik om een uur of zeven op. Drinken we koffie en helpen de kinderen op weg. Mijn man werkt voorlopig thuis, dus dat is wel gezellig. Dan ruimen we de boel een beetje aan kant en dan ga ik mijn e-mails doornemen. Het zijn er meestal teveel, maar om een uur of halfnegen wil ik echt starten. Ik werk aan verschillende projecten tegelijk,meestal, maar ik probeer wel per dagdeel ongeveer hetzelfde te doen, anders raak ik helemaal de weg kwijt. Tussen de middag ga ik meestal sporten, ik zit op fitness en kan als ik wil elke dag gaan. Als ik terug ben douche ik en ga weer lekker aan het ontwerpen. meestal staan de ideeën 's nachts in bed of tijdens het fitnessen, dus ik wil altijd graag weer aan de slag.Om vijf uur stop ik, koop eten in, kook en eet en ik probeer om mezelf 's avonds vrij te houden. Behalve als ik een nieuwe collectie op stapel heb. Dan moet dat 'ei' er eerst uit voordat ik op stok kan. Ik werk 7 dagen in de week, dat wel. Behalve juli en augustus. Dan probeer ik vakantie te houden en aan mijn roman te schrijven.

Als je een kit wilt maken, wat is dan je uitgangspunt en hoe gaat het verder?

Ik heb een klein notitieboekje en daarin schrijf ik nieuwe ideeën op. Als ik dan een niet eet wat ik wil gaan doen, dan pak ik dat erbij. Ook heb ik een aantal A4 formaat Dummy's met papier waarop ik ook kan schilderen. Ik ben altijd aan het droedelen bij de tv. Dan ben ik in relax-modus toch een beetje aan het werk. Als een thema bedacht is ga ik eerst kijken wat erbij zou kunnen aan plaatjes, bloemetjes, dessins etc. Ik schrijf dat steeds op. Ik werk meestal eerst de hoofdmotieven uit die ik wil gebruiken, maar dat doe ik pas nadat ik van de plaatjes en kleuren een moodboard heb gemaakt. Na de papers, eerst dessins, daarna meer effen, die ik de elementen, dan een alfabet en daarna alle andere dingen die ik bij het thema vind passen.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Inspiratie hangt af van het jaargetijde, de natuur, een film, een boek, een kunstenaar en zijn werk, een kunststroming, een evenement, een cultuur, een land, een historische gebeurtenis of wat dan ook. Maar bloemen en dieren die boeien me altijd.

Je komt de dag niet door zonder…

Koffie in de ochtend en lekker (gezond) eten 's avonds.

Noem een paar dingen die je dag goed maken

Als er een uitje in zit. Ik woon dichtbij het strand (halfuurtje) en de duinen en daar ga ik graag af en toe heen. Het is een hele zit, zo bij die pc, dus fitnessen en er af en toe eens van weglopen, dat is gewoon lekker, hoe leuk mijn werk ook is.
Waar ik verder heel blij van word is Als mijn spullen precies die juiste looks hebben gekregen die ik in gedachte had.
Een ander leuk iets is het als het duidelijk goed gaat met de kids. Hoewel de dreumessen alweer 14 en 17 jaar zijn, blijf ik een moederkloek.
Oh en als ik 's morgens zie dat er goed verkocht is, tja, dan hoor je mij niet klagen :)

Wil je nog iets kwijt wat niet in deze vragen beantwoord is?

Ik ben een workaholic omdat ik het zo leuk vind om dingen te ontwikkelen voor een hobby. Had ik in de tijd dat ik in de mode werkte nog weleens best vervelende confrontaties, dat soort dingen kom je in de scrapbookwereld nauwelijks tegen. Mensen scrappen omdat ze het leuk vinden. Dat maakt voor mij dat ik elke dag het gevoel heb dat ik weer een feestje heb. Het blijft leuk.
Ik geef ook les aan mensen die willen leren hoe ze met Photoshop moeten werken en met Illustrator en InDesign. Voorlopig doe ik dat 1 op 1.
------------------------------------------------------------------
Nou, dat was nog niet eens makkelijk, hahaha, maar ik denk dat je zo wel genoeg hebt. Ik vond wel leuk om te doen hoor! Kun je lekker schrappen :)

Groetjes van Berna
Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=5484.0
#1 - 16-06-2013, 09:58:59
« Laatst bewerkt op: 16-06-2013, 15:28:28 door Jeanine (aka nachtmol) »
keep smiling :spitcoffee:

Wowhooooo welkom Berna! Geweldig leuk jouw creatieve spullen in 'onze' shop te zien!
#2 - 16-06-2013, 10:14:41
Jopke

nachtmol

Heeyy, welkom Berna, wat leuk dat je gast ben bij Digiscrap.nl! Leuk interview!!
#3 - 16-06-2013, 15:29:22

Wat leuk om je interview te lezen Berna! Van harte welkom bij Digiscrap, leuk!
#4 - 16-06-2013, 18:29:51

Leuk om te lezen!!
#5 - 16-06-2013, 20:31:35
Creatieve mensen maken geen rommel ... die hebben overal idee?n liggen ;)

Leuk interview, heb het met plezier gelezen.  Leuk om je zo wat net te leren kennen.  Op het Digiscrap event heb ik met bewondering naar je creaties gekeken.  Zo mooi, vond je art journal zo leuk!!

Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk

#6 - 16-06-2013, 23:35:49

Ik bedoelde wat beter te leren kennen.  Swypen op mijn telefoon gaat niet altijd goed ;-)

Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk

#7 - 16-06-2013, 23:37:30

Hee meiden,
Nou bedankt voor al die leuke reacties. Ik ben sinds vandaag even een beetje in de lappenmand, want ik ben snotterverkouden. Ik kom beslist nog terug hier, met zeker meer en leuk enzo, maar ik moet vandaag even een beetje afzien. Maar goed, pilletje, neusspray en in bed! Dan komt het zeker weer goed!

Tot gauw,

Berna

#8 - 17-06-2013, 19:47:23

Oh jeetje, beterschap  :flowers1:
#9 - 17-06-2013, 19:48:55

nachtmol

De zon komt eraan Berna, beterschap!!
#10 - 17-06-2013, 20:00:44

MaiGaz

Wat ontzettend leuk dat je bij 'ons' te gast bent, Berna! Ik heb met veel plezier je interview gelezen. En o ja, ik zou nog steeds een keertje bij je langsgaan hè? Het lijkt er maar niet van te komen.....na de zomervakantie toch maar een keer afspreken? Lijkt me superleuk!
#11 - 17-06-2013, 21:50:35

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter