Digiscrap Digitaal scrappen

Digitaal scrappen - Beginnersles 2

Conversatie gestart op PaintShopPro scraplessen

Nieuw!
[Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten]
In dit lesje leg ik uit hoe je een template kunt gaan invullen. Als PSP helemaal nieuw is voor je is het handig om eerst een keer het eerste lesje te maken om een aantal basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal weet hoe de lagenstructuur in elkaar zit, dan kun je ook aan dit lesje beginnen.
Dit lesje is gemaakt met PSP XI. Het kan ook met andere versies van PSP gevolgd worden, maar de schermen kunnen er dan iets anders uitzien.

Benodigdheden:
* Vier bij elkaar passende foto's (zelfde thema of zelfde kleurstelling)
* De februari 2008 template van Fryske (Template Challenge 2). Deze kun je hier downloaden. Na het downloaden van de template moet je eerst het zip-bestand uitpakken en de spullen in een mapje zetten waar je het makkelijk terug kunt vinden.
* Twee papers in kleuren die bij je foto's passen.

Dan gaan we nu beginnen:
1. Open je PSP.

2. Open de template van Fryske (Fryske's Template Challenge 2.PSD). PSD bestanden zijn Photoshop bestanden en kunnen in PSP gewoon gelezen worden (behalve in de hele oude versies) en omdat veel templates in Photoshop gemaakt zijn is dat wel handig.

3. Als je een PSD bestand opent in PSP, dan krijg je wel eerst een foutmelding. Dit geeft niet, er zijn een aantal functies in Photoshop die PSP dan niet aan kan, maar de essentiële lagen structuur heb je gewoon.


4. Sla de template eerst even ergens op onder je eigen naam. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment de originele template kwijt bent. Let op, sla hem wel op als PSP bestand, want standaard zal hij nog op PSD staan.

5. Als de template geopend is, zie je de grijsgetinte scrap die uit een hele lange lijst met lagen bestaat. We gaan de template invullen door deze laag voor laag te bewerken.


6. We beginnen bij de bovenste lagen en werken zo naar beneden toe. De bovenste laag is automatisch geselecteerd en heet "FDD Big Title (remove)". De naam zegt het al, deze laag kunnen we verwijderen, want we kunnen de tekst toch niet bewerken. We zullen zelf een tekst moeten toevoegen, maar dit doen we helemaal aan het eind. Verwijder dus deze laag door hem te selecteren (blauw te maken) en vervolgens op het rode kruisje in het lagen pallet te klikken.


7. De volgende laag, die nu bovenaan is komen te liggen, is die van het middelste fotokadertje (FDD Photoframe (middle)). Dit kun je zien aan de naam, maar om te kunnen zien welk deel het precies is in de layout kun je even op het oogje klikken dat bij de laag staat. Hierdoor wordt die laag onzichtbaar en kun je dus zien welk deel er verdwijnt. Door weer op het oogje te klikken wordt de laag weer zichtbaar en verschijnt het fotokader weer.


8. Dit fotokader laten we zoals het is. Selecteer daarom de laag eronder: FDD Photolayer (middle). Dit is de laag waar de middelste foto moet komen en het grijze rechthoekje van de template gebruiken we om de juiste maat te kunnen maken.

9. Open nu een foto die je voor het middelste kader wilt gebruiken in PSP. Kopieer deze foto met CTRL-C en plak hem vervolgens als nieuwe laag in de template (CTRL-L). De foto wordt nu als nieuwe laag in de template gezet tussen de photolayer en het photoframe.


10. Waarschijnlijk is de foto veel te groot, dus deze moeten we gaan verkleinen. Selecteer hiervoor het selectiegereedschap uit je toolbar.


11. Je foto krijgt nu grijze of blauwe blokjes op de hoeken van de foto en door hier aan te slepen kun je de foto verhoudingsgewijs verkleinen. Zorg ervoor dat het deel dat je in het kader wilt hebben er binnenvalt. Het is niet erg als er ook nog iets buitenvalt, want dat snijden we daarna weg. De foto kan verplaatst worden door in het midden te klikken en hem dan op de juiste plek te slepen.


12. Zoals je hierboven ziet valt er bij mij nog een deel buiten het frame. Dit gaan we zo wegsnijden. Om de vierkante blokjes weer weg te krijgen selecteer je het verplaatsgereedschap weer eventjes.


13. Selecteer nu eerst de laag onder de foto (FDD photolayer (middle)) en kies vervolgens je toverstaf. Dit is ook een gereedschap dat verborgen zit achter een driehoekje in je toolbar.


14. Klik nu met deze toverstaf ergens binnen het fotoframe. Als het goed is zie je nu een bewegend stippellijntje ontstaan (selectie) welke precies het formaat aangeeft dat je foto moet worden. Het deel dat nu geselecteerd is is dus het deel van de foto dat je wilt houden. De rest moet weggesneden worden.

15. Dit doe je door eerst de selectie om te keren. Kies in het menu "Selecties - Omkeren" of CTRL-SHIFT-I. Je ziet nu dat juist het deel buiten het kader geselecteerd is.

16. Om de foto bij te snijden moet wel eerst de laag van de foto geselecteerd zijn. Zorg er daarom voor dat de laag van de foto weer blauw wordt door er op te klikken. De selectie blijft nu gewoon behouden.

17. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is op de Delete toets de drukken. Het deel binnen de selectie van de geselecteerde laag wordt nu verwijderd.


18. Je kunt de selectie weer ongedaan maken door CTRL-D te gebruiken of door in het menu Selecties - Niets Selecteren te kiezen.

19. Herhaal nu stap 8 t/m stap 18 voor de andere foto's. Je kunt de betreffende lagen herkennen aan de namen photolayer en photoframe (top right, top left en bottom).


20. De vier foto's staan er nu netjes in, allemaal met een wit fotokader erom heen. Dan gaan we verder met de volgende laag. Dit is een journalling laag die onzichtbaar is gemaakt. Je kunt hem even zichtbaar maken door op het oogje te klikken om te zien wat het is. Vervolgens kun je deze laag verwijderen met het rode kruisje omdat we de tekst toch niet kunnen aanpassen, maar de tekst kunnen we altijd later toevoegen.

21. De laag daaronder (FDD Journalling layer) is het grijze papiertje achter de foto. Deze gaan we een leuk kleurtje geven dat een beetje bij je foto's past.

22. Kies een mooie donkere paper uit en schrijf gelijk ergens de naam van de kit en de designer op, zodat je bij het publiceren van je lay-out de credits aan de designer kunt geven. Ik heb een blauwe achtergrond van Ellie Lash gekozen uit haar Softly Autumn paper pack. Open de gekozen paper in paint shop pro.

23. Nu gaan we de voorgrondkleur aanpassen. Klik in het materialenpallet op de voorgrondkleur (zie 1 in de schermafdruk hieronder).


24. Je krijgt nu een schermpje waarmee je de voorgrondkleur kunt aanpassen. Kies hier het tabblad "Patroon" en vervolgens kun je het vierkantje openklappen en uit een heleboel patroontjes kiezen. Bovenaan zie je ook de geopende vensters in PSP staan, welke je dus ook als patroon kunt kiezen. Kies hier nu de paper die je wilt gebruiken.


25. Met de verfemmer gaan we nu het grijze vlak achter de foto's opvullen met het gekozen patroontje. Selecteer hiervoor het gereedschap vlakvulling.


26. Met de linkermuisknop kun je nu een vlak met de voorgrondkleur (of patroon) opvullen en met de rechtermuisknop met de achtergrondkleur. Eerst gaan we nu zorgen dat de juiste laag geselecteerd staat, dus zorg dat de FDD Journalling Layer is geselecteerd. En klik vervolgens met je linkermuisknop ergens op het donkergrijze vlak achter de foto's. Het vlak wordt nu opgevuld.


27. De lagen die nu volgen, FDD Torn en FDD Shadow Journalling layer, zorgen voor het mooie gescheurde randje en de schaduw en kunnen dus ongewijzigd blijven. De volgende laag is FDD Big doodle. Dit is de grote doodle linksboven en die gaan we ook een kleurtje geven. Selecteer daarom deze laag.

28. We gaan de doodle met hetzelfde patroon vullen als het journalling paper. Klik dus weer met je linkermuisknop (met het gereedschap vlakvulling nog steeds geselecteerd) ergens op de grote doodle. Je zult de verschillende stukjes van de doodle apart moeten opvullen. Het is hiervoor makkelijker als je sterk inzoomt, want dan kun je nauwkeuriger opvullen. Dit doe je in het menu Beeld en dan inzoomen of door aan het wieltje van je muis te draaien.

29. Vul nu ook de kleine doodles boven en onder op dezelfde manier (FDD Small Doodle Top en FDD Small Doodle bottom).


30. Voor een extra effect gaan we de doodles ook nog een beetje schaduw geven. Selecteer hiervoor eerst weer de grote doodle in het lagenpallet. Kies vervolgens in het menu Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw, zodat je het volgende schermpje krijgt. Neem deze instellingen over.


31. Herhaal deze laatste stap ook voor de twee kleinere doodles.

32. Nu de achtergrond nog. Kies hier nog een mooie paper voor die bij je foto's past en open deze in Paint Shop Pro (en schrijf gelijk weer op uit welke kit deze komt en wie de ontwerper is). Klik op de blauwe balk van het venster van de gekozen paper en kopieëer deze (Ctrl-C). Ga vervolgens weer naar je scrap (door daar op de blauwe balk te klikken) en selecteer de onderste laag van de template, FDD Background.

33. Klik nu op Bewerken - Plakken als nieuwe laag of gebruik Ctrl-L, zodat de paper in de template geplakt wordt net boven de onderste laag.


34. Nu de tekst nog. Allereerst gaan we op het donkere papiertje achter de foto's heel licht wat tekst zetten. We zorgen er eerst voor dat zowel de voorgrondkleur als de achtergrond kleur op wit staat. Klik dus weer op het vlakje met de voorgrondkleur en kies nu tabblad "Kleur" en kies wit. Doe hetzelfde voor de achtergrondkleur.

35. Selecteer nu het tekstgereedschap:


36. Kies nu bovenin je scherm een mooi lettertype en de grootte van de letter.


37. Selecteer de laag met het papiertje waar de tekst op moet komen (FDD journalling layer) en klik vervolgens linksboven in dit papiertje zodat daar het begin van je tekst komt te staan (let op dat de uitlijning op links uitlijnen staat zoals hierboven). Begin nu de tekst te tikken zodat het hele velletje vol komt te staan met tekst en sluit het tekstvenstertje weer.


38. Er is nu een nieuwe vectorlaag bijgekomen met de tekst. Selecteer deze laag zoals hierboven en dan gaan we de doorlaatbaarheid van deze laag een beetje aanpassen.

39. Dubbelklik op de laag zodat we de eigenschappen kunnen veranderen. Wijzig de dekking van 100 naar 50.


40. Als laatste hebben we ook nog een titel nodig. Kies hiervoor weer een mooie paper uit waarmee we de letters kunnen opvullen en open deze paper in Paint Shop Pro.

41. De voorgrondkleur laten we nu op wit staan, maar de achtergrond kleur (dit is de vulkleur van de letters) gaan we aanpassen door op het vakje (2) te klikken.


42. Kies hier weer het tabblad patroon en kies vervolgens de gekozen paper.

43. Selecteer nu de bovenste laag, zodat de tekst helemaal bovenop komt te liggen en selecteer het tekst gereedschap.

44. Selecteer weer een leuk lettertype, een beetje groot en zet de dikte van de streek op 3:


45. Klik nu linksonder waar we de titel neer gaan zetten en type je titel.

46. Als je op Ok hebt geklikt kun je desgewenst de tekst nog een beetje verplaatsen door op het rondje in het midden van de tekst te klikken en deze te verschuiven.

47. Kies nu in het menu Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw om de tekst nog wat schaduw mee te geven. Nu krijg je eerst een melding dat de tekst omgezet moet worden naar een rasterlaag. Klik hier op Ok.

48. Gebruik dezelfde instellingen als die we bij de doodles gebruikt hebben.

49. Nu zijn we klaar, dit is het resultaat:


50. Sla je scrap nu op als psp image en als jpeg.

Linkback: https://digiscrap.nl/index.php?topic=7068.0
#1 - 06-07-2017, 22:15:50
« Laatst bewerkt op: 29-07-2017, 15:28:24 door Vincent »
Droom niet je leven,
Leef je droom!

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


* Share Topic

Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via twitter

* Similar Topics

xx
Digitaal scrappen - Beginnersles 1

Gestart door Vincent Gepost op PaintShopPro scraplessen

0 Reacties
27132 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 22:14:58
door Vincent
xx
Digitaal scrappen ofwel digitaal scrapbooken

Gestart door Vincent Gepost op Algemene Digiscrap informatie

0 Reacties
21892 Gelezen
Laatste bericht 06-07-2017, 21:12:37
door Vincent
xx
Re: Digitaal Scrappen

Gestart door Els AW Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

3 Reacties
16094 Gelezen
Laatste bericht 03-07-2012, 22:11:08
door Els AW
xx
Digitaal Scrappen

Gestart door Vincent Gepost op Hoe beginnen met scrappen?

25 Reacties
54220 Gelezen
Laatste bericht 25-01-2021, 20:02:27
door Anja Wens